16 Ağustos 2009, Pazar 07:36:21

Helikopter üretiminde son karar bekleniyor

Saldırı helikopteri üretimini karara bağlayan Türkiye şimdi de gözünü genel maksat helikopteri imalatına çevirdi...
  • Ülkemizde bunca mühendis teknisyen üniversite vs. varken neden hala kendi uçak ve helikopterlerimizi üretemiyoruz anlamıyorum. Bu dışa bağımlılık hastalığından kurtulalım artık.
  • Valla taaruz helikpteri ihalesini italyan AgustaWestland kazandı teknoloji transferi konusunda cömert davrandığı için. Bu helikopter üzerinde kendi sistemlerimizi ve kendi silahlarımızı kullanabileceğiz + 3. dünya ülkelerine taaruz helikopteri satabileceğiz ABD bu ihaleyi kaybederek ilk tokadını yedi. Teknoloji transferi konusunda cömert davranan ihaleyi alır. Ben yaparım sana satarım kendi silahlarını kullanmak yasak ben sana silahta satarım parça bozulursa içerde yedek parça yapmak yasak ben sana yedek parçada satarım mantığı Türkiye askeri ihaleleri için artık geçersizdir...
  • Helikopter hususunda Amerika 1 numara gerisi hikaye....

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Emniyet ve Orman Genel Müdürlükleri için TAI/TUSAŞ tesislerinde üretilmesi planlanan 115 adet genel maksat helikopteri projesindeki son karar ekim ayında verilecek.

Projede Amerikan Sikorsky firmasının T-70i ve İtalyan AgustaWestland firmasının AW-149 modelleri yarışıyor.

Müsteşarlığın üzerinde çalıştığı projeye göre, bir dönem ürettiği F-16 savaş uçakları ile dikkat çeken TAI/TUSAŞ'da (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), saldırı helikopterinin yanı sıra genel maksat helikopterinin de üretim bandı kurulacak. Sikorsky T-70i'nin, S-70i platformu üzerinde geliştirilerek üretilmesi planlanıyor.

MODELİN ADI TÜRK OLACAK

İhaleyi İtalya kazanırsa Türkiye'de üretilecek helikopterin adı TUH-149 olacak (Turkish Utility Helicopter-Türk Genel Maksat Helikopteri).

Helikopterin bakım ve eğitim üssünü bünyesinde bulunduracak olan Türkiye, helikopterin üçüncü ülkelere satış haklarını da alacak. SSM yetkilileri "Üretim gerçekleştiği zaman dünya pazarından pay kapma şansımız yükselecek.

Hedefimiz, Asya, Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri" diye konuştu. Türkiye, genel maksat helikopteriyle birlikte başka kritik teknolojilere de el atacak. Projede ASELSAN aviyonik sistemleri, Alp Havacılık transmisyonu (ana dişli kutular), TEI motorları, TAI'de palleri üretecek. Birçok KOBİ şirketi de bu helikoptere parça imalatı yapacak.

Helikopter üretiminde son karar bekleniyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ülkemizde bunca mühendis teknisyen üniversite vs. varken neden hala kendi uçak ve helikopterlerimizi üretemiyoruz anlamıyorum. Bu dışa bağımlılık hastalığından kurtulalım artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Valla taaruz helikpteri ihalesini italyan AgustaWestland kazandı teknoloji transferi konusunda cömert davrandığı için. Bu helikopter üzerinde kendi sistemlerimizi ve kendi silahlarımızı kullanabileceğiz + 3. dünya ülkelerine taaruz helikopteri satabileceğiz ABD bu ihaleyi kaybederek ilk tokadını yedi. Teknoloji transferi konusunda cömert davranan ihaleyi alır. Ben yaparım sana satarım kendi silahlarını kullanmak yasak ben sana silahta satarım parça bozulursa içerde yedek parça yapmak yasak ben sana yedek parçada satarım mantığı Türkiye askeri ihaleleri için artık geçersizdir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Helikopter hususunda Amerika 1 numara gerisi hikaye....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000