‘Mecburi hizmet süresi dolan pilotların ordudan ayrılmasından yakınan TSK’nın askeri pilotları, sivil havacılığa kazandırmaya yönelik kurs açması tezat değil mi?” diye sormuştuk. Dahası “Kara Havacılık Komutanlığı bünyesinde bulunan başta ABD olmak üzere birçok ülkede kullanılan 26 adet Cessna tipi U-17B model, 23 adet Cessna tipi T-41 model uçak olmak üzere toplam 49 adet uçağın kaydı silinerek Türk Hava Kurumu’na hibe edilmiştir. Bu uçaklar hala dünyada birçok ülkede ve Türk Hava Kurumu’nda uçmaktadır. Bu uçakların yerine 2009 yılında 46 adet Cessna tipi T-182 tipi uçak alınması doğru mudur? demiştik. Bu sorularımıza Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’ndan gelen yanıt şöyle:
- K.K.K.lığı sabit kanatlı hava aracı pilot ihtiyacını karşılamak üzere 2009 yılına kadar temel eğitim uçağı olarak U-17 ve T-41 uçakları kullanılmıştır. Bahse konu uçakların gövde ömrünü doldurarak envanterden çıkarılması ile birlikte, sabit kanat hava aracı eğitim ihtiyacına yönelik olarak 46 adet T-182T uçağı tedarik edilmiştir.
- Sözkonusu uçaklarla; Subay Pilot Temel Kursu, UH-1H helikopter intibak safhası öncesinde başlangıç uçuş eğitimi verilmektedir. Ayrıca kıtalarda görev yapan sabit kanat intibaklı pilotların uçuş eğitimi için de kullanılmaktadır. Bu uçaklarla emekli olmuş hiçbir pilota sabit kanat intibak kursu verilmemektedir.
- Askeri pilotların sivil havacılıkta uçuş yapma yetkisine sahip pilot olarak tanımlanması maksadıyla, Sivil Havacılık Genel Md.lüğünün Kr.Hvcl.Okl.K.lığına verdiği yetki doğrultusunda, K.K.K.lığından emekli olan veya istifa eden pilotlar ile kontenjan dahilinde Hv.K.K.lığı, Dz.K.K.lığı, J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı pilotlarına Kr.Hvcl.Okl.K.lığınca “ATPL (Air Transportation Pilot License) FROZEN” kursu verilmektedir. Bahse konu kurs tamamen nazari eğitime dayanmakta olup uçuş safhası bulunmamaktadır.
- Söz konusu kurs, Genel Kurmay Başkanlığının 10 Mayıs 2002 ve KKK.lığının 21 Mayıs 2002 tarihli emirlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile direkt koordine yetkisi verilerek, 2003 yılından itibaren Kr.Hvcl.Okl.K.lığı tarafından, katılımcılardan herhangi bir ücret alınmadan verilmektedir. Kurs; sekiz hafta süre ile verilmekte olup 2002 - 2013 yılları arasında toplam 22 dönem olarak icra edilmiştir. Bugüne kadar TSK’dan ayrılan 614 personele (emekli/istifa) kurs verilmiştir.
Tunca Bengin / Milliyet
Facebook Yorum