09 Şubat 2013, Cumartesi 09:11:56

"HAYALİM TÜRK YAPIMI UÇAĞI GÖRMEK"

Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak Kavramsal Tasarım Projesi kapsamında Savunma Müsteşarlığı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Bilkent Üniversitesi arasında Savunma Sanayi-Üniversite İşbirliği imzalandı.
  • Ucak yapacakmis... Turkiye'de ucak yapiminda calismis (Boing, Airbas, Embir, Bombardiye gibi firmalarda calismis) bir kisi bile yoktur.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, üniversiteler ile yapılan işbirliği anlaşmasında hedefin Türkiye’deki kurumların uçak konusundaki bilgi ve birikiminden yararlanmak olduğunu belirterek, “Projenin amacı Türkiye’nin ilk savaş uçağını üretmek. On yıl içerisinde ilk uçuşumuzu yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, TAİ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yalabık, Türk Silahlı Kuvvetleri Geliştirme Vakfı (TSKGV) Başkanı Hayrettin Uzun, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve çok sayıda pilot katıldı.


“PROJENİN AMACI TÜRKİYE’NİN İLK SAVAŞ UÇAĞINI YAPMAK”

Törende bir konuşma yapan Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, projenin amacının Türkiye’nin bütün birikimini yansıtıp Türkiye’ye ait bir savaş uçağı yapmak olduğunu söyledi. Projeye bir takvim koymadıklarını ama bir takvim koymaları durumunda projenin 50 yıllık bir proje olduğunu belirten Bayar, projede ilk on yıl içerisinde ilk uçuşu yapmak istediklerini vurguladı.

“TÜRKİYE ŞİMDİ SAVAŞ UÇAĞINI ÜRETEMEZ AMA 10 YIL SONRA EVET DİYEBİLİRİZ”

Bayar, “Bize bazı sorular soruluyor. Türkiye bugün itibariyle savaş uçağı yapabilecek teknolojiye, birikime ve kapasiteyi sahip mi? diye. Bunun cevabının objektif ve realist olarak bugün itibariyle hayır dememiz gerekiyor. Ama biraz daha ileriye dönükte tam olarak evet diyemiyoruz diye diplomatik bir cevap veriyoruz. Bugün itibariyle tabii ki. Türkiye’nin gelişme rotasına dikkate alarak 10 yıl içerisinde hedefliyoruz. Onun bu çalışmayı yapmaktayız” dedi.

“SAVAŞ UÇAĞINI TÜRKİYE’DE BİR KURUM TEK BAŞINA YAPAMAZ”

Bir savaş uçağını Türkiye’de bir kurumun tek başına yapamayacağını sözlerine ekleyen Bayar, Türkiye’nin bütün bu alandaki kapasitesini, birikimini ve bilgisini bir araya koyulması durumunda yapılabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin bütün beyin gücünü bu işin arkasına koyması gerektiğini vurgulayan Bayar, Üniversiteler ve Savunma Sanayi alanındaki işbirliğinin hızlı bir şekilde geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

“TÜRKİYE’DE HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSLİĞİ ALANINDAKİ AKADEMİK KAPASİTEMİZ ÇOK SINIRLI”

Üniversiteler ile ilgili havacılık sektöründe paylaşılan bilgilerin sınırlı olduğunu dile getiren Bayar, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu adımı çok önemsiyoruz. Gerek TAI’nın üniversiteler ile daha iç içe geçmesini bu projeyle etkin bir şekilde göreceğiz. Gerçekleştirdiğimiz toplantı bir dönem noktasıdır. Bunun geçmişi o kadar kuvvetli değildir. Bundan sonra derinleşerek devam edecek. Türkiye’de havacılık ve uzay mühendisliği alanındaki akademik kapasitemiz çok sınırlı. Uçak ve uzay alanında biraz daha zenginleşme gerekiyor. Artık bu projeler tetikler diye ümit ediyorum. Aslında mevcut bölümlerden mezun olanlarda yeterli değil. Gönünüzde de bunu görüyoruz. Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak uçak mühendisi almak için sınav yaptığımız da hemen hemen hiç başvuru gelmiyor. Mezun olan sınırlı sayıdaki öğrencileri TAI alıyor ve bize kimse kalmıyor. Uçak bölümlerinin mezunlarından başvuru bile alamıyoruz. Böyle bir sıkıntımız var. Ama bu şunu gösteriyor, hakikaten az sayıda mezun veriyoruz. Bunlarda sanayide kendi yerini buluyor. Bize tercih etmiyorlar. Burada bir güçlenme gerekiyor.”

“HAYALİM TÜRKİYE’NİN YAPTIĞI SAVAŞ UÇAĞINI GÖRMEK”

TAI Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya ise yaptığı konuşmada, bir savaş pilotunun en büyük hayalinin ülkesinin yaptığı bir savaş uçağını görmek olduğunu söyledi. Kendisinin en büyük hayalinin Türkiye’nin yaptığı bir savaş uçağını görmek olduğunu ve bu hayalin gerçekleştiğini görürse gözlerinin açık gitmeyeceğini sözlerine ekleyen Kaya, “Buradaki pilot arkadaşlarım bana bakarak gülüyorlar, gerçekten her pilotun hayalidir. Biz ambargo dönemlerini, 3 ay uçamadığımız dönemleri gayet iyi hatırlıyoruz. İmzalanan anlaşmanın ulusal bir sinerji yaratacağına inanıyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından günün anısına hazırlanan sertifika imzalandı.

"HAYALİM TÜRK YAPIMI UÇAĞI GÖRMEK"

Yorumlar

yerli ucak ~ 11 yıl önce
Ucak yapacakmis... Turkiye'de ucak yapiminda calismis (Boing, Airbas, Embir, Bombardiye gibi firmalarda calismis) bir kisi bile yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enver ~ 8 yıl önce
Sen önce adam gibi yazmayı öğren! Embir ve Bombardiye nedir yahu? Boeing, Airbus, Embraer olmasın o? ''Bombardiye''yi hala çözemedim ama :D

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000