30 Nisan 2013, Salı 00:21:29

"TÜM SORUMLULUK KAPTANDADIR"

Isparta’da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın duruşmasına Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanıklardan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, “Eğer kaptan pilot bilirkişi raporunda iddia edildiği gibi arızalı ve bakım noksanı bir uçağı uçurduysa 57 kişinin katlinden sorumludur" derken, dönemin Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı da kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığını savundu.
  • Kabinin ne halde oldugu ortada,kirmizi rujumuza karisanlar siz once isparta kazasinin hesabini verin !!globally fosss
  • Kaza sonrası Almanya'da yapılan incelemede, aletin sesli uyarısının faal olmadığı ancak görsel uyarısının faal olduğu ancak kapalı tutukduğu saptanmıştır. Anlaşılan pilotların özgüveni fazlaymış. Nekadar bağırsakda gerçek bu, aletin görsel ikazı faal ama kapalı olduğu için ikaz edememiş.
  • SHGM yi temsil etmiş birisinin bu açıklamaları yapmış olması beni çok üzdü. BU kişinin hiç havacılık ile ilgili eğitim almadığını ve sistem ve emniyet konusu hakkında hiç bir tecrübesinin olmadığı çok net. Bir uçak kazası sürecin içindeki kişilere atılamaz. 1. Raporu hazırlayan A.Ü öğretim görevleri kimmiş çok merak ettim. İkinci rapor çok doğru ve yerinde. Tam bir tecrübe ve bilgi barındıryor. Mahkeme sonucunu çok merak ediyorum. Bu sonucun derslerde anlatılması gerekir. Bir hata olduğunda tek sorumlu işe yapan Pilot ve teknisyen diyen yöneticiler demek ki hiç bir halta yaramıyor. O zaman ne işiniz var orada. Ben yönetiyorumda demeyin.
  • Şu bilir kişilerin deneyimi nedir? Sektör, iş tecrübeleri, operasyon deneyimleri nedir ne kadardır? Geçiniz... Bu bilir kişiler yabancı yayinları makaleleri öğrencilere çevirtip kendilerinin gibi anlatırlar. Şu bilir kişilerin tezlerini bir YÖK incelesin bakalım kimlerden kopyala yapıştır yapmışlar :) Bu kişilerin bilir kişi olduğuna inanan kaç kişi var. Uzay bilimleri konusunda da uzmanlar, NASA boşuna kasma milli değerlerimize sahip çık (:
  • pilotlar suçlanıyor, akıl var mantık varrr, pilotlar göz göre göre hayatlarını tehlikeye atmazlar,neticede böyle bir kazanın sonucunda hayatta kalamayacaklarını eminim biliyorlardı,dolayısıyla pilotlarda suç aranacağına önce şirkete savcılık iyi bir denetleme yaptırsın ve unutmadan tamamen bir suikast olduğu aşînaa, bilim adamları,öğretim görevlileri vs. insanlar vardı o uçakta bu uçak sadece onlara tahsis edilmişti,Suikastten başka bir şey olamaz bu.
  • Ne kadar fena degil mi? Basiniz sıkışınca nasil da pilotlara yüklüyorsunuz herseyi? Ucus emniyeti, ucus isletmesi, insan faktorleri... Bu konularda daha ogrenecek cok seyimiz var. Saygilarimla.
  • % pilotaj hatası..alçalma kural ihlali ve dağa çarpma...gerisi hikaye
  • bu dava yillardir mahalle kavgasina donusmus bir komediden ote bir sey degildir. eninde sonunda bilet rahmetli serhat kaptana kesilir. bir kac kisiye de zartli kusur, zurtlu kusur diye bir seyler uydurulur. ceza verilsede tecil edilir. dosya kapanir. vay gidene.allah geride kalanlara sabir versin.
  • Tabi ki nihai sorumlu kaptandır. Dünyanın hangi havayolu şirketinin Operation Manual' ine bakarsanız bakın hepsinde de aynı tabiri görürsünüz. Bu kadar da basittir işte. Uçuş Enmiyetinde de artık kabul görmüş bir tabirdir bu " Yönetim için çalışanı suçlamak en kolay sıyrılma yollarından biridir" işte bu kadar. Peki uçuş ekibi kombinasyonunu yapan, görevleri belirleren kim? Ekibin durumunun o gün uçuşa elverişli olup olmadığını soran sorgulayan var mı? Bu yapılmalı mı? Yapılmalı ise kimin sorumluluğunda yapılmalı? Hadi bunları da geçtik işe aldıkları pilot ve kaptanların işe uygun olup olmadığına kim karar veriyor? Trafik kazalarında bile araç muayenen var, ehliyetin, sigortan var, aracın bakımlı, kurallara uygun araç kullanıyoken kaza yapsan bile yani potansiyel tehlike olmaktan kusurlu kabul edilirsin. Hep aynı hikaye bu kadar basit yani.
  • SHGM'de işini yapsan böyle gereksiz şirketler kurulamaz ve insanlar hayatını kaybetmezdi, öyle müdür olup maaş makam sahibi olmakla, suçu tek kişiye yükleyince iş bitmiyor..

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 19’uncu duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Yardımcısı Oktay Erdağı, Kaptan Pilot Faruk Çağımnı ve teknisyen İsmail Taşdelen katıldı.

Bir önceki duruşmada Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ve pilotların asli kusurlu olduğunu belirten rapora itirazdan sonra ikinci kez hazırlanması istenen ve bazı sanıkları asli kusurlu gösteren yeni bilirkişi raporu mahkemeye sunulmuştu. Raporun incelenmesi için tanınan sürenin ardından bugün görülen duruşmada taraflar yeni rapor hakkında tek tek görüşlerini belirttiler. Bilirkişi raporunu reddeden sanıklardan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, uçağın kapısı kapandıktan sonra tek sorumlunun kaptan olduğunu söyledi.

Arıduru, "Teknisyen teslim etmiş, kaptan da uçağı teslim almıştır. Zaten konuda burada bitiyor demektir. Eğer uçakta problem var ise bu uçak seyahat boyunca İstanbul, Ankara, Antalya ve Isparta kuleyle irtibat halindeydi. Bu 4 kuleye de acil durum raporu bildirmemişler. Ben sahada çalışan bir denetçi değilim. Biz denetçilerin raporuna göre hareket ederiz. Elimizde uçağın arızalı olduğunu gösterir bir rapor yok. Genel Müdür olarak ben hangi teknik arızayı biliyormuşum da uçağın uçuşuna izin vermişim? Galiba sayın bilirkişiler beni denetçi, teknisyen veya kaptan pilot olarak görüp uçuş izni verdiğim için suçlamışlar. Bu kazanın ortaya çıkmasını en fazla biz isteriz. Çünkü bu Türk sivil havacılığına atılmış bir lekedir. Biz mi uçurduk o uçağı. Dağa götürüp biz mi çarptık? Eğer bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere gerçekten kaptan pilot arızalı ve bakım noksanı bir uçağı uçurduysa 57 kişinin katlinden sorumludur. Daha önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün malum şirketle ilgili tespit ettiği 60 bulgudan bahsedildi hep. 60 bulgunun biri dahi uçakla alakalı değildir. Tamamen idari konulardır" dedi.


- “BU KAZADA PİLOTLAR ZOR OLANI BAŞARMIŞ VE UÇAĞI DÜŞÜRMÜŞLERDİR" -
Sanıklardan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise, pilotların daha baştan uçuşa hatalı başladıklarını savunarak, "Test etmesi gereken cihazlar onların sorumluluğunda. Biz her uçuşun başına bir uzman koyamayız. Bu sorumluluk kaptan pilotlara aittir. Kaptanlar yere yaklaşım cihazını bilinçli olarak kapatmışlar. Kaza kırım raporunun 54'ncü sayfasında 8 bin fitten veriler toplanmaya başlıyor, 6 bin 300 fitte uçak kritiğe giriyor, 6 bin 100'de dağa çarpıyor. Ekranın kapalı tutulması bir hatadır. Bu cihaz faal olsaydı uçak kaza yapmazdı iddiası abartılı bir iddiadır. Ama eğer uçakta bu cihaz olmasaydı biz sorumlu olurduk. Bu uçakta var ve test etmek pilotun görevi. Bilirkişi raporunda bir uçağı düşürmenin uçurmaktan daha zor olduğu belirtilmiş. Evet doğru, bu kazada pilotlar zor olanı başarmış ve uçağı düşürmüşlerdir" dedi.

Duruşmada önce müşteki, sonra da sanık avukatları söz aldılar. Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, Şule Doğan ve Mustafa Can Anadolu, sanıkların taksir ve olası kasttan cezalandırılmalarını istediler. Diğer müşteki avukatları Yaşar Öztürk, Sunay Aydın, Süreyya Yiğitbaşı da pilotların zorlamalara ve baskılara maruz kalıp şirketlerin taleplerini reddedemeyecek şekilde çalışmak zorunda bırakıldıklarını söylediler. Sanık avukatları ise, ikinci kez hazırlanan bilirkişi raporunun tatmin edici olmayıp, suçlu yaratmaya dönük hazırlandığını öne sürerek, yeni bilirkişi raporu talebinde bulundular.

"TÜM SORUMLULUK KAPTANDADIR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

dc3 ~ 11 yıl önce
Kabinin ne halde oldugu ortada,kirmizi rujumuza karisanlar siz once isparta kazasinin hesabini verin !!globally fosss

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DISPATCH-PILOT ~ 11 yıl önce
hiçbir ekip çalışan gpws (yer ikaz cihazını kapatmaz) uçak kalkarken çalışmıyordu cvr olmadan uçuşa izin verilemez nasıl uçuyor anlamıyorum veya kamuoyundan saklanıyor. nede olsa içinde önemli insanlar vardı
Aleti Kapatılmış ~ 11 yıl önce
Kaza sonrası Almanya'da yapılan incelemede, aletin sesli uyarısının faal olmadığı ancak görsel uyarısının faal olduğu ancak kapalı tutukduğu saptanmıştır. Anlaşılan pilotların özgüveni fazlaymış. Nekadar bağırsakda gerçek bu, aletin görsel ikazı faal ama kapalı olduğu için ikaz edememiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçak Kazası ~ 11 yıl önce
SHGM yi temsil etmiş birisinin bu açıklamaları yapmış olması beni çok üzdü. BU kişinin hiç havacılık ile ilgili eğitim almadığını ve sistem ve emniyet konusu hakkında hiç bir tecrübesinin olmadığı çok net. Bir uçak kazası sürecin içindeki kişilere atılamaz. 1. Raporu hazırlayan A.Ü öğretim görevleri kimmiş çok merak ettim. İkinci rapor çok doğru ve yerinde. Tam bir tecrübe ve bilgi barındıryor. Mahkeme sonucunu çok merak ediyorum. Bu sonucun derslerde anlatılması gerekir. Bir hata olduğunda tek sorumlu işe yapan Pilot ve teknisyen diyen yöneticiler demek ki hiç bir halta yaramıyor. O zaman ne işiniz var orada. Ben yönetiyorumda demeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AÜ Çok Billur ~ 11 yıl önce
Şu bilir kişilerin deneyimi nedir? Sektör, iş tecrübeleri, operasyon deneyimleri nedir ne kadardır? Geçiniz... Bu bilir kişiler yabancı yayinları makaleleri öğrencilere çevirtip kendilerinin gibi anlatırlar. Şu bilir kişilerin tezlerini bir YÖK incelesin bakalım kimlerden kopyala yapıştır yapmışlar :) Bu kişilerin bilir kişi olduğuna inanan kaç kişi var. Uzay bilimleri konusunda da uzmanlar, NASA boşuna kasma milli değerlerimize sahip çık (:

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pessss ~ 11 yıl önce
pilotlar suçlanıyor, akıl var mantık varrr, pilotlar göz göre göre hayatlarını tehlikeye atmazlar,neticede böyle bir kazanın sonucunda hayatta kalamayacaklarını eminim biliyorlardı,dolayısıyla pilotlarda suç aranacağına önce şirkete savcılık iyi bir denetleme yaptırsın ve unutmadan tamamen bir suikast olduğu aşînaa, bilim adamları,öğretim görevlileri vs. insanlar vardı o uçakta bu uçak sadece onlara tahsis edilmişti,Suikastten başka bir şey olamaz bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wah wah... ~ 11 yıl önce
Ne kadar fena degil mi? Basiniz sıkışınca nasil da pilotlara yüklüyorsunuz herseyi? Ucus emniyeti, ucus isletmesi, insan faktorleri... Bu konularda daha ogrenecek cok seyimiz var. Saygilarimla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tilt ~ 11 yıl önce
% pilotaj hatası..alçalma kural ihlali ve dağa çarpma...gerisi hikaye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mahalle kavgasi ~ 11 yıl önce
bu dava yillardir mahalle kavgasina donusmus bir komediden ote bir sey degildir. eninde sonunda bilet rahmetli serhat kaptana kesilir. bir kac kisiye de zartli kusur, zurtlu kusur diye bir seyler uydurulur. ceza verilsede tecil edilir. dosya kapanir. vay gidene.allah geride kalanlara sabir versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bravo ~ 11 yıl önce
Tabi ki nihai sorumlu kaptandır. Dünyanın hangi havayolu şirketinin Operation Manual' ine bakarsanız bakın hepsinde de aynı tabiri görürsünüz. Bu kadar da basittir işte. Uçuş Enmiyetinde de artık kabul görmüş bir tabirdir bu " Yönetim için çalışanı suçlamak en kolay sıyrılma yollarından biridir" işte bu kadar. Peki uçuş ekibi kombinasyonunu yapan, görevleri belirleren kim? Ekibin durumunun o gün uçuşa elverişli olup olmadığını soran sorgulayan var mı? Bu yapılmalı mı? Yapılmalı ise kimin sorumluluğunda yapılmalı? Hadi bunları da geçtik işe aldıkları pilot ve kaptanların işe uygun olup olmadığına kim karar veriyor? Trafik kazalarında bile araç muayenen var, ehliyetin, sigortan var, aracın bakımlı, kurallara uygun araç kullanıyoken kaza yapsan bile yani potansiyel tehlike olmaktan kusurlu kabul edilirsin. Hep aynı hikaye bu kadar basit yani.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
SHGM'de işini yapsan böyle gereksiz şirketler kurulamaz ve insanlar hayatını kaybetmezdi, öyle müdür olup maaş makam sahibi olmakla, suçu tek kişiye yükleyince iş bitmiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000