15 Şubat 2010, Pazartesi 15:06:06

Airbus, TUSAŞ'a güveniyor

Airbus ve TUSAŞ Airbus’ın en çok satan A320 Ailesi uçaklarının 18. Gövde Paneli üretimini iki katına çıkaracak ayda 18 set için anlaşma imzaladı. 18. Panel uçağın arka gövdesinde yer alıyor.

TUSAŞ ile Airbus arasında başarılı ile devam eden iş ilişkisi 1998 yılında, A320 Ailesi uçaklarının 18. Gövde Panelleri için 200 sipariş ile başladı. Bu kontrat 2004 ve 2007 yıllarında iki kere genişletildi ve şu anda TUSAŞ panellerden ayda 9 set üretiyor.  

Airbus Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Simon Ward: “TUSAŞ ile kontratı genişletmemiz şirketin Airbus ile gerçekleştirdiği işin kalitesinin altını çizerken TUSAŞ ile uzun süreli ve başarılı bir ortaklığı sürdürme isteğimizi de bir kez daha göstermiş oluyor. Airbus, Türkiye’deki yetenekleri ve rekabet avantajını kullanacak iş paketleri ile Türkiye havacılık sanayinde uzun vadeli ortaklığını sürdürmeye kararlı. Airbus’ın Türkiye’deki işlerinin toplam cirosu 2008 yılından itibaren iki katına çıktı ve şu anda 2 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu rakamları önümüzdeki senelerde büyük oranlarda artırmayı planlıyorz” dedi.

Airbus’ın uzun vadeli ortaklığını ve iş gücünü geliştirmeye bağlılığının bir uzantısı olarak TUSAŞ’a 2008 yılında A350 XWB uçaklarının kanatçık (aileron) parçalarının tasarım ve üretim paketinin tümü verildi. Bu paket üretimin yanı sıra tasarımı da içeriyor ve böylece TUSAŞ’ı A350 XWB proramının 1. Düzey tedarikçisi konumuna getiriyor. TUSAŞ aynı zamanda A400M projesinin de önemli bir ortağı ve A400M’in Ön Orta Gövde, Arka Gövde Üst Bölümü, Paraşütçü Kapıları,  Acil Çıkış Kapısı,
Arka Üst Kaçış Kapağı ve Kuyruk Konisi gibi ana yapısal komponentlerin yanı sıra en önemli uçuş kontrol yüzeylerinden olan Kanatçık (Aileron) ve Sürat Frenleri’nin (Spoiler) tasarım ve üretimi TUSAŞ mühendis ve teknisyenleri tarafından gerçekleştiriliyor.

A318, A319, A320 ve A321’den oluşan A320 Ailesi uçakları tek koridorlu uçaklarda referans noktası olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar 6500den fazla Airbus A320 Ailesi uçağı satıldı ve 300ün üzerinde müşteriye teslim edilerek aile uçaklarını dünyanın en çok satan ticari uçakları yaptı. Kanıtlanmış güvenilirliği ve uzatılmış servis periyotları ile A320 Ailesi uçakları tüm tek koridorlu uçaklar içerisinde operasyon maliyetleri en düşük olan uçaklar. Ayrıca yalnızca A320 Ailesi uçakları, geniş gövdeli uçaklara özgü konteynırlardan oluşan kargo sistemi sunuyor. 

Airbus, TUSAŞ'a güveniyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000