11 Nisan 2008, Cuma 17:48:42

Türk Sivil Havacılığı denetlendi

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Türk Sivil Havacılığı'nın güvenliğini denetledi...

İşte denetimin ardından SHGM tarafından yapılan açıklama:

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)’nun sivil havacılık güvenliği konusunda 7-11 Nisan 2008 tarihleri arasında ülkemize gerçekleştirdiği denetimler başarıyla sonuçlanmıştır.

ICAO’nun Evrensel Güvenlik Denetim Programı(USAP) kapsamında gerçekleştirdiği denetimler, Güvenlik Yapılanması ve Yasal Altyapı, Güvenlik Personelinin Eğitimi,  Kalite Kontrol Faaliyetleri, Havaalanı Operasyonları,  Hava aracı Güvenliği,  Silahlı Güvenlik Görevlileri, Yolcu ve Bagaj Güvenliği, Kargo, İkram ve Posta Güvenliği ile Yasadışı Eylemlere Müdahale Kolaylıkları konu başlıklarında gerçekleştirilmiştir.

ICAO tarafından 11 Eylül saldırılarının ardından uygulamaya konulan USAP denetimlerinde, birliğe üye ülkelerde ICAO standartlarına uygun bir sistemin yürürlükte olup olmadığı incelenmektedir. Bu kapsamda 2002-2007 döneminde üye ülkelere hem ilk denetimleri hem de takip denetimlerini yapan ICAO, Türkiye’ye yönelik ilk denetimini 2004 yılında, takip denetimini de 2006 yılında gerçekleştirmiştir.  Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen bu denetimlerin başarılı şekilde sonuçlanması ile, ülkemizde uygulanan güvenlik standartlarının ICAO ile uyumlu olduğu teyit edilmiştir.

190 üyesi bulunan ICAO’nun USAP kapsamında 181 ülkede gerçekleştirdiği güvenlik denetimleri tamamlanmış olup, sivil havacılık faaliyetlerinin yetersiz olduğu ve güvenlik ortamının sağlanamadığı 9 üye ülkeye denetleme yapılamamıştır.

2008 yılında başlayan ikinci döngüde ise ICAO tarafından seçilen Esenboğa Havalimanı’na 7-11 Nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimler; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve DHMİ Genel Müdürlüğü’nden temsilcilerin yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile yapılmıştır.

ICAO tarafından 11 Nisan 2008 tarihinde denetim sonuçlarına dair verilen brifingde, Türkiye’nin havacılık güvenliği alanında çok iyi oturmuş ve güçlü bir sistemin olduğu belirtilerek, ülkemizdeki havacılık güvenliğinin ICAO standartlarına uygun olduğu bildirilmiştir.

ICAO heyet başkanının yaptığı açıklamada;  Havacılık güvenliğine ilişkin SHGM tarafından oluşturulan mevzuat ve yasal düzenlemelerin sistem gerekliliklerine cevap verecek nitelikte olduğu belirtilerek, 2004 ve 2006 yıllarında yapılan denetimlerin, ikinci döngüde yapılan ilk denetim sonuçları ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de Havacılık Güvenliği alanında çok iyi oturmuş bir sistem ve kültür olduğu vurgulanmıştır.  Özellikle 2006-2007 yıllarında yürürlüğe konulan bazı yönetmelik, talimat ve diğer prosedürlerin son derece yerinde olduğu ve sistemi ciddi anlamda güçlendirdiği ifade edilmiştir. Havaalanları, uçuş operasyonları, havayolu faaliyetleri, yasadışı olaylara karşı müdahaleler konusunda bazı tavsiyelerde bulunulmuş ve verilen bu tavsiyelerin de, zaten çok iyi durumda olan güçlü bir sistemin ince ayarları olabilecek nitelikte olduğunun altı çizilmiştir.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

Türk Sivil Havacılığı denetlendi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000