16 Mayıs 2008, Cuma 08:46:18

Danıştay: "Ali Arıduru soruşturulsun"

Danıştay 1. Dairesi, Ulaştırma Bakanlığı Sivil havacılık Genel Müdür vekili Ali Arıduru'nun "görevi kötüye kullanmak' suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
  • Dokunulmazlik kaldirilmadigi surece.Dokunulmazlik zirhiyla dolasanlar turkiye nin hakettigi dürüst dogru basiretli yonetime KAVUSAMAYACAGIZ.
  • tt air a ruhsat vermeyerek kendi egosunu tatmin etti belki fakat okadar kişi işsiz ve aileleri perisan oldu bunuda sorusturmak lazım aslında
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Memleketin ust kademe dediğimi butun yerlerinde ince bıyıklılar var.hepsinin sorusuturlması lazım.hepsi duzenbaz.
  • Ali Ariduru kovusturulsun !
  • Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Sayıştay... İyi ki bu kurumlar sapasağlam ayakta. Bu kurumlar da olmasa Türkiye'yi yönetenler ve onların atadığı vasıfsız kişilerin kirli işleriyle kim uğraşacak?
  • Hakkında soruşturma açılabilecek diğer SHGM yöneticileri kimler olabilir? Soruşturma döneminde Ali Arıduru açığa alınır mı? Emekli olan eski yöneticiler hakkında da soruşturma açılabilir mi?

Danıştay 1. Dairesi kararında, Arıduru'nun, Adana'dan Irak'a Türk işçi taşıyan ve Irak'ta düşen Moldova tescilli uçağın mali mesuliyet sigortası bulunmadığı halde Türk havaalanını kullanmasına, iniş ve kalkışına izin vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğini belirtildi.

MALİ MESULİYET SİGORTASI OLMAYAN UÇAĞA NEDEN İZİN VERİLDİ?

Irak'ta düşen uçakta hayatını kaybeden Serkan Geyik'in ailesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Mali mesuliyet sigortası bulunmadığı halde Türk hava sahasını kullanmasına izin verilen uçak nedeniyle Geyik'in hayatını kaybettiğine dikkat çekilen suç duyurusunda; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Ali Babacan, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Ali Arıduru ve soruşturma sonucunda belirlenecek Ulaştırma Bakanlığı, Hazinenin bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı yetkileri hakkında "görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma açılması istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Devlet Bakanı Babacan ile ilgili suç duyurusu hakkında Milletvekili ve Bakan olmaları nedeniyle dosyanın tefrikine karar verdi. Savcılık, Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı hakkındaki soruşturmanın 4483 sayılı Yasa gereğince Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılması gerektiği nedeniyle görevsizlik kararı verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Genel Müdür vekili Arıduru hakkında görevi kötüye kullanma suçu isnadından dolayı gereğinin yapılması için soruşturma evrakının Ulaştırma Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi. Ulaştırma Bakanlığı, Arıduru hakkında ön inceleme başlattı.

DANIŞTAY, ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NIN ÖN İNCELEMESİNİ EKSİK BULDU

Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Arıduru hakkında hazırladığı ön inceleme raporunda, Türkiye'de faaliyet gösteren bir firma tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gönderilen faksla, Moldova tescilli uçağın Adana'dan Irak'a Türk işçisi taşıması maksadıyla uçuş izni istediği, Adana'dan kalkan uçağın Irak'ta düşmesi nedeniyle şikayetçilerin oğlunun vefat ettiği belirtildi. Ailenin şikayet etmesi üzerine Hava Ulaşım Daire Başkanı Ali Önder'in ifadesinde, şirketin uçuş izni için sunduğu belgeler arasında sigorta poliçesinin bulunduğu, bu poliçenin mali mesuliyet sigortası ile yolcu başına ödemesi gereken tazminatı karşılamaya yeterli olduğunu belirttiği kaydedildi.

Danıştay 1. Dairesi, verdiği kararda; ön inceleme raporunda sözü edilen poliçenin okunaklı olmadığı, sigortanın mahiyetinin ve ne kadar bir bedele ilişkin olduğunun saptanmasının olanaksız olduğunun görüldüğü vurgulanarak şu görüşler dile getirildi:

"Söz konusu poliçenin mali mesuliyet sigortasını karşılamaya yeterli olup olmadığı hususunun poliçenin tüm unsurlarıyla okunabilen bir örneğinin temin edilmesi suretiyle ciddi anlamda incelenmediği, hakkında soruşturma izni istenen sorumlu kişilerin ismen tespiti ve bu isimlerin tümü zikredilmek suretiyle bir öneri getirilmesi, sadece Ali Arıduru'nun ismi belirtilerek ve kim oldukları belirtilmeyen diğer yetkililer hakkında soruşturma izni verilmesinin önerildiği, ayrıca adı geçen Daire Başkanının ifadesinde belirtildiği şekliyle mevzuata uygun bir mali mesuliyet sigortasının olup olmadığının anlaşılamadığı anlaşılmaktadır."

SAVCILIK, ARIDURU HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATACAK

Danıştay, eksik incelemeye dayalı soruşturma izni verilmemesine ilişkin Ulaştırma Bakanlığı kararının kaldırılmasına oybirliğiyle karar verdi. Danıştay 1. Dairesi, aynı zamanda elde edilecek kanıtlara göre yeniden düzenlenecek ön inceleme raporunun dikkate alınmak suretiyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından tüm sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesine da karar verdi.

Danıştay 1. Dairesi'nin bu kararının ardından Müsteşar Arıduru hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatabilecek. Soruşturma sonucunda Arıduru'nun "görevi kötüye kullanmak' suçunu işlediği sonucuna varılırsa dava açılacak.

ANKA

Danıştay: "Ali Arıduru soruşturulsun"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Tebrikci ~ 16 yıl önce
Dokunulmazlik kaldirilmadigi surece.Dokunulmazlik zirhiyla dolasanlar turkiye nin hakettigi dürüst dogru basiretli yonetime KAVUSAMAYACAGIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işsiz ~ 16 yıl önce
tt air a ruhsat vermeyerek kendi egosunu tatmin etti belki fakat okadar kişi işsiz ve aileleri perisan oldu bunuda sorusturmak lazım aslında

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DGR ~ 16 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Goncagül ~ 16 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 16 yıl önce
Memleketin ust kademe dediğimi butun yerlerinde ince bıyıklılar var.hepsinin sorusuturlması lazım.hepsi duzenbaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BSLIST ~ 16 yıl önce
Ali Ariduru kovusturulsun !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 16 yıl önce
Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Sayıştay... İyi ki bu kurumlar sapasağlam ayakta. Bu kurumlar da olmasa Türkiye'yi yönetenler ve onların atadığı vasıfsız kişilerin kirli işleriyle kim uğraşacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kurama ~ 16 yıl önce
Hakkında soruşturma açılabilecek diğer SHGM yöneticileri kimler olabilir? Soruşturma döneminde Ali Arıduru açığa alınır mı? Emekli olan eski yöneticiler hakkında da soruşturma açılabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000