07 Şubat 2020, Cuma 16:09:54

Sabiha Gökçen'in ikinci pist konusu Meclis Gündeminde

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Sabiha Gökçen'deki Pegasus kazası sonrası Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'a bir soru önergesi verdi.
  • Bilip bilmeden konuşmayın rica ederim, 2. pist için dünyanın taşını alıp serdiler, hemde hepinizin o kamyonları şikayet etmenize rağmen. şehir içinde dünyanın çalışmasını yaptılar, gözlerden uzak kimsenin geçmediği yerde değil. sadece serilen taşın taban oturmalarını dahi minimum seviyede tutmak için ince eleyip sık dokundu. bir tane çocuk yapıyorsunuz 9 ay bekliyorsunuz. havalimanını sıfırdan yapıyor adamlar. ayrıca DHMİ havalimanı yapar ve işletir, HEAŞ ise sadece işletir. yeni veya ek yapamaz yaptıramaz. adamlar orada mühendislik yaptı. bi bakın bakalım avrupada ne kadar sürede yapılıyor bir havalimanı... memlekette herkes deprem sonrası jeoloji profesörü, kriz sonrası ekonomi profeserü, yaw hakikaten susun, bir şeyide bilmeyin.
  • Kurtarma ekibinin dhmi ye debredilmesindeki amaç nedir pek merak ettim, amacınız oradaki 80 kişiyi işsiz bırakmak isr açıkça söyleyebilirsiniz. Derdiniz kaş yapmak olsun göz çıkarmak değil.
  • Pist sonunu 10 metrelik çukur bırakan kafa,yemin ederim Afrikada dahi yok!!!Medeniyeti kuş uçmaz kervan geçmez yerlere sefer başlatmak zanneden yalaka,yobaz,azgın soyguncu tayfası engelliyor ISG nin diğer pistini...
  • Sayın Yasin Öztürk Bunları niye yazıyorsunuz.Herkes biliyor bunları.kasıtlı yapmıyorlar,yapılmasını engelliyorlar. Biz kaç sene evvel toplantıya gittiğimizde :(HEAŞ ile yapılan toplantıda.) 2 sene evveline de + geri gidilip. 2 sene önce ihale açılmış,fakat ilerleme sağlatılmamıştı.Kasıtlı yapmıyorlar.Dediğiniz gibi İHale yi DHMİ ye veriyorsunda be adam. Kaza kırımda niye DHMİ devreye girmiyor?.O zaman mı HEAŞ ın önemi ortaya çıkıyor.En pis işleri HEAŞ a yüklüyorsunuz.İGA İNŞAAT ın ilerlemesi için SAW ın önü kesiliyor.Bunu deli bile anlar....
  • Sapla samanı karıştırıp elma ile armutu kıyaslamış. Birisi boş arazide diğeri şehrin göbeğinde ve pist yapılabilmesi için otoyolun tünele alınması( buna da çamur atmışlardı) ve pistin tünel üzerinden devam etmesi gerekiyor. Uçak inmeyen yere Havalimanı mı yapılır denil ISG bu hükümet tarafından böyle aktif hale getirilmiştir. Daha önce uzak denilen kıymeti olmayan ISG, IGA nın açılmasıyla sırf muhalefet olsun diye kral oldu. Sizin bu hallerinizi görünce İstanbul Havalimanının ne kadar doğru bir yatırım olduğunu görüyorum. Siz ancak böyle boş boş muhalefet yaparsınız biz ise hizmete devam...
  • Bitirmiyorlar ;)
  • neden hiç yorum yok yahu :(
  • Sagir sultan bile biliyor oyle oldugunu...
  • Bir havalimanı altyapı çalışmasında başka bir rakip havalimanı ortaklarının (veya iştiraklerinin) yeralması açık bir "çıkar çatışması - conflict of interest" durumudur. Batı ülkelerinde böyle bir sözleşme/ihale yapılamaz, yapılsa bile en basit itiraz sonucunda bozulur.
  • Cevap İga kazansın die kim ölmüş kim kalmış umrularında bile değıl bu mileti vebalı nasıl odiceksiniz hiçmı vicdan yok ahirete bu hesabı nasıl odenicek. Bu soruyu 3 yaşındakı çocuğu sorsanız cevap rahatlıkla vericek

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Sabiha Gökçen'deki Pegasus kazası sonrası Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan'a bir soru önergesi verdi.

Kaza sonrasında havalimanına yapılacak 2. pist konusunu gündeme getiren Öztürk, Turhan'ın yanıtlaması istemiyle 8 soruluk bir soru önergesi verdi. 2. pistin yapılamamasının sebebinin İstanbul Havalimanı olup olmadığını soran Öztürk, '2. Pist ihalesi Sabiha Gökçen işletmesi HEAŞ'ta iken neden DHMİ'ye yaptırılmıştır' sorusunu da sordu.

İşte Öztürk'ün önergesi:

- 5.2.2020 tarihinde, İzmir-İstanbul seferini yapan özel bir havayolu şirketine ait yolcu uçağının Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkarak parçalanması sonucu, ikisi çocuk, altı kişilik mürettebat dâhil toplam 183 kişinin bulunduğu uçak kazasında 3 kişi yaşamını yitirmiştir. Yaralanan yolcular uçaktan kendi imkanları ile çıkmaya çalışmıştır.

- Devlet Hava Meydanları işletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporunda yer alan bilgilere göre; Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist ihale sözleşmesinin 20.5.2015 tarihinde yapıldığı, işin bitmesi gereken tarihin 21.6.2017 olmasına rağmen, 3 defa süre uzatımı ile 24.6.2019 tarihine kadar uzatıldığı ortaya konulmuştur. Ancak, süre uzatımına rağmen 2. Pist, kazanın olduğu tarihe kadar bitirilememiştir.
- Ulaştırma Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan kazadan iki gün önce yaptığı açıklamada, "Sabiha Gökçen'deki pist imalatımız devam ediyor. Bu yılın sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Sabiha Gökçen'in trafiği de arttı. Bu pistimiz çok yoruldu. Uçuşların olmadığı saatlerde gece hemen hemen her gece piste bakım yapılıyor" ifadesini kullanmıştır.

Bu doğrultuda;

1- Sabiha Gökçen Hava Limanı 2. Pistin yapılması işinin ihalesini MAKYOL inşaat almasına rağmen, 26.12.2019 tarihli DHMİ yazısıyla mevcut yüklenici MAKYOL'un sözleşmesini Kalyon-Makyol-Cengiz (KMC) adi ortaklığına devretmesinin gerekçesi nedir?

2- Yeni İstanbul Havalimanı ortakları arasında bulunan bu firmalar dahil edilip, Sabiha Gökçen Havalimanındaki 2. Pistin yapımının geciktirilmesi ile, yolcu garantisi verilen İstanbul Havalimanının daha aktif kullanılması mı hedeflenmiştir?

3- Sabiha Gökçen Havalimanının işletme kullanım hakkı Savunma Sanayi Başkanlığına bağlı Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ)'de iken, 2. Pist ihalesi neden DHMİ'ye yaptırılmıştır?

4- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün, Sabiha Gökçen Hava Limanına yeni SLOT izni vermemesinin (yeni hat açmamasının) sebebi, yeni İstanbul Hava Limanının daha aktif kullanılmasını sağlamak mıdır?

5- İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı ayrı iklim koşullarına sahip olmasına rağmen (rüzgar ve hava şartları açısından), neden iki ayrı havalimanının uçuş koridoru aynı güzergahtan verilmektedir?

6- Sadece Sabiha Gökçen Havalimanında olası kazalardan sonra arama kurtarma faaliyetleri Savunma Sanayi Başkanlığına bağlı Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) tarafından yerine getirilmektedir. Son elim kazadan sonra, Sabiha Gökçen Havalimanındaki olası kazalara karşı, arama kurtarma faaliyetlerinin DHMİ'ye devredilmesi düşünülmekte midir?

7- Yeni havalimanı açıldıktan sonra kapatılan Atatürk Hava Limanı kargo taşımacılığı için kullanıldığına göre pistleri müsait ve kullanılabilir durumdadır. Son uçak kazasında görüldüğü gibi acil durumlarda, Atatürk Havalimanının kullanılması yönünde bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?

8- İstanbul'daki yeni havalimanında benzer ihaleler aynı tarihlerde yapılmasına rağmen, 2 adet 3750 metrelik pist tamamlanmış, 4100 metrelik 3. pist de tamamlanmak üzeredir. Sabiha Gökçen'de kullanımda olan pist 3000 metredir. Aynı tarihlerde ihalesi yapılmasına rağmen, Sabiha Gökçen'deki yüzde 70'i bitmiş olan 3250 metrelik 2. pist neden bitirilememiştir? İstanbul Havalimanı gibi büyük bir proje sıfırdan başlanıp bitirilmesine rağmen, Sabiha Gökçen Havalimanında yapılması gereken pist inşaatı neden ek süreler verilmesine rağmen tamamlanamamıştır?

Sabiha Gökçen'in ikinci pist konusu Meclis Gündeminde

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Çalışan ~ 3 yıl önce
Bilip bilmeden konuşmayın rica ederim, 2. pist için dünyanın taşını alıp serdiler, hemde hepinizin o kamyonları şikayet etmenize rağmen. şehir içinde dünyanın çalışmasını yaptılar, gözlerden uzak kimsenin geçmediği yerde değil. sadece serilen taşın taban oturmalarını dahi minimum seviyede tutmak için ince eleyip sık dokundu. bir tane çocuk yapıyorsunuz 9 ay bekliyorsunuz. havalimanını sıfırdan yapıyor adamlar. ayrıca DHMİ havalimanı yapar ve işletir, HEAŞ ise sadece işletir. yeni veya ek yapamaz yaptıramaz. adamlar orada mühendislik yaptı. bi bakın bakalım avrupada ne kadar sürede yapılıyor bir havalimanı... memlekette herkes deprem sonrası jeoloji profesörü, kriz sonrası ekonomi profeserü, yaw hakikaten susun, bir şeyide bilmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Kurtarma ekibinin dhmi ye debredilmesindeki amaç nedir pek merak ettim, amacınız oradaki 80 kişiyi işsiz bırakmak isr açıkça söyleyebilirsiniz. Derdiniz kaş yapmak olsun göz çıkarmak değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt ~ 4 yıl önce
Pist sonunu 10 metrelik çukur bırakan kafa,yemin ederim Afrikada dahi yok!!!Medeniyeti kuş uçmaz kervan geçmez yerlere sefer başlatmak zanneden yalaka,yobaz,azgın soyguncu tayfası engelliyor ISG nin diğer pistini...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇLŞ ~ 4 yıl önce
Sayın Yasin Öztürk Bunları niye yazıyorsunuz.Herkes biliyor bunları.kasıtlı yapmıyorlar,yapılmasını engelliyorlar. Biz kaç sene evvel toplantıya gittiğimizde :(HEAŞ ile yapılan toplantıda.) 2 sene evveline de + geri gidilip. 2 sene önce ihale açılmış,fakat ilerleme sağlatılmamıştı.Kasıtlı yapmıyorlar.Dediğiniz gibi İHale yi DHMİ ye veriyorsunda be adam. Kaza kırımda niye DHMİ devreye girmiyor?.O zaman mı HEAŞ ın önemi ortaya çıkıyor.En pis işleri HEAŞ a yüklüyorsunuz.İGA İNŞAAT ın ilerlemesi için SAW ın önü kesiliyor.Bunu deli bile anlar....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatco ~ 4 yıl önce
Sapla samanı karıştırıp elma ile armutu kıyaslamış. Birisi boş arazide diğeri şehrin göbeğinde ve pist yapılabilmesi için otoyolun tünele alınması( buna da çamur atmışlardı) ve pistin tünel üzerinden devam etmesi gerekiyor. Uçak inmeyen yere Havalimanı mı yapılır denil ISG bu hükümet tarafından böyle aktif hale getirilmiştir. Daha önce uzak denilen kıymeti olmayan ISG, IGA nın açılmasıyla sırf muhalefet olsun diye kral oldu. Sizin bu hallerinizi görünce İstanbul Havalimanının ne kadar doğru bir yatırım olduğunu görüyorum. Siz ancak böyle boş boş muhalefet yaparsınız biz ise hizmete devam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yandaş ~ 4 yıl önce
Yandaş olacağım diye kafayı kuma gömmek böyle bir şey. IST açıldı, metro yok, uzak, herşey pahalı. Insanlar SAW ı tercih ediyor ve yolcu sayısı artıyor. IST yolcu kaybetmesın dıye SAW da 2. pisti bitirmiyorlar. İşi MAKYOL almış ve taşerona vermiş. Taşeron kim? Kolın ve Cengiz. Şeytanın aklına gelmez. Para kazanacağız diye insan hayatı ile oynanıyor. Burada da bir yandaş çıkmış bunları savunmaya kalkıyor.
Vatandaş daha iyi hizmet alsın diye ~ 4 yıl önce
Bitirmiyorlar ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ben ~ 4 yıl önce
neden hiç yorum yok yahu :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Calamity ~ 4 yıl önce
Sagir sultan bile biliyor oyle oldugunu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UçanKaçan ~ 4 yıl önce
Bir havalimanı altyapı çalışmasında başka bir rakip havalimanı ortaklarının (veya iştiraklerinin) yeralması açık bir "çıkar çatışması - conflict of interest" durumudur. Batı ülkelerinde böyle bir sözleşme/ihale yapılamaz, yapılsa bile en basit itiraz sonucunda bozulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nedenmı ~ 4 yıl önce
Cevap İga kazansın die kim ölmüş kim kalmış umrularında bile değıl bu mileti vebalı nasıl odiceksiniz hiçmı vicdan yok ahirete bu hesabı nasıl odenicek. Bu soruyu 3 yaşındakı çocuğu sorsanız cevap rahatlıkla vericek

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000