17 Şubat 2010, Çarşamba 10:42:27

Bu tablodan zarar çıkar mı?

Bursa Hakimiyet Gazetesi yazarlarından Yılmaz İşel, SunExpress'in Bursa uçuşlarını durdurmasını köşesine taşımış. İşte İşel'in o yazısı...
  • acaba bursa bora jetin sürprizlerindenmidir? eğer olursa bence güzel olur.istanbul bursayı borajet taşır trabzon ve erzurumdanda bursa yolcularını aktarmalı taşır.benimki bilgi değil his ve temenni...
  • sun express seferleri Bursa için gerçekten önemliydi. benim görüşüm Anadolu Jet buradaki boşluğu dolduracaktır. Yolcu sayısı var doluluk ve karlılık sıkıntısı yok. Muhtemelen Sun Express, yaklaşan yaz sezonu öncesinde yurt dışı seferlerini arttıracağı için bu karara varmıştır. Bursa gibi bir yer asla boş kalamaz. Anadolu Jet bu boşluğu fazlasıyla dolduracaktır.
  • opportunityl nedir anlamadım
  • Sevgili Yilmaz Isel SunExpress'in sayfasinda "o anda" gördügü bir fiyati, yani 129,- TL'yi baz alirsa, uculan hatlarin karli olacagi konusunda hemfikirim! Fakat koltuk basina düsen satis fiyatinin ortalamasi kesinlikle 129,- TL degil. Elde edilen doluluk oraninin kesinlilkle bir bedeli olduguna inaniyorum! Takdir ederseniz, hicbir Ticari kurulus kar elde ettigi bir ürününden kolay kolay vazgecmez. Türkiye'de her havalimani bulunan il veya ilcelerin yöneticileri, Gazeteciler, halk vs. vs. "mutlaka bizim havalimanimiza sefer düzenlensin" diye, israrli yaklasimlarina anlam veremiyorum. Havayolu ticari bir kurulustur. Kar elde edecegini görürse ucar, görmezse ucmaz. Zararina kimse is yapmaz ve yapmamali. Hele hele göz göre göre olursa.
  • bir hattın zararına karar vermek bu kadar basit değil.opportunity cost u yüksektir belki?bir çok standart var bunun iiçin.

Büyük umutlarla inşa edilen ancak işletmeye açılmasından buyana Yenişehir Uluslararası Havaalanı’nın başına gelenler herhalde başka hiçbir havaalanında yaşanmamış, bir büyük kentin insanları oldu bittiye getirilerek hava ulaşımından böylesine yoksun bırakılmamıştır!

Alınan bir kararla karsızlık gerekçe gösterilerek Yenişehir-Antalya uçak seferleri 11 Şubat’tan sonra kaldırıldı, Erzurum ve Trabzon’a ise son sefer yarın yapılacak ve ardından “harç bitti yapı paydos” denilecek.
Böylece.

Bursa’nın zaten yetersiz olan hava ulaşımındaki uçuş bağlantısı tümüyle sıfırlanacak, Yenişehir Havaalanı yeniden ıssız ve atıl bir görünüme terk edilecek.
Böylesi bir tabloya elbette itirazım var.

YOLCU SAYILARI NE SÖYLÜYOR?..

İtirazım var çünkü; uçak seferlerinin kaldırılmasına gerekçe olarak gösterilen karsızlık iddiaları bana pek inandırıcı gelmiyor, yapılan uçak seferlerindeki doluluk oranları da böyle bir soruna işaret etmiyor.

Seferlere göre yolcu sayılarını vermeden önce, aynı tip bir uçağın THY’de 165, SunExspress’te ise 189 koltuk kapasitesiyle uçuş yapmasına doluluk oranına etkisi bakımından dikkatinizi çekmek istiyorum.

Şimdi gelelim yolcu sayılarına.

Yenişehir-Erzurum-Yenişehir hattında sefer sayısına göre gerçekleşen yolcu sayıları şöyle:

1 Şubat: Gelen yolcu 177, giden yolcu 144,
8 Şubat: Gelen yolcu 186, giden yolcu 183,
11 Şubat: Gelen yolcu 136, giden yolcu 139,
13 Şubat: Gelen yolcu 121, giden yolcu 143.

Sonuç olarak.

1-13 Şubat tarihleri arasında bu hatta yapılan karşılıklı 4 seferde 620 gelen ve 609 giden olmak üzere toplam bin 229 yolcu taşındığı, sefer başına Yenişehir-Erzurum arasında ortalama 152, Erzurum-Yenişehir arasında ortalama 155 yolcu düştüğü gerçeği ortaya çıkıyor.

TRABZON’A KARŞILIKLI 5 SEFER…

Yenişehir-Trabzon-Yenişehir hattında 1-13 Şubat arasında yapılan uçak seferlerinde taşınan yolcu sayılarını da vereyim.

Bu hatta;
1 Şubat’ta: Gelen yolcu 143, giden yolcu 140,
4 Şubat’ta: Gelen yolcu 126, giden yolcu 142,
8 Şubat’ta: Gelen yolcu 126, giden yolcu 177,
11 Şubat’ta: Gelen yolcu 122, giden yolcu 150,
13 Şubat’ta: Gelen yolcu 144, giden yolcu 142.

Toplam olarak; bu hatta yapılan karşılıklı 5 seferde taşınan yolcu sayısı bin 372, Trabzon-Yenişehir arasında sefer başına düşen ortalama yolcu sayısı 132, Yenişehir-Trabzon arasında sefer başına düşen ortalama yolcu sayısı da 150.

BİLET FİYATLARI…

Dün SunExspress Havayollarının internet sitesinden bilet fiyatlarını aldım.

Yenişehir-Erzurum arasında fiyat 129 lira, Yenişehir-Trabzon arasında 119 lira olarak yer alıyordu.

Ortada işte böyle bir fiyat ve şubat seferlerinde böyle bir yolcu sayısı bulunuyor.

Şimdi gelin de seferlerdeki karsızlık gerekçesinin doğruluğuna inanın bakalım!

Bu gerekçe size inandırıcı geliyor mu?

Bir şey daha ilave etmeliyim.

Eğer Yenişehir-Erzurum-Yenişehir ve Yenişehir-Trabzon-Yenişehir hatlarında kar edilemiyorsa, SunExspress diğer hatlarda sefer başına düşen ortalama yolcu sayılarını kar oranlarıyla birlikte açıklasın ki, bizler de fotoğrafı bütünüyle görebilelim.

Bana göre önce bu konu sorgulanmalı.

Bu görev de Bursa milletvekillerine düşüyor.

Ayrıca yanlıştan dönülmesini sağlayacak girişimler sonuç alınıncaya kadar ısrarla sürdürülmeli.

Aksi halde uçak seferi bulunmayan bir havaalanı neye yarar ki?

Yılmaz İŞEL
BURSA HAKİMİYET

Bu tablodan zarar çıkar mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
acaba bursa bora jetin sürprizlerindenmidir? eğer olursa bence güzel olur.istanbul bursayı borajet taşır trabzon ve erzurumdanda bursa yolcularını aktarmalı taşır.benimki bilgi değil his ve temenni...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sun express seferleri Bursa için gerçekten önemliydi. benim görüşüm Anadolu Jet buradaki boşluğu dolduracaktır. Yolcu sayısı var doluluk ve karlılık sıkıntısı yok. Muhtemelen Sun Express, yaklaşan yaz sezonu öncesinde yurt dışı seferlerini arttıracağı için bu karara varmıştır. Bursa gibi bir yer asla boş kalamaz. Anadolu Jet bu boşluğu fazlasıyla dolduracaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
opportunityl nedir anlamadım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sevgili Yilmaz Isel SunExpress'in sayfasinda "o anda" gördügü bir fiyati, yani 129,- TL'yi baz alirsa, uculan hatlarin karli olacagi konusunda hemfikirim! Fakat koltuk basina düsen satis fiyatinin ortalamasi kesinlikle 129,- TL degil. Elde edilen doluluk oraninin kesinlilkle bir bedeli olduguna inaniyorum! Takdir ederseniz, hicbir Ticari kurulus kar elde ettigi bir ürününden kolay kolay vazgecmez. Türkiye'de her havalimani bulunan il veya ilcelerin yöneticileri, Gazeteciler, halk vs. vs. "mutlaka bizim havalimanimiza sefer düzenlensin" diye, israrli yaklasimlarina anlam veremiyorum. Havayolu ticari bir kurulustur. Kar elde edecegini görürse ucar, görmezse ucmaz. Zararina kimse is yapmaz ve yapmamali. Hele hele göz göre göre olursa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bir hattın zararına karar vermek bu kadar basit değil.opportunity cost u yüksektir belki?bir çok standart var bunun iiçin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000