10 Aralık 2019, Salı 15:14:03

Sabiha Gökçen'de 2. pist 2020 sonunda açılıyor

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Terminal İşletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral 2021 yılında açılacak yeni terminal binasıyla kapasitenin 66 milyona yükseleceğini açıkladı.
  • Sabıha Gokcen gerek konumu ıtıbarı ıle .gerek Istanbulun 2/3 yolcu yogunlugu ıtıbarı ıle her alanda doluluk oranı IGA dan daha kullanışlı bır Havaalanı dır. su anda 10M olan dış hat yolcusu 2.pistin devreye gırması ıle 20M a cok rahat ulasır.
  • Şimdi kafama takılan konu: yıllık 25 milyonluk ek kapasite yapılacak sadece bu 3. terminal binası için mi yoksa (bu yapı artı 2 uydu terminalin toplamı) için mi geçerli olacaktır? (Eldeki biraz çizim ve gösterimlerde, bu iki uydu terminale sadece uçakların körüklerle bağlanıp bu yapıların yolcu bindirme ve indirmede kullanılacağı izlenimi uyanıyor. Bunlarda check-in bankoları ya da pasaport/bagaj alım/gümrük birimleri olmayacak — bu dediklerim sadece 3. terminal (ana) binasında yer alıyor gibi görülüyor)! Fakat bu iki uydu terminale bağlanabilecek (remote standleri bırakın, sadece contact gate/körükleri dikkate alın) uçak sayısı 3. terminal binasına bağlanabileceklerin neredeyse 4 katı. İlginç gözüküyor! Bu kadar yolcu trafiğini 3.terminale sadece bir APM mi taşıyacak? Şurası da bir gerçek: Sabiha Gökçen bundan daha fazla genişletilemeyecek, hele hele 3. bir pist ilavesi bana göre kesinlikle mümkün değil; tabi çok kapsamlı/masraflı ve süreçli bir kamulaştırma yapılmadığı sürece!
  • İçeriden birileri tarafından yayınlanmış bazı bilgilere sahibim: Evet. 3. terminal iki pist arasına, yaklaşık mevcut terminalin karşısına yapılacak. (3. Terminal diye bilerek yazdım, zira Sabiha Gökçen tesisi ilk açıldığında yapılmış küçük terminal yerinde durmakta, HEAŞ tarafından işletmeci ISG’ye kiralanmış durumda ancak kullanılmamakta!…) Bu terminalin giriş ve çıkışları mevcut terminalden bağımsız olacağa benziyor ve buranın ulaşımı için ayrı bir karayolu bağlantısı da yapılacak. Muhtemelen tüm check-in ve tüm bagaj alımları da bu yapıda Hatta bu 3 terminal bir raylı sistemle de birleştirilecek. Ancak bu yapılacak 3. Terminalin eski HABOM yönünde, hava tarafının karşısında 2 tane daha uydu terminal yapılacak. 3. Terminal’in hava tarafında çok büyük bir uçak kapasitesi yok (zannederim en çok 12 belki 14 dar gövdeliye köprü bağlantısı olacak), daha fazla kapasite bu 2 uydu terminalde. 3. Terminal ve Uydu Terminaller arasında da yeraltından işleyecek bir APM raylı sistem yapılacak.
  • Pegasus'u daha da costuracaklar...
  • 2 yılda tüm eski maden ocakları ve goletlerden oluşan yer doldurulup sıfırdan bir havalimanı yapilabilen güzel ülkemde,nedense 5 yılda sadece bir pist yapılamıyor ve yine 1 yıl daha üzüyor komik degilmi sizcede. Tek sebep Sabiha Gökçen de eğer iki pistte devre girmiş olsaydı İstanbul havalimanı başlamadan biterdi. Yani THY çiftliği dibe giden yolda jet hizina çıkardı. Tüm mesele bundan ibaret.
  • Hedeflediğiniz 60 milyon yolcuyu da sadece 1 çıkış kapısından çıkarmaya devam edecek misiniz? Hem de tüm uçuş ekipleriyle beraber! Bence yeni terminal binasına bir tane küçük bir çıkış kapısı yapın, zaten olanları kullandırmıyorsunuz...
  • Açtırmazlar,yazın bi kenara...
  • Cami daha önemliydi ondan dolayı metro bitmese de olur ama cami olmazsa nerde ibadet edeceğiz.
  • İkinci pistin yapımı ile IGA’nın yapımı aynı zamanda başladı. IGA’da dev gibi terminal binaları,onlarca taxi yolu ve 4 adet pist bu sürede bitirilirken SAW’da bir tane pist yapılamadı. Hala daha da 2020 sonu diyorlar. Bunun arkasında başka şeylerin olduğu kesin..
  • THY nin Saw'dan çekileceği söylentileri var, doğru mu ?

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Terminal İşletmecisi İSG’nin CEO’su Ersel Göral 2021 yılında açılacak yeni terminal binasıyla kapasitenin 66 milyona yükseleceğini açıkladı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Ersel Göral önemli açıklamalarda bulundu.

Göral; 'Savunma Sanayi ile görüşmelerimiz sürüyor. 2020 yılının ilk çeyreğinde temelini atacağımız yeni terminal binamızı 2021 yılının ikinci yarısında açarak kapasitemizi 66 milyona çıkaracağız. Uzun vadede bu kapasite de bize yetmeyecek. Bu talebe yanıt verecek yatırımlara devam edeceğiz' dedi.

2. PİST NE DURUMDA?

Yeni pistimiz CAT3 olacak ve her türlü hava durumunda iniş mümkün olacak. Pistin en önemli klilotmere taşlarından biri olan alt tünellerin inşaatı bitti. Şimdi dolgu işlemleri başlıyor. Onun ardından da üst yapı işleriyle devam edecek ve bir aksilik olmazsa 2020 yılının sonunda ikinci pist tamamiyle hizmete girecek. 

Mevcut pistin bakım süresinin de en fazla 1.5-2 ay sürmesini öngörüyoruz. Yeni pist devreye alındığında mevcut pistin kapalı kalma süresi 2 ayı geçmeyecek.

Metro hattıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Göral; 'Hedefimiz aslında bu yıl sonuydu ancak yaklaşık 1 yılık gecikmeyle 2020 yılının sonunda hizmete girecek' ifadelerini kullandı.

UZUN UÇUŞLAR ARTACAK MI?

Bizim hayalerimizden biri de bu. Hem uçak için konfügirasyon dediğimiz sınıf sayısını artırmak hem de uzun uçuş sayısını atırmak… Bu sene bizim için çok önemliydi çünkü tarihimizde ilk uzun uçuş gerçekleştirdik. Malezya Havayolları’nın Kuala Lumpur’dan gelen uçağını karşıladık. Bu uçuşlar 3 ay boyunca devam edecek. Doluluğun tatminkar olması halinde yaz boyunca da devam edebilir. Öncelikli hedefimiz uzun uuçuşların artması olacak.

Bizim için bir başka ilk de Emirates’in ilk kez First Class dahil 3 sınıfla Sabiha Gökçen’e uçması oldu. Bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Fatih Akdeniz / AirportHaber

Sabiha Gökçen'de 2. pist 2020 sonunda açılıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Taner ~ 4 yıl önce
Sabıha Gokcen gerek konumu ıtıbarı ıle .gerek Istanbulun 2/3 yolcu yogunlugu ıtıbarı ıle her alanda doluluk oranı IGA dan daha kullanışlı bır Havaalanı dır. su anda 10M olan dış hat yolcusu 2.pistin devreye gırması ıle 20M a cok rahat ulasır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 4 yıl önce
Şimdi kafama takılan konu: yıllık 25 milyonluk ek kapasite yapılacak sadece bu 3. terminal binası için mi yoksa (bu yapı artı 2 uydu terminalin toplamı) için mi geçerli olacaktır? (Eldeki biraz çizim ve gösterimlerde, bu iki uydu terminale sadece uçakların körüklerle bağlanıp bu yapıların yolcu bindirme ve indirmede kullanılacağı izlenimi uyanıyor. Bunlarda check-in bankoları ya da pasaport/bagaj alım/gümrük birimleri olmayacak — bu dediklerim sadece 3. terminal (ana) binasında yer alıyor gibi görülüyor)! Fakat bu iki uydu terminale bağlanabilecek (remote standleri bırakın, sadece contact gate/körükleri dikkate alın) uçak sayısı 3. terminal binasına bağlanabileceklerin neredeyse 4 katı. İlginç gözüküyor! Bu kadar yolcu trafiğini 3.terminale sadece bir APM mi taşıyacak? Şurası da bir gerçek: Sabiha Gökçen bundan daha fazla genişletilemeyecek, hele hele 3. bir pist ilavesi bana göre kesinlikle mümkün değil; tabi çok kapsamlı/masraflı ve süreçli bir kamulaştırma yapılmadığı sürece!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 4 yıl önce
İçeriden birileri tarafından yayınlanmış bazı bilgilere sahibim: Evet. 3. terminal iki pist arasına, yaklaşık mevcut terminalin karşısına yapılacak. (3. Terminal diye bilerek yazdım, zira Sabiha Gökçen tesisi ilk açıldığında yapılmış küçük terminal yerinde durmakta, HEAŞ tarafından işletmeci ISG’ye kiralanmış durumda ancak kullanılmamakta!…) Bu terminalin giriş ve çıkışları mevcut terminalden bağımsız olacağa benziyor ve buranın ulaşımı için ayrı bir karayolu bağlantısı da yapılacak. Muhtemelen tüm check-in ve tüm bagaj alımları da bu yapıda Hatta bu 3 terminal bir raylı sistemle de birleştirilecek. Ancak bu yapılacak 3. Terminalin eski HABOM yönünde, hava tarafının karşısında 2 tane daha uydu terminal yapılacak. 3. Terminal’in hava tarafında çok büyük bir uçak kapasitesi yok (zannederim en çok 12 belki 14 dar gövdeliye köprü bağlantısı olacak), daha fazla kapasite bu 2 uydu terminalde. 3. Terminal ve Uydu Terminaller arasında da yeraltından işleyecek bir APM raylı sistem yapılacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cengomen ~ 4 yıl önce
Pegasus'u daha da costuracaklar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hikaye hikaye ~ 4 yıl önce
2 yılda tüm eski maden ocakları ve goletlerden oluşan yer doldurulup sıfırdan bir havalimanı yapilabilen güzel ülkemde,nedense 5 yılda sadece bir pist yapılamıyor ve yine 1 yıl daha üzüyor komik degilmi sizcede. Tek sebep Sabiha Gökçen de eğer iki pistte devre girmiş olsaydı İstanbul havalimanı başlamadan biterdi. Yani THY çiftliği dibe giden yolda jet hizina çıkardı. Tüm mesele bundan ibaret.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEK KAPI UYGULAMASI ~ 4 yıl önce
Hedeflediğiniz 60 milyon yolcuyu da sadece 1 çıkış kapısından çıkarmaya devam edecek misiniz? Hem de tüm uçuş ekipleriyle beraber! Bence yeni terminal binasına bir tane küçük bir çıkış kapısı yapın, zaten olanları kullandırmıyorsunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isimsiz ~ 4 yıl önce
Açtırmazlar,yazın bi kenara...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 4 yıl önce
Cami daha önemliydi ondan dolayı metro bitmese de olur ama cami olmazsa nerde ibadet edeceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Münir ~ 4 yıl önce
İkinci pistin yapımı ile IGA’nın yapımı aynı zamanda başladı. IGA’da dev gibi terminal binaları,onlarca taxi yolu ve 4 adet pist bu sürede bitirilirken SAW’da bir tane pist yapılamadı. Hala daha da 2020 sonu diyorlar. Bunun arkasında başka şeylerin olduğu kesin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 4 yıl önce
THY nin Saw'dan çekileceği söylentileri var, doğru mu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000