23 Ocak 2009, Cuma 16:50:48

Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu faaliyetlerine başladı

Türk sivil havacılık sektörünün sağlıklı gelişimi için geçtiğimiz yıl İstanbul Barosu tarafından kurulan “Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu” faaliyetlerine başladı.
  • arkadaslar, bu komisyon Baro komisyonu farkindasiniz degil mi? Mecli Komisyonu degil.
  • Ülkemizin Hava ve Uzay Hukuku alanında bir şeyler yapmak için harekete geçen Istanbul Barosunun genç avukatlarına başarı dilekleriyle dünyamıza hoş geldiniz diyorum. Yorumcuların olumsuz yorumlarına sakın üzülmeyin. Ama kesinlikle dikkate alın. Türkiyenin havacılık dünyasının sorunları çok fazla. Ama unutmayın " Bin millik yolculuk, basit bir adımla başlar". Siz o adımı attınız , devamını getirin. Türkiyede hava hukukçusu bulamadık diyen yorumcu, herhalde iyi aramamış. Hava hukukçusunu sadece üniversitelerde ararsanız, herhalde sadece rahmetli üstadların kitaplarına ulaşırsınız. Hava hukuku, sadece hava taşıma hukukundan ibaret değildir. Engin bir denizdir ve sürekli yenilenir, global niteliklidir. Genç avukatlara tekrar başarılar.
  • Hezarfen Ahmed Çelebi'ye katılıyorum, Eğitim Şart!
  • Aferin cocuklara. Ben 300 senedir ucuyorum boyle bi atilim gormedim. Kostek olmaya calisan kisiler de ayip etmesinler, destek olsunlar.
  • Yazılanları okuyunca elimde olmadan merak edip de bahsi geçen kişilere ilişkin biraz kişisel araştırma yaptım. Konuya hakim olmaları bir yana kurucu ve başkan olan Av. Nazlı Can'ın gerçekten havacılık hukuku eğitimi aldığını üstelik de bunu tamamen burslu olarak kazandığını öğrendim. Elbette ülkemizde alışık olduğumuz çamur at izi kalsın stratejisini benimseyenler için bu kabul edilemez bir günah. Neredeyse 80 seneye varan bir havacılık geçmişi olan bir ülkede havacılık komisyonu bu işin eğitimini bursluolarak almış biri tarafından kuruldu. Siz tanınmıyorsunuz, evet görünüşe göre bu insanlara kaldı ve siz 80 senede havacılığa girememişken onlar tüm bu zavallı güruhuna inat bir adım daha atıp uzay hukukunu da dahil etmişler. Tebrikler...
  • Negatif yorum yapıp, komisyon çalışmalarına karşı gelenlerin tek hareket noktası kıskançlık ve çekememezlik olsa gerek. Genç avukatlar bu konuya eğilmiş ve ciddiye almışlar. Baro bu konuya ağırlık vermiş. Eğer sizde bu sektöre ve bu dala birşeyler vermeyi istiyorsanız, böyle daha ilk andan eleştirmek yerine destekleyebilirsiniz bence. Yorum yapanların kaçı hukukçu onu da bilmek gerek. Ayrıca hiçbir dal hiçbir kimsenin tekelinde değil. Madem o kadar önem veriyordunuz o kadar iyi biliyordunuz o zaman siz kuraydınız da siz çalışsaydınız. Buraya yorum yazmakla konunun bilirkişisi olunmuyor. Komisyon başkanı Hollanda'da akademik çalışma yapmış, diğer üyeler de öyle. Komisyonun faydalı işler yapacağı ve herkesi memnun edeceğine eminim.
  • yorum yapan bu arkadaşların eğitim durumlarını mrk ettim dorusu.geleceğe dair yenilikçi düşünceleri olan insanların yapmış oldukları çalışmalarla gurur duymalı ve onlara destek olmalıyız.yoksa bu ülke böle at gözlü olan ve yeniliklere kapalı olan bilip bilmeden konuşan insanlarla dolarsa dünya yakında dönmekten vazgeçer.herkesi bilimin,hukukun ve bu güzel aklı başında insanların yapmış olduğu çalışmalara destek olmaya dawet ediyorum...
  • ehh, okuduğum yorumlara bakarsam, adamları sektör kendisi zaten taşlıyor..daha başlamadan bile. hem yakınır sektör, hem birileri kalkıp birşeyler yapılsın derse taşlar. ama doğal, bizim insanımız konuşmayı sever, yakınmayı ve bahane bulmasını sever. ve biriler birşey yaptığı zaman "ben yaptım" demesinden geri kalmaz. zaten ortadaki durum böyle tavırlardan ortada. hepimiz konuşuruz ama hiçbirimiz " alo, ne oluyor" demez.
  • Bildiğinizi sanıyorum.Hava ve deniz işlerinde çalışan kişiler iş kanunu kapsamında sayılmazlar.Yani bizim bir kimliğimiz yok.İş mahkemeleri davalarımıza bakamıyorlar.Siz kalkmışsınız olmayan bir gurubun hukukunu inceleyecekmişsiniz.Önce kimliğimiz olmalı.Olduktan sonrada zaten bu iş sizlere kalmaz.Sizler sadece bizler işten sebepsiz sorgusuz atıldıktan sonra patronlarınıza içlerinin rahat etmesi gerektiğini ve bizlerin işçi olmadığımızdan ötürü rahat etmeleri gerektiğini hatırlatırsınız.Bizleri sadece asliye hukuk davalarından tanırsınız.Huukukçu net sitesinde bile bir pilot neden kıdem tazminatı alamaz soru forumuma aylarca cevap verilemedi.Sizler iyisimi gidin kendi işinize bakın.Galiba sizlerde bu aralar işsizsiniz.
  • Üzülerek söylemek zorundayımki şu anda Türkiye'de hava hukukcusu yok. geçmişte biz bir hava hukucusu aradık ancak bulamadık. Ankara Hukuk fakültesinde bir profösör vardı oda emekli olmuş. Bu hukuçumuz 2920 sayılı TSK hazırlanmasında önemli katkıları olmuş. Şu anda tek havacılık hukukcusu THY emekli hukuk müşaviri Ümit ALBAYRK dır. Komisyon kurmakla hava hukucusu olunmazki ben bir şey anlamadım. Bu komisyonda görev alanlar nerde eğtim almışlar. Örneğin ICAO,ECAC;EASA'nın ne olduğunu biliyorlarmı. Yinede bu komisyonu dikkatle izlemek ve yönlendirmek lazım diğe düşünüyorum.

Türk sivil havacılığının sağlıklı gelişimine katkı sağlamak amacıyla Avukat Nazlı Can’ın geçtiğimiz yıl İstanbul Barosu’na yaptığı kişisel başvuru sonrası yönetim kurulu kararıyla kurulan “Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu” bu yıl faaliyetlerine başladı.

Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu’nun kurucu başkanı olan Avukat Nazlı Can, AirportHaber’e yaptığı açıklamada “Sivil havacılık sektörünün sağlıklı gelişimi için sektörel ihtiyaçlara cevap veren yasal düzenlemelerin yapılması  zarureti dolayısıyla bu düzenlemelerin Baro bünyesinde irdelenmesinin gerekliliği kanaati ile 30.04.2008 tarihinde İstanbul Barosu’na yapmış olduğum  kişisel  müracaatım üzerine 19.06.2008 tarihinde alınmış olan Yönetim Kurulu Kararı ile “Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu” kurulmuşdu. Adli tatil ve bunu müteakip baro genel seçimleri dolayısıyla faaliyetlerine henüz başlayabildik” dedi.

Komisyon üyelerinden de bahseden Can, “Komisyona dâhil olan avukatların önemli bir kısmı profesyonel olarak havacılık ve uzay hukuku ile ilgilenirken bir kısmı da amatör olarak konuya duydukları ilgi dolayısıyla komisyona katıldılar” şeklinde konuştu.

2009 yılı hedeflerini yılın dört çeyreğine böldüklerini ifade eden Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu Kurucu Başkanı Avukat Nazlı Can, komisyonun bu hedeflerini şu şekilde sıraladı:

2009 İLK ÇEYREK
 
1. Havacılık ve uzay hukuku alanındaki hukuki metinlerin mevzuatın, tasarı ve taslakların araştırılıp, irdelenmesi incelenmesi ve derlenmesi

2.  Internet sitesinin oluşturulması

3.  İlk çeyreğe ait komisyon raporunun hazırlanması 
 
2009 İKİNCİ ÇEYREK

1. Sektörle ilgili dernek, vakıf, kurum, kuruluşlar, sendika şirket ve diğer tüzel ve gerçek kişilerle temasa geçilmesi ve sektörün ihtiyaçlarının ve gelişme noktalarının tespit edilmesi

2. Tespit edilen ihtiyaçlar çerçevesinde üçüncü çeyrekte başlanılacak olan seminer, konferans, sertifika programları, sempozyum ve diğer etkinliklerinin ön çalışmalarının yapılması  

3. T.B.M.M., Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü  ile temasa geçilmesi  

4. İkinci çeyreğe ait komisyon raporunun hazırlanması

2009 ÜÇÜNCÜ ÇEYREK

1. Havacılık ve uzay hukuku ile ilgili konferans, seminer, sertifika programları, sempozyum ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi

2. Uluslararası kurum ve kuruluşlarla temasa geçilmesi ve etkinliklerinin takip edilmesi

3. Üçüncü çeyreğe ait komisyon raporunun hazırlanması
 
2009 DÖRDÜNCÜ ÇEYREK

1. İstanbul Barosu Dergisi Havacılık ve Uzay Hukuku Özel Sayısı’nın çıkartılması  

2. Yıllık değerlendirme toplantısının yapılması ve çalışma raporunun hazırlanması

3. Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu olarak üniversitelerde ve diğer akademik birimlerde seminerlerin düzenlenmesi

4. 2010 yılı çalışma planının hazırlanması

Başkanlığını Avukat Nazlı Can’ın yaptığı komisyonun yönetiminde Av. Berrin Adıyaman, Av. Turgay Demirci, Av. Mutlu Aydın Güneşli, Av. Mustafa Murat Tuncer, Av. Ömer Bora Erdem, Av. Cem Karako, Av. Mutlu Kağıtcıoğlu, Av. Turgut Kaan Kayacan, Av. Özlem Nur Öztürk, Av. Zeynep Duygu Ulusoy, Av. Özüm Temiz ve Av. Cemil Baha Özalp bulunuyor.

©AirportHaber.com

Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu faaliyetlerine başladı

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Melih ~ 15 yıl önce
arkadaslar, bu komisyon Baro komisyonu farkindasiniz degil mi? Mecli Komisyonu degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hukukçupilot ~ 15 yıl önce
Ülkemizin Hava ve Uzay Hukuku alanında bir şeyler yapmak için harekete geçen Istanbul Barosunun genç avukatlarına başarı dilekleriyle dünyamıza hoş geldiniz diyorum. Yorumcuların olumsuz yorumlarına sakın üzülmeyin. Ama kesinlikle dikkate alın. Türkiyenin havacılık dünyasının sorunları çok fazla. Ama unutmayın " Bin millik yolculuk, basit bir adımla başlar". Siz o adımı attınız , devamını getirin. Türkiyede hava hukukçusu bulamadık diyen yorumcu, herhalde iyi aramamış. Hava hukukçusunu sadece üniversitelerde ararsanız, herhalde sadece rahmetli üstadların kitaplarına ulaşırsınız. Hava hukuku, sadece hava taşıma hukukundan ibaret değildir. Engin bir denizdir ve sürekli yenilenir, global niteliklidir. Genç avukatlara tekrar başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İstikbal Göklerdedir! ~ 15 yıl önce
Hezarfen Ahmed Çelebi'ye katılıyorum, Eğitim Şart!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hezârfen Ahmed Celebi ~ 15 yıl önce
Aferin cocuklara. Ben 300 senedir ucuyorum boyle bi atilim gormedim. Kostek olmaya calisan kisiler de ayip etmesinler, destek olsunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacılık Meraklısı ~ 15 yıl önce
Yazılanları okuyunca elimde olmadan merak edip de bahsi geçen kişilere ilişkin biraz kişisel araştırma yaptım. Konuya hakim olmaları bir yana kurucu ve başkan olan Av. Nazlı Can'ın gerçekten havacılık hukuku eğitimi aldığını üstelik de bunu tamamen burslu olarak kazandığını öğrendim. Elbette ülkemizde alışık olduğumuz çamur at izi kalsın stratejisini benimseyenler için bu kabul edilemez bir günah. Neredeyse 80 seneye varan bir havacılık geçmişi olan bir ülkede havacılık komisyonu bu işin eğitimini bursluolarak almış biri tarafından kuruldu. Siz tanınmıyorsunuz, evet görünüşe göre bu insanlara kaldı ve siz 80 senede havacılığa girememişken onlar tüm bu zavallı güruhuna inat bir adım daha atıp uzay hukukunu da dahil etmişler. Tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot Üsteğmen ~ 15 yıl önce
Negatif yorum yapıp, komisyon çalışmalarına karşı gelenlerin tek hareket noktası kıskançlık ve çekememezlik olsa gerek. Genç avukatlar bu konuya eğilmiş ve ciddiye almışlar. Baro bu konuya ağırlık vermiş. Eğer sizde bu sektöre ve bu dala birşeyler vermeyi istiyorsanız, böyle daha ilk andan eleştirmek yerine destekleyebilirsiniz bence. Yorum yapanların kaçı hukukçu onu da bilmek gerek. Ayrıca hiçbir dal hiçbir kimsenin tekelinde değil. Madem o kadar önem veriyordunuz o kadar iyi biliyordunuz o zaman siz kuraydınız da siz çalışsaydınız. Buraya yorum yazmakla konunun bilirkişisi olunmuyor. Komisyon başkanı Hollanda'da akademik çalışma yapmış, diğer üyeler de öyle. Komisyonun faydalı işler yapacağı ve herkesi memnun edeceğine eminim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sewinç86 ~ 15 yıl önce
yorum yapan bu arkadaşların eğitim durumlarını mrk ettim dorusu.geleceğe dair yenilikçi düşünceleri olan insanların yapmış oldukları çalışmalarla gurur duymalı ve onlara destek olmalıyız.yoksa bu ülke böle at gözlü olan ve yeniliklere kapalı olan bilip bilmeden konuşan insanlarla dolarsa dünya yakında dönmekten vazgeçer.herkesi bilimin,hukukun ve bu güzel aklı başında insanların yapmış olduğu çalışmalara destek olmaya dawet ediyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 15 yıl önce
ehh, okuduğum yorumlara bakarsam, adamları sektör kendisi zaten taşlıyor..daha başlamadan bile. hem yakınır sektör, hem birileri kalkıp birşeyler yapılsın derse taşlar. ama doğal, bizim insanımız konuşmayı sever, yakınmayı ve bahane bulmasını sever. ve biriler birşey yaptığı zaman "ben yaptım" demesinden geri kalmaz. zaten ortadaki durum böyle tavırlardan ortada. hepimiz konuşuruz ama hiçbirimiz " alo, ne oluyor" demez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
Bildiğinizi sanıyorum.Hava ve deniz işlerinde çalışan kişiler iş kanunu kapsamında sayılmazlar.Yani bizim bir kimliğimiz yok.İş mahkemeleri davalarımıza bakamıyorlar.Siz kalkmışsınız olmayan bir gurubun hukukunu inceleyecekmişsiniz.Önce kimliğimiz olmalı.Olduktan sonrada zaten bu iş sizlere kalmaz.Sizler sadece bizler işten sebepsiz sorgusuz atıldıktan sonra patronlarınıza içlerinin rahat etmesi gerektiğini ve bizlerin işçi olmadığımızdan ötürü rahat etmeleri gerektiğini hatırlatırsınız.Bizleri sadece asliye hukuk davalarından tanırsınız.Huukukçu net sitesinde bile bir pilot neden kıdem tazminatı alamaz soru forumuma aylarca cevap verilemedi.Sizler iyisimi gidin kendi işinize bakın.Galiba sizlerde bu aralar işsizsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
simyacı ~ 15 yıl önce
Üzülerek söylemek zorundayımki şu anda Türkiye'de hava hukukcusu yok. geçmişte biz bir hava hukucusu aradık ancak bulamadık. Ankara Hukuk fakültesinde bir profösör vardı oda emekli olmuş. Bu hukuçumuz 2920 sayılı TSK hazırlanmasında önemli katkıları olmuş. Şu anda tek havacılık hukukcusu THY emekli hukuk müşaviri Ümit ALBAYRK dır. Komisyon kurmakla hava hukucusu olunmazki ben bir şey anlamadım. Bu komisyonda görev alanlar nerde eğtim almışlar. Örneğin ICAO,ECAC;EASA'nın ne olduğunu biliyorlarmı. Yinede bu komisyonu dikkatle izlemek ve yönlendirmek lazım diğe düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000