18 Haziran 2009, Perşembe 08:13:45

16 milyar dolarlık dev adım

AgustaWestland ve Türkiye, 16 Milyar dolarlık helikopter pazarına birlikte giriyor.

Paris– Türk Genel Maksatlı Helikopter İhalesi için nefesler tutuldu, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin Temmuz başında alacağı karar bekleniyor. İhalede kısa listede ABD’li rakibi Sikorsky ile yarışan ve dünyanın en büyük helikopter üreticilerinden olan İtalyan AgustaWestland şirketi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve kamu kurumları için kategorisinde en yüksek performansa sahip ve her türlü geliştirmeye açık, yeni bir tasarım harikası olan TUHP149 modelini sunuyor.
TUHP149’un orta sınıf genel maksatlı helikopter kategorisinin en yeni ve modern helikopteri olacağının altını çizen AgustaWestland CEO’su Giuseppe Orsi, Paris’te devam eden Le Bourget Havacılık Fuarı’nda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Halihazırda bu kategoride 8 binin üzerinde helikopter uçuyor. Önümüzdeki 30 yıllık sürede bunların tamamına yakını yenilenecek. Bunun manası, sınıfının en yeni helikopterine sahip olan Türkiye’nin, 16 milyar dolarlık bir pazarın öncülerinden biri olması demek. Daha önce de söyledik: Türkiye’ye helitopter satmayı teklif etmiyoruz. Geleceği parlak bir pazarın en yeni helikopterini birlikte tasarlamayı, geliştirmeyi ve satmayı teklif ediyoruz.”

Farklı bir yaklaşım: eşitlerarası ortaklık

AgustaWestland, 109 araçlık bu ihalede, rakibinden farklı olarak Türkiye’ye TUHP149 model helikopterlerin parça üretimi veya bazı takımların tasarımını değil, ortak tasarım, geliştirme, üretim ve teslimatını teklif ediyor. TUHP149, TAI’nin Ankara’daki tesislerinde kurulacak yeni bir fabrikada üretilecek, ayrıca helikopterin motoru da Eskişehir’de TEI’nin yapacağı bir yatırımla karşılanacak.

Diğer tüm avantajlarının yanı sıra, AgustaWestland’ın teklifinin en çekici yanlarından bir tanesi, Türkiye’nin helikopterin başka ülkelere ihraç hakkına sahip olacak olması. Böylesi bir teklif, yine AgustaWestland’ın teklif ettiği ATAK programı dışında, daha önce Türkiye’ye teklif edilmemişti. Türkiye, ancak lisansörlerin kısıtlı izinleri çerçevesinde, konfigürasyonları lisansörler tarafından belirlenen satışlar yapabiliyordu.

TUHP149 programı Türk şirketleri TAI, Aselsan, TEI, Roketsan ve Havelsan’ın yeni teknoloji geliştirme ve üretme sürecine aktif katılımını amaçlıyor. Türk şirketleri hem TUHP149’un tasarım ve geliştirmesinde ortaklaşa görev üstlenecek, hem de helikopterin olgunlaştırma evresinde rol alacaklar. Böylesi üst düzey bilgi birikimi içeren bir işbirliği, Türk endüstrilerine daha önce teklif edilmemişti.

İhracat potansiyeli yüksek

AgustaWestland ile Türk sanayileri arasında 30 yılı bulması beklenen yeni bir işbirliği anlamına gelecek olan TUHP149 programının ortaklık çerçevesi, Türk havacılık sanayisine helikopterin tam ihracat haklarını tanıyor. TUHP149 sınıfındaki helikopterlerin dünya pazarındaki potansiyelleri yüksek. Dünyanın değişik ordularının envanterinde bu kategoride uçmakta olan 8 binin üzerinde helikopterin 35 yıl içinde tamamının yenilenmesi gerekecek. TUHP149 bu sınıfın askeri/kamu pazarı için özel olarak tasarlanmış tek yeni nesil helikopteri olacak.

Söz konusu helikopterler, muharebe sırasında personel ve malzeme naklinin yanı sıra insani yardım, doğal afetlerde arama-kurtarma, elektronik harbe karşı koyma ile ambulans gibi özel görevlerde de kullanılabilecek. Başlangıçta 78 adet olarak planlanan helikopterler için Emniyet Genel Müdürlüğü 20, Özel Kuvvetler Komutanlığı 11 adet ek talepte bulunmuş, üretilecek helikopter sayısı 109’a yükselmişti.

TUHP 149 HAKKINDA TEKNİK BİLGİ

Gelişmiş aviyonik sistemler

Modern savaş konseptleri için özel tasarlanmış TUHP149, tam entegre misyon ekipmanlarına ve kritik sistemlere sahip bir açık sistem mimarisi ile donatılmış, tam dijital bir helikopter. Pilotların iş yükünü azaltarak misyona yoğunlaşabilmelerini sağlayacak 4 eksenli bir otomatik pilot sistemine ve modern cam kokpite sahip.

Açık mimari tasarımı sayesinde, müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda gerek mevcut gerekse potansiyel rollere uygun olarak modifiye edilmeye müsait. Gelişmiş sensörler ile iletişim ve veri paylaşım sistemleri uçuş ekibine yüksek durumsal farkındalık sağlayacak.

Tüm hava koşullarına uygunluk

TUHP149’da tüm hava şartlarına müsait en gelişmiş gece ve gündüz operasyonel yetkinliklerin yanı sıra, NVG sistemlerine sahip bir kokpit bulunuyor – buzlanma koruması da opsiyon olarak sunuluyor. Helikopterde gelişmiş FLIR, lazer engelleme sistemi, tarama radarı, TAWS ve TCAS da mevcut.
Çok alternatifli silah sistemleri

TUHP149 havadan yere füzeler, roketatarlar, harici makineli tüfek üniteleri gibi pek çok silah sistemi ile ve çoklu kombinasyonlar halinde donatılabiliyor. Bunlara ek olarak, 1-2 7.62 mm calibre makineli tüfekler, 1-2 7.62 mm kalibre mini makineli tüfekler ya da 1-2 12.7 mm kalibre makineli tüfekler de, sabit çerçeveli camlara veya kapılara monte edilebiliyor.

Daha az görün, hayatta kal!

TUHP149, gelişmiş misyon sistemleri ve entegre aviyonik sistemleri, tam teşekküllü kendini koruma sistemi ve dayanıklı yapısı sayesinde, eşsiz bir misyon verimliliği ve hayatta kalma (beka) yetkinliği sağlıyor.

TUHP149’un yüksek beka yetkinliğine düşük akustik, görsel ve kızılötesi imzası da katkıda bulunuyor. Tasarım harikası, balistik korumalı, yüksek verimlilikli kompozit 5 kanatlı ana pervane ve 4 kanatlı kuyruk pervanesi, yüksek hızlı, düşük sarsıntılı, sessiz ve pürüzsüz bir seyir sağlıyor. TUHP149’da en son teknolojiye sahip kızılötesi bastırıcılar kullanılıyor.

Hayatta kalma için en önemli unsur düşük bulunabilirlik olmakla birlikte, düşmandan gelen saldırıların önlenebilmesi de bir o kadar önemli. Bu yüzden TUHP149 hem düşük imzalara sahip, hem de gelişmiş bir kendini koruma sistemine sahip.

8,1 tonluk maksimum kalkış ağırlığı ve 3 tonu geçen maksimum gerekli yük ağırlığı ile TUHP149 sınıfında rastlanamayacak kadar başarılı bir verimlilik sağlıyor.

16 milyar dolarlık dev adım

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000