11 Nisan 2009, Cumartesi 08:01:40

ELT, helikopterlerin çoğunda yok!

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazadan sonra gündeme gelen Acil Yer Bulma Verici Sistemi'nin (ELT) Türkiye'deki uçak ve helikopterlerin çoğunda bulunmadığı ortaya çıktı.
  • Her zaman açık havayı, bol Güneşi nereden bulacağız?.Helikopter de olsa, acil can kurtarma durumlarında hava kapalı ise bekleyip havanın açmasını mı bekleyeceğiz?.Tabi ki bu şartlara uygun donanım ne ise, (para vererek satın aldığımız araç helikopter de olsa) bulunmasını arzu ederiz.Yılların verdiği "önce emniyet" felsefesi gereği bir emniyetli uçuş faktörü olarak gördüğüm kompenent'i yazdım,ne var bu hususu dile getirmemde?.Bu cihazı koskoca bir burun radarı ile karıştırıyoruz ya ona şaşıyorum.Cihazı tanımasam,bilmesem seni haklı göreceğim ya!.
  • HANGİ PİLOT RADAR ALTİMETRESİ OLMADAN UÇAĞI/HELİKOPTERİ KALDIRIR "BENCE" BAŞLIKLI YAZAN ARKADAŞ??? DONANIMLARINDA SORUN VARSA KİMSE HAVAYA KALDIRMAZ BU UÇAN ARAÇLARI LÜTFEN HERKES OKUYOR DAHA DİKKATLİ YAZALIM. ELT'NİN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK VE ASLINDA ÇOK UCUZ BİR ALET OLMASINA RAĞMEN BELKİ KURALLAR ZORLUYOR, BELKİDE DÜNYA PARA YATIRDIKLARI BU ARAÇLARA BİR ELT KOYMAK ŞARTI OLMADIĞINDAN KONULMUYOR. HAVA ŞARTLARINDA OLUMSUZLUK VARSA RADAR'DAN ÖNCE HİÇ KALKMASA DAHA AKILCI VE RİSKSİZ OLURDU. UMARIZ BUNLARI ARTIK PİLOT İNSİYATİFİNE DEĞİL ŞARTLARA GÖRE "LİSANS İPTALİ"NE KADAR DAYANDIRIRLAR. TÜRK PİLOTLARI ZAMAN ZAMAN KURAL İHLALİNDE OLUMLU/OLUMSUZ HAREKET ETME YERİNE KURALINA GÖRE UÇMAYI TERCİH EDERLER UMARIZ.
  • Sivil Havacılık yetkilileri artık "helikopterlerin ELT'siz uçuşuna müsade etmeyeceklerini "açıklamaları neyi değiştirir?.Bu Helikopter ELT arızasından yada yokluğundan düşmedi ki?.Bence olması gereken en önemli cihazlardan biri olan,pilotun hata şansını azaltan compenentlerden biri olan Radar Altimetresi bu helikopterde olmadığı için dağa çarpma yüksekliğinde uçtuğundan pilotun bile malesef haberi olmamıştır.."Altitude Low Level korna ikazı" veren bir sistem olsaydı (hava kötü de olsa),helikopter gidip dağa çarparmıydı?.Şinasi Akay
  • Ülkemde milyonlarca dolara TAI,ASELSAN,HAVELSAN gibi kuruluşlar var ve isteseler her tip ELT'nin (bırakın 406 mhz'sını) kralını yaparlar" ama hala nasıl temin ederiz onu düşünüyoruz?.
  • Tamam 406 MHz'e geçiş yeni oldu da, kardeşim sen havacılık firmasısın Sivil Havacılık bunu geç duyurdu deme hakkına sahip misin? Cospat-Sarsat'ın web sayfasına girin, adamlar bas bas bağırıyor, 406 MHz harici yayın yapacak olan hiçbir ELT cihazı artık uydularımıza ulaşamaz ve dolayısıyla SAR hizmeti alamaz diye. Cevap mı yani senin bu verdiğin! Sorumluluğu atın başkasının üstüne kurtulun. Oh ne ala memleket!
  • Ben Portekiz'de ogrenci pilot'um... Bizim ucaklarimizin hic birinde ELT cihazi yok...
  • 31 Ocak 2009 tarihine kadar değiştirilmesi istenen ELT cihazları tüm hava araçlarında mevcut olup 206 Mhz.den yayın yapmaktaydılar.Anılan tarihten sonra takılması istenen yeni cihazlar 406 Mhz.den yayın yapacak olan cihazlardır.

Bu hayatî eksiklik, Bisiklet Federasyonu'nun Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne müracaatıyla anlaşıldı.

Yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu'nu havadan takip etmek için helikopter kiralayan federasyon, Sivil Havacılık'tan izin alamadı. Gerekçe olarak, helikopterde ELT cihazının bulunmaması gösterildi. Bunun üzerine özel firmalar arasında araştırmalarını sürdüren federasyon, 20 civarında helikopterden sadece 4-5'inde ELT cihazının olduğunu tespit etti. Redstar Havacılık Şirketi Başkanı Mustafa Ataç'a göre, sorun Türkiye'deki cihazların istenen standartlara sahip olmamasından kaynaklanıyor.

Ataç bunu şöyle açıklıyor: "Türkiye'de uçak ve helikopterlerin çoğu 406 mhz'den yayın yapan cihaza sahip değil. Bu sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu. Çünkü ELT cihazları 406 mhz'ye yeni geçti. Üretici firma, dünyadaki talebi karşılayamadığı için uçak ve helikopterlerin çoğunda bu cihaz yok."

Sancak Air'in sahiplerinden Yavuz Yüzgen de Türkiye'deki helikopterlerin yarıdan fazlasında ELT olmadığını söyledi. Frekans değişikliğinin Sivil Havacılık tarafından zamanında duyurulmadığını ileri süren Yüzgen, "Bu durum bildirildiğinde 15 günlük bir süre kalmıştı. Bunu da yapmak mümkün değil. İlk başta bunu problem etmediler ancak helikopter kazasından sonra işi biraz daha sıkılaştırdılar." dedi. ELT cihazı olmayanlara uçuş yasağı konulması gerekirken, bütün helikopterlerin yolcu taşıdığını vurguladı. Yüzgen, şunları kaydetti: "Günlük uçuşlarımıza devam ediyoruz ancak Sivil Havacılık'tan izin gerektiren durumlarda onay vermiyorlar. Şu an İstanbul'dan Bursa'ya gitmek isteseniz yolcu taşıma için izin var ancak İstanbul'un fotoğrafını çekeceğim deseniz buna izin yok. Uçuşa müsaade var ama çekime yok. Saçma ama böyle."

Sivil Havacılık yetkilileri ise, artık ELT cihazı olmayan helikopterlerin uçuşuna kesinlikle izin vermeyeceklerini açıkladı. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopter, 25 Mart'ta Kahramanmaraş'ta düşmüştü. ELT'den sinyal alınamaması sebebiyle enkaza 47 saat sonra ulaşılabilmişti. Cihazın anteni kaza esnasında kırıldığı için sinyal göndermediği anlaşılmıştı.

ELT, helikopterlerin çoğunda yok!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 15 yıl önce
Her zaman açık havayı, bol Güneşi nereden bulacağız?.Helikopter de olsa, acil can kurtarma durumlarında hava kapalı ise bekleyip havanın açmasını mı bekleyeceğiz?.Tabi ki bu şartlara uygun donanım ne ise, (para vererek satın aldığımız araç helikopter de olsa) bulunmasını arzu ederiz.Yılların verdiği "önce emniyet" felsefesi gereği bir emniyetli uçuş faktörü olarak gördüğüm kompenent'i yazdım,ne var bu hususu dile getirmemde?.Bu cihazı koskoca bir burun radarı ile karıştırıyoruz ya ona şaşıyorum.Cihazı tanımasam,bilmesem seni haklı göreceğim ya!.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
HANGİ PİLOT RADAR ALTİMETRESİ OLMADAN UÇAĞI/HELİKOPTERİ KALDIRIR "BENCE" BAŞLIKLI YAZAN ARKADAŞ??? DONANIMLARINDA SORUN VARSA KİMSE HAVAYA KALDIRMAZ BU UÇAN ARAÇLARI LÜTFEN HERKES OKUYOR DAHA DİKKATLİ YAZALIM. ELT'NİN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK VE ASLINDA ÇOK UCUZ BİR ALET OLMASINA RAĞMEN BELKİ KURALLAR ZORLUYOR, BELKİDE DÜNYA PARA YATIRDIKLARI BU ARAÇLARA BİR ELT KOYMAK ŞARTI OLMADIĞINDAN KONULMUYOR. HAVA ŞARTLARINDA OLUMSUZLUK VARSA RADAR'DAN ÖNCE HİÇ KALKMASA DAHA AKILCI VE RİSKSİZ OLURDU. UMARIZ BUNLARI ARTIK PİLOT İNSİYATİFİNE DEĞİL ŞARTLARA GÖRE "LİSANS İPTALİ"NE KADAR DAYANDIRIRLAR. TÜRK PİLOTLARI ZAMAN ZAMAN KURAL İHLALİNDE OLUMLU/OLUMSUZ HAREKET ETME YERİNE KURALINA GÖRE UÇMAYI TERCİH EDERLER UMARIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sivil Havacılık yetkilileri artık "helikopterlerin ELT'siz uçuşuna müsade etmeyeceklerini "açıklamaları neyi değiştirir?.Bu Helikopter ELT arızasından yada yokluğundan düşmedi ki?.Bence olması gereken en önemli cihazlardan biri olan,pilotun hata şansını azaltan compenentlerden biri olan Radar Altimetresi bu helikopterde olmadığı için dağa çarpma yüksekliğinde uçtuğundan pilotun bile malesef haberi olmamıştır.."Altitude Low Level korna ikazı" veren bir sistem olsaydı (hava kötü de olsa),helikopter gidip dağa çarparmıydı?.Şinasi Akay

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ülkemde milyonlarca dolara TAI,ASELSAN,HAVELSAN gibi kuruluşlar var ve isteseler her tip ELT'nin (bırakın 406 mhz'sını) kralını yaparlar" ama hala nasıl temin ederiz onu düşünüyoruz?.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tamam 406 MHz'e geçiş yeni oldu da, kardeşim sen havacılık firmasısın Sivil Havacılık bunu geç duyurdu deme hakkına sahip misin? Cospat-Sarsat'ın web sayfasına girin, adamlar bas bas bağırıyor, 406 MHz harici yayın yapacak olan hiçbir ELT cihazı artık uydularımıza ulaşamaz ve dolayısıyla SAR hizmeti alamaz diye. Cevap mı yani senin bu verdiğin! Sorumluluğu atın başkasının üstüne kurtulun. Oh ne ala memleket!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ben Portekiz'de ogrenci pilot'um... Bizim ucaklarimizin hic birinde ELT cihazi yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
31 Ocak 2009 tarihine kadar değiştirilmesi istenen ELT cihazları tüm hava araçlarında mevcut olup 206 Mhz.den yayın yapmaktaydılar.Anılan tarihten sonra takılması istenen yeni cihazlar 406 Mhz.den yayın yapacak olan cihazlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000