13 Ocak 2014, Pazartesi 17:33:05

PİLOT: "ÇOK AZ ZAMANIMIZ KALDI!"

İstanbul’de etkili olan sis hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Sis nedeniyle Atatürk Havalimanı’na iniş yapamayan bazı uçaklar Sabiha Gökçen ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi.
  • Globali yorz ... Bazıları yazmış, İngilizce konuşunda yakıt mı doluyor diye. Konuşamıyorsunuz , ingizceniz yok.. Aynı durumda heathrow da , Frankfurt ta karşılaşsanız beceremeyeceksiniz. Bunu herkes biliyor. Level four my foot
  • Uçak yakıt kritiğine girmiş,kulede alçal,park yeri sıkıntısı var vs... Şeytan kuleye kamikaze yap diyor
  • Dialog komedi, kule dünya'dan bi haber. çok az zamanımız kaldı diyen uçağa, Arayıp haber edeyim diyor.... 2 havalimanı da kasaba terminali gibi... Ayrıca neden Cat I Cat II değil bu uçak diye de kimse sormamış ? THY den bahsediyoruz. CAT I a düşürülmüş uçak. Tüm bunları es geçip bide şurda '' ingilizce konuşuyolar yaw '' diye yorum yapıp adamı çıldırtan tipler var ya... gidin abi allahaşkına ya gidin.....
  • öncelikle şunu belirteyim dunyanın hiç bir havalimanında sis engel teşkil etmez bu tamamen atatürk havalimanında yerişletmecisi olan tgs şirketinin çalışanlarına gerekli detay eğitim vermeme eksikliğinden kaynaklanıyor mesela amerikada siste bütün yer hizmetleri çalışanları işe başladıklarında eğitim şeflerinin eğitimlerde dağıttıkları mumlar vardır. bu mumları çalışanlar sisli havada dolabından çıkartıp uçağın inmesi için gerekli özveriyi göstererek uçakları sorunsuzca piste indirdikten sonrada çayda çıra oynarlar maelesef bizim atatürk havalimanındaki yer hizmeti şirketi tgs mum dağıtmaz böylelikle çalışanların sisli havada çayda çıra oynamalarınada engellemiş ve onların en doğal haklarınıda ellerinden almış olurlar..
  • Ne kadar çok İngiliz uşağı varmış burada da.
  • İngilizce konuşsa ne olacak Türk hava sahasında? Yani ellerine bir şey geçecekse tamam ama geçen bir şey de yok. Güzel Türkçe'mizi olabildiğince kullanmaya çalışalım bence.
  • Karşılıklı konusan 2 insan turkse neden ingilizce konussunlar bati ozentisi arkadas
  • "Akıl akıl, gel peşime takıl." Akıl başta olmadıkça, nereye isterse oraya takılsın. Şu yorumlara gerçekten hasta olmamak işten değil. Neymiş efendim, İngilizceymiş, Türkçeymiş, Rusçaymış, Fransızcaymış, bilmem neymiş. Yahu burada yorum yaparak bir şey yaptığını sananların %80-%90 boş akıllı. Bütün ülkelerde uçanlardan, ya o ülkenin dilini, ya da havacılık dili olan ingizceyi konuşmalarının beklenmesi uluslararası bir havacılık kuralıdır. Burası Türkiye ise, burada da ya Türkçe konuşacaksın, ya da İngilizce. Yaptığın manevralar diğer uçakları etkileyen ve ilgilendiren bir durum yaratıyorsa İngilizce konuşarak diğer uçaklardaki yabancı menşeili pilotların Durumsal Farklılığına katkıda bulunman ideal bir hareket olur. DIVERT etmeye karar verip vermemen diğer uçakları ilgilendirmez. Bunda da ister Türkçe konuş, ister İngilizce. Herkesin kendisini ODTÜ İngilizce Öğretim görevlisi gibi görüp diğerine seviye tespiti yapmaya kalkmasına Akıl Akıl gel peşime takıl diye yorum yapılır.
  • Sen uçucu değilsin herhalde arkadaşım, Fransada Almanyada Rusyada Ukraynada sanıyormusunki bu milletlerin pilotları kendi hava trafik kontrolörleriyle İngilizce mi konuşuyor sanıyorsun. Saçmalamayın Allahaşkına, tabii ki en doğalı Türk pilotun Türk hava trafik kontrolörüyle Türkçe konuşmasıdır. Yoksa hepsinin senden daha iyi İngilizce bildiğine emin ol.
  • Ilk yazilan diyalogdaki dievet i okuduktan sonra o kaptanin ingilizcesinden suphe ettim. Bence tekrar sinava girmeli

İstanbul’de etkili olan sis hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Sis nedeniyle Atatürk Havalimanı’na iniş yapamayan bazı uçaklar Sabiha Gökçen ve Çorlu Havalimanlarına yönlendirildi. Sis nedeniyle iniş yapamayan ve yakıt kritiğine giren uçaklar ile kule arasındaki diyaloglar ise dikkat çekti.

İstanbul’da gece boyunca etkili olan yoğun sis hava trafiğinde olumsuz etkiledi. Dün akşam saat 22.00’dan itibaren görüş mesafesinin 100 metrenin altına inmesi nedeniyle Atatürk Havalimanı’na iniş yapacak bazı uçaklar, havada tur atmak zorunda kaldı. Sisli havada iniş için gerekli eğitimi olmayan pilotların uçakları ise başka havalimanlarına yönlendirildi. THY’nin Bologna, Birmingham, Roma, Ercan, Hannover, Sofya, Sao Paulo, Dublin, Belgrad ve Amsterdam’dan gelen uçakları Sabiha Gökçen’e, Stuttgart uçağı ise Çorlu Havalimanı’na iniş yapmak zorunda kaldı. Gece saatlerinde sisin etkisini kaybetmesinin ardından Sabiha Gökçen ve Çorlu Havalimanı’na yönlendirilen uçaklar Atatürk Havalimanı’na geri döndü.

Sis nedeniyle Sabiha Gökçen ve Çorlu Havalimanı’na yönlendirilen ve yakıt kritiğine giren uçaklar ile kule arasındaki diyaloglar ise dikkat çekti.

İŞTE KULE İLE PİLOTLAR ARASINDA GEÇEN O DİYALOGLAR



Pilot: Bu trafik yoğunluğunda bu kadar bekleyecek yakıtımız yok. Dolayısı ile biz Çorlu’ya Divert (yönlendirme) planlayacağız şirketimizle de görüştük. Eğer kısa sürede yaklaşmaya alamayacaklarsa Çorlu’ya Dievert etmeyi talep ediyoruz.
Kule: Şu an kısada yaklaşma olmayacak. 3.00 seviyeye alçalın.
Pilot: 3.00 seviyeye alçalıp Çorlu’ya Dievet talep ediyoruz
Kule: Anlaşıldı. Şuan yaklaşmayı konuşup arayacağım sizi.
Pilot: Çok teşekkürler.

Sis nedeniyle Atatürk Havalimanına inemeyen ve hava tur attığı için yakıt kritiğine giren başka bir pilot ise çok az yakıtının kaldığını ve Sabiha Gökçen havalimanına inmek istediğini kule görevlisine söylüyor. İşte o konuşma:

Pilot: Çok az zamanımız kaldı hanımefendi.
Kule: Talep ederseniz
Pilot: Efendim Sabiha Gökçen’de şartlar nedir acaba.
Kule: Görüş müsait ama park durumu sıkıntısı vardı. Arayıp tekrar size döneceğim
Pilot: Teşekür ederim.
Kule: Bir tane park yeri kalmış Sabiha Gökçen için, niyetiniz nedir.

PİLOT: "ÇOK AZ ZAMANIMIZ KALDI!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Globali yorz ... Bazıları yazmış, İngilizce konuşunda yakıt mı doluyor diye. Konuşamıyorsunuz , ingizceniz yok.. Aynı durumda heathrow da , Frankfurt ta karşılaşsanız beceremeyeceksiniz. Bunu herkes biliyor. Level four my foot

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Uçak yakıt kritiğine girmiş,kulede alçal,park yeri sıkıntısı var vs... Şeytan kuleye kamikaze yap diyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
he çok biliyon sen ~ 10 yıl önce
bence asıl sana kamikaze yapmak lazım.uçak yakıt kritiğine girmemiş bir..eğer bekleme olacaksa divert edicez diyor iki..alçal denilen yer kule safhası değil saha kontrol ne yapacak uçak 350 seviyede havada mı kalacak.evet park sıkıntısı var ne olacaktı kule uçağı diğerlerinin üzerine mi park ettirecekti.sabihada park sıkıntısı varsa başka yere divert edecek..şunu kafanıza sokun..hiçbir uçağa EMERGENCY deklare etmediği sürece öncelik tanınmaz.bunun da şartları vardır.bilip bimeden kamikaze yapmayın
Komedi ~ 10 yıl önce
Dialog komedi, kule dünya'dan bi haber. çok az zamanımız kaldı diyen uçağa, Arayıp haber edeyim diyor.... 2 havalimanı da kasaba terminali gibi... Ayrıca neden Cat I Cat II değil bu uçak diye de kimse sormamış ? THY den bahsediyoruz. CAT I a düşürülmüş uçak. Tüm bunları es geçip bide şurda '' ingilizce konuşuyolar yaw '' diye yorum yapıp adamı çıldırtan tipler var ya... gidin abi allahaşkına ya gidin.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kokpit ~ 10 yıl önce
öncelikle şunu belirteyim dunyanın hiç bir havalimanında sis engel teşkil etmez bu tamamen atatürk havalimanında yerişletmecisi olan tgs şirketinin çalışanlarına gerekli detay eğitim vermeme eksikliğinden kaynaklanıyor mesela amerikada siste bütün yer hizmetleri çalışanları işe başladıklarında eğitim şeflerinin eğitimlerde dağıttıkları mumlar vardır. bu mumları çalışanlar sisli havada dolabından çıkartıp uçağın inmesi için gerekli özveriyi göstererek uçakları sorunsuzca piste indirdikten sonrada çayda çıra oynarlar maelesef bizim atatürk havalimanındaki yer hizmeti şirketi tgs mum dağıtmaz böylelikle çalışanların sisli havada çayda çıra oynamalarınada engellemiş ve onların en doğal haklarınıda ellerinden almış olurlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ne kadar çok İngiliz uşağı varmış burada da.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
laz ~ 10 yıl önce
İngilizce konuşsa ne olacak Türk hava sahasında? Yani ellerine bir şey geçecekse tamam ama geçen bir şey de yok. Güzel Türkçe'mizi olabildiğince kullanmaya çalışalım bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Karşılıklı konusan 2 insan turkse neden ingilizce konussunlar bati ozentisi arkadas

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aırman ~ 10 yıl önce
havacılıkla ve hava trafikle ne kadar alakanız var belli bu sorunuzdan.trafiğin olduğu meydan uluslar arası bir meydan ve o an sadece türk şirketleri uçmuyor diğer yabancı şirketlerde uçuyor onların trafik bilgisine haiz olmaları ve hava trafiği emniyeti için İNGİLİZ ce konuşulmsı gereklidir vede hava trafik te konuşulan beynelminel dil İNGİLİZCE dir.bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın
Airman'a ~ 10 yıl önce
Bu yanında uçan yabancı kaptana çeviri yapma kabiliyetinden yoksun olmandan veya çekinmenden kaynaklanıyor olabilir mi? Yukarıdaki konuşmaların Türkçe yapılmasının "ev sahibi ülke avantajından" yararlanma olarak algılayamazmısın? O uçağa öncelik verilmesi, divert etmemesini sağlayabilir. Bunu yurtdışında sıkça görüyoruz. Ayrıca, işi abartıp ağlamaya döndüren uçuş ekipleri yüzünden tüm dünyaya rezil olmamızı da kısmen engeller.
Yorumcular ~ 10 yıl önce
"Akıl akıl, gel peşime takıl." Akıl başta olmadıkça, nereye isterse oraya takılsın. Şu yorumlara gerçekten hasta olmamak işten değil. Neymiş efendim, İngilizceymiş, Türkçeymiş, Rusçaymış, Fransızcaymış, bilmem neymiş. Yahu burada yorum yaparak bir şey yaptığını sananların %80-%90 boş akıllı. Bütün ülkelerde uçanlardan, ya o ülkenin dilini, ya da havacılık dili olan ingizceyi konuşmalarının beklenmesi uluslararası bir havacılık kuralıdır. Burası Türkiye ise, burada da ya Türkçe konuşacaksın, ya da İngilizce. Yaptığın manevralar diğer uçakları etkileyen ve ilgilendiren bir durum yaratıyorsa İngilizce konuşarak diğer uçaklardaki yabancı menşeili pilotların Durumsal Farklılığına katkıda bulunman ideal bir hareket olur. DIVERT etmeye karar verip vermemen diğer uçakları ilgilendirmez. Bunda da ister Türkçe konuş, ister İngilizce. Herkesin kendisini ODTÜ İngilizce Öğretim görevlisi gibi görüp diğerine seviye tespiti yapmaya kalkmasına Akıl Akıl gel peşime takıl diye yorum yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğal ~ 10 yıl önce
Sen uçucu değilsin herhalde arkadaşım, Fransada Almanyada Rusyada Ukraynada sanıyormusunki bu milletlerin pilotları kendi hava trafik kontrolörleriyle İngilizce mi konuşuyor sanıyorsun. Saçmalamayın Allahaşkına, tabii ki en doğalı Türk pilotun Türk hava trafik kontrolörüyle Türkçe konuşmasıdır. Yoksa hepsinin senden daha iyi İngilizce bildiğine emin ol.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ingilizcesi ~ 10 yıl önce
Ilk yazilan diyalogdaki dievet i okuduktan sonra o kaptanin ingilizcesinden suphe ettim. Bence tekrar sinava girmeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000