08 Mart 2010, Pazartesi 08:30:54

Eskişehir, Türkiye'nin havacılık üssü olacak

Eskişehir`in, 1`nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ`nin (TEI) ardından art arda kurulan özel sektör yatırımlarıyla adeta havacılık ve savunma sanayi alanında Türkiye`nin üssü konumuna geldiği bildirildi.
  • ne kadar güzel insallah devamı gelir. yürekten destekliyoruz
  • iyi güzel fakat merak ettim, bir özel şirket kalkıp "ben uçak üreteceğim" derse, bunun engelleri veya kolaylıkları nedir? uçak derken illaki büyük uçak anlamına gelmemeli. yani, 2 veya 4 kişilik tamamen kendi tasarımı olan bir proje gerçekleştirmek istese, buna gerçekten izinler verilirmi yoksa birtakım bürokratik engellemeler mı olur? kağıt üstünde tozpembe tablo ayrı, gerçekler ayrı. yapacağımdan değil, sadece merak ettim. bilen varmı..?

Edinilen bilgiye göre, Eskişehir`in havacılık tarihi, cumhuriyetin ilanından sonra o zamanki adıyla `Tayyare Fabrikası`nın (1`nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı) kurulması, ardından da Türk Hava Kurumu`nun (THK) İnönü ilçesinde Eğitim Merkezini hayata geçirmesiyle başladı.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BİRARADA

Atatürk`ün 1937 yılında ziyaret ettiği Eskişehir`deki Tayyare Fabrikası`nda `İstikbal Göklerdedir` sözünü işaret olarak gören Eskişehir`deki sanayiciler, 1`nci Hava Kuvveti Komutanlığı ve Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu`nun kurulmasının da etkisiyle havacılık sektörüne ilgi göstermeye başladı. Kentin havacılık alanındaki asıl dönüşümü ise 1`nci Hava İkmal Bakım Merkezi`nde yetişenler sağladı. TEI`nin 1985 yılında faaliyete geçmesi ve bunu izleyen yıllardan itibaren art arda kurulan havacılık ve savunma sanayi firmaları, Eskişehir`i havacılık sanayinin merkezi konumuna getirdi.

10 TESİSTE 2 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Bugün kentte faaliyet gösteren 10 havacılık ve savunma sanayi tesisinde yaklaşık 2 bin kişi istihdam ediliyor. Bu sektörün 2009 yılı ihracatı 250 milyon doları buldu. Sektörün, 2000 yılındaki ihracat rakamı ise 55 milyon dolar seviyesindeydi. 250 milyon dolarlık ihracatın yüzde 50`den fazlasını sadece TEI gerçekleştirdi. Havacılık ve uzay sanayinde en güncel teknolojileri kullanarak, dünyanın önde gelen havacılık firmalarına ihracat yapan firmalar Türkiye`nin ileri teknoloji, yüksek katma değerli ürün ihracatçısı konumuna geçiş sürecine de örnek teşkil etti.

Dünya devlerine üretim yapılıyor

Uluslararası sertifika, onay ve uygunluk belgeleri almaya hak kazanan firmalar, `Sikorsky, Pratt & Whitney ve Lockheed Martin` gibi dünyanın önde gelen havacılık firmalarına üretim yapıyor. Eskişehir Sanayi Odası(ESO), bölgede bir Savunma ve Havacılık Sanayi Bölgesi`nin kurulması için çalışma yürütüyor. Havacılık ve sanayi kümelenmesinin oluştuğu Eskişehir`in, `Seattle ve Toulouse` gibi önemli bir havacılık sanayi merkezi haline gelmesi hedefleniyor. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi`nde toplam 5 milyon metre karelik alan havacılık sanayi yatırımları için tahsis edildi. Yasal izinlerin alınması için sürdürülen çalışmalarla Savunma ve Havacılık Sanayi Bölgesinin oluşturulmasına yönelik fizibilite çalışmaları ESO yönetimi tarafından sürdürülüyor.

Sabah

Eskişehir, Türkiye'nin havacılık üssü olacak

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
ne kadar güzel insallah devamı gelir. yürekten destekliyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
iyi güzel fakat merak ettim, bir özel şirket kalkıp "ben uçak üreteceğim" derse, bunun engelleri veya kolaylıkları nedir? uçak derken illaki büyük uçak anlamına gelmemeli. yani, 2 veya 4 kişilik tamamen kendi tasarımı olan bir proje gerçekleştirmek istese, buna gerçekten izinler verilirmi yoksa birtakım bürokratik engellemeler mı olur? kağıt üstünde tozpembe tablo ayrı, gerçekler ayrı. yapacağımdan değil, sadece merak ettim. bilen varmı..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000