11 Eylül 2011, Pazar 07:59:47

KENDİ UÇAĞINI YAPTI...

Çocukluğundan beri uçaklara tutkuyla bağlı olan Necip Ülkü’nün hayatı bir seyahati sırasında okuduğu dergiyle değişti. Ülkü o an kararını verdi ve kendi uçağını imal etti. ABD’den getirttiği parçalarla tek motorlu çift kişilik bir uçak üreten, arazi alarak pist yapan Ülkü’nün tek eksiği sertifika...
  • 2 sene önce Vedat AYDIN önce Hava Müzesinde ve sonra Sabiha Gökçen Havaalanında resmi katılımlı 2 toplantı düzenlemiş ve mevcut yönetmeliklere bağlı olarak nasıl uçak yapılabileceği konusunda bilgiler sunmuştu. Konu ile ilgili bazı gelişmeler olsa da gerçekte yolun çok başında olduğumuz kesin. SHGM emekleme safhasını geçebilmiş değil. Uçak yapımcıları ise birlik oluşturamıyor. En iyisi bu ülkede yapıp araziden uçacaksın.
  • Kafadan Uçuk demeleri doğal değil mi? Sen tut ta uçak yap? Eeee bu arada uçakların dış alınımından otlananların avantjları ne olacak? Taaa 30 yıllarda yapanın iflahını kesmış bu ülke, senin başarını görüp isteğini duyup ta yardım eder mi?
  • gerçekten kafadan uçusun...sende biliyorsunki türkiyede hiçbir başarı cezasız kalmaz :))
  • imkan, istek, merak ve biraz da beceri...bunlar bir araya gelince işte böyle mükemmel şeyler ortaya çıkıyor. Necip Bey'in ellerine sağlık. Bundan sonrası SHGM yetkililerine düşüyor. Artık havacılığı geliştirmek ve özendirmek adına birşeyler yapılmalı.
  • 1. Bu havalimanina inis yapilmasi konusunda karar kontrolor degil kaptan pilot aldi. 2. Hava sartlari kotuydu, ekip bunu biliyordu. Az once inen diger polonya ucagin kaptani ile bile konusuldu. O da hava cok kotu oldugunu tekrarladi. 3. Kokpitte icki icmis polonya hava kuvvetleri komutani bulunuyordu. 4. Havaalani bir asker us oldugu icin tabii ki aydinlanmakta ve teknik donanimda bir farki olur, kaptan pilot bunu bilmeliydi, vs vs
  • o talimat bilerek mi yanlış verildi orası da tartışılır tabi ki
Bazı insanlar vardır, yaşı kaç olursa olsun ne zaman bir uçak geçse gökyüzüne bakar. Akvaryumdaki balıkları izler gibi havada süzülen uçakları seyreder. 54 yaşındaki elektronik mühendisi Necip Ülkü’nün de çocukluğundan beri en büyük zevki uçakları, helikopterleri izlemek. Ortaokul yıllarında harçlıklarını biriktirip Türk Hava Kurumu’nun maket uçaklarından alıp onlarla oynayan Ülkü, yıllar sonra bir arkadaşı sayesinde bu kez büyük model uçaklarla tanışmış. Her yeni modelin montajını yapmaya başlayan Ülkü, işlerinin yoğunluğundan dolayı havacılık tutkusunu profesyonelliğe dökememiş. Ta ki 2008 yılına gelene kadar...
 
O yıl Münih Havaalanı’ndan, yolculuk sırasında vakit geçirmek için satın aldığı bir dergi Ülkü’ye kendi uçağını üretme fikrini vermiş. Dergide iki kişilik bir uçağın uçuş testlerini, özelliklerini, pilot yorumlarını okuyan Ülkü kendi uçağını yapmak için kolları sıvamış.
 
Tarlaya bile iniş yapabilir
 
İmal edeceği modeli seçip bu uçağın planlarının yanı sıra iniş takımları, motor ve fren gibi gerekli parçalarını da monte edilmemiş halde ABD’den satın almış: “Parçalar üç-dört ay sonra elime ulaştı. Ankara’daki 100 metrekarelik atölyemde bir yıl boyunca uçağın imalatıyla uğraştım. Çok zorlandığım yerler oldu ama kimseden yardım almadım. Gösterge panelinin tasarımını ise kendim yaptım. Sonunda uçağımı tamamlamayı başardım. Bu bana büyük gurur veriyor.”
 
Aylar süren çalışmanın ardından her tür piste iniş yapabilen, tek motorlu iki kişilik bir uçak üretmeyi başaran Ülkü, uçağı kendisinin yaptığını duyan pek çok kişinin korktuğunu söylüyor: “Herkes tek motorlu deyince endişeye kapılıyor. Aslında uçağım çok güvenli. Motor dursa bile süzülerek en yakın piste, yola ya da tarlaya iniş yapabilir. Zaten benzin bitmediği sürece motoru da durmaz. Ayrıca istenirse paraşüt de takılabilir.”
 
Pist yapmak için arazi aldı
 
Uçağının yapımı için 55 bin dolar harcayan Ülkü, Ankara Polatlı’da bir arazi satın alıp 300 metrelik toprak pist inşa etmiş. Şimdi ise önünde uçmak için tek engel var: Uçuş için gerekli sertifikaları almak! Ülkü, uçağının son eksiklerini de tamamladıktan sonra tescili için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) başvuracağını anlatıyor: “Tescil ve uçuşa elverişlilik sertifikalarından sonra uçuş testlerine bir pilot arkadaşımla başlayacağım ama bu iş çok kolay görünmüyor. Çünkü SHGM’nin uçak ya da helikopter üreten şirketler dışında bir kişinin imal ettiği hava aracının uçuşunu tescil edip izin verecek yönetmeliği henüz yok. Türkiye’de uçak, helikopter yapan benim durumumda birçok kişi var ve hepsi de mağdur. Eğer yönetmelik çıkarsa Türkiye’de sivil havacılık çok daha hızlı gelişir.” Gelecekte Polatlı’daki atölye ve pistinde hafif hava araçları için uçuş okulu açmayı planlayan Ülkü burayı Ankara’nın havacılık bölgesi yapmayı hedefliyor.
 
Bana ‘Kafadan uçuk’ diyorlar
 
Çocukluğundan beri uçaklara tutkun olan Necip Ülkü, kendi başına uçak imal etmenin stres atmaya da yardımcı olduğunu söylüyor. Ülkü, zaman zaman çevresinden olumsuz tepkiler alsa da “Hobim” dediği uçak yapmaktan asla vazgeçmeyeceğini anlatıyor: “Uçak müzelerini gezip işçilikleri inceliyorum. Her gün o kadar çok heyecanlanıyorum ki bir sonraki günü iple çekiyorum. İçime bir ferahlık geliyor, kendime güvenim artıyor. Artık tatile bile çıkmak istemiyorum. Uçak yaparken dış dünyayla tüm bağlantım kopuyor. Arkadaşlarım uçak yaptığım için bana farklı gözle bakıyor. Kimi övgüler yağdırıp başarı dilerken, kimi ‘Bu uçak uçacak mı?’ ya da ‘Maket mi yapıyorsun?’ diye soruyor. Benim için ‘Kafadan uçuk’ diyorlar ama genelde herkes yaptıklarıma hayret ediyor.”

Star Gazete
KENDİ UÇAĞINI YAPTI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
2 sene önce Vedat AYDIN önce Hava Müzesinde ve sonra Sabiha Gökçen Havaalanında resmi katılımlı 2 toplantı düzenlemiş ve mevcut yönetmeliklere bağlı olarak nasıl uçak yapılabileceği konusunda bilgiler sunmuştu. Konu ile ilgili bazı gelişmeler olsa da gerçekte yolun çok başında olduğumuz kesin. SHGM emekleme safhasını geçebilmiş değil. Uçak yapımcıları ise birlik oluşturamıyor. En iyisi bu ülkede yapıp araziden uçacaksın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kafadan Uçuk demeleri doğal değil mi? Sen tut ta uçak yap? Eeee bu arada uçakların dış alınımından otlananların avantjları ne olacak? Taaa 30 yıllarda yapanın iflahını kesmış bu ülke, senin başarını görüp isteğini duyup ta yardım eder mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
gerçekten kafadan uçusun...sende biliyorsunki türkiyede hiçbir başarı cezasız kalmaz :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
imkan, istek, merak ve biraz da beceri...bunlar bir araya gelince işte böyle mükemmel şeyler ortaya çıkıyor. Necip Bey'in ellerine sağlık. Bundan sonrası SHGM yetkililerine düşüyor. Artık havacılığı geliştirmek ve özendirmek adına birşeyler yapılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1. Bu havalimanina inis yapilmasi konusunda karar kontrolor degil kaptan pilot aldi. 2. Hava sartlari kotuydu, ekip bunu biliyordu. Az once inen diger polonya ucagin kaptani ile bile konusuldu. O da hava cok kotu oldugunu tekrarladi. 3. Kokpitte icki icmis polonya hava kuvvetleri komutani bulunuyordu. 4. Havaalani bir asker us oldugu icin tabii ki aydinlanmakta ve teknik donanimda bir farki olur, kaptan pilot bunu bilmeliydi, vs vs

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
o talimat bilerek mi yanlış verildi orası da tartışılır tabi ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000