13 Nisan 2009, Pazartesi 23:57:01

BBP Helikopteri'nden GPS çıktı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve İHA Muhabiri İsmail Güneş'le birlikte 6 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor.
  • Bahsedilen cihaz muhtemelen Electronic Flight Bag(EFB)
  • GPS aynı zamanda radarmış da haberimiz yokmuş..kötü hava durumunu da bildiriyormuş...way way way
  • acil durumlarda içine mi doğuyor bu aletinde oraya buraya yönlendiriyor
  • GPS bir sistemdir ve bu sistemin bilgilerini alan ve yorumlayan yüzlerce cihaz mevcuttur . Yolcu uçaklarının tamamında kullanılır ve radar ile beraber programlanabilir . Piyasada 150$ ile 40.000 $ arası fiyata sahip olanları vardır . Denzcilikte , dağcılıkta ve havacılıkta çok kullanılır .
  • Ya Sayin editor neden israrla BBP nin Helikopteri basligini kullaniyorsunuz BBP nin Helikopterimi degil... Madem Habercilikte hassassiniz Helikopter kime yada hangi kurulusa aitse onu kayonda gorelim takdir edelim sizi ... Bekliyoruz.
  • Yukarıdaki yazıda verilen bilgilere baktığımda GPS ne imiş ,benim haberim yokmuş?.Pilota dağı gördüğünde "Yüksel"diyen GPS yi ne duydum nede gördüm!.
  • Niye ısrarla BBP helikopteri deniliyor.Bu Helikopterin bağlı olduğu bir şirket yokmudur.
  • CPS DENİLEN CİHAZ DÜNYA SİVİL HAVACILIĞI TARAFINDAN KABUL GÖRMÜŞ DEĞİLDİR. EĞER SİZİN CİHAZ EKSİKLİKLERİNİZİ BU ARABADA BİSİKLETTE KULLANILAN DAĞCILIKTA YÖN BULMAYA ÇALIŞILAN CİHAZLA GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞACAKSANIZ ÇOK YAZIK..GEÇMİŞ OLSUN...YAKIŞMIYOR..
  • localizör??? ahh benim güzel türkçem
  • GPS cihazı Kötü Hava Bölgeleri diye değilde,TEHLİKELİ veya TAHDİTLİve YASAK SAHA bilgilerini verir.Malumat.

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi Keş Dağları Kanlıçukur mevkiinde düşen helikopterin içerisinde 10 bin dolar değerinde Garmin marka NS 430 serisi GPS cihazı bulundu. GPS cihazının içerisindeki çipin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde incelendiği öğrenildi. Helikopterdeki ELT cihazının ve yine helikopterden alınan hidrolik (yağ) örneğinin incelenmesi için İngiltere'ye gönderileceği belirtildi.

Geçen hafta enkazda incelemesini tamamlayan Alman Kaza Kırım ekibinin ön raporunun bugün açıklanması bekleniyor. Düşen helikopterin içerisinde bulunan GPS cihazı, bir pilotun uçuşu için tüm bilgileri sağlayabiliyor. Cihaz, helikopterin gidiş istikametini, gideceği yere kaç kilometre kaldığını, önündeki dağların yüksekliğini, ne kadar yükselmesi gerektiğini, dağa ne kadar mesafe kaldığını, helikopterin içerisinde ne kadar yakıt kaldığını bu ve buna benzer bir çok konuda pilota uyarılarda bulunduğu dikkat çekiyor.

Öte yandan, haberleşme ile navigasyon yani bir noktadan diğer bir noktaya güvenli ve kısa bir sürede seyir yapılabilmesi özellikleri cihazda bulunduğu için pilotların cihazı kullanmaması söz konusu olmuyor.

Cihazın öne çıkan özellikleri ise şunlar: "Kötü hava bölgelerini sunuyor, acil durumlarda en yakın havaalanına yönlendiriyor, pilotun önüne çıkabilecek tehlikeli yükseltilerin ayrıntılı haritalarını sunabiliyor, koordinat ve rota bilgileri veriyor, uçağın ya da helikopterin içerisinde kalan yakıt bilgilerini sunuyor, zaman ve mesafe bilgilerini veriyor, com özelliği ile hassas iniş bilgileri veriyor, localizör özelliği ve navigasyon bilgileri verebiliyor, NDB, VOR özelliği taşıyor."

BBP Helikopteri'nden GPS çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bahsedilen cihaz muhtemelen Electronic Flight Bag(EFB)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
GPS aynı zamanda radarmış da haberimiz yokmuş..kötü hava durumunu da bildiriyormuş...way way way

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
acil durumlarda içine mi doğuyor bu aletinde oraya buraya yönlendiriyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
GPS bir sistemdir ve bu sistemin bilgilerini alan ve yorumlayan yüzlerce cihaz mevcuttur . Yolcu uçaklarının tamamında kullanılır ve radar ile beraber programlanabilir . Piyasada 150$ ile 40.000 $ arası fiyata sahip olanları vardır . Denzcilikte , dağcılıkta ve havacılıkta çok kullanılır .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ya Sayin editor neden israrla BBP nin Helikopteri basligini kullaniyorsunuz BBP nin Helikopterimi degil... Madem Habercilikte hassassiniz Helikopter kime yada hangi kurulusa aitse onu kayonda gorelim takdir edelim sizi ... Bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yukarıdaki yazıda verilen bilgilere baktığımda GPS ne imiş ,benim haberim yokmuş?.Pilota dağı gördüğünde "Yüksel"diyen GPS yi ne duydum nede gördüm!.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Niye ısrarla BBP helikopteri deniliyor.Bu Helikopterin bağlı olduğu bir şirket yokmudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
CPS DENİLEN CİHAZ DÜNYA SİVİL HAVACILIĞI TARAFINDAN KABUL GÖRMÜŞ DEĞİLDİR. EĞER SİZİN CİHAZ EKSİKLİKLERİNİZİ BU ARABADA BİSİKLETTE KULLANILAN DAĞCILIKTA YÖN BULMAYA ÇALIŞILAN CİHAZLA GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞACAKSANIZ ÇOK YAZIK..GEÇMİŞ OLSUN...YAKIŞMIYOR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
localizör??? ahh benim güzel türkçem

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
GPS cihazı Kötü Hava Bölgeleri diye değilde,TEHLİKELİ veya TAHDİTLİve YASAK SAHA bilgilerini verir.Malumat.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000