02 Aralık 2013, Pazartesi 11:43:31

BAKAN YILDIRIM'DAN 'TAVAN FİYAT' AÇIKLAMASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım uçakların ekonomi sınıfı biletlerinde yurtiçi tavan fiyatının 299 TL olarak belirlendiğini söyledi.
  • Uçak bileti fiyatlarinin otobüs bileti fiyatları ile yarıştığı bir ülkede ucuz uçak bileti istemek art niyettir. Ben bugun 100 tl ye ist ayt yapabiliyorsam ( otobus 70-80 tl) zaten bilet fiyati makul hatta süre ve konfor dusunulurse ucuz demektir. Daha onceden zengin ulasimi olan ucagin u'sundan habersiz ulkem artik yeri geliyor 30-40 tl gibi komik rakamlara ucabiliyor. Elbetteki tüm dunyada olduğu gibi geç bilet aliminda yuksek fiyat politikası ulkemizde de isleyecektir.
  • ne değişecek, atıyorum firma bir uçakta 100 koltuğu 100 liradan satıyorsa şimdi 50 koltuğu 100 liradan satacak, geri kalanların fiyatını arttıracak yada uçağın büyük b ir kısmını tavan fiyattan satacak şimdi bu tüketiciye mi yarayacak, önceden planlı müşteri zarara uğrayacak
  • Serbest ticaret bu demek galiba?
  • Sayın Bakan bu fiyatları Hava Yollarına ne kadar kabul ettirebilecek acaba ?
  • Ne bu, ne bir sonra, ne de ondan sonraki hokomet tavan aciklamaz. Sen ve ben tavan veya tabani aciklariz. 0,00001 %. :))) aziz nesinlerim
  • şirket kayar ortalamalara biletin kalan kısmını dağıtarak bilet satacaklardır. akp partizanı halkım bunu da yer.
  • tüm dünyada kalkan biletlerdeki emisyon ücreti pgs tarafından uygulanıyor sayın bakanım bu tip haksız kazançlara da dur deyin lütfen.
  • Bu karar dıyor kı zengınden en cok 299 tl al. daha fazla alma... garıban adam zaten 299 bıle veremez, bırak fazlasını vermeyı... ne olacak sımdı, sırketler zengınlerden daha az alacak, fakırlerın bılet fıyatlarına yuklenecek... olan gene garıbana oluyor, gene garıbanlar sahıpsız kalıyor... her daım zengın olan, parası olan kollanıyor. yazık...
  • petrol fiyatlarına, market alışverişlerine devletin aldığı her türlü vergiye de tavan isteriz
  • Çok iyi halt ettiniz, artık 100 liraya bilet bulabilirsen şanslısın...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Toplam hava sahamızdaki uçak sayısı 4 binin üzerine çıkmış durumda. Bu sene ülke nüfusu kadar iç hatlarda uçuş gerçekleşmiş olacak. Yani 76 milyonu aşmış olacağız. Toplam iç-dış hatlarda da 150 milyonu aşacağız” dedi.
Uçak tavan fiyatlarına ilişkin sektör temsilcileriyle biraraya gelmesinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, Türkiye'de 11 yıldır havacılığın serbestleşmesiyle havayolunun halkın yoluna dönüştüğünü belirterek, iki merkezden 26 havaalanına uçuş yapılırken bugün 7 merkezden 52 havalimanına tarifeli sefer yapıldığını, uçuş yolunun da 44 bin 500 kilometreden 61 bin kilometrenin üzerine çıktığını ifade etti. Dış uçuşlarda varış sayısının da 78'den 230'un üzerine çıktığı bilgisini veren Bakan Yıldırım, "Dünyada havacılık büyümezken, hatta bazı yerlerde küçülürken Türkiye'de büyümesi iki haneli oranlarda devam ediyor. Bu seneki büyümemiz yüzde 15'in üzerinde. Bazı yerlerde yüzde 30'u bile buluyor. Aynı şekilde hava kargoda da ciddi artış var. 890 bin tondan 2,5 milyon tona bugün erişmiş bulunuyoruz. 2002'de yıllık 530 bin uçak trafiğimiz vardı. Bugün 1 milyon 373 bin uçağa çıktık. Bu da büyümenin ne kadar çarpıcı bir şekilde geliştiğini gösteren en açık kanıt. 2002'de hava sahamızda bin civarında uçak olurdu. Şimdi Atatürk Havalimanı’nda günde bin 300 uçağa erişiyoruz. Toplam hava sahamızdaki uçak sayısı 4 binin üzerine çıkmış durumda. Bu sene ülke nüfusu kadar iç hatlarda uçuş gerçekleşmiş olacak. Yani 76 milyonu aşmış olacağız. Toplam iç-dış hatlarda da 150 milyonu aşacağız" değerlendirmesini yaptı.
11 yılda 16 milyon vatandaşın ilk defa uçakla seyahat etmenin konforunu yaşadığını söyleyen Yıldırım, sektörün cirosunun 2 milyar dolardan 17 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.

“EN PAHALI HİZMET OLMAYAN HİZMETTİR”
Geçen yıl 600 bin vatandaşın 50 liranın altında bilet fiyatıyla uçtuğunu belirten Bakan Yıldırım, "Toplam uçuşların yüzde 28'i, yani üçte birinden azı 100-150 lira arasında bilet aldı. Toplam yolcuların yüzde 15'i de 150-200 lira arasında bilet alarak uçtu. Yüzde 11'i 200-250 arasında bilet alarak uçtu. 300 liranın üzerinde bilete para ödeyen toplam yolcu sayısı yüzde 1,5. Öyle görüldüğü gibi biletler astronomik falan değil. Hepsini bir arada düşündüğünüz zaman 300 lirayı geçen sadece yüzde 1,5. 76 milyon uçuş olursa bu sene 1 milyonun altında uçuş için 300 liranın üzerinde ödeme yapıldı. Şu ana kadar vergiler de dahil, acente parası da dahil vatandaşın cebinden çıkan para ortalama 150 lira. Ortalama fiyat 150 lira. Vatandaş uçak bileti için ortalama 150 lira ödedi. Bunun hepsi şirketlerin eline geçmiyor. Bundan acente komisyonu, vergi, yakıt, personeli düşüyor. Kalırsa üç beş kuruş onların eline kalıyor. Burada önemli olan hizmettir. Hizmetten herhangi bir zafiyet olmaması için, hizmet kalitelerinin çok da aşağıya düşmemesi için şu kadar fiyatın altında uçun demek akıllıca olmaz. En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Uçak gitmiyorsa ne kadar ucuz uçulursa uçulsun hiç kimse onunla ilgilenmez” ifadelerini kullandı.

“TAMAMEN TAVANDA OLUŞACAK FİYATTA BİR SINIR GETİRİLDİ”

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Yıldırım, “Bu açıklamalardan sonra 50 TL’nin altında bilet görülecek mi?” sorusuna “Burada bir sınırlama yok arkadaşlar, mutlaka göreceksiniz. Taban fiyatlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmıyor, mutlaka olacaktır. Zaten havayollarında yolcu sayısını arttırmak için bu tip promosyonları, cazip fiyatlamayı her zaman yapacaklar. Herhangi bir müdahale söz konusu değil. Tamamen tavanda oluşacak fiyatta bir sınır getirildi. Kendi aralarında da bu centilmenlik anlaşmasını uygulayacaklar” cevabını verdi.

Bu anlaşmanın süresini soran gazeteciye ise Bakan Yıldırım, “Süre yok. Şartlar normal olarak devam ettiği müddetçe bu da devam edecek. Süre yaşadığımız müddetçe. Bunu değiştirecek olan nedir? Dünyada ve bölgede değişen beklenmedik şartlardır, petrol fiyatlarında yaşanacak bir takım olumsuz gelişmeler veya küresel anlamda dövizlerdeki oynaklıklar vs.” yanıtını verdi.
Yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun aday olan bakanların istifa etmesine gerek olmadığı yönündeki kararına ilişkin soru üzerine Bakan Yıldırım, konunun havacılık olduğunu kaydetti.

“SHGM'NİN MEVZUATLA İLGİLİ BİR SIKINTI YOK”

Yapılan değişiklikle ilgili mevzuat değişikliğine ihtiyaç olup olmamasının sorulması üzerine Yıldırım, "SHGM'nin mevzuatla ilgili bir sıkıntı yok. Havacılığın serbestleşmesi süresini başlatan bir uygulamamız söz konusuyken, bunun dışında bir uygulama bize ters düşer" dedi.

Kar lastiği uygulamasının başladığı ve polisin kullanacağı ceza makbuzlarının Ulaştırma Bakanlığı’nın göndereceği ancak bunların ulaşmadığı ile ilgili bir soru üzerine Bakan Yıldırım, “Hallederler aralarında ama amacımız vatandaşa ceza yağdırmak değil. Amacımız onların hayatının riske girmesini önlemek. Orada da amacımız ceza değil, bu algının oluşması. Ceza son çaredir arkadaşlar” şeklinde konuştu.

Konuşarak, tartışarak ortak noktayı bulduklarını yineleyen Bakan Yıldırım, “299 TL ne zaman bilet alırsanız alın, nereye giderseniz gidin. İç hatları konuşuyoruz, Türkiye sınırları içerisinde nereye giderseniz gidin, ne zaman bilet alırsanız alın 299 TL’den fazla para veren vatandaşımız varsa bana bildirsin” ifadesini kullandı. 

BAKAN YILDIRIM'DAN 'TAVAN FİYAT' AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Uçak bileti fiyatlarinin otobüs bileti fiyatları ile yarıştığı bir ülkede ucuz uçak bileti istemek art niyettir. Ben bugun 100 tl ye ist ayt yapabiliyorsam ( otobus 70-80 tl) zaten bilet fiyati makul hatta süre ve konfor dusunulurse ucuz demektir. Daha onceden zengin ulasimi olan ucagin u'sundan habersiz ulkem artik yeri geliyor 30-40 tl gibi komik rakamlara ucabiliyor. Elbetteki tüm dunyada olduğu gibi geç bilet aliminda yuksek fiyat politikası ulkemizde de isleyecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
--- ~ 10 yıl önce
ne değişecek, atıyorum firma bir uçakta 100 koltuğu 100 liradan satıyorsa şimdi 50 koltuğu 100 liradan satacak, geri kalanların fiyatını arttıracak yada uçağın büyük b ir kısmını tavan fiyattan satacak şimdi bu tüketiciye mi yarayacak, önceden planlı müşteri zarara uğrayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 10 yıl önce
Serbest ticaret bu demek galiba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zor.. ~ 10 yıl önce
Sayın Bakan bu fiyatları Hava Yollarına ne kadar kabul ettirebilecek acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
merak etmeyin ~ 10 yıl önce
Ne bu, ne bir sonra, ne de ondan sonraki hokomet tavan aciklamaz. Sen ve ben tavan veya tabani aciklariz. 0,00001 %. :))) aziz nesinlerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yersen ~ 10 yıl önce
şirket kayar ortalamalara biletin kalan kısmını dağıtarak bilet satacaklardır. akp partizanı halkım bunu da yer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pgs uygulaması ? ~ 10 yıl önce
tüm dünyada kalkan biletlerdeki emisyon ücreti pgs tarafından uygulanıyor sayın bakanım bu tip haksız kazançlara da dur deyin lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
Bu karar dıyor kı zengınden en cok 299 tl al. daha fazla alma... garıban adam zaten 299 bıle veremez, bırak fazlasını vermeyı... ne olacak sımdı, sırketler zengınlerden daha az alacak, fakırlerın bılet fıyatlarına yuklenecek... olan gene garıbana oluyor, gene garıbanlar sahıpsız kalıyor... her daım zengın olan, parası olan kollanıyor. yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
serdar ~ 10 yıl önce
petrol fiyatlarına, market alışverişlerine devletin aldığı her türlü vergiye de tavan isteriz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
efferim ~ 10 yıl önce
Çok iyi halt ettiniz, artık 100 liraya bilet bulabilirsen şanslısın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000