28 Nisan 2009, Salı 15:18:14

SHGM'DEN 'ELT'YE ERTELEME

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,121.5 MHZ üzerinden yayın yapan ELT cihazlarının 406 frekans üzerinden yayın yapanla değiştirilmesi için süreyi 31 Temmuz 2009 tarihine erteledi. Gerekçe olarak ise ELT cihaz üreticilerinin talebi karşılamakta zorlanması gösterildi.
  • Arkadsaın dediği gibi SHGM sadece prejtij kaybediyor gunu ertelemekle ya da son gunun anlamı bu sonradan değiştirelebilinir diye biliniyor. bu sene SHGM o kadar erteleme yaptı ki bunlardan bir kaçını sıralayacak olursak -teknisyen lisanslar (2006 yılı son gundu hala donusm ıcın beklenıyor) -sıvı tasınması vb. SHGM ne yazık ki cok deger kaybetti. Kimse artık bu kuruma inanmıyor.
  • Ne Yanlış? Ne doğru? Artık karar vermek iyicene zorlaşdı.
  • Ne bu saçmalık SHGM.Dha önce son tarih veriyorsun sonrada bu tarihe kadar yetiştiremiyeclerini anlıyor tarihi uzatıyorsun. Dha önce tarih verirken diaog kurupta bu cihazların ne kadar sürede temin edileceğini sorsana şirketlere veya imalatcıya. Tükürdüğünü yalıyıp tarihi ileriye tekrar atmaktan daha kolay değilmi bu. Güvenirliliğini,saygınlığını kaybediyorsun son derece dikkatli olun artık.
  • Bu güzelim ülkede, illaha ki birileri'nin başına bir iş geldikten sonra mı tedbir alınması gerekiyor ? Düşen helikopter ile gündeme gelen ELT cihazı yüzünden almış olduğum uçuş eğitimim 1 ay askıya alındı. Uçuş okulun da öğrenci olarak söylüyorum; SHGM tarafından o kadar çok denetleme yapıldı ve hala yapılmakta. Yapılan denetlemeler sırasında hangi konular ele alınıyor merak ediyorum doğrusu. Uçuş okulları bu denetlemeleri bahane ederek uçuşlarımızı durduruyor ve yine mağdur olan bizler oluyoruz. ALLAH aşkına yeter artık. Lütfen ! Rica ediyorum. 15 aylık eğitim dönemim 30 aya ulaştı. 30 saatlik kalan uçuşumu bitireceğim diye bütün kışı uçmadan geçirdik. Yetkililer gereğini yapsın artık. Bizden sonraki pilot adaylarına üzülüyorum açıkçası !

İşte SHGM'den yapılan o açıklama...

Bilindiği üzere; ELT (Emergency Locator Transmitter – Acil Durum Vericisi) hava araçlarının kaza veya ciddi olaylara maruz kalmaları durumunda, bulunulan yer hakkında pozisyon bilgisi sağlamak amacıyla Arama Kurtarma hizmetlerinde kullanılan bir cihazdır.

Söz konusu cihazlar, hava aracının uçuşa elverişliliğini etkileyen bir başka deyişle emniyetli bir uçuş yapılması amacıyla gerekli olan bir cihaz olmayıp, sadece acil durumlarda çeşitli uydular aracılığı ile yer tespitinin sağlanabilmesi amacıyla 121.5 veya 406 MHz üzerinden yayın yapmaktadır.

Bu kapsamda; Üyesi bulunduğumuz Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından yayımlanan kurallar gereğince hava araçlarında ELT cihazı bulundurulması gerekmektedir.

Deniz ve hava araçlarına Arama Kurtarma hizmeti vermek üzere geliştirilen ve ülkemiz ana arama kurtarma merkezi tarafından da kullanılmakta olan COSPAS-SARSAT uyduları; 1 Şubat 2009 tarihinden itibaren sadece 406 MHz frekansından yayın yapabilen ELT cihazlarının sinyallerini tespit edebilecek durumdadır.

Bu durum hakkında 15 Nisan 2008 tarihli yazımız ile hava taşıma işletmelerine bilgi verilmiş olup, 16 Ocak 2009 tarihinde ise bünyelerinde bulunan hava araçlarına ELT cihazı takılması konusunda bir kez daha uyarıda bulunulmuştur.

Ancak, aradan geçen zaman içinde 406 MHz’e uygun ELT cihaz üreticilerinin sektördeki yoğun talebi karşılamakta yeterli olamamaları sebebiyle 121.5 MHz ELT cihazı bulunan Türk tescilli hava araçlarına 406 MHz’e uygun bir ELT cihazı takılmasını teminen uygun bir zamanın tanınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Bu sebeple; Türk tescilinde kayıtlı olan zirai ilaçlama, çok hafif hava araçları, deneysel kategori ve balon dışında kalan hava araçlarında takılı bulunan 121,5 MHz üzerinden yayın yapan ELT cihazlarının 31 Temmuz 2009 tarihine kadar 406 MHz üzerinden yayın yapanlar ile değiştirilmesi gerekli görülmektedir. Aksi halde bu tarihten sonra uçuşlarına izin verilmesi mümkün olamayacağı gibi bu süre zarfında COSPAS SARSAT hizmetinden de yararlanılamayacak olup, tüm sorumluluğun işletmenize ait olacağının bilinmesi hususlarında gereğini önemle rica ederim.

SHGM'DEN 'ELT'YE ERTELEME

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadsaın dediği gibi SHGM sadece prejtij kaybediyor gunu ertelemekle ya da son gunun anlamı bu sonradan değiştirelebilinir diye biliniyor. bu sene SHGM o kadar erteleme yaptı ki bunlardan bir kaçını sıralayacak olursak -teknisyen lisanslar (2006 yılı son gundu hala donusm ıcın beklenıyor) -sıvı tasınması vb. SHGM ne yazık ki cok deger kaybetti. Kimse artık bu kuruma inanmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne Yanlış? Ne doğru? Artık karar vermek iyicene zorlaşdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne bu saçmalık SHGM.Dha önce son tarih veriyorsun sonrada bu tarihe kadar yetiştiremiyeclerini anlıyor tarihi uzatıyorsun. Dha önce tarih verirken diaog kurupta bu cihazların ne kadar sürede temin edileceğini sorsana şirketlere veya imalatcıya. Tükürdüğünü yalıyıp tarihi ileriye tekrar atmaktan daha kolay değilmi bu. Güvenirliliğini,saygınlığını kaybediyorsun son derece dikkatli olun artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu güzelim ülkede, illaha ki birileri'nin başına bir iş geldikten sonra mı tedbir alınması gerekiyor ? Düşen helikopter ile gündeme gelen ELT cihazı yüzünden almış olduğum uçuş eğitimim 1 ay askıya alındı. Uçuş okulun da öğrenci olarak söylüyorum; SHGM tarafından o kadar çok denetleme yapıldı ve hala yapılmakta. Yapılan denetlemeler sırasında hangi konular ele alınıyor merak ediyorum doğrusu. Uçuş okulları bu denetlemeleri bahane ederek uçuşlarımızı durduruyor ve yine mağdur olan bizler oluyoruz. ALLAH aşkına yeter artık. Lütfen ! Rica ediyorum. 15 aylık eğitim dönemim 30 aya ulaştı. 30 saatlik kalan uçuşumu bitireceğim diye bütün kışı uçmadan geçirdik. Yetkililer gereğini yapsın artık. Bizden sonraki pilot adaylarına üzülüyorum açıkçası !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000