06 Aralık 2013, Cuma 10:40:30

HAMDİ AKIN: "HAVALİMANLARINDA FIRSAT KALMADI"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, havaalanlarında bir fırsatın kalmadığını söyledi.
  • "havalimanlarında bir fırsatın kalmadığı" argümanının neye dayandığını, ne kastedildiğini şahsen çok merak ediyorum. ne fırsatı? sömürü fırsatı mı? artık havalimanlarından nemalanmanın, danışıklı dövüşün, 1 koyup 5 almanın eskisi kadar kolay olmadığı mı kastediliyor? yoksa kastedilen havayolu taşımacılığında Türkiye'nin ivmesini yitirdiği mi? sektörün içindekiler bunlardan hangisinin kastedildiğini tahmin ediyordur. üstüne üstlük "altyapıyı devlet yapsın, bize kaymağını versin" mi diyor, yoksa ben mi yanlış anlıyorum? ne güzel. sanki bugüne kadar hayrına çalışmış da, ödül istiyor. bunlar bana inovasyonun, yaratıcılığın, vizyonun Türkiye'de "iş adamı" olmak için gerekli şartlar olmadığını bir kez daha hatırlattı. sizden zaten kamusal yarar gözetmenizi bekleyen yok tabi ama en azından ortaya bir şeyler koymayı öğrenin.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’de yapılan altyapı yatırımlarına işaret ederek, “Hastanelerde hala potansiyel var, fakat artık havalimanlarında bir fırsatın kalmadığını düşünüyorum” dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Akfa Holding’in etkinlik sponsorluğunda “Altyapı Zirvesi: Büyük Altyapı Yatırımları” başlığıyla gerçekleştirilen Ceo Club toplantısında, Hamdi Akın, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tahmince şirketlerinin altyapı yatırımlarına ilişkin bilgiler verdi.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, katılımcılara Akfen Holding bünyesinde yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler vererek, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte Türkiye’de yapılması gereken altyapı yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akın, 1994 yılında “Yap-İşlet-Devret” modelinin uygulamaya alındığını hatırlatarak, altyapı yatırımları çerçevesinde hastanelerde potansiyelin hala var olduğunu, havaalanlarında artık bir fırsatın kalmadığını söyledi.
Türkiye’de havaalanına yapılan yatırımların büyüklüğüne işaret eden Akın, Türkiye’nin bu konuda şanslı ülkelerden biri olduğunu dile getirdi. Altyapı yatırımlarının özel sektör eliyle geliştirilmesinin uzun ve zor bir süreç gerektirdiğine vurgu yapan Akın, bu geliştirmelerin devlet eliyle olup özel sektöre devredilmesi halinde sürecin daha sağlıklı işlediğini kaydetti.

Akın gelen bir soru üzerine Türkiye’de proje finansmanında yaşanan sıkıntılara da değinerek, yabancı bankaların bu işten tamamen çekildiğini söyledi. Akın, “Maalesef 2009 yılından sonra yabancı bankaların hepsi Türkiye’den gittiler, hiçbiri yok. 2009 yılından sonra proje finansmanlarında sadece Türk bankaları bulunuyor, yabancı bankaların sadece isimleri sadece tabelaları var, kendileri proje finansmanı anlamında yoklar. Şu an Türkiye ekonomisini götüren Türk bankaları…” değerlendirmesini yaptı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de şirketlerinin yaptığı yatırımlar ile ilgili bilgi vererek Türkiye’nin başta enerji ve altyapı olmak üzere çok sayıda yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye’de ve yurt dışında iki havalimanı işlettikleri bilgisini veren Özdemir, 2008 yılında devraldıkları Sabiha Gökçen Havaalanı’nda 2013 yılını 19 milyon yolcu ağırlamış olarak bitirmeyi hedeflediklerini söyledi. Özdemir ortaklarıyla birlikte inşaatını aldıkları Ankara hızlı trenin yeni tren garı inşaatına yakında başlayacakları bilgisini verdi. Enerjiye yatırım konusuna verdikleri önemi dile getiren Özdemir, enerjinin özelleşmesinde ‘Kendi barajını kendin yap’ döneminin başladığı esnada kendilerinin de bu uygulamaya küçük ölçekli bir projeyle başladıklarını hatırlattı.

Özdemir, Türkiye’nin 2023 hedeflerinden yüzde 80′inin gerçekleşmesi halinde bile ülkede çok önemli altyapı yatırımlarına ihtiyacının olacağını belirterek, şunları anlattı: ”2023 yılında hedeflenen rakamlara baktığımız zaman Türkiye’nin limanlara, demiryollarına, otoyollara ve enerji üretimine ihtiyacı var. Bugünkü kurulu güç 60 bin megawatt ama 500 milyar kilowatt saate ulaşmak için 100 bin megavatta ihtiyaç var. Demek ki Türkiye önümüzdeki 10 yıl 40 bin megavatlık kurulu güce yeniden yatırım yapmak zorunda. Hedeflere ulaştığımız zaman büyük altyapı yatırımlarının yapılmasını hedefliyoruz.”

Devletin elinde 16 bin megavatlık kurulu gücün olduğuna işaret eden Özdemir, bunun özel sektörün eline gelmesi durumunda kısa zaman içinde 20-22 bin megawata çıkarılabileceğini söyledi. Nihat Özdemir, Türkiye ve Almanya’nın aynı tarihlerde rüzgar enerjisine başladığını anımsatarak, Türkiye’nin Almanya’nın çok gerisinde bulunduğunu, alınacak çok mesafenin olduğunu, hedeflenen 500 milyar kilowatt saat hedefin ulaşılabilecek bir hedef olduğu yorumunda bulundu.

”2019 yılı başında havalimanını devreye alacağız”

Üçüncü havalimanı projesiyle ilgili son durum hakkında da bilgiler veren Özdemir, konuya ilişkin şunları anlattı:
“Projeyi hemen hemen tamamladık fakat son rötuşlar için çalışmalar yapıyoruz. Arkadaşlarımız Avrupa’nın önemli havalimanlarını gezdi, ABD kaldı onları da gezecekler. Ne gibi yenilikler var, yolcunun rahatı için ne gibi konforlar gerekli, çevre ile havalimanı uyumu nasıl çözülmüş bunların çalışmalarını yapıyoruz. Mayıs ayı başında makinelerimiz orada çalışmaya başlayacak ve inşallah 2019 yılı Ocak ayının ilk günlerinde havalimanını devreye alacağız.”

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin varlık alımının azaltacağı sinyali vermesinin ardından bir çok ülkede dalgalanmaların yaşandığını hatırlatan Özdemir, bunun anormal bir durum olmadığını, günlük hareketlerin bugüne kadar olduğunu, bundan sonrada olacağını anlattı. Özdemir, “Önemli olan uzun vadede neler olacağını doğru hesaplayabilmektir” dedi.

”‘Acaba TEİAŞ’ı mı özelleştirmeden başlamalıydık?”

Enerji yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine Özdemir, enerji yatırımları yapmak isteyenlerin önünü açacak ya da kapatacak yerin TEİAŞ olduğunu belirterek şunları anlattı: ”Türkiye’nin enerji ihtiyacı belli, tüketimi de belli, bunu üretmemiz lazım. Bunun için üretilecek enerjinin bağlantı noktaları ve tüketilecek bölgelere enerjinin nakli için enerji iletim hatları gerekiyor. Maalesef Türkiye’de biz bu işi çözemedik, bütün sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Bağlantı noktası bulamıyoruz, Türkiye’de bu alanda yatırım yapmak isteyen çok kişi var. Rüzgar santralleri bu sene üretimde rekorlar kırdı. Güneşte de aynı şansımız var. Bütün büyük gruplar güneş enerjisiyle ilgililer ve müracaatlarını yaptılar, sıkıntı bağlantı noktası bulamamamız.”

Özdemir, TEİAŞ’ın bu konuda yatırımları acilen yapması gerektiğinin altını çizerek, “Bizim, bu Türkiye’nin büyümesine ayak uydurması lazım, hatta ‘Acaba TEİAŞ’ı mı özelleştirmeden başlamalıydık’ diyorum” değerlendirmesinde bulundu.

HAMDİ AKIN: "HAVALİMANLARINDA FIRSAT KALMADI"

Yorumlar

nox ~ 10 yıl önce
"havalimanlarında bir fırsatın kalmadığı" argümanının neye dayandığını, ne kastedildiğini şahsen çok merak ediyorum. ne fırsatı? sömürü fırsatı mı? artık havalimanlarından nemalanmanın, danışıklı dövüşün, 1 koyup 5 almanın eskisi kadar kolay olmadığı mı kastediliyor? yoksa kastedilen havayolu taşımacılığında Türkiye'nin ivmesini yitirdiği mi? sektörün içindekiler bunlardan hangisinin kastedildiğini tahmin ediyordur. üstüne üstlük "altyapıyı devlet yapsın, bize kaymağını versin" mi diyor, yoksa ben mi yanlış anlıyorum? ne güzel. sanki bugüne kadar hayrına çalışmış da, ödül istiyor. bunlar bana inovasyonun, yaratıcılığın, vizyonun Türkiye'de "iş adamı" olmak için gerekli şartlar olmadığını bir kez daha hatırlattı. sizden zaten kamusal yarar gözetmenizi bekleyen yok tabi ama en azından ortaya bir şeyler koymayı öğrenin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000