23 Haziran 2013, Pazar 11:01:57

"GENİŞLETMEK YENİSİNİ YAPMAK KADAR ZAHMETLİ"

Dünyaca ünlü şehir ve çevre planlama uzmanı Greg Lindsay, İstanbul’a yapılacak yeni havalimanını değerlendirdi...
  • Bence ATAKÖY (Konaklar dahil) tümden AHL arazisine katarsak... 2023 kadar sorun kalmaz.... Derlermiş....
  • hani bir zamanlar köylülerimiz yasardi orada.. ama simdi kan agiliyorlar. cünkü o köyler havalimanini yapilmasi icin tahliye ediliyor. kim bilir oradaki köylülerin arazileri hangi zahmetle elde edilmis dedelerinden kalma.. ne savastan kendini gizlenmis ne ekinler ekilmis kimler nimetlenmis o ekinlerden. 80 yasinda ninem baba ocagindan ayrilip 65 yildir o toprak evinde ne anilari vardir... ama hayir artik sehre uyum saglamasi gerekir ; nedenmi? bir havaalani yapilacak oraya artik gidebilirsin, köyünden kurtuluyorsun diyor hükümet baba... cok üzgünüm cokk!!!!
  • Boş yere nefes tüketmeyelim. Alan şirketlerin olmayan know how ları ile bu işi bitirmeleri mümkün değil. Keşke başka bir şirket alsaydı hiç olmazsa hayallerimiz gerçek olurdu
  • Londrada yasayan biri olarak sunu soyleyebilirim buradaki toplu tasima sistemi Overground,underground,train ve ozel yolu olan otobusle basli basina bir toplu tasimacilik harikasidir maalesef Istanbul da bunun on da biri belki mevcuttur baglantilari ve sistemi ile o yuzden Istanbul'u Londra ile kiyaslamak cok absurd olur su anki mevcut hava alani buyutulebilir kamuya bir cok arazi devri yapilabilirdi en azindan Istanbulun tek dogal kalmis bolgesi kurtarilabilirdi! Herkese hayirli kandiller
  • Bir rant teranesidir gidiyor . Bu eleştirmekten başka bir şey bilmeyen zevata kalsa kimse para kazanmasın hiç bir şey yapılmasın . Yapanlar zaten zengin iş adamları onların ne kazandığından kime ne bakılması gereken ülkenin ne kazandığı.
  • Londra ile Istanbul kiyaslanip duruyor. Ist da toplu tasima var mi? Metrobusle havalimanina gidebilen var mi? Yeni havalimani ile sehir baglantisi nasil olacak? 150 milyon yolcu diyoruz ne kadari transfer olacak? Transfer olacak yolcu orani cok yuksekse sadece transfer ucuslar icin lokasyon optimizasyonu yapilamaz miydi? AHL etrafinda ruhsatsiz binalar kamulastirilip havalimani genisletilemez miydi? Istanbul nufusunun % 70 i sehrin guneyinde yasiyorken havalimanini kuzeye yapmak ne duzeyde bir hesap gerektirir? Londra da halk zaten sehrin hertarafina homojen dagilmis durumdadir. Merak eden inceleyebilir. Goletler kurutulacak doldurulacak denize dolgu yapilacak arazi traslanacak yol yapilacak demiryolu yapilacak baglanilar yapilacak tuneller yapilacak cak cak cak cak diye devam ediyor liste. Bu kadar cak varsa kanaatimce projede bir fizibilite hatasi var derim. Zamaninda bu isleri yapan biriyim mabadimdan yorum yapmiyorum.
  • 8 milyon nüfusa sahip Londranın 4 tane havalimanı;Heatrow,Gatwick,Stansted,London city'ye ilave olarak 56 km. kuzeyde Luton town şehrinin meydanı ,London luton town airport olarak Londranın 5. meydanı kabul edilmektedir.İstanbul'un 2. meydanı Saw,daha 10 yıl önce Esb ile başlarken buranın tutmayacağı ve ölü yatırım olduğu polemikleri hafızalarda hala tazedir.
  • Ben tanımıyorum.Dünyaca ünlü değil.
  • sana da ranttan bıraz verıcez tamam. kulturumuze cabucak adapte olmussun. agam cok yasa pasam cok yasa. dilin zeval gormesın yalamaya devam

Lindsay, “150 milyon yolcu kapasitesine sahip dünyanın en büyük havalimanı, İstanbul’u en önemli uçuş merkezlerinden biri yapacak” dedi.

İstanbul’da yapılacak olan dünyanın en büyük havalimanının önemine dikkat çeken şehir ve çevre planlama uzmanı Greg Lindsay, “Bu proje İstanbul’u dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getirecek” dedi. Hürriyet'te yer alan habere göre; ABD’de ve dünyada satış rekorları kıran “Havalimanı Kentleri: Bir sonraki Yaşamaımız“ (Aerotropolis: The Way We’ll Live Next) kitabının yazarı, ulaşım, yeşil alanlar, kentleşme gibi alanlarda da çok sayıda çalışması bulunan Greg Lindsay, Urban Land Institute’nin (ULI) konferansı için Türkiye’ye geldi.

3 KATINA YÜKSELDİ

Lindsay, havalimanlarının ülke ekonomisi ve kültür ile nasıl bir etkileşim içerisinde olduğunu örneklerle açıkladı.

Lindsay, yakıt fiyatları son 10 yıl içerisinde 3 katına yükselmesine rağmen hava taşımacılığını kullananların sayısında bir azalma söz konusu olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Giderek küreselleşen dünyamızda gelişmiş bir havalimanına sahip olmanın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan önemi tartışılmaz. Havalimanları artık dünyada yalnızca ulaşımı sağlayan yerler olarak görülmüyor. Yavaş yavaş hayatlarımızı havaalanlarının etrafına taşıyoruz. Böylelikle alanların çevresinde sunulan imkânlar artıyor. Oteller, ofisler, alışveriş merkezleri ile birlikte yeni bir yaşan alanı oluşturuluyor. Bu bölgelerde yer alan ev ve iş yerlerinin en yüksek kira bedellerine sahip olduğu görülüyor. Amsterdam Schiphol Havalimanı bunun en güzel örneğidir.”

İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ

Dünyanın en önemli iş merkezlerinden biri olmak için hava taşımacılığında öne çıkmak gerektiğini belirten  Lindsay, hali hazırda 2 adet havalimanımız varken bir yenisini inşa etmek gerekli miydi, Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanının geliştirilmesi mümkün olmaz mıydı sorusuna ise şöyle yanıtladı: “Var olan havaalanlılarını büyütmek mümkün ama emin olun yenisini yapmak kadar zahmetli. İstanbul nüfus itibariyle dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. 8 milyon nüfusa sahip Londra’nın 4 tane havalimanına sahip olduğunu göz önünde bulundurursak yeni bir alan İstanbul için fazla değil.”

Coğrafi konumu çok önemli

İstanbul’un coğrafi olarak çok önemli bir noktada olduğunu belirten Greg Lindsay, “Hava taşımacılığında önemli olan ne kadar çok havalimanına sahip olduğunuz ya da ne kadar büyük olduğu da değil, gelişime katkı sağlayan önemli tek bir şey var o da ne kadar noktayı birbirine bağladığınız. İnsanlar İstanbul’a geldiğinde dünyanın hemen her yerine uçabiliyor mu işte dünyanın en önemli merkezlerinden biri olmak için atılan adımların en önemlisi budur” dedi.

Ağaçları kesmek şart değil

Çevre uzmanı Lindsay yeni havalimanının inşa edileceği alanla ilgili olarak, “Ağaçları kesmeden inşaatlar yapmak mümkün ve dünyada örnekleri de mevcut” dedi. Lindsay, çıkış noktası şehir merkezindeki nadir yeşil alanlardan olan Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesiyle başlayan eylemleriyle alakalı ise; “Haftalardır olayları takip ediyorum. Hiçbir örgütlenme olmaksızın, yalnızca sosyal medya aracılığıyla böylesine ses getiren bir eylem gerçekleşmesi beni çok etkiledi. Ama tabiî ki keşke böyle şiddet içerikli müdahaleler yapılmamış olsaydı” ifadesini kullandı.

"GENİŞLETMEK YENİSİNİ YAPMAK KADAR ZAHMETLİ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Ataköy ~ 11 yıl önce
Bence ATAKÖY (Konaklar dahil) tümden AHL arazisine katarsak... 2023 kadar sorun kalmaz.... Derlermiş....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir zamanlar... ~ 11 yıl önce
hani bir zamanlar köylülerimiz yasardi orada.. ama simdi kan agiliyorlar. cünkü o köyler havalimanini yapilmasi icin tahliye ediliyor. kim bilir oradaki köylülerin arazileri hangi zahmetle elde edilmis dedelerinden kalma.. ne savastan kendini gizlenmis ne ekinler ekilmis kimler nimetlenmis o ekinlerden. 80 yasinda ninem baba ocagindan ayrilip 65 yildir o toprak evinde ne anilari vardir... ama hayir artik sehre uyum saglamasi gerekir ; nedenmi? bir havaalani yapilacak oraya artik gidebilirsin, köyünden kurtuluyorsun diyor hükümet baba... cok üzgünüm cokk!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tüketmeyelim ~ 11 yıl önce
Boş yere nefes tüketmeyelim. Alan şirketlerin olmayan know how ları ile bu işi bitirmeleri mümkün değil. Keşke başka bir şirket alsaydı hiç olmazsa hayallerimiz gerçek olurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xc ~ 11 yıl önce
Londrada yasayan biri olarak sunu soyleyebilirim buradaki toplu tasima sistemi Overground,underground,train ve ozel yolu olan otobusle basli basina bir toplu tasimacilik harikasidir maalesef Istanbul da bunun on da biri belki mevcuttur baglantilari ve sistemi ile o yuzden Istanbul'u Londra ile kiyaslamak cok absurd olur su anki mevcut hava alani buyutulebilir kamuya bir cok arazi devri yapilabilirdi en azindan Istanbulun tek dogal kalmis bolgesi kurtarilabilirdi! Herkese hayirli kandiller

Yanıtla

Kalan karakter 1000
urfair ~ 11 yıl önce
yeme bizi xc 3 olacal merkel bakıp o tombul yagları eriyecek tabiki içerdeki merkel lerinde ....
Aviator ~ 11 yıl önce
Bir rant teranesidir gidiyor . Bu eleştirmekten başka bir şey bilmeyen zevata kalsa kimse para kazanmasın hiç bir şey yapılmasın . Yapanlar zaten zengin iş adamları onların ne kazandığından kime ne bakılması gereken ülkenin ne kazandığı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LHR ~ 11 yıl önce
Londra ile Istanbul kiyaslanip duruyor. Ist da toplu tasima var mi? Metrobusle havalimanina gidebilen var mi? Yeni havalimani ile sehir baglantisi nasil olacak? 150 milyon yolcu diyoruz ne kadari transfer olacak? Transfer olacak yolcu orani cok yuksekse sadece transfer ucuslar icin lokasyon optimizasyonu yapilamaz miydi? AHL etrafinda ruhsatsiz binalar kamulastirilip havalimani genisletilemez miydi? Istanbul nufusunun % 70 i sehrin guneyinde yasiyorken havalimanini kuzeye yapmak ne duzeyde bir hesap gerektirir? Londra da halk zaten sehrin hertarafina homojen dagilmis durumdadir. Merak eden inceleyebilir. Goletler kurutulacak doldurulacak denize dolgu yapilacak arazi traslanacak yol yapilacak demiryolu yapilacak baglanilar yapilacak tuneller yapilacak cak cak cak cak diye devam ediyor liste. Bu kadar cak varsa kanaatimce projede bir fizibilite hatasi var derim. Zamaninda bu isleri yapan biriyim mabadimdan yorum yapmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBQ ~ 11 yıl önce
8 milyon nüfusa sahip Londranın 4 tane havalimanı;Heatrow,Gatwick,Stansted,London city'ye ilave olarak 56 km. kuzeyde Luton town şehrinin meydanı ,London luton town airport olarak Londranın 5. meydanı kabul edilmektedir.İstanbul'un 2. meydanı Saw,daha 10 yıl önce Esb ile başlarken buranın tutmayacağı ve ölü yatırım olduğu polemikleri hafızalarda hala tazedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a ~ 11 yıl önce
Ben tanımıyorum.Dünyaca ünlü değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anlaşıldı ~ 11 yıl önce
sana da ranttan bıraz verıcez tamam. kulturumuze cabucak adapte olmussun. agam cok yasa pasam cok yasa. dilin zeval gormesın yalamaya devam

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000