05 Eylül 2011, Pazartesi 07:20:46

SAYI ARTTI KRİTER DEĞİŞTİ

Ruhsatlı işletme sayısının 16'ya, balon sayısının 106'ya turlara katılan turist sayısının 100 bine ulaştığı Kapadokya'da, sıcak hava balonlarının uçuş kriterleri yeniden belirlendi...
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bölgedeki uçuş sahasının, balon sayısının artması ve uçuş güvenliği nedeniyle yeniden belirlendiğini duyurdu. Buna göre, balon pilotları Nevşehir Tuzköy ve Kayseri Erkilet Havaalanları ile koordinasyon sağlamadan bölge üzerinde uçuş yapamayacak. SHGM, Kapadokya'da balon turlarının güvenli bir şekilde yapılabilmesi ve sektörün önünün açılması için bir süre önce işletmecilik mevzuatında bazı düzenlemeler yaptı. 
 
Firmalar daha önce ticari faaliyetlerini en az 2 balonla sürdürebiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle filolarında en az 5 sıcak hava balonu bulundurmaları şartı getirildi. Balon pilotlarının, uçuşun yapılacağı bölgeye uygun eğitim almalarının yanı sıra, yangın, ilk yardım, tehlike anında kullanılması gereken teçhizat ile ilgili eğitim görmüş olması ve bu eğitimlerin her 3 yılda bir yenilemesi öngörüldü. Önceleri, işletmelerin yabancı pilot sayısında kısıtlama yoktu. Bu düzenlemeyle pilot sayılarının, yüzde 51'den fazlasının Türk olması zorunluluğu getirildi. Bunlara uymayan işletmelerin ruhsatları iptal edildi.
 
Önlemler bununla da bitmedi, işletmelerin balon sayısındaki artışlar, turların uçuş güvenliğinde sorun yaratınca, SHGM yeniden harekete geçerek, mevcut balon uçuş sahasının limitleri ile yükseklik ve uçuş kriterlerini yeniden belirledi. Kapadokya'da balon uçuş sahasını yeni koordinatlarıyla yansıtan bu düzenlemeden, bölgede faaliyet gösteren balon işletmeleri haberdar edilerek, balon pilotlarının uçuşlar sırasında bu koordinatlara uymaları istendi.
 
Yeni kriterlere göre, balon pilotları Nevşehir Tuzköy ve Kayseri Erkilet Havaalanları ile ön koordinasyon sağlanması kaydı ile hafta içi günlerde 6000 feet'e, hafta sonları ve resmi tatillerde ise 8000 feet'e kadar çıkarak, her türlü güvenlik önlemlerinin alınması kaydıyla uçuş yapabilecekler.
SAYI ARTTI KRİTER DEĞİŞTİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000