13 Temmuz 2014, Pazar 08:25:21

İLK UÇAKLAR AĞUSTOS'TA TESLİM EDİLECEK

Türk Hava Kuvvetleri’nin stratejik nakliye uçakları olan C-130’lar modernize edildi. Ağustos’ta ilk partisi teslim edilecek uçaklar, NATO’nun en kritik veri ağı Link-16’ya da milli imkanlarla bağlandı.
  • Vatandaş... Kendini çok güzel anlatmış. Bakınız herkes kendi lügatınca yorum yapar; dövmeyi, soymayı, tasma takmayı ruhuyla bütünleştirip, göz boyamaya çalışmanın anlamı yoktur. Sayın " Vatandaş ".
  • Vatandaş.... Komşu ülkeye okyanusun ötesinden gelen, fiilen kadınlara kızlara tecavüz eden, babaları aşağılamak için karısının çocuğunun önünde döven, soyan, tasma takan, üzerine işeyen yaratılmışları ve bunlara saydıklarımı ve daha fazlasını yaparlarken yardım eden, vatanımı kullanmalarına izin verenleri rahmetle anmıyorum. Ölüye sövülmez bizde, o yüzden o kadarcık söyledim.
  • C-160 lar da modernizeye katilsa dadindan yinmezmis :)
  • Yıllar önce bu uçakla tanıştığımda ,kokpit ve overhead panele baktığımda altında ezileceğimi düşündüğüm ve sonra yıllar yılı uçmaktan bir gün bile off demediğim bir uçak herkül. Büyüklerimiz ki onlarada büyükleri anlatırmış, sene 1980 lerde başlayan bir modernizasyon serüveni bu. Nice insanlar bu hayalle yaşayarak meslek hayatlarını sona erdirdi. Çok kimse için bu haber ve habere yorum yapmak bile hiç bir önem arz etmez. C130 un tadını bilen B ve E modelleri arasındaki o analog dediğiniz modellerden bu noktaya geldiğini gören biz herküllerin şimdi gözünde canlanan duyguları tarif kabul etmez. 222. Filoya hayırlı ugurlu olsun
  • "Hayin" değil "hain" yazılır cahil arkadaşım. Ayrıca C-130 ile ilgili ne biliyorsunda bu kadar işkembe-i kübradan sallıyorsun yok Thy içinmiş bilmemneymiş!!! Kaç bin saat C-130 uçuşun var? Afganistan harekatına mı katıldın o anolog kokpitle yoksa Libya'da malzeme mi attın? Yoksa okyanus geçip Anerika'ya mı gittin?
  • Türkiyedeki C-130 lar B ve E modeli. En gelişmişi C-130 J ve J serisi glass cokpit. 2000 yılında görmüştüm ilkini. Türk Hercul ler de taaaaa o tarihlerde modernizasyon ve glass cockpit modları için projeye dahil edilmişlerdi. 3 günlük konu değil yani. Haa C-130B ler Özal bir koyup üç alacağız diye ağızı sulana sulana komşu kızı tecevüze uğrarken kızın kollarını tuttu diye USA nın bize itelediği hediyelerdir! Beleş geldiler ama dış kanat modu, motor değişikliği, gövde yapısal değişimleri vs ile C130J den pahalıya gelen Körfez savaşı üçün biri dirler.
  • Ben o analog uçakla 9 sene uçtum ..o uçakla bugüne kadar analog uçakların hiçbiri açıkta kalmadı...hepsi el üstünde tutuldu...neden çünkü hepsi o eski aletlerle eski usul planlama yapıp dünyanın her yerinde görev yaptı...önemli olan bilgi ve tecrübe..analog course gider renklisi gelir. Dolayısıyle ekran renkli olsa ne olur olmasa ne olur...sen eğer genel havacılık bilgisine sahipsen uçağının ne olduğunun bir önemi yoktur benim değerli boş konuşan arkadaşım...bu cam kokpit iftirası c-130 cular için geçerli olamaz...bunu da değerli şirket büyüklerimiz bilir zaten...
  • Sen hain misin bilmiyorum ama biraz anti militarist biraz da saf olduğun kesin. Ilk defa bu kadar kapsamlı bir yazılım milli imkanlarla yapıldı. Kendimize yetip, dış ülkelerden de gelir elde edilsin diye. Senin o "cam kokpit" dediğin olaya alışmak 2-3 haftalık iş. Kimse bunun için yüzlerce ekibi yıllarca çalıştırmaz. Ama atın çamuru ekibe. Alıştınız ya...
  • Amerikalı neden yıllardır bu uçakların kokpitlerini analog kullanıyor hiç düşündümü bu modernizasyonu yapanlar ve yapılmasını isteyenler....???? Bizimkiler THY öncesi hazır olsun bizim yakışıklılar diye ister o cam kokpiti.. ;) KKK bile kıytırık eğitim için alınan cessna ları iki katı fiyata cam kokpit yaptırdı ki THY öncesi hazır olsunlar...!!!!! Bunlar Vatanı düşünüyorsa ben hayinim ozaman...!!!!!
  • ben buhabere "Ninemi boyayıp dedeme satmışlar" derim..

Türkiye, 181 milyon dolarlık “Erciyes modernizasyon projesi” ile birlikte C-130 nakliye uçağı kullanan yabancı ülkelerin de uçaklarını modernize edebilecek. Erciyes projesinin sözleşmesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) arasında 4 Ocak 2007 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi. Edinilen bilgiye göre tasarım ve geliştirme aşaması tamamlanarak yeni uçuş sistemleri uçaklara monte edildi. Hürriyet'te yer alan habere göre; Böylece uçaklar, uluslararası havacılık seyrüsefer kurallarına uyumlu hale getirilerek, uçuş emniyeti artırıldı. Milli imkanlarla modernize edilen sistemler sayesinde uçaklara uzun yıllar dışa bağımlı olmadan bakım yapılabilecek. Uçakların teslimatından sonra 20 yıl boyunca destek hizmeti verilecek.

3.5 MİLYON SATIR KOD

C-130 modernizasyon projesi ile ilk uçuşunu 1956’da yapan ABD üretimi uçakların elektronik sistemleri modern bir yapıya kavuştu. Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F-35’te de bulunan “cam kokpit” özelliği bu uçaklara eklendi. Uçakta daha önce olmayan tüm diğer kara, hava ve deniz platformlarıyla haberleşme imkanı kazandırıldı. Milli olarak üretilen çok amaçlı görev bilgisayarı ve yer görev planlama sistemi ile gece görüş uyumlu gösterge ve aydınlatma sistemleriyle donatılan uçakların uzun süre Hava Kuvvetleri’ne hizmet etmesi planlanıyor. Uçağa entegre edilen görev yazılımı için 3.5 milyon satırlık bir yazılım geliştirildi. Modernizasyon kapsamında C-130 uçaklarının ABD’deki “Gun Ship” versiyonları gibi silahlandırılmasının şu anda gündemde olmadığı bildirildi.

LINK-16’YA ENTEGRASYON

NATO’nun kullandığı ortak sistem olan “Link-16” için taktik veri işlemcisi de uçaklara yerleştirildi. Gelişmiş savaş uçaklarında bulunan Link-16 sistemi ile NATO üyesi ülkelere ait karargahlar ile görüntü, ses, metin mesajı gibi veriler paylaşılabiliyor. Öte yandan Türkiye’de uygulanan Erciyes modernizasyon programının bu uçaklara dünyada uygulanan en kapsamlı geliştirme olduğu da bildirildi. C-130’lar, envantere yeni giren A400M’lerden sonra Hava Kuvvetleri’nin en büyük nakliye uçağı olma özelliğini taşıyor.

İLK UÇAKLAR AĞUSTOS'TA TESLİM EDİLECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

İnsan ~ 10 yıl önce
Vatandaş... Kendini çok güzel anlatmış. Bakınız herkes kendi lügatınca yorum yapar; dövmeyi, soymayı, tasma takmayı ruhuyla bütünleştirip, göz boyamaya çalışmanın anlamı yoktur. Sayın " Vatandaş ".

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Vatandaş.... Komşu ülkeye okyanusun ötesinden gelen, fiilen kadınlara kızlara tecavüz eden, babaları aşağılamak için karısının çocuğunun önünde döven, soyan, tasma takan, üzerine işeyen yaratılmışları ve bunlara saydıklarımı ve daha fazlasını yaparlarken yardım eden, vatanımı kullanmalarına izin verenleri rahmetle anmıyorum. Ölüye sövülmez bizde, o yüzden o kadarcık söyledim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
C-160 lar da modernizeye katilsa dadindan yinmezmis :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAYLONLU BEN OS ~ 10 yıl önce
Yıllar önce bu uçakla tanıştığımda ,kokpit ve overhead panele baktığımda altında ezileceğimi düşündüğüm ve sonra yıllar yılı uçmaktan bir gün bile off demediğim bir uçak herkül. Büyüklerimiz ki onlarada büyükleri anlatırmış, sene 1980 lerde başlayan bir modernizasyon serüveni bu. Nice insanlar bu hayalle yaşayarak meslek hayatlarını sona erdirdi. Çok kimse için bu haber ve habere yorum yapmak bile hiç bir önem arz etmez. C130 un tadını bilen B ve E modelleri arasındaki o analog dediğiniz modellerden bu noktaya geldiğini gören biz herküllerin şimdi gözünde canlanan duyguları tarif kabul etmez. 222. Filoya hayırlı ugurlu olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
"Hayin" değil "hain" yazılır cahil arkadaşım. Ayrıca C-130 ile ilgili ne biliyorsunda bu kadar işkembe-i kübradan sallıyorsun yok Thy içinmiş bilmemneymiş!!! Kaç bin saat C-130 uçuşun var? Afganistan harekatına mı katıldın o anolog kokpitle yoksa Libya'da malzeme mi attın? Yoksa okyanus geçip Anerika'ya mı gittin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Türkiyedeki C-130 lar B ve E modeli. En gelişmişi C-130 J ve J serisi glass cokpit. 2000 yılında görmüştüm ilkini. Türk Hercul ler de taaaaa o tarihlerde modernizasyon ve glass cockpit modları için projeye dahil edilmişlerdi. 3 günlük konu değil yani. Haa C-130B ler Özal bir koyup üç alacağız diye ağızı sulana sulana komşu kızı tecevüze uğrarken kızın kollarını tuttu diye USA nın bize itelediği hediyelerdir! Beleş geldiler ama dış kanat modu, motor değişikliği, gövde yapısal değişimleri vs ile C130J den pahalıya gelen Körfez savaşı üçün biri dirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 10 yıl önce
Yorumlarınızda daha saygılı ve terbiyeli olun..
tekno ~ 10 yıl önce
Eleştiri olur da, üslup ve seviye hoş değil. Ayrıca C-130B'ler Hava Kuv. envanterine 1991'de girmiş olsa da, C-130E'ler 1964 yılında envantere girmiştir. Yani Hava Kuvvetleri 1964'ten beri C-130 kullanmaktadır.
Doktor... ~ 10 yıl önce
Ben o analog uçakla 9 sene uçtum ..o uçakla bugüne kadar analog uçakların hiçbiri açıkta kalmadı...hepsi el üstünde tutuldu...neden çünkü hepsi o eski aletlerle eski usul planlama yapıp dünyanın her yerinde görev yaptı...önemli olan bilgi ve tecrübe..analog course gider renklisi gelir. Dolayısıyle ekran renkli olsa ne olur olmasa ne olur...sen eğer genel havacılık bilgisine sahipsen uçağının ne olduğunun bir önemi yoktur benim değerli boş konuşan arkadaşım...bu cam kokpit iftirası c-130 cular için geçerli olamaz...bunu da değerli şirket büyüklerimiz bilir zaten...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sen hain misin bilmiyorum ama biraz anti militarist biraz da saf olduğun kesin. Ilk defa bu kadar kapsamlı bir yazılım milli imkanlarla yapıldı. Kendimize yetip, dış ülkelerden de gelir elde edilsin diye. Senin o "cam kokpit" dediğin olaya alışmak 2-3 haftalık iş. Kimse bunun için yüzlerce ekibi yıllarca çalıştırmaz. Ama atın çamuru ekibe. Alıştınız ya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Amerikalı neden yıllardır bu uçakların kokpitlerini analog kullanıyor hiç düşündümü bu modernizasyonu yapanlar ve yapılmasını isteyenler....???? Bizimkiler THY öncesi hazır olsun bizim yakışıklılar diye ister o cam kokpiti.. ;) KKK bile kıytırık eğitim için alınan cessna ları iki katı fiyata cam kokpit yaptırdı ki THY öncesi hazır olsunlar...!!!!! Bunlar Vatanı düşünüyorsa ben hayinim ozaman...!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 10 yıl önce
ben buhabere "Ninemi boyayıp dedeme satmışlar" derim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000