09 Ocak 2015, Cuma 09:23:45

'YENİ İŞ BİRLİKLERİNE İHTİYACIMIZ VAR'

Teneke Mahallesi'nin yıkılması nedeniyle yeni yerine taşınan Prima Havacılık'ı AirportHaber görüntüledi.
  • Primaviation sektörde başarılı bir kuruluştur.
  • sektorde taninmis bir cok muhendis ve teknisyen prima da kazandiklari egitim ve zeka ile kendini gelistirme sansi bulmustur. havaciligi demiyorum artik ingilizceyi bile primada ZORLA ogrenenler bilir.. para kazanmazken bile verilen sayisiz egitime Zorla girmez kaliteli insan, ama bir detay var ki bu da hak Kimse de zorla egitim vermez!! gonulsuz egitimden bu olur. kaliteli insan hak ettigini her yerde alir ve aliyor ve alacaktir, primada da.. prima nin bu kadar uzun sure kapali kalmasinin nedeni bence insan kaynaklarinda kati ve profesyonel olmamasidir.. prima havaciliga kac kisi kazandirmistir 20 yilda??madem primadakiler kalitesiz neden herkez kapisiyor? suan prima sayesinde havacilikta yer edinmis olupta burada olumsuz yorum yapanlar biraz dusunmeliler.. okulda ogrendiginiz neye ihtiyaci var isverenin? daha fazlasina layiksan neden aglaya aglaya burada oturuyorsun? daha iyi bir teklif varda hayir mi dedin prima icin?? yoksa olmamasi mi asil problem?? :))
  • Bundan sonra Prima tecrübeli ve karakteri sağlam, şirkete aidiat duygusu taşıyan çekirdek kadrosunu kurup, bu kadroyu tatmin edip, tüm personeli için standartları olan, hakkaniyetli ve piyasa ile rekabet edebilen bir maaş politikası belirleyip, performansa dayalı İK metodları uygulayıp, bundan sonraki personel alımlarında bu perspektifle daha seçici olmalıdır. Hayırlı işler, bol kazançlar herkese
  • Dışardan bir gözle bakıca yorumların her biri de kendi içinde doğruluk Payı bulunduruyor lakin: 1- kaliteli bir işçilik için kaliteli personel, kaliteli bir personel için de sektör şartlarına uygun kaliteli bir Ücret gerekir. Az maaşla çok çalışanı bir ara getirip yüksek kaliteli bir üretim beklemek sosyalist bir kafa yapısıdır ki malumunuz oda dünya ölçeğinde çökmüş bir sistemdir. 2- PRİMA'nın öz kaynaklarıyla başardığı şey taktire şayan olmakla birlikte patronların anlamak istemediği bir realite var ki, o da çalışanların nasıl ki şirketin karına ortaklıkları yoksa şirketin zararına da ortaklıkları yoktur ve bu beklenmemelidir. Artık global Dünya'da değişim mühendisliği söz konusudur; sosyalist yapılanmalar yıkılmaya mahkumdur bugün ya da yarın. Aksayan Dişli değişir ve yenisi Değeri verilirse alınabilir yoksa Çıkma Parça alırsınız. Tüm bunlara rağmen PRIMA havacılığın ülke ekonomisine sağladığı ve sağlayacağı katma değer şüphesizki Önemlidir ve sahil çıkılmalıdır bunun için de bence şirketler profesyonel yöneticilerle yoluna devam etmelidir. Herkese iyi çalışmalar ve bereketli kazançlar
  • Bataklık dururken sivrisinekleri tartışmayın
  • Sevgili teknisyen kardeşlerim abilerim , sevgili mühendis kardeşlerim abilerim bu fikir ve beyanlarınızı bu tarz platformlar yerine sözde kurumsal özde kurumsallaşmaya çalışan firmanızda tartışıp görüş beyan ederseniz sayın erdal döker beyrfendinin de dediği gibi firmanızı 94 yılından beri hakettiği daha iyi daha güzel yerlere getirirsiniz. Nacizane kol kırılsın yen içinde kalsın.allah her firmaya hayırlı işler versin.saygılar
  • Tuzu kuru prima çalışanlarıyla hak ve emeğini arayanların fikir çatışmaları vol : xyz
  • Strateji ve mantigi, haksizliklari adaletsizlikleri yapilan aciklamayla yasanan tezatlari herseyi elestirelim beraber eyvallah. Ama para muhabbeti yapmayin abi ayip. Begenmiyorsan parasini cek git kimse seni beslemek zorunda degil hem kufur et arkadan hergun aglan hemde 1 seneyi askin para kazanmayan sirketten maasini al. Ne istiyordun hic bisey olmamis gibi zam ustune zammi alcaktin bu dönemde? Eee sen bu sekilde bir yonetici olsaydin bu surecte kac kisiyi isten atardin onu bi dusun. Biraz empati gerek. Bu donem icin paradan sikayet etmeye kimsenin hakki yok. Haksizlik etmesin kimse. Bu donem sonrasinda calismalar basladiginda hak ettigini alamiyorsan gel beraber soylenelim..
  • Bu arada az yada cok ücretleri eleştirirken sorarım. Hangi şirket 13 ay yetkisiz kalarak gecte olsa çalısan ucretlerini odeyecek kadar buyuktur primadan başka.
  • 13 aydır sadece yeni tesislerini dizayn etmiş ve yapını tamamlamayı başarmış bir firmadır. Hemde kendi kendine bunu başarmış arkasında devlet yada koca koca tur opatatörleri olmadan sadece çalışanlarının omuz omuza vermesi ile bunu başarmış bence KOCAMAN bir ailedir prima !!!! 5 liralık zammıda 2 krş luk çalışanına uygun görmüstür.

Kuruluşundan bu yana geçen sürede  Atatürk Havalimanı’nda ‘teneke mahallesi’ olarak adlandırılan eski kule altı mevkiinde  faaliyet gösteren Prima Havacılık, 2014 te AHL genişleme çalışmaları kapsamında  DHMİ tarafından diğer komşu firmalar ile birlikte  taşınması için tahsis edilen yeni alanda   tamamiyle kendi öz kaynakları ve maliyetleri  ile  inşaa ettiği  yeni tesislerindefaaliyet göstermeye başladı.

Eski bölgenin  uçak park sorununun giderilmesi için yıkılması sonrasında Prima Havacılık’ı yeni adresinde AirportHaber ziyaret etti. Burada sorularımızı yanıtlayan Prima Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Döker, şirketin geçmişi ve geleceği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘ESKİ BİNA ATÖLYE YDİ YENİSİ FABRİKA GİBİ OLDU’

Erdal Döker; ‘1994’ten beri faaliyet gösteriyoruz. THY’nin ardından component tamir bakım yetkisi alan 2.  Özel girişim olarak da ilk component MRO’yuz.  Eskiden bulunduğumuz bölgede 2 tesisimiz vardı. Burada yer verdiler biz de buraya taşındık. Tabi zor bir süreç oldu. Çünkü buraya taşınmanın bir çok kuralı var. Uzun bir süreç oldu. Her şeyi yeniden planladık, iyileştirdik, geliştirdik. Burada   yetkililerin alt yapı anlamında daha fazla bir organizasyon yapması mümkün  olabilseydi hem uygulama    suresi hem de finansal süreçlerde daha uygun koşulları  olabilirdi diye düşünebiliriz  ama sonuçta  gecikerek  de olsa bir şekilde taşındık.

Burası eski bölgeye göre 2 katı büyüklükte bir yapı oldu. Çalışan sayımız aynı ama kapasitemiz artan teknolojimiz ile paralel oranda arttı.  Yeni şeyler yapmayı sürdüreceğiz. Biz  20 yıllık servis geçmişimizde Slide, Can yeleği, Akü, BrakeUnit, Jant ve Lastik  tamirleri ile ilgili servislerimizin yanı sıra parça tadarik ve depolama ile ilgili katma değerli servislerde sunuyoruz.  Kabiliyetimizde olmayan veya kapasitemizi aşan durumlarda  müşteri komponentlerini kendi taleplerine paralel olarak onların adına tamir ettirebiliyoruz.  Hem müşteri hem de tedarikçilerimizin talep, envanter ve kabiliyetlerini en optimum seviyede  kullanıyor ve katma değer üretiyoruz çünkü Prima Havacılık bu anlamda  Arz ve talebin tam da birleştiği noktada bulunuyor. Aynı zamanda Antalya’da da tesisimiz var ve bu servislerin lastik ve cant  overhaulu orada da yapıyoruz ayrıca  akü ve oksijen servisini de planlıyoruz. İstanbul Atatürk Havalimanı tesisimiz  3700 metrekare, Antalya  tesisimiz  ise 900 metrekare alana sahip.

Bu göstergelerle eski tesislerin “atölye”  yeni tesislerimizin ise “fabrika” gibi yorumlanabilecegini söyleyebiliriz.

Biz eski yerimizde de aynı işleri yapıyorduk ama önemli olan parayı vermek. Çünkü buraya taşınmanın ciddi bir maliyeti var ve bu maliyet tamamen  kendi  kaynaklarımızdan  sağlandı. Halbuki  geleceğin  en  yoğun insan  kaynağı  alanı MRO  yapılanmasına daha  fazla  özen  gosterilmesi  daha  uygun  olurdu. Kamunun MRO’yu desteklemesi anlamında yapacağı en güzel şeylerden biri teşvik etmek ve yardımda bulunması olabilir. Daha   fazla destek çok şeyi değiştirir . Bundan  sonra da kamu desteği   yine gerçekleştirilebilir  ve MRO’ların operasyon  maliyetlerinin düşürülmesi  sağlanabilir.

‘İNSAN KAYNAĞI SIKINTISI VAR’

Havacılığın her alanında ciddi oranda insan kaynağına ihtiyaç var. Yapılması gereken, okullarda eğitim almış insanların işin ne olduğunu  öğrenmelerini ve  sebat etmelerini sağlamak için gelecekte kariyerlerini inşa edecekleri  sektörde yapılacak işlerin heyecanını ve resmi doğru göstererek  kendiliğinden sağlamaktır.Tabiki bu karşılıklı ise mümkün oluyor. Bundan kastım, ben  sevdiğim, hayal ettiğim bir işi yapmanın  ne demek olduğunu biliyorum  ve  yetişen insan gücünün de hayalinde  yer almak isteyecekleri bu sektöre yönelik hedefler olmasının  çok değerli olduğunu düşünüyorum.  O ruhta olan insanlarla çalışmak  tüm taraflar ve ülke sivil havacılığı için daha faydalıdır. İnsanların eğitimini aldıkları bu işi yapmaya kendiliğinden gönüllü olması gerekiyor. Tecrübe edinmeleri gerekiyor. Bir yerlerde uzun süreli çalışan insanlara ihtiyaç var. Yardımcı olan insanların çoğunluğu, tecrübeli insanların daha çok yetişmesini ve daha iyi koşullarda çalışmasını sağlayacaktır.

‘MÜŞTERİ NEREDEYSE BİZ ORADAYIZ’

3. havalimanı açıldığında elbette elimizdeki know-how  ve olanaklar ile  çok kolay bir şekilde orada da olabiliriz. Bunu müşterinin ihtiyacı belirler. Müşterinin ihtiyacını çözecek şekilde hareket edeceğiz.  Biz 20’den fazla ülkeden müşterisi olan  ve boyutuna göre bilinirliği, kredibilitesi, güvenilirliği ve operasyon kabiliyeti  yüksek  bir firmayız. Bu bağlamda  yılı önemli değil, o zamanki şartlar duruma göre değişkenlik gösterebilir. Her şeyi müşterinin talebinin şiddeti belirler.Burası da olur, 3. havalimanı da olur, bizim için fark etmez. Bizim için şu an en önemli lokasyonlar Antalya ve İstanbul’dur.

‘İŞ BİRLİKLERİNE İHTİYACIMIZ VAR’

Biz gelecekte AR-GE’ye daha fazla zaman ve kaynak ayırmak istiyoruz.Apronda hat bakım yada destek anlamında bir iş birliği yapmak durumundayız.  Tamir kabiliyetimizi artırmak anlamında bir takım girişimlerde bulunmak durumundayız. Yedek parça stoğumuzu öz kaynağımız ve  consignment stok ile artırmak istiyoruz  gelen mevcut  talebi karşılayabilmek adına.  Ayrıca insan kalitesi anlamında daha fazla eğitilmiş insan nasıl bulunur bunu araştırıp tartışacağız. Personelin kariyer planlamasında Prima’nın ne yapması gerekiyorsa yapacağız. Ben olsam da olmasam da duruma böyle bakmak gerekiyor.

Hemen hemen herkes havacılıkta çalışabilir. Ama kişinin yetişmesi anlamında bir çaba gerekiyor. Bu nedenle cesaret lazım. Talep olacaktır fakat kişide mutlak bir sabır gerekiyor.  Sadece para kazanma odaklı bakış açısına sahipseniz  bu işi yapamazsınız. İlk etapta hedef para olmamalı. Havacılık bireysel bir iştir. Kaybetseniz bile devam etmek ve kaybetmekten korkmamanız gerekiyor. Çünkü işinizi iyi yaparsanız zaten kazanırsınız.

‘UÇAK BAKIMIN DAHA ÇOK  DESTEKLENMESİ GEREKİR’

Burada trendi doğru tespit etmek gerekiyor. Eğitime daha fazla özen gösterilmeli. Uçak bakım uzun soluklu bir iş olduğu için ve dünyada  yılda 1200  cıvarında  yeni uçağın sisteme gireceğini ve eski uçakların da aynı sistemde uçuşa devam edeceğini hesap edersek, bu iş  kolunda   eğitilmiş insan ihtiyacı kendiliğinden ortaya çıkacaktır.  Konu ile ilgili otoritelerimizin özellikle parça tamiri, bakımı  ve PMA parça imalatı konusunda çalışma yapan organizasyonları  standart operasyon  yapan havayolu işletmelerine göre daha farklı bir gözle bakıp, onların daha fazla sayıda kurulmalarının ve her türlü giderlerinin ez aza indirilerek maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunarak bizler tarafından gösterilen çabaya destek olmaları  arzumuzdur. Şu  anda başka ülkelerde uçak bakım hizmetleri konusunda var olan gerçekler yarın bizim ülkemizde de olacak, başka bir deyişle Component Tamir/ Bakım işletmeleri daha fazla olacak ve hava alanlarının dışında bir sanayi sitesi konseptinde kümelenmiş şekilde yapılacak ve dolayısı ile daha fazla sayıda eğitilmiş beyaz ve açık mavi yakalı insanlara ihtiyaç olacaktır. O nedenle bu hazırlıkları şimdiden yapmamız çok önemlidir diye düşünüyorum.

Okullarda verilen eğitim biraz  bu iş kolunun  ihtıyaçları  konusunda vasat  kalıyor. Kişinin eğitim almasının yanı sıra o işi öğrenmek için özellikle çaba harcaması da gerekiyor.  Bu işi belli düzeyde bilgisayar, İngilizce ve pozitif insan ilişkisi içerisinde olan hemen hemen herkes iyi bir düzeyde yapabilir.  Bana göre orta düzeydeki okullardan özellikle sivil havacılık anlamında  okulda geçen teorik standart eğitim süresini bitirdikten sonra mezun olmadan önce  öğrencilerin en az  1 eğitim dönemi kesintisiz pratik eğitim alarak ve bu pratik eğitim sürecinde başarılı olmaları halinde  mezun olmaları temin edilmelidir. Çünkü pratiği olmayan mezunlar  işletmeye başladıktan sonra  öğrenmek için ve öğrendiğinin kontrolü için çok çaba  harcamıyorlar ve  bu nedenle işletmelerin  üzerinde  maddi ve manevi yük oluyorlar  ve kendilerine gösterilen bu denli özene rağmen mutlu olamıyorlar.  Ama burada işi öğrenen kişi, iş başı yaptığında öğrenmeye daha fazla aç oluyor ve bu öğrendikleri ile kendisine daha gerçekçi ve efektif bir kariyer planı yapmaya imkanı oluyor.

Sonuçta trend  o dur ki, gelecek mevcut iş yapış şekillerinin değişeceği, rekabetin tahmin edilenden daha da fazla artacağı,  işletmelerin üretim hatlarında (shopfloor’da) daha fazla bilgi sahibi olan iş gücü  bulunan organizasyonların öne çıkacağı , pazarlamayı  daha profesyonelce ve müşteri odaklı yaparak müşteri adına daha fazla düşünme bakış açısı ile iş yapış şekli olan işletmelerin öne çıkacağı ve  masa başı faaliyetlerin olmazsa olmazlar dışında en aza düşmeye eğilimli olacağı uluslar arası bir mücadeleye doğru gittiğini söyleyebiliriz.

'YENİ İŞ BİRLİKLERİNE İHTİYACIMIZ VAR'

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Grazypilot ~ 9 yıl önce
Primaviation sektörde başarılı bir kuruluştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yarasi-olan-gocunur ~ 9 yıl önce
sektorde taninmis bir cok muhendis ve teknisyen prima da kazandiklari egitim ve zeka ile kendini gelistirme sansi bulmustur. havaciligi demiyorum artik ingilizceyi bile primada ZORLA ogrenenler bilir.. para kazanmazken bile verilen sayisiz egitime Zorla girmez kaliteli insan, ama bir detay var ki bu da hak Kimse de zorla egitim vermez!! gonulsuz egitimden bu olur. kaliteli insan hak ettigini her yerde alir ve aliyor ve alacaktir, primada da.. prima nin bu kadar uzun sure kapali kalmasinin nedeni bence insan kaynaklarinda kati ve profesyonel olmamasidir.. prima havaciliga kac kisi kazandirmistir 20 yilda??madem primadakiler kalitesiz neden herkez kapisiyor? suan prima sayesinde havacilikta yer edinmis olupta burada olumsuz yorum yapanlar biraz dusunmeliler.. okulda ogrendiginiz neye ihtiyaci var isverenin? daha fazlasina layiksan neden aglaya aglaya burada oturuyorsun? daha iyi bir teklif varda hayir mi dedin prima icin?? yoksa olmamasi mi asil problem?? :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yarınlar ~ 9 yıl önce
Bundan sonra Prima tecrübeli ve karakteri sağlam, şirkete aidiat duygusu taşıyan çekirdek kadrosunu kurup, bu kadroyu tatmin edip, tüm personeli için standartları olan, hakkaniyetli ve piyasa ile rekabet edebilen bir maaş politikası belirleyip, performansa dayalı İK metodları uygulayıp, bundan sonraki personel alımlarında bu perspektifle daha seçici olmalıdır. Hayırlı işler, bol kazançlar herkese

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Dışardan bir gözle bakıca yorumların her biri de kendi içinde doğruluk Payı bulunduruyor lakin: 1- kaliteli bir işçilik için kaliteli personel, kaliteli bir personel için de sektör şartlarına uygun kaliteli bir Ücret gerekir. Az maaşla çok çalışanı bir ara getirip yüksek kaliteli bir üretim beklemek sosyalist bir kafa yapısıdır ki malumunuz oda dünya ölçeğinde çökmüş bir sistemdir. 2- PRİMA'nın öz kaynaklarıyla başardığı şey taktire şayan olmakla birlikte patronların anlamak istemediği bir realite var ki, o da çalışanların nasıl ki şirketin karına ortaklıkları yoksa şirketin zararına da ortaklıkları yoktur ve bu beklenmemelidir. Artık global Dünya'da değişim mühendisliği söz konusudur; sosyalist yapılanmalar yıkılmaya mahkumdur bugün ya da yarın. Aksayan Dişli değişir ve yenisi Değeri verilirse alınabilir yoksa Çıkma Parça alırsınız. Tüm bunlara rağmen PRIMA havacılığın ülke ekonomisine sağladığı ve sağlayacağı katma değer şüphesizki Önemlidir ve sahil çıkılmalıdır bunun için de bence şirketler profesyonel yöneticilerle yoluna devam etmelidir. Herkese iyi çalışmalar ve bereketli kazançlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yapısalcı ~ 9 yıl önce
Bataklık dururken sivrisinekleri tartışmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nüans farkı ~ 9 yıl önce
Sevgili teknisyen kardeşlerim abilerim , sevgili mühendis kardeşlerim abilerim bu fikir ve beyanlarınızı bu tarz platformlar yerine sözde kurumsal özde kurumsallaşmaya çalışan firmanızda tartışıp görüş beyan ederseniz sayın erdal döker beyrfendinin de dediği gibi firmanızı 94 yılından beri hakettiği daha iyi daha güzel yerlere getirirsiniz. Nacizane kol kırılsın yen içinde kalsın.allah her firmaya hayırlı işler versin.saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çizme ~ 9 yıl önce
Tuzu kuru prima çalışanlarıyla hak ve emeğini arayanların fikir çatışmaları vol : xyz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
13 Ay ~ 9 yıl önce
şirketin yetkisini geri kazanmaya çalıştığı süre zarfında gecesini gündüzüne katmış, geleceği şüpheli bir şirkette çalışma, elinde olmayan imkanlar yüzünden başarısız olma riskini almış, her türlü olumsuzluğa rağmen bilgi ve tecrübesini en azami ölçüde, Prima ve tüm çalışanların bekası için kullanmaya çalışmışlar var beyim. Onlar sızlanmıyor ben daha fazlasını hak ediyorum, benim ölümün piyasa ederi 5-10-15 demiyor sana ne oluyor? Büyü de gel çocuk..
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Strateji ve mantigi, haksizliklari adaletsizlikleri yapilan aciklamayla yasanan tezatlari herseyi elestirelim beraber eyvallah. Ama para muhabbeti yapmayin abi ayip. Begenmiyorsan parasini cek git kimse seni beslemek zorunda degil hem kufur et arkadan hergun aglan hemde 1 seneyi askin para kazanmayan sirketten maasini al. Ne istiyordun hic bisey olmamis gibi zam ustune zammi alcaktin bu dönemde? Eee sen bu sekilde bir yonetici olsaydin bu surecte kac kisiyi isten atardin onu bi dusun. Biraz empati gerek. Bu donem icin paradan sikayet etmeye kimsenin hakki yok. Haksizlik etmesin kimse. Bu donem sonrasinda calismalar basladiginda hak ettigini alamiyorsan gel beraber soylenelim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu arada az yada cok ücretleri eleştirirken sorarım. Hangi şirket 13 ay yetkisiz kalarak gecte olsa çalısan ucretlerini odeyecek kadar buyuktur primadan başka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
13 aydır sadece yeni tesislerini dizayn etmiş ve yapını tamamlamayı başarmış bir firmadır. Hemde kendi kendine bunu başarmış arkasında devlet yada koca koca tur opatatörleri olmadan sadece çalışanlarının omuz omuza vermesi ile bunu başarmış bence KOCAMAN bir ailedir prima !!!! 5 liralık zammıda 2 krş luk çalışanına uygun görmüstür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000