19 Şubat 2009, Perşembe 15:28:30

Gümrük anlaşması havalimanlarında hayata geçiyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rus ve Türk gümrük heyetleri arasında mutabakat zaptı imzalandığını söyledi.
  • ortada alenen tehdit var ama vatandaş kıvırtıyor."ben demedim o öyle değerlendirmiş"

Bakan Yazıcı, anlaşmanın Atatürk, Sabiha Gökçen ve Rusya'nın Vnukova havalimanları arasında geçerli olacağını, daha sonra diğer alanlarda da geçerli olacağını dile getirdi. 

İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, son dönemlerde Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gümrük kriziyle ilgili yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi. Devlet Bakanı Yazıcı, "Sorunu gidermek için Eylül 2008'de imzalanan protokole göre Basitleştirilmiş Gümrük İşlemleri uygulaması yapılacak." diye konuştu. Bu anlaşma çerçevesinde tüccarlara kolaylık sağlanacağını söyleyen Bakan Yazıcı, "Anlaşmanın ilk olarak Atatürk Havaalanı, Sabiha Gökçen Havaalanı ve Rusya'da Vnukova Havaalanı'nda geçerli olacak." dedi. Devlet Bakanı Yazıcı, ilerleyen dönemlerde hava, kara ve deniz taşıma alanlarında da anlaşmanın geçerli olacağını belirtti. Bakan Yazıcı, "Pilot uygulama yaygınlaştırılacak ve Türkiye'de oluşturulacak teknik heyet Rusya gümrük ve limanlarında, Rusya'da oluşturulacak heyet de Türkiye'de incelemeler yapacak. Hatta bu toplantıdan sonra Rusya heyeti ile birlikte Müsteşarlığımız elemanları Halkalı gümrüğünde incelemelerde bulunacak. Basitleştirilmiş Gümrük Haddi Uygulamasının hayata geçirilmesi elbette arzumuz. Ama bu bir teknik altyapının da gerçekleşmesini içeriyor. Dolayısıyla teknik altyapı ile ilgili çalışmalar hemen başlatılıyor. Sanırım bir ay içinde tamamlanacak. Bu çerçevede gümrükteki sorunları bu kategoride yer alacak tüccarlarımız açısından aşmış olacağız" dedi.

Devlet Bakanı Yazıcı, toplantının ardından gazetecilerin sorunlarının yanıtladı. Yazıcı, ''Rusya ile Türkiye arasındaki tüm gümrük sorunlarının çözümü ne kadar bir zaman alacak?'' sorusunu yanıtlayarak şöyle konuştu:''Herhangi bir ülke açısından şu aşamada 'tümünü çözeriz' demek çok doğru bir yaklaşım değil diye düşünüyorum. Ama her iki taraf da iyi niyetli. Rus heyeti de bizim taraf da ülkemizin çıkarlarını gözeterek tüccarımızın rahat bir şekilde ticaretini gerçekleştirmeleri konusunda büyük bir çaba harcıyor. Sanırım bu uygulama diğer ülkelerle yapılacak uygulamalar için de bir emsal teşkil edecek. Bir tarih veremem ama çok fazla da uzun süreceğini sanmıyorum. En azından pilot uygulamayı bir veya iki ay içinde gerçekleştireceğiz. Pilot uygulama sonucu Basitleştirilmiş Gümrük Haddi Uygulaması çerçevesinde bu kategoriye girecek ticaret erbabı rahat bir şekilde, yani belgelerini göstermek suretiyle belki de tahsis edilmiş kapılardan çok daha kolay ve kısa zamanda ürününü müşterisine ulaştıracak. Daha önce buna VIP uygulama demiştim ona benzer bir uygulama olacak.''

ALTINOK'A TELKİNDE BULUNDUĞU İDDİASI

"Turgut Altınok'un Keçiören Belediye Başkan adaylığından sizin telkinleriniz doğrultusunda çekildiği ifade ediliyor. Ne diyeceksiniz?" şeklindeki soruya Bakan Yazıcı, kızgınlıktan dolayı kimsenin Türkiye ve partiye zarar vermemesi gerektiğini söyledi. Yazıcı, "Ben, 'Şunu yap ya da böyle yap' demedim. Sayın Altınok'un çekildiğini duyduktan sonra konuştum. Bana, aday listesinden kaynaklandığını söyledi. Ben de, 'Türkiye ve AK Parti'ye zarar verecek bir davranışta bulunmayacağınızı ümit ediyorum' dedim." diye konuştu.

Gümrük anlaşması havalimanlarında hayata geçiyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
ortada alenen tehdit var ama vatandaş kıvırtıyor."ben demedim o öyle değerlendirmiş"

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000