18 Nisan 2014, Cuma 09:55:00

ESNEK HAVA SAHASI NASIL KULLANILACAK?

Türk hava sahasının esnek kullanımı için sivil ve askeri otoriteler anlaştı yönetmelik yayımlandı. Yeni yönetmelik neler getirecek?
  • Avrupadaki uygulama ile bir yere surekli notam yapilmiyor. Aktif olacağı saatler ve tarihler belirtiliyor. Tra sahalarina atc musadesi ile girilebiliyor notamli alan tamamen kapali degil ancak on koordinasyon lazim. Bunun icin de simdiye gore oldundan daha sıkı takip gerekiyor. Notamli alanlar bilinip on koordinasyon saglanarak bu alanlar kullanilabiliyor.
  • SHGM son yıllarda sektör isteklirini inceleyip çeşitli görüşleri harmanlayarak güzel bir atılım sürecine girdi. inşallah gerisi de aynı şekilde gelir ve emniyetten taviz vermeden hava sahası kullanıcılarının isteklerini göz önüne alarak, çeşitli düzenlemeler yapılır. Aynı şeyi dhmi için de söylemek isterdim ama yönetim kadrolarına daha dinamik insanlar gelmedikçe bu iş zor görünüyor. artık bildiğimiz anlamda memurlaşmış yöneticilerle bir yere varılması zor görünüyor. bu sebeple belirli bir hizmet yılını dolduran yöneticileri yükseltmek veya yükselecek performansı göstermediyse daha pasif görevlere atamak gerekli.
  • Helall hep traş zarar ortada helali haram ettiler
  • Verilen haberden fazla birşey anlayamadım.Şu an NOTAM kabul edilen bölgelerdeki uçuş yasakları gevşetilip , sivil kullanıma tolere mi edilecek ?
  • helal, son yıllarda yapılan çok büyük bir çalışma. Emeği geçenlere teşekkürler. SHGM büyük iş başardı...
  • Müthiş Rakamlar vardı. Elde edilecek yakıt tasarfunu daha önce SHGM yayınlamıştı. Bir arkadaş keşke o rakamları tekrar hatırlatsa OG..

Türk hava sahasının esnek kullanımına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türk hava sahasının etkin kullanımı için askeri hava sahalarının sivil kullanıma açılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmasını sağlayacak ve uçuş yollarını kısaltacak uygulamanın hayata geçirilmesi için Havacılık Üst Kurulu ve Hava Sahası Yürütme Kurulu oluşturuldu. 

Havacılık Üst Kurulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı ve Genelkurmay Harekat Başkanı eş başkanlığında,  SHGM ve DHMİ Genel Müdürü, Genelkurmay Başkanlığı Komuta Kontrol Dairesi Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma ve Komuta Kontrol Dairesi Başkanından oluştu.

Hava Sahası Yürütme Kurulu’nda ise, Genelkurmay Hava Savunma Şube Müdürü (Albay), Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Trafik Yönetimi Şube Müdürü ile SHGM Hava Seyrüsefer Daire Başkanı ve DHMİ Seyrüsefer Daire Başkanı yer aldı.

YÖNETMELİK İÇİN TIKLAYINIZ...

ESNEK HAVA SAHASI NASIL KULLANILACAK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

NOTAM ~ 10 yıl önce
Avrupadaki uygulama ile bir yere surekli notam yapilmiyor. Aktif olacağı saatler ve tarihler belirtiliyor. Tra sahalarina atc musadesi ile girilebiliyor notamli alan tamamen kapali degil ancak on koordinasyon lazim. Bunun icin de simdiye gore oldundan daha sıkı takip gerekiyor. Notamli alanlar bilinip on koordinasyon saglanarak bu alanlar kullanilabiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Shgm ~ 10 yıl önce
SHGM son yıllarda sektör isteklirini inceleyip çeşitli görüşleri harmanlayarak güzel bir atılım sürecine girdi. inşallah gerisi de aynı şekilde gelir ve emniyetten taviz vermeden hava sahası kullanıcılarının isteklerini göz önüne alarak, çeşitli düzenlemeler yapılır. Aynı şeyi dhmi için de söylemek isterdim ama yönetim kadrolarına daha dinamik insanlar gelmedikçe bu iş zor görünüyor. artık bildiğimiz anlamda memurlaşmış yöneticilerle bir yere varılması zor görünüyor. bu sebeple belirli bir hizmet yılını dolduran yöneticileri yükseltmek veya yükselecek performansı göstermediyse daha pasif görevlere atamak gerekli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Helall hep traş zarar ortada helali haram ettiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özür dilerim ~ 10 yıl önce
Verilen haberden fazla birşey anlayamadım.Şu an NOTAM kabul edilen bölgelerdeki uçuş yasakları gevşetilip , sivil kullanıma tolere mi edilecek ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
helal ~ 10 yıl önce
helal, son yıllarda yapılan çok büyük bir çalışma. Emeği geçenlere teşekkürler. SHGM büyük iş başardı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
müthiş rakamlar ~ 10 yıl önce
Müthiş Rakamlar vardı. Elde edilecek yakıt tasarfunu daha önce SHGM yayınlamıştı. Bir arkadaş keşke o rakamları tekrar hatırlatsa OG..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000