01 Şubat 2009, Pazar 08:09:29

Air France-KLM, Alitalia'yı kurtaracak!

Son yıllarda Avrupa'da en fazla zarar eden havayolu Alitalia'nın yeni ortağı tahmin ettiğimiz gibi AirFrance-KLM oldu...

Alitalia Skyteam ittifakının bir üyesi. Dolayısıyla İtalyan pazarı ve Alitalia ile ilgili fazla bilgiye sahip olan ittifakın lideri konumundaki AirFrance-KLM, satış sürecinde diğer isteklilere göre çok avantajlı.
Alitalia'nın yüzde 25 hissesine 323 milyon Euro ödeyecek olan AirFrance-KLM Havayolu geleceğe dair umutlu. Neden olmasın ki, İtalya büyük bir nüfusa sahip olduğu gibi zengin bir G-7 ülkesi. Ayrıca Akdeniz'de komşuları olan İtalyanlar seyahat etmeyi severler. Alitalia, İtalyanların yönetim beceriksizliği ve AB'de uygulanan uçuş liberalleşmesinden dolayı her gün Avrupa'nın Ryanair, Easyjet gibi düşük maliyetli havayollarına (DMH) pazar payı kaybediyordu. AirFrance-KLM'in ortaklığı ile yaratılacak sinerji ve ekonomik konjonktür ile Alitalia birkaç yıl içinde daha iyi durumda olacaktır.

Yapılan anlaşmaya göre AirFrance-KLM, havayolunun borçlarına değil varlıklarına ortak oldu ve çalışanları ile yeni iş sözleşmeleri yapacak. Alitalia satışının ilginç bir boyutu ise, İtalyan Başbakanı Berlusconi'nin halkına verdiği sözü tutamaması oldu. Seçimlerden önce Alitalia'yı İtalyanlara satacağı vaadinde bulunmuş, oylarını artırmıştı. Politikacıların tipik özellikleriyle durumu sonrasında tahlil ederek milli havayolu Alitalia'nın bir kısım hissesinin Fransızlara satışını önleyemedi. Bu konu da çoğu politikacının dini, ırkı ne olursa olsun aynı derecede Pinokyo olduğunu adeta tescilliyor.

Tolga TURGUT / AKŞAM

Air France-KLM, Alitalia'yı kurtaracak!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000