10 Mart 2019, Pazar 10:13:25

İHA Uçuş izinlerinde yeni sistem

İHA uçuş izinlerine yönelik işlemlerinin hızlandırılması amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) tarafından önemli bir adım atılarak, İHA Uçuş İzni Mülki İdare Modülü uygulaması hayata geçiriliyor.

İHA uçuş izinlerine yönelik işlemlerinin hızlandırılması amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından önemli bir adım atılarak, İHA Uçuş İzni Mülki İdare Modülü uygulaması hayata geçiriliyor.

Uçuş izin başvuruları alındıktan sonra ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan koordinasyonda yaşanan gecikmelerin en aza indirilmesi ve başvuruların daha hızlı sürede yanıtlanabilmesi amacıyla hayata geçirilen uygulama ile Mülki İdare yetkilileri İHA Kayıt Sistemine dahil edildi.

Bu kapsamda Ocak-Şubat aylarında 81 il ve ilçelerinde bulunan toplam 1324 kişiye Mülki İdare Modülü Eğitimi verildi. Senkron uzaktan eğitim yolu en fazla 50 kişi olacak şekilde 29 grup halinde düzenlenen eğitimlerde, mülki idare modülünün amacı, kullanımı, İHA talimatı, gizli yasak bölge tanımları,  uygunluk verme aşamasındaki değerlendirme kriterleri hakkında bilgi verildi.

Eğitimi alan kişilerin uygulama yapabilmeleri için İHA kayıt sisteminin test ortamı oluşturularak, kişilerin bu sistemde mülki idare yetkileri oluşturularak görevli oldukları il ve ilçede tanımlamaları yapıldı. Eğitim alan kişilere bu test ortamında, uygulamalı bölge işaretlemeleri ve örnek İHA uçuş izni başvuruları üzerinden sistemin değişik senaryolarda talebi nasıl sonuçlandırdığı örneklerle gösterildi.

Uygulamalı test için yapılan yetki tanımlamaları ile aynı zamanda MERNİS kontrollü sisteme kayıt işlemi de gerçekleştirilerek 1 Mart’tan itibaren mülki idare menüsünü görebilecekleri şekilde sistemde hazır hale getirildi.

Yen sistem ile, 57 binin üzerinde kullanıcısı bulunan İHA Kayıt Sisteminde azami kalkış ağırlığı 500 gr. ve üzeri tüm sivil insansız hava araçlarının uçuş izni alması nedeniyle yaşanan yoğunluğun kurumlar arası koordinasyonunun en üst seviyeye çıkarılarak giderilmesi ve başvuruların değerlendirme süresinin hızlandırılması hedefleniyor.

Deneme aşaması başarıyla tamamlanan İHA Uçuş İzni Mülki İdare Modülü’nün, İHA mevzuatının güncellenmesi ve idari işlemlerin tamamlanmasının ardından hizmete açılarak tüm kullanıcılara aktif olarak sunulması planlanıyor.

İHA Uçuş izinlerinde yeni sistem

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000