12 Mayıs 2014, Pazartesi 13:53:31

A400M SONUNDA TESLİM EDİLDİ

Türkiye’nin de yapımına ortak olduğu Stratejik Ulaştırma Uçağı A400M ‘Atlas’ göreve hazır. Türkiye’nin üretim ortaklarından olduğu Stratejik Ulaştırma Uçağı A400M ‘Atlas’ için, Kayseri’deki 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda düzenlenen teslim törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.
  • çok güzel, başarılı bir uçak!!
  • Bu uçak ilk üretilmiş A400M mi? Yani test uçağı mı ?
  • koca yusuf hangisi
  • Benim anlamadigim bu ucak daha once teslim edilmemis miydi? Kac defa teslim aliyoruz ayni ucagi?
  • Hayırlı olsun.

12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral Ali Demiral, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, üst rütbeli subaylar, savunma sanayi yöneticileri, TAI ve Airbus firması yetkilileri ile davetliler katıldı.

Törende, A400M uçağının yapım süreciyle ilgili kısa bir gösterimin ardından, uçak üretimi projesiyle ilgili bilgiler verildi. Türkiye’nin ilk kez bir uçağın tasarım ve üretim aşamalarına dahil olduğu belirtilen bilgilerde, Türkiye’nin ilk A400M ‘Atlas’ uçağının 6 aylık gecikmeyle teslim alındığı, 2015’ten 2018’e kadar her yıl 2 uçak teslimatı olmak kaydıyla toplamda Türkiye’nin 10 uçağın teslim alınacağı bildirildi.

A400M uçağı ile çok uzun menzillere yüksek tonajlı malzemelerin taşınabilir hale geldiği ifade edilirken, uçağın havada yakıt nakliyle sınırsız uçuş menziline sahip olduğu, tam teçhizatlı 160 paraşütçünün, helikopterlerin, zırhlı personel taşıyıcının, konteynerlerin rahatlıkla taşınabildiği, uçağın askeri harekat dışında, barışın korunması, afet durumlarında yardımların en kısa zamanda ve doğru noktalara bırakılması gibi görevleri kolaylıkla yapabileceği de kaydedildi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, teslim alınan A400M uçağı ile daha ağır yüklerin, daha uzun menzillere, daha isabetli naklinin mümkün olduğunu bildirdi. Orgeneral Öztürk, ‘’A400M uçağının teslimi için buradayız. Bu uçak, THK’nın gücüne güç katacaktır. Hava Kuvvetleri, Silahlı Kuvvetlerin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Kıbrıs harekatı sırasında Hava Kuvvetlerimiz, C-130 ve C-160 uçaklarıyla silahlı kuvvetlerimize büyük destek vermiştir. Her geçen gün kendini yenileyen ve gücüne güç katan Türk Hava Kuvvetleri, bünyesine kattığı Atlas nakliye uçağı ile harekat kabiliyetini artırmıştır. 2018 yılına kadar bünyemize katacağımız 10 adet A400M uçağıyla birlikte C-160 uçaklarımızı da yavaş yavaş devre dışına çıkarıyoruz. Fransa’dan sonra Türkiye’nin aldığı A400M uçağı üretilen ikinci uçaktır. Bünyemize kattığımız Atlas’ın uzun yıllar ülkemiz silahlı kuvvetlerine, insanlığa ve barışa hizmet etmesini diliyorum’’ dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, A400M projesinin, projesinden üretimine kadar her aşamasında ortak olduğu bir iuçak projesi olduğunu ifade ederek, ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dünyanın neresinde olursa olsun yapacağı harekatlara doğrudan ve etkili bir şekilde destek verecektir. Göktürk 2 uydusu Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza hizmet vermeye başlamıştır. Hürkuş ve Atak projeleri devam etmektedir. Altay tankı, milli savaş gemileri ve diğer önemli projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri kendini her geçen gün daha da güçlendirmekte ve dünya barışına güçlü bir şekilde katkı sağlamaktadır. Geleceğin savaş uçağı olarak isimlendirilen F-35 uçağından 2’sinin siparişinin verilmesi için gerekli, işlemler tamamlanmıştır’’ ifadelerini kullandı.

Törende Konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘’Türkiye otomobil yapmadan önce, uçak üreten bir ülkeydi. Türkiye’nin savunma anlamında çok kolay bir bölgede olmadığını söyleyebiliriz. NATO haritalarına baktığımız zaman çatışma Türkiye’nin çevresinde yoğunlaşmıştır. Şubat ayında Konya’da düzenlenen böyle bir törenle 2 Awacs’ın törenine katıldık. Şimdi de Türk Hava Kuvvetlerimize güç katacak Atlas’ın teslim törenindeyiz’’ dedi.



Şimdiye kadar Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan C-130 ve C-160’ların kullanıldığını kaydeden Gül,
‘’Şimdi daha uzağa, daha çok yük taşıyan, daha teknik donanımlı uçaklar alıyoruz. NATO büyesindeki yeni strateji ve yeteneklerle ilgili öngörülerine de uygun projeler yapıp üretimini gerçekleştiriyoruz. Tüm müttefiklerle ortak çalışmalar yapma noktasında bulunuyoruz. Birçok projeleri ortak geliştiriyoruz. Bu büyük projeler uzun vadelidir’’ diye konuştu.
Konuşmasında, ‘’Günü geldiğinde büyük kararlar alınmadığında, büyük fırsatlar da kaçıyor’’ diyen Gül, şöyle devam etti:

‘’Üretim kararı alındığı 1983 yılından bu yana pek çok karar vericiler, siyasiler olmuştur. Ancak uçağı 2014’te teslim aldık. Akıllı savunma olarak adlandırdığımız NATO’nun yeni savunma doktrinlerinin bir parçasıdır, bu açığın üretimi. Artık sabit birlikler kadar seyyar, mobil birliklere de ihtiyaç vardır. Bugünkü savaşlar dünkü savaşlar gibi değildir. Tarihimizde yaşanan bazı -örnekler bunu göstermiştir. Savaşlardan kaçınmak her zaman arzumuzdur. Daima huzur ve barış içinde yaşamak için eğer gerekiyorsa, ona da hazır durumda olmalıyız. Uzak mesafelere süratler kaydırılması gereken askeri malzemeler değildir. Bugün hava filomuza kattığımız A400M uçağı, çok daha sofistike savaş araçlarını ve çok ağır yüklerini çok uzak noktalara götürebilecektir. Bu kapasitede yüksek bir hız ve taşıma kapasitesi, son derece önemlidir. Bunun için attığımız adım çok önemlidir. İftiharla söylemeliyim ki bu çapta uçaklara sahip olan ülke sayısı pek fazla da değildir. Aldığımız uçakların bir kısmını da biz yapıyoruz. Bu uçaklar yapılırken, konsorsiyuma dahil olan ülkelerin bayrakları arasında Türk bayrağı da vardır. Türkiye’nin caydırıcılığı, etkinliği ve prestijine büyük katkı sağlayacaktır. O nedenle, bu uçakların Türk Hava Kuvvetlerimizin envanterine katılmasını çok önemsiyorum. Bu projenin geliştirilmesi, üretiminin tamamlanması ve teslimatı noktasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu uçakların ülkemize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, Hava Kuvvetlerimize, insanlığa ve barışa hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’





A400M SONUNDA TESLİM EDİLDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

tebrikler ~ 10 yıl önce
çok güzel, başarılı bir uçak!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acaba ~ 10 yıl önce
Bu uçak ilk üretilmiş A400M mi? Yani test uçağı mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cevap ~ 10 yıl önce
bu altıncı uçak
w ~ 10 yıl önce
koca yusuf hangisi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rul ~ 10 yıl önce
Koca yusuf uçakların genel adı.Yeni gelen her uçağa farklı isim verilecek.
Kacinci teslim ~ 10 yıl önce
Benim anlamadigim bu ucak daha once teslim edilmemis miydi? Kac defa teslim aliyoruz ayni ucagi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 10 yıl önce
Gazipaşa havalimanını da 3 kere açmışlardı. Olur böle şeyler.Seneye gelecek 2. uçak için de aynı program uygulanır bence.
Teslim ~ 10 yıl önce
Uçak ülkemize gelmişti ancak son kontroller , test uçuşları bitmemişti . Haliyle de Airbus'tan teslim almamıştık "resmi" olarak . Bugün törenle birlikte bu işlem de tamamlanmış oldu :)
ztk ~ 10 yıl önce
basbakan sahsen teslim almadiysa teslim edilmis sayilmaz.. 20 kanaldan canli yayinla basbakanin tekrar teslim almasini bekliyoruz.
vatandaş ~ 10 yıl önce
Yorumumu yazdıktan hemen sonra öyle bir haber denk geldiki çok güldüm.Afyonda bugün,geçen yıl bb'nin açılışını yaptığı binayı tekrar bb açmış :) Ya hayatımız alayiş olmuş..Vel hasıl "ZTK" adlı yorumcunun dediği gibi,bu uçak daha teslim alındı sayılmaz,mundar daha
???? ~ 10 yıl önce
Hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000