03 Mayıs 2008, Cumartesi 21:34:18

SABİHA GÖKÇEN ERKEN TESLİM EDİLECEK

Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılacak yeni dış hatlar terminalinin temeli törenle atıldı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ısrarıyla projenin hizmete giriş tarihi 12 ay erkene alındı. Açılış 29 Ekim 2009’a yapılacak.
  • sat sat nereye kadar bilmemki

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılacak yeni dış hatlar terminalinin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Malezya Ulaştırma Bakanı Datuk Ong Tee Keat, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda havacılık şirketi yöneticisi katıldı. Yeni terminalin temelini temsili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Malezya Ulaştırma Bakanı Datuk Ong Tee Keat ve Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.'ni Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir birlikte attı.

 

Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de önceki yıllarda iktidar olan bir çok siyasi partinin siyasi ve popülist yaklaşımlarla hareket ettiklerini ve ciddi araştırma yapmadan Anadolu'nun her yerine havaalanı açtığını söyleyerek  "O dönemde her hükümet havaalanı açmak için birbiriyle yarışıyordu. Tamamen siyasi rant elde etme kaygısıyla adeta her ile bir havaalanı yapmak için yarışıyorlardı. Oysa biz bir terminal bile açarken bunu ciddi anlamda düşünüyoruz. Ama o zaman burada bu yatırım yapılırsa çalışır mı çalışmaz mı bunlar düşünülmedi. Bu gün bazılarında hala hayvanlar otluyor, o havalimanlarında doğru dürüst yolcu taşınmıyor" şeklinde konuştu.

 

2003 yılından önce uçak bilet fiyatlarındaki yüksek rakamlardan dolayı bir çok vatandaşın uçağın yanına bile yaklaşamadığını belirten Başbakan Erdoğan, önceki yıllarda havayolunun imtiyazlı bir grubun kullandığı ulaşım imkanı olduğunu dile getirdi. 2003 yılından itibaren ulaşıma ve özellikle havayolu taşımacılığına verdikleri önem sayesinde özle havayolu şirketlerinin açıldığını ve rekabetin arttığını belirten Erdoğan, "Sadece Türk Hava yollarının uçtuğu ülkemizde daha sonra 5 ayrı şirket kurulmak suretiyle rekabet eder hale geldik. Yine 7 merkezden 41 noktaya artık uçar hale geldik. Buralara şimdi cevap veremiyoruz. Uçak sayıları artacak inanıyorum ki ülkemizin daha bir çok illerine bu imkan sağlanmış olacak. 2002 yılında iç ve dış hatlarda taşınan toplam yolcu sayısı 32 milyondu. Bu gün geldiğimiz nokta tam 72 milyona ulaştı. Yani beş yılda yolcu sayısını yüzde 115 oranında artırdık." dedi.

 

LİMAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir ise, Sabiha Gökçen’in benzer havalimanı işletme projelerinden farklı olduğunu, Türkiye’de ilk defa terminallerin işletilmesinin yanı sıra, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını da gerçekleştireceklerini söyledi.

Özdemir şöyle konuştu: ‘ Havaalanı eksikliğinin çok büyük bir bölümünü karşılayacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı hızla gelişen ve büyüyen İstanbul’u hem Anadolu’nun hem de dünyanın dört bir yanına bağlayan çok önemli bir kapı olacaktır. Ortaklığımız tarafından  250 milyon Euro tutarında yatırımla 2010 yılında tamamlanması planlanan 10 milyon yolcu kapasiteli yeni dış hatlar terminal binası ekleriyle birlikte toplam 320 bin metrekare alana inşa edilecektir. Bünyesinde 3750 metrekarelik vip terminali, 4750 araç kapasiteli bir otopark ve 60 odalı bir otel yapılacaktır.’

 

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.'ni Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir yeni dış hatlar terminalinin temelini attı.  Temel atma töreni sırasında Limak, GMR ve Malesia Airport temsilcilerini platforma davet eden Başbakan Erdoğan, inşaatın tamamlanması için öngörülen 30 aylık sürenin uzun olduğuna dikkat çekerek, sürenin kısa tutulması için ortaklara teklifte bulundu. Ortaklar ise terminali 18 ayda tamamlama sözü verdi. Bunun üzerine Erdoğan terminal binasını 29 Ekim 2009’da hizmete açılması ricasında bulunarak taraflardan söz aldı.

 

Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen

SABİHA GÖKÇEN ERKEN TESLİM EDİLECEK

Yorumlar

maminov ~ 16 yıl önce
sat sat nereye kadar bilmemki

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000