18 Şubat 2009, Çarşamba 11:20:03

HAVACILIK BİR SEVDA...

Havacılık tutkunu Mimar Mehmet Arıkan, Amerika’dan ithal ettiği “kit uçak” parçalarından kendini uçağını yaptı. Arıkan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilecek uçuş iznini bekliyor.
  • Millet gölgesinden korkar olmuş. Ne saçma yorumlar yarabbim. Ankaraya saldırmak için uçak yapılmışmış. Bu millet yapılanı taktir yerine tahrip ettiği sürece olduğu yerde saymaya devam edebilirse büyük başarıdır. Uyan Türkiye, İSTİKBAL GÖKLERDEDİR. M.K.ATATÜRK.
  • Birde şu yorumu yapanlara; \"abiciğim sakın bu uçakla 14000 feet\'e çıkmaya kalkışma\" Bunlar sanırım herhangi bir hava yolunda veya başka bir yerlerde uçan profesyoneller sözüm ona. Çok şey bildiklerini sanırlar fakat aslında hiçbir şey bilmezler. Son sistem elektronik similasyon kokpitlerinin kendilerine verdiği dışında hiçbirşey bilmedikleri halde bu yorumu yapıp bilgiçlik taslarlar. Haydiyiniz oradan çok bilmişler. Bir uçağın şu kadar feet\'e çıkıyor denilmesindeki teknik ayrıntıyı öğrenip öyle yorum yapın burada.
  • Bu uçakla ilgili, Ankara'ya saldırı'mı? şeklindeki yorumları hangi aklı eveller çıkartıyor şaşırıyoruz doğrusu. Bir zamanlarda Bursa'da benzer bir senaryo hazırlanıp (içinde piknih tüpü vs!!)tiyatromuzada oynanmıştı. Tabii bu tür tiyatroları hazırlayanların muradı başkada, bu uçağı yapan adamcağız hayatı boyunca uçağı tel örgüler dışından izlemiş ve içinde uhde oarak yaşatmış, sonunda amacına ulaşmış. Bunu büyütecek, paranoya yapacak bir şey yok. Bu paranoyatik düşünceleri taşıyanlar, 11 Eylül'de ikiz kulelere çarpan şeylerin ne olduğunu bilmeyen, buna rağmen küçücük bir sivrisinek misali uçaktan korku paranoyası üretme görevlerini ihmal etmeyen! kişiler olsa gerektir. Türk Milleti Zekidir, Türk Milleti Çalışkandır. M.K.Atatürk.
  • VALLAHI AMCAYI TEBRİK TEMEK LAZIM ÜLKEMİZİN HAVACILIK AÇISINDA GERİDE OLMASINA KARŞI MİMAR VE 64 YURDUM İNSANI UÇAK YAPABİLİYOR İSE TAKTİR ETMEK LAZIM İNŞALLAH UÇUŞ İZNİN ALIP GÖNLÜNCE UÇABİLİR.
  • Adam uçak yapmış, tescil işaretini almış..millet burada uçar-uçamaz derdinde. yok 14,000 feet'e çıkmamış. ha 140 feet ha 14,000, değişen yok. sadece şu tavsiyem var, o lastikler. bende aynı lastikleri kullandım uzun süre. her araziye iner kalkar fakat et kalınlığı çok ince. yılde en az 20 kez diken deler..başka lastik buluırsa da rahar eder. kazasız belasız uzun yıllar uçar arkadaşımız inşallah!
  • Tüm şartları yerine getirir uçuşa elverişlilik belgesini alırsa ve lisansıda geçerliliğini yitirmemişse.VFR şartların izin verildiği her yere uçar.(Notamlı bölgeler hariç) Havacı gibi yani adam gibi kurallar içinde uçarsa başına da hiçbirşey gelmez.Türkiyemizde inip kalkabileceği okadar çok hv.alanı ve iniş şeridi varki. Doya doya havacılığın tadını çıkartır. Ben kendisini Kutluyorum.
  • Ayrıca biraz daha eklemek yapmak istiyorum.Her uçan adam hakkında inceleme olmaz.Atıyorum sinop ta kalkan o bölgede VFR planı dahilinde uçan yada öğrenci pilot olan,yada havacılık klübü olan vs gibi havacılıkla ilişiği olan insanlar çok fazla incelenmez.Ama alın PPL i ve doldurun planı, ''Ben İstanbul da boğazda VFR uçacam değin.Bakalım ne cevap alıcaksınız.Yada olumlu sonuç alırsanız,ne kadar sürede alıcaksınız.Çünkü siz bilmesenizde uçuş planınız dışında istihbarat dosyanızda incelenecektir,hassas bir bölgede uçacağınız için.Uzun lafın kısası,öyle uçakla bir yerlere dalmak kolay değil;)
  • abicim sakın bu uçakla 14000 feet e çıkmaya kalkışma.......
  • Uçak yapıp neden Ankara ya saldırsın?PPL olduktan sonra cebinde uçak kiralayabilirsin.Öyle kafasına göre uçabileceğinimi sanıyorsunuz?Uçuş planını vermeden,yasak bir bölgeye ve irtifaya çıktığı anda,F16 lar koluna girerler!Bunun örneklerini, zirai ilaçlama uçaklarının başına geldiğinde sıkça gördük.Bir ton soruşturma,F16ların uçuş masrafı vs cabası.Bu işler öyle kolay değil.Al uçağı saldır Ankara ya veya İstanbul'aBu arada bir dip not.PPL sahibi ve VFR uçan insanlar hakkında,ciddi bir araştırma yapılmakta.Hem USA de hem burada.Çünkü uçan kimdir,necidir,amacı nedir, hepsi bilinir kişi hakkında alınan istihbari dosyadan!TR de bizzat asker bakmakta bu işe,yabancı ülkelerde istihbarat kuruluşlarıda bakar. Sevgiler.
  • Allah kolaylık versin.Öyle bir uçağı uçurmak kolay değil.Benzini de öyle her yere inerek almanız mümkün değil.Başarılar.

Asıl mesleği mimarlık olan 64 yaşındaki Mehmet Arıkan’ın havacılık sevdası askeri lisede okuyan bir arkadaşını ziyaret ettiği günlerde başlamış. O günden sonra havacılık sevdasını hep yüreğinde taşıyan Arıkan, emekliliğini yaşadığı şu günlerde kendi yaptığı uçağıyla uçmak için adeta can atıyor.

Yaklaşık olarak 16 yıl önce Türk Kuşu’ndan PPL lisansı alan Mehmet Arıkan, 2007 yılında yaptığı uçağının hikayesi AirportHaber ve Airport TV ekiplerine anlattı. Arıkan, tek başına meydana getirdiği uçağı 3 ay gibi kısa bir sürede meydana getirdiğini belirterek, “Uzun yıllardan beri aklımda bulunan bir projeyi hayata geçirmek için 2006 yılında Amerika’dan kendi uçağımı yapmak için “kit uçak” parçası siparişi verdim. Parçaların elime ulaşmasıyla birlikte, uçak konusunda en ufak bir bilgisi olmayan çalışanımla 2007 yılında uçağımı yapmaya başladım. Polatlı’da bulunan çiftliğimdeki atölyede imalatına başladığım uçağı tamamlanmasına yakın bir sürede hangara taşıdım ve geri kalan kısmını da orada tamamladım. Yapımını 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladığım uçağımla göklere çıkmak için Sivil Havacılık’tan gelecek izni bekliyorum” dedi.

Uçağın maliyetinin beklediği gibi olmadığını söyleyen Arıkan, “Uçağın imalatı için imal ettiğim parçaların maliyeti yaklaşık olarak 45 bin dolar civarında oldu. Ancak vergileri de eklediğimizde neredeyse 65 bin dolar gibi bir maliyeti oldu. Uzun lafın kısası; Evdeki Hesap Çarşıya Uymadı” şeklinde konuştu.

Uçağın teknik özelliklerinden de bahseden Mehmet Arıkan, “Yapmış olduğum uçak 2 kişilik. Uçağımın en güzel tarafı ise 95 oktanlık araba benzini ile çalışıyor olması. Gittiğiniz her yerde bu benzini bulmanız mümkün. 20-30 metre gibi kısa mesafede havalanıyor, 14 bin feet yükseklikte 500 kilometrelik mesafeyi kat edebiliyorsunuz. Örneğin; gittiğinizde herhangi bir köy yoluna veya müsait bir yere inebilir ve çanta ile benzininizi alıp, ikmal yapabilirsiniz. Bu uçağın mazot ve uçak benzini ile çalışanları da var ama ben bunun yakıtının bulunması daha kolay olacağı için tercih ettim” ifadelerini kullandı.

Arıkan, el emeği göz nuru uçağı için verilecek uçuş iznini ve ardından da gökyüzünde kendi uçağıyla uçmanın keyfini çıkarmayı bekliyor.

Mehmet Arıkan ile yapılan röportaj ve haberin detayları bu akşam saat 20:00’da Airport TV Ana Haber Bülteni’nde olacak...

TC-ELF

TC-ELF

TC-ELF

TC-ELF

Mehmet Arıkan

TC-ELF

UYARI

©AirportHaber.com

HAVACILIK BİR SEVDA...

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 15 yıl önce
Millet gölgesinden korkar olmuş. Ne saçma yorumlar yarabbim. Ankaraya saldırmak için uçak yapılmışmış. Bu millet yapılanı taktir yerine tahrip ettiği sürece olduğu yerde saymaya devam edebilirse büyük başarıdır. Uyan Türkiye, İSTİKBAL GÖKLERDEDİR. M.K.ATATÜRK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Birde şu yorumu yapanlara; \"abiciğim sakın bu uçakla 14000 feet\'e çıkmaya kalkışma\" Bunlar sanırım herhangi bir hava yolunda veya başka bir yerlerde uçan profesyoneller sözüm ona. Çok şey bildiklerini sanırlar fakat aslında hiçbir şey bilmezler. Son sistem elektronik similasyon kokpitlerinin kendilerine verdiği dışında hiçbirşey bilmedikleri halde bu yorumu yapıp bilgiçlik taslarlar. Haydiyiniz oradan çok bilmişler. Bir uçağın şu kadar feet\'e çıkıyor denilmesindeki teknik ayrıntıyı öğrenip öyle yorum yapın burada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu uçakla ilgili, Ankara'ya saldırı'mı? şeklindeki yorumları hangi aklı eveller çıkartıyor şaşırıyoruz doğrusu. Bir zamanlarda Bursa'da benzer bir senaryo hazırlanıp (içinde piknih tüpü vs!!)tiyatromuzada oynanmıştı. Tabii bu tür tiyatroları hazırlayanların muradı başkada, bu uçağı yapan adamcağız hayatı boyunca uçağı tel örgüler dışından izlemiş ve içinde uhde oarak yaşatmış, sonunda amacına ulaşmış. Bunu büyütecek, paranoya yapacak bir şey yok. Bu paranoyatik düşünceleri taşıyanlar, 11 Eylül'de ikiz kulelere çarpan şeylerin ne olduğunu bilmeyen, buna rağmen küçücük bir sivrisinek misali uçaktan korku paranoyası üretme görevlerini ihmal etmeyen! kişiler olsa gerektir. Türk Milleti Zekidir, Türk Milleti Çalışkandır. M.K.Atatürk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
VALLAHI AMCAYI TEBRİK TEMEK LAZIM ÜLKEMİZİN HAVACILIK AÇISINDA GERİDE OLMASINA KARŞI MİMAR VE 64 YURDUM İNSANI UÇAK YAPABİLİYOR İSE TAKTİR ETMEK LAZIM İNŞALLAH UÇUŞ İZNİN ALIP GÖNLÜNCE UÇABİLİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Adam uçak yapmış, tescil işaretini almış..millet burada uçar-uçamaz derdinde. yok 14,000 feet'e çıkmamış. ha 140 feet ha 14,000, değişen yok. sadece şu tavsiyem var, o lastikler. bende aynı lastikleri kullandım uzun süre. her araziye iner kalkar fakat et kalınlığı çok ince. yılde en az 20 kez diken deler..başka lastik buluırsa da rahar eder. kazasız belasız uzun yıllar uçar arkadaşımız inşallah!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tüm şartları yerine getirir uçuşa elverişlilik belgesini alırsa ve lisansıda geçerliliğini yitirmemişse.VFR şartların izin verildiği her yere uçar.(Notamlı bölgeler hariç) Havacı gibi yani adam gibi kurallar içinde uçarsa başına da hiçbirşey gelmez.Türkiyemizde inip kalkabileceği okadar çok hv.alanı ve iniş şeridi varki. Doya doya havacılığın tadını çıkartır. Ben kendisini Kutluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ayrıca biraz daha eklemek yapmak istiyorum.Her uçan adam hakkında inceleme olmaz.Atıyorum sinop ta kalkan o bölgede VFR planı dahilinde uçan yada öğrenci pilot olan,yada havacılık klübü olan vs gibi havacılıkla ilişiği olan insanlar çok fazla incelenmez.Ama alın PPL i ve doldurun planı, ''Ben İstanbul da boğazda VFR uçacam değin.Bakalım ne cevap alıcaksınız.Yada olumlu sonuç alırsanız,ne kadar sürede alıcaksınız.Çünkü siz bilmesenizde uçuş planınız dışında istihbarat dosyanızda incelenecektir,hassas bir bölgede uçacağınız için.Uzun lafın kısası,öyle uçakla bir yerlere dalmak kolay değil;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
abicim sakın bu uçakla 14000 feet e çıkmaya kalkışma.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçak yapıp neden Ankara ya saldırsın?PPL olduktan sonra cebinde uçak kiralayabilirsin.Öyle kafasına göre uçabileceğinimi sanıyorsunuz?Uçuş planını vermeden,yasak bir bölgeye ve irtifaya çıktığı anda,F16 lar koluna girerler!Bunun örneklerini, zirai ilaçlama uçaklarının başına geldiğinde sıkça gördük.Bir ton soruşturma,F16ların uçuş masrafı vs cabası.Bu işler öyle kolay değil.Al uçağı saldır Ankara ya veya İstanbul'aBu arada bir dip not.PPL sahibi ve VFR uçan insanlar hakkında,ciddi bir araştırma yapılmakta.Hem USA de hem burada.Çünkü uçan kimdir,necidir,amacı nedir, hepsi bilinir kişi hakkında alınan istihbari dosyadan!TR de bizzat asker bakmakta bu işe,yabancı ülkelerde istihbarat kuruluşlarıda bakar. Sevgiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Allah kolaylık versin.Öyle bir uçağı uçurmak kolay değil.Benzini de öyle her yere inerek almanız mümkün değil.Başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000