22 Nisan 2009, Çarşamba 08:05:32

6 havalimanının sahte kaşesini yapmışlar!

Avrupa ülkelerinde sürekli oturum hakkı bulunan vatandaşların vizelerini alarak ya da sahte pasaport düzenleyerek Avrupa Birliği ülkelerine insan kaçırdığı iddia edilen 31 kişi yakalandı...

Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 15 il emniyet müdürlüğü pasaport şubesi ile 6 ayrı havalimanının giriş çıkış mühürlerinin bulunması dikkat çekti. Yakalanan kişilerin müşterilerinin durumuna göre iş başına 10 bin Euro'ya kadar para aldıkları ortaya çıktı. 
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı Göçmen Masası ekipleri 6 ay boyunca gelen istihbari bilgiler doğrultusunda iki şebeke organizatörünü teknik takibe aldı. Polis bu kişilerin para karşılığı şebeke elemanlarıyla irtibata geçtiğini ve sahte belgeler düzenleterek yurt dışına çıkmaya çalıştıklarını tespit etti. Bu yolu deneyen kişilerin çok büyük kısmının Türk vatandaşı olması dikkatlerden kaçmadı.

Polisin ulaştığı bilgilere göre şebekenin bazı Avrupa ülkelerinde ikamet eden ve sürekli oturma hakkı bulunan kişilerin vizelerini para karşılığı aldıkları ve Türkiye'de üzerinde oynama yaparak başka kişiler adına düzenledikleri belirlendi. Aynı yöntemle bazı çalıntı pasaportların da fotoğraf bilgileri değiştirilerek başka kişiler tarafından kullanıldığı belirlendi. Şebeke elemanlarının özellikle pasaportlar üzerindeki fotoğrafları çok ince bir işçilikle neşter kullanıp çıkararak farklı fotoğraf yerleştirdikleri tespit edildi. Havalimanlarına gelen kaçak yolcuların izledikleri yöntemi de deşifre eden polis, sahte pasaportla gelen yolcuların Türkiye'den vize istemeyen KKTC, Bosna Hersek gibi ülkelere bilet aldıklarını ancak buralara gitmeyip son anda uçak değiştirerek Avrupa ülkelerine giden uçaklara binmeye çalıştıkları ortaya çıktı.

Olayla bağlantılı kişilerin adres bilgilerinin netleşmesiyle operasyon düzenleyen polis, İstanbul'daki adreslere baskınlar yaptı. "Örgütlü halde sahte belge tanzim etmek suretiyle göçmen kaçakçılığı" yaptıkları iddasıyla aralarında yabancıların da bulunduğu 31 kişi gözaltına alındı. Şebekenin yöneticisi olduğu belirlenen Hayrettin Y. ile Hakan S. de yakalandı.

15 İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ İLE 6 HAVALİMANININ SAHTE KAŞELERİNİ YAPMIŞLAR

Gözaltına alınan şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalar polisi hayrete düşürdü. Sahtecilik konusunu meslek haline getiren şebeke üyelerinin İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi 15 ayrı ilin emniyet müdürlüklerinin sahte kaşelerini yaptıkları ortaya çıktı. Pasaport Şube müdürlükleri adına düzenlenen sahte kaşelerin bir çok sahte belgede kullanıldığı belirlendi. Aynı şekilde aralarında İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen ve Antalya'nın da bulunduğu 6 havalimanının sahte giriş çıkış mühürlerinin de operasyonlarda ele geçirildiği belirtildi.


BAŞKONSOLOS EŞİNİN KIRMIZI PASAPORTU

Şebeke elemanlarının evlerindeki aramalarda ayrıca Türkiye'nin Mostar Başkonsolosu Adem Baş'ın eşi Sırma Baş'ın kayıp kırmızı pasaportu da ele geçirildi. Pasaportun şebekenin eline nasıl geçtiği ve giriş çıkışlarda kullanılıp kullanılmadığı araştırılıyor. Operasyon kapsamında ayrıca toplam 85 pasaport, 10 adet vize, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu adına düzenlemiş sahte mühür, çok sayıda farklı kişiler adına düzenlemiş pasaport sayfası, 26 adet farklı kişiler adına düzenlemiş nüfus cüzdanı, 11 adet boş sürücü belgesi, 3 adet kaşe, 4 bilgisayar, 10 adet şahıslar adına düzenlemiş sürücü belgesi, sahte pasaport yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Şüphelilerin sahte belge karşılığında 5 bin Dolar ile 10 bin Euro'ya kadar para aldıkları tespit edildi.

6 ay boyunca şebeke elemanlarının sahte belge düzenlediği 15 kişiyi yakalayan polisin kaç kişinin sahte belgelerle yurtdışına çıkarıldığını tespit etmeye çalıştığı belirtildi. Çok sayıda kaçağın bu yöntemle yurt dışına çıkarıldığı tahmin ediliyor. Fatih Adliyesi'ne sevk edilen 31 şüpheliden 10'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

6 havalimanının sahte kaşesini yapmışlar!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000