29 Nisan 2014, Salı 08:29:23

BEKLENEN UÇAKLAR SONUNDA TESLİM EDİLDİ

Fransız Thales firmasının ana yükleniciliğinde başlatılan Meltem-2 projesinde 9 adet CN 250 uçağı ile 6 adet Deniz Karakol Uçağı ve 3 adet Deniz Gözetleme Uçağı'nın teslimatı Kocaeli Cengiz Topel Havaüssü’nde gerçekleşti.
  • Nami deger degil o, nam'i diger!
  • ispanya çakması meşhurrr namı değer casa uçakları....nede görev yapar yaaa
  • Hani yabanci pilot almayacaklardi
  • Hani fransadan birşey almayacaktık

Milli Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından hayata geçirilen MELTEM-2 Projesi kapsamında modifiye edilen beşinci CASA CN235 tipi deniz karakol uçağı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Deniz Hava Komutanlığı’na teslim edildi.

Daha önce yapılan MELTEM-1 Projesi kapsamında alınan 9 CASA CN235-100M tipi uçaktan 3'ü ve ilgili yer sistemi 2012 ve 2013 yıllarında modifiyesi tamamlanarak Deniz Gözetleme Uçağı’na dönüştürülüp Deniz Hava Komutanlığı’na teslim edilmişti. Kalan 6 uçak içerisinde modifiyesi tamamlanan ve deniz karakol uçağına dönüştürülen beşinci uçak ve ilgili yer sistemi Deniz Hava Komutanlığı’nda yapılan törenle Milli Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından Deniz Hava Komutanlığı’na teslim edildi. Altıncı uçağın önümüzdeki Haziran ayında tamamlanarak teslim edilmesi planlanıyor.

Teslim törenine Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, şunları söyledi: “Deniz Hava Komutanlığı modern deniz hava vasıtalarına sahip olmak kadar bu vasıtaları harekat sahasında etkin bir şekilde kullanacak ve yerde bu vasıtaların etkin bakımını yapacak eğitimli ve kalifiye personele sahip olmanın da önemini kavramış olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Deniz Hava Komutanlığı personeli deniz havacılığımızın gelişimi için sarf edilen gayretlerin bilincinde olarak ulu önder Atatürk'ün yolunda daha iyiye ulaşma yönündeki çalışmalarını sürdürecektir. Bugün Meltem-2 projesinin tamamlanarak deniz karakol uçaklarının teslimiyle bize yeni ufuklar açılmasını sağlayan komutanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de her şeyden önce deniz karakol uçağının sahip olduğu gelişmiş radar sistemi, elektronik harp sistemleri ve üzerinde taşıdığı silah sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hareket kabiliyeti ve caydırıcılığının önemli ölçüde artacak ve bölge barışı için bir istikrar unsuru olmaya devam edeceğini söyledi. Silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı olan çeşitli tedariklerde, çeşitli projelerde müsteşarlık olarak silahlı kuvvetlerimizle beraber bu rüzgarları hep beraber daha iyi tahmin etmek, hazırlıklı olmak ve zorlukları beraber aşmak üzere hep beraber yürüyeceğimizi şimdiden teyid etmek istediğini anlatan Demir, "Bu anlamda beraber yürüyüşümüz daha güçlü bir Türkiye için devam edecektir” dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da, karakol uçaklarını bugün teslim aldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Uçakların muharebe sahnesinde görev almalarıyla birlikte deniz savaşlarının karakterinde önemli değişim ve gelişmeler yaşanmıştır. Başlangıçta deniz üzerinde sadece keşif gözetleme ile sınırlı olan uçakların görev tanımı zaman içinde taaruzi bir yapıya doğru genişlemiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan itibaren denizler üzerindeki harekatı 3 boyutlu ortama taşıyan deniz hava kuvvetleri günümüzde sahip olduğu helikopterler, deniz karakol uçakları ve jet uçakları ile deniz harekatının vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. MELTEM-2 projesi sözleşmesinin imzalandığı 2002 yılından bu yana geçen 12 yılın sonunda biz karakol uçaklarımızı bugün başarıyla teslim almış bulunuyoruz. MELTEM-2 projesiyle birlikte deniz karakol uçağı alanında ivme kazanan Türk deniz havacılığı meltem3 projesi kapsamında 2017 yılından itibaren envantere girecek 6 adet ATR 72 sınıfı uçağı, genel maksat helikopter projesi kapsamında 2018 yılından itibaren hizmete girmesi öngörülen 6 genel maksat helikopteri ile bölgesinde ve dünyada önemli ve etkin bir deniz hava kuvveti haline gelecektir."

Bostanoğlu, konuşmasında, uzun soluklu ve mühendislik açısından zorlu bir projenin en mutlu anı olan teslim töreninde modern deniz gücümüzü oluşturmada müstesna desteğini esirgemeyen komutanlara, Savunma Sanayi Eski Müsteşarı Murat Bayar’a, yeni Müsteşar Prof.Dr. İsmail Demir’e, projede emeği geçen başta Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem olmak üzere tüm deniz kuvvetleri ve deniz hava personeline, savunma sanayi müsteşarlığı personeline, proje ana yüklenicisi Thales firması ile projeye katkı sağlayan alt firmalar TUSAŞ, ASELSAN, HAVELSAN VE MİSO firmalarının seçkin personeline tebrik ve teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından uçaklar kamuoyuna tanıtıldı.

BEKLENEN UÇAKLAR SONUNDA TESLİM EDİLDİ

Yorumlar

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Nami deger degil o, nam'i diger!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cab press ~ 10 yıl önce
ispanya çakması meşhurrr namı değer casa uçakları....nede görev yapar yaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurbetci ~ 10 yıl önce
Hani yabanci pilot almayacaklardi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lfrs ~ 10 yıl önce
Hani fransadan birşey almayacaktık

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000