16 Mart 2013, Cumartesi 10:26:35

BİLAL EKŞİ'DEN HELİPORT AÇIKLAMASI

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiye genelinde heliport işletim ruhsatı verilen 53 heliport sayısının bu yılın sonunda 75'in üzerine çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi.
  • Sivil Havacılık kavramlarını bilmezseniz kavramların elinde oyuncak olursunuz. Heliport nedir? Helipet nedir ? Aralarındaki fark nedir? Bütün bunları bilmezseniz özellikle de mahiyetinizdekileride bilenlerden oluşturmazsanız siz konuşursunuz bilenler güler.
  • Heliport sayısı 75'e çıkacak! Sanırım başlık şu mantıkla atılmış; Heliport=büyük heliport, Heliped=heliport. Başlık probleminin sonucu: Türkiye'de heliport yoktur, amma heliped çoktur!
  • Bu haberin sonunda, Ekşi "Türkiye'deki heliportların çoğunluğunun küçük heliped statüsünde olduğunu ifade ederek, içerisinde helikopterlerin bakım, yakıt gibi tüm ihtiyaçlarının hepsinin aynı anda karşılanmasına imkan veren nitelikte büyük heliport bulunmadığını kaydetti." deniyor. Böyle bir ifade doğru olabilir mi? Bir Heliport nasıl Helipad statüsünde olabilir? Yani Heliport, Heliport dur. Helipad, helipad dir.
  • ICAO Annex 14 Cilt 2 de sadece heliport tanimi yer almakta, ve bildigim kadarıyla heliped heliport ayrimi sadece FAA tarafindan kullanilmakta. Turkiye'de ICAO uyesi bir ulke oldugu icin SHGM tarafindan heliport ifadesinin kullanımının doğru olduğunu dusunuyorum. Saygılarımla...
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan heliport işletmecilerine ilişkin liste http://web.shgm.gov.tr/doc/heliport.xls adresinde yer almaktadır. Bilgilerinize...
  • HADDİME DÜŞMEYEREK BİR AÇIKLAMA YAPMAK İSTİYORUM. BELKİ DE YANILABİLİRİM. HELIPORT'LAR İLE HELIPAD'LERİ KARIŞTIRIYORUZ GALİBA. HELIPORT AYNI ANDA BİRDEN FAZLA HELİKOPTERLERİN İNİŞ KALKIŞ YAPTIĞI VE KONAKLADIĞI VE DE YAKIT İKMALİ DAHİL YER HİZMETLERİNİN VERİLDİĞİ MEYDANLARDIR. HELIPAD İSE YALNIZCA TEK BİR HELİKOPTERİN İNİŞ KALKIŞ YAPTIĞI VE YER HİZMETLERİNİN VERİLMEDİĞİ ALANLARDIR. BU NEDENLE, ÜLKEMİZDE HELIPORT SAYISINI BİLMİYORUM AMA, 50 TANE OLABİLECEĞİ KESİNLİKLE MÜMKÜN DEĞİL. YANILIYORSAM ÖZÜR DİLERİM. ANLAŞILAN O Kİ GENEL MÜDÜRÜ UZMANLARI VEYA ÇALIŞANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR VEYA BİLGİLENDİRİYOR OLABİLİR. ÜMİT ÇENDEK. http://en.wikipedia.org/wiki/Heliport
  • bu konuda merakımı uyandıran şu soruyu sormak isterim, kaç adet helikopter pilotumuz var? kaçı sivil kaçı asker ? bu helikopterleri kimlere uçurtturmayı düşünüyorsunuz? Bu olay Türk Silahlı Kuvvetlerini pilot zaafına uğratırmı? Konunun uzmanı bir arkadaş bize bu konuda yorum yapabilirse sevinirim....
  • Bakınız AIP AD3 Heliports; sayı bir elin 5 parmağı kadar. Nerede 53, nerede 75. 2'si polisin, 2'si askerin heliportu. Diğerleri nerede?

Ekşi, yaptığı açıklamada, başta deprem ve diğer doğal afetlerde kurtarma, tahliye, yangın söndürme ve sağlıkla ilgili ambulans hizmetlerinde kullanılması amacıyla, helikopter taşımacılığının emniyetli ve standartlara uygun şekilde sürdürülmesi için "Her İlçeye Bir Heliport" ve "Her Gökdelene Bir Heliport" projelerini başlattıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın Ambulans Helikopterleri Projesine destek verildiğini anımsatan Ekşi, bu projelere ek olarak Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile koordineli bir şekilde karayollarının kenarlarına acil iniş-kalkış alanları yapılması için gerekli kriterlerin belirlediklerini ve çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Ekşi, projelerin, sivil havacılık sektöründe hava taksi ulaşımı ve helikopter işletmeciliği konusunda yaşanan gelişmeler doğrultusunda helikopter iniş kalkış alanı olarak kullanılan heliportların yaygınlaştırılmasına yönelik olduğunu ifade ederek, "Bu çerçevede il bazında uygun görülen yerlerde inşa edilecek heliportların, valiliklerin koordinasyonunda il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel teşebbüsler tarafından yapılması planlanmaktadır" diye konuştu.

SHGM tarafından başlatılan "Her İlçeye Bir Heliport Projesi" kapsamında bugüne kadar yapılan başvurular sonucunda Türkiye genelinde işletme ruhsatı verilen heliport sayısının 2002 yılında 21 iken bugün itibariyle 53'e ulaştığını anlatan Ekşi, "Bunlardan 17 tanesi yükseltilmiş heliport statüsünde olup bina üzerine inşa edilmiştir. Halen işlemi devam eden 132 adet başvuru bulunmaktadır" dedi.

"29 gökdelen için yükseltilmiş heliport başvurusu yapıldı"

"Her Gökdelene Bir Heliport Projesi" ile inşa edilmekte olan gökdelenlerin üzerine heliport yapılmasının teşvik edildiğini ve yıllardır eksikliği hissedilen modern yaşamın gerektirdiği bu konuya verilen önemin artırıldığını anlatan Ekşi, proje kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 29 gökdelen için yükseltilmiş heliport başvurusu yapıldığını belirtti.

Ekşi, Sağlık Bakanlığı'nın "Ambulans Helikopterleri Projesi" kapsamında bir çok il ve ilçede il sağlık müdürlüklerince belirlenen hastanelerde yapılması düşünülen heliportlar için fiziki yeterliliklerin ve şartların incelendiğine ve uygun yer seçimleri konusunda çalışmalar yapıldığına işaret ederek, "İşlemleri tamamlanan heliportlara işletme ruhsatları verildi"diye konuştu.

Heliportun yapım ve işletim prosedürlerinin kolaylaştırılması için uçuş, can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla Heliport Yönetmeliği'nin güncellendiğine dikkati çeken Ekşi, şöyle konuştu:

"Diğer taraftan, yakın bir geçmişe kadar heliport yapımı ve işletimi konusunda ilgili yapımcı ve işletmeciler için başvuru kaynağı mevcut değilken bu konudaki açığı gidermek için heliportların yapım ve işletim esaslarını içeren uluslararası dokümanlar Genel Müdürlüğümüzce tercüme edilerek 'Annex 14 Cilt 2 - Heliportlar' ve 'Heliport El Kitabı - Yapım ve İşletim Esasları' kitapları hazırlanarak, kaynak doküman olarak sektörün hizmetine sunuldu. Ülkemizdeki heliportların uluslararası standartlara uygun şekilde inşa edilerek yaygınlaştırılması ve ülkemizin her tarafında kullanılması yönünde Genel Müdürlüğümüzce başlatılan projeler kapsamındaki çalışmalar yoğunlukla devam ediyor."

Ekşi, Türkiye'deki heliportların çoğunluğunun küçük heliped statüsünde olduğunu ifade ederek, içerisinde helikopterlerin bakım, yakıt gibi tüm ihtiyaçlarının hepsinin aynı anda karşılanmasına imkan veren nitelikte büyük heliport bulunmadığını kaydetti.

BİLAL EKŞİ'DEN HELİPORT AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Kavramlar ~ 11 yıl önce
Sivil Havacılık kavramlarını bilmezseniz kavramların elinde oyuncak olursunuz. Heliport nedir? Helipet nedir ? Aralarındaki fark nedir? Bütün bunları bilmezseniz özellikle de mahiyetinizdekileride bilenlerden oluşturmazsanız siz konuşursunuz bilenler güler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başlığı ? ~ 11 yıl önce
Heliport sayısı 75'e çıkacak! Sanırım başlık şu mantıkla atılmış; Heliport=büyük heliport, Heliped=heliport. Başlık probleminin sonucu: Türkiye'de heliport yoktur, amma heliped çoktur!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AVIATOR ~ 11 yıl önce
Bu haberin sonunda, Ekşi "Türkiye'deki heliportların çoğunluğunun küçük heliped statüsünde olduğunu ifade ederek, içerisinde helikopterlerin bakım, yakıt gibi tüm ihtiyaçlarının hepsinin aynı anda karşılanmasına imkan veren nitelikte büyük heliport bulunmadığını kaydetti." deniyor. Böyle bir ifade doğru olabilir mi? Bir Heliport nasıl Helipad statüsünde olabilir? Yani Heliport, Heliport dur. Helipad, helipad dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi ~ 11 yıl önce
ICAO Annex 14 Cilt 2 de sadece heliport tanimi yer almakta, ve bildigim kadarıyla heliped heliport ayrimi sadece FAA tarafindan kullanilmakta. Turkiye'de ICAO uyesi bir ulke oldugu icin SHGM tarafindan heliport ifadesinin kullanımının doğru olduğunu dusunuyorum. Saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
E.Kara ~ 11 yıl önce
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan heliport işletmecilerine ilişkin liste http://web.shgm.gov.tr/doc/heliport.xls adresinde yer almaktadır. Bilgilerinize...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÜMİT ÇENDEK ~ 11 yıl önce
HADDİME DÜŞMEYEREK BİR AÇIKLAMA YAPMAK İSTİYORUM. BELKİ DE YANILABİLİRİM. HELIPORT'LAR İLE HELIPAD'LERİ KARIŞTIRIYORUZ GALİBA. HELIPORT AYNI ANDA BİRDEN FAZLA HELİKOPTERLERİN İNİŞ KALKIŞ YAPTIĞI VE KONAKLADIĞI VE DE YAKIT İKMALİ DAHİL YER HİZMETLERİNİN VERİLDİĞİ MEYDANLARDIR. HELIPAD İSE YALNIZCA TEK BİR HELİKOPTERİN İNİŞ KALKIŞ YAPTIĞI VE YER HİZMETLERİNİN VERİLMEDİĞİ ALANLARDIR. BU NEDENLE, ÜLKEMİZDE HELIPORT SAYISINI BİLMİYORUM AMA, 50 TANE OLABİLECEĞİ KESİNLİKLE MÜMKÜN DEĞİL. YANILIYORSAM ÖZÜR DİLERİM. ANLAŞILAN O Kİ GENEL MÜDÜRÜ UZMANLARI VEYA ÇALIŞANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR VEYA BİLGİLENDİRİYOR OLABİLİR. ÜMİT ÇENDEK. http://en.wikipedia.org/wiki/Heliport

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haberi okudunuz mu? ~ 11 yıl önce
Ekşi, Türkiye'deki heliportların çoğunluğunun küçük heliped statüsünde olduğunu ifade ederek, içerisinde helikopterlerin bakım, yakıt gibi tüm ihtiyaçlarının hepsinin aynı anda karşılanmasına imkan veren nitelikte büyük heliport bulunmadığını kaydetti.
Y.YAVUZ ~ 11 yıl önce
bu konuda merakımı uyandıran şu soruyu sormak isterim, kaç adet helikopter pilotumuz var? kaçı sivil kaçı asker ? bu helikopterleri kimlere uçurtturmayı düşünüyorsunuz? Bu olay Türk Silahlı Kuvvetlerini pilot zaafına uğratırmı? Konunun uzmanı bir arkadaş bize bu konuda yorum yapabilirse sevinirim....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bakınız ~ 11 yıl önce
Bakınız AIP AD3 Heliports; sayı bir elin 5 parmağı kadar. Nerede 53, nerede 75. 2'si polisin, 2'si askerin heliportu. Diğerleri nerede?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000