22 Mart 2010, Pazartesi 14:30:48

VIP'İ YENİ KEŞFETTİLER!

İlk olarak Airport TV Haber Müdürü Murat Herdem’in Airporthaber.com’daki köşe yazısında gündeme getirdiği VIP hizmetlerinin alanının genişletilmesini içeren yönetmelik değişikliği, bugün Habertürk Gazetesi’nde geniş yer buldu.
  • NEDENSE BU VIP OLAYI HEP BIZIM GIBI GERI KALMIS, HALKININ COGU CAHIL VE FAKIR OLAN, GORMEMISLERIN,HANEDAN VE GOSTERIS MERAKLILARININ VE VATANDAS VERGILERINI DUSUNCESIZCE HARCAYANLARCA YONETILEN ULKELERDE OLUYOR.....SANKI COK GEREKLI COK ELZEM BIR OLAYMIS GIBI HERKES VIP OLMANIN PESINDE...THY DE BUNUN FIGURANLARINDAN... AZ ONCE ONEMLI BIR VIP YOLCU PARIS UCAGINI KACIRMAMASI ICIN 30 DAKIKA ROTARA SOKULDU VE O VIP YOLCU UCAGA ALINDI INANMAYANLAR ARASTIRIR BULUR AYIP YA 1 VIP YOLCU ICIN BU YAPILIR MI??? KIMSE YALANLAYAMAZ BIZ GERCEGIN NE OLDUGUNU GAYET IYI BILIYORUZ...HERKES ARASIN BEKLETSIN UCAGI O ZAMAN DEGIL MI EY BADEM BIYIKLILAR?????
  • TERORISTLERDEN TUT LOLIPOP SARKICI BOZUNTULARINA, SPOR KULUPLERININ BASKANLARINDAN TUT EMNIYET MISAFIRLERINE KIMI ARASAN VIP DEN GECIYOR..TAM BIR CIFTLIK YANI HATTA YOL GECEN HANI..NE GUZEL VATANDAS VERGISIYLE BELES YE, IC ,BUSINESS CLASS A UPGRADE OL ,SALONLARDA MILLET SANA HIZMET ETSIN ....YAZIK YA BU MILLETIN VERDIGI VERGILERE HERSEYE YAZIK..
  • Yukarıdaki VIP listesi eksik. Terlikle gezenler de girebilir. Unuttunuz mu ?
  • ne zaman bitecek bu vıp rezaleti? devleti yönetenlerin ve ya mevki makam sahiplerinin gösteriş,ayrıcalık,hanedan merakı yüzünden havalanında onlarca kez vip yolcuların rezilliklerine şahit oldum..yok halı nerde yok bagajımı taşı yok o yok mu bu yok mu..hiç düşünmüyorlar ki vatandaşın vergileriyle karşılanıyor bütün bu masraflar...umurlarında değil tabii ki..devlet kesesinden kendileri ve avaneleri bedava business class uçarlar,5 yıldızlı otellerde kalırlar, yerler içerler,vip i kullanırlar neymiş devlet prestijiymiş..sanki vatana,millete çok hizmetleri olmuş,vatandaşlarını maddi manevi refaha ulaştırmışlar gibi de utanmadan kendilerine ayrıcalık yapılmasını istiyorlar ki AB de vip diye bir uygulama yok herkes eşit herkes aynı burda nerdee?

27 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren yer hizmetleri yönetmeliği değişikliğine göre, özel havayolu şirketlerine de VIP yolculara yer hizmetlerinde VIP hizmeti verme zorunluluğu getirildi.

Medyanın gözünden kaçan bu değişiklik,  28 Şubat’ta Airport TV Haber Müdürü ve Airporthaber.com yazarı Murat Herdem tarafından ilk kez gündeme getirilmişti. 

Dün Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında konuyu ele alan TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Murat Herdem’in hakkını vererek, “ İyi bir gazetecilik örneği” nitelendirmesini yapmıştı.

Bugün ise ulusal medya üzerinden birkaç hafta geçen değişikliğin yeni farkına varabildi.

İşte Habertürk Gazetesi’nde konuyla ilgili olarak hazırlanan o haber:

Havaalanında verilen VIP hizmetlerinden yararlananların sayıca fazlalığına yönelik eleştiriler sürerken, yer hizmetlerindeki VIP uygulamasının alanı da sessiz sedasız genişletildi. 27 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren Yer Hizmetleri Yönetmeliği değişikliğine göre, bu tarihten itibaren özel havayolu şirketlerine de VIP yolculara yer hizmetlerinde VIP hizmeti verme zorunluluğu getirildi. Buna göre, şirket, yolcunun karşılanmasından uğurlanmasına, bagajlarının ulaşımından tanımı belirsiz ‘diğer işlemler’e kadar her türlü VIP hizmetini bir bedel almaksızın yapmak mecburiyetinde.

50 BİN VIP ÖZELİ KULLANIYOR

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, bu duruma isyan ederek, “Özel sektör dünyanın hiçbir yerinde böyle zorlamayla ve ücretsiz VIP hizmeti vermek zorunda bırakılamaz. Bu, standartlarına uymaya çalıştığımız AB kurallarına da aykırı” dedi. Alioğlu, yılda sadece Atatürk Havalimanı’nı kullanan VIP sayısının 200 bin olduğunu belirterek, bunların yaklaşık 150 bininin Türk Havayolları, kalan 50 bininin ise özel havayolu şirketlerini kullandığını söyledi.

TEK BİR OTOBÜS 100 DOLAR

Alioğlu, “Şu an uygulama başladı ama fiiliyatta ne oluyor henüz çok belli değil. Ancak bu şekilde uygulama olursa bu havayolu şirketlerine ciddi ek maliyet getirir. Örneğin bir VIP yolcunun uçağa götürülmesi için bir HAVAŞ otobüsü kiralamanın bedeli 100 dolar. Düşünün ki bunun yolcunun bagajları, karşılanması, bırakılması gibi ek masrafları da var” diye konuştu. Alioğlu uçuşların seyrek olduğu küçük illerde VIP hizmeti vermeye çalışmanın daha zor ve maliyetli olacağını da sözlerine ekledi. Alioğlu, bu değişikliğin yapılmaması için Sivil Havacılık’a yazı yazdıklarını, ancak itirazlarının dikkate alınmadığını da dile getirerek, “Devlet benim VIP’imi sen bedavaya taşı diyor, devlete saygımız sonsuz ama bu şekilde bir uygulama özel sektör  havacılığına ek külfet getirip zora sokar” dedi.

‘Oksijen dışında her şeyi parayla satanlar düşünsün’

Bazı özel havayolu şirketleri de bu yönetmelik değişikliğinden etkilenmeyecekleri görüşünde. Örneğin Atlasjet’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, VIP hizmetini zaten daha önceden de verdiklerini, yönetmelik olsa da olmasa da bu hizmeti vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Ersoy, bu hizmetlerin bir ek maliyetinin tabii ki olduğunu, ancak bu maliyetlerin kendi bütçelerinde zaten yer aldığını, hesaplarını buna göre  yaptıklarını vurguladı. Ersoy, şöyle konuştu: “Bizim sadece bir uçak için koltuk arası genişletme maliyetimiz 1.5 milyon dolar. İkramın yıllık maliyeti 5 milyon dolar. Benim için VIP hizmetinin maliyeti devede kulak kalır. Bu değişiklikten etkilenecek olanlar, maliyeti minimumu düşürme modeliyle çalışanlar, yani oksijen dışında her şeyi parayla satanlar.”

‘İşin bir de psikolojik boyutu var’

Yönetmeliğin ardından bu hizmeti mecburen vermeye başladıklarını söyleyen Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise maliyetin yanı sıra olayın psikolojik boyutuna dik kat çekti. Kendilerinin VIP hizmeti vermediğini anımsatan Sabancı, “Bizim uçağımızda herkes eşit şartlarda sıraya giriyor. Ben bile sıraya girip uçağa öyle biniyorum. Şimdi VIP kapsamında farklı bir hizmet vermek gerekiyor. İşin hem maliyet hem de psikolojik boyutu var” dedi.

VIP’den kimler yararlanabilir?

- Cumhurbaşkanı, eski cumhurbaşkanları
- Başbakan, eski başbakanlar
- TBMM Başkanı ve vekili, kâtip üyeleri,
idare amirleri, eski başkanlar
- Bakanlar, eski bakanlar
- TBMM’de grubu bulunan siyasi parti
başkanları, eski başkanları
- Genelkurmay Başkanı
- Milletvekilleri, eski milletvekilleri
- Büyükelçiler
- Yüksek yargının başkanları ve üyeleri,
eski başkanları
- Kuvvet komutanları, generaller ve
amiraller
- Valiler
- Büyükşehir belediye başkanları
- Devlet veya vakıf üniversitesi rektörleri

Not: Listeye söz konusu kişilerin eşleri ve çocukları da dahildir. Liste tüm VIP listesini yansıtmamaktadır.

VIP listesi uzun ve muallak bir liste

Musa Alioğlu, havaalanında VIP hizmetlerden yararlanacak kişilerin listesinin uzun ve tanımı belirsiz, muallak ifadelerle dolu bir liste olduğunu hatırlatarak, “81 ilin valisinden tutun, belediye başkanlarına, onların eşlerine, askerlere ve onların ‘beraberindeki heyete’, milletvekilleri, eski milletvekilleri gibi neredeyse bitmeyen bir listeyle karşı karşıyayız” dedi.

VIP'İ YENİ KEŞFETTİLER!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
NEDENSE BU VIP OLAYI HEP BIZIM GIBI GERI KALMIS, HALKININ COGU CAHIL VE FAKIR OLAN, GORMEMISLERIN,HANEDAN VE GOSTERIS MERAKLILARININ VE VATANDAS VERGILERINI DUSUNCESIZCE HARCAYANLARCA YONETILEN ULKELERDE OLUYOR.....SANKI COK GEREKLI COK ELZEM BIR OLAYMIS GIBI HERKES VIP OLMANIN PESINDE...THY DE BUNUN FIGURANLARINDAN... AZ ONCE ONEMLI BIR VIP YOLCU PARIS UCAGINI KACIRMAMASI ICIN 30 DAKIKA ROTARA SOKULDU VE O VIP YOLCU UCAGA ALINDI INANMAYANLAR ARASTIRIR BULUR AYIP YA 1 VIP YOLCU ICIN BU YAPILIR MI??? KIMSE YALANLAYAMAZ BIZ GERCEGIN NE OLDUGUNU GAYET IYI BILIYORUZ...HERKES ARASIN BEKLETSIN UCAGI O ZAMAN DEGIL MI EY BADEM BIYIKLILAR?????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
TERORISTLERDEN TUT LOLIPOP SARKICI BOZUNTULARINA, SPOR KULUPLERININ BASKANLARINDAN TUT EMNIYET MISAFIRLERINE KIMI ARASAN VIP DEN GECIYOR..TAM BIR CIFTLIK YANI HATTA YOL GECEN HANI..NE GUZEL VATANDAS VERGISIYLE BELES YE, IC ,BUSINESS CLASS A UPGRADE OL ,SALONLARDA MILLET SANA HIZMET ETSIN ....YAZIK YA BU MILLETIN VERDIGI VERGILERE HERSEYE YAZIK..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yukarıdaki VIP listesi eksik. Terlikle gezenler de girebilir. Unuttunuz mu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne zaman bitecek bu vıp rezaleti? devleti yönetenlerin ve ya mevki makam sahiplerinin gösteriş,ayrıcalık,hanedan merakı yüzünden havalanında onlarca kez vip yolcuların rezilliklerine şahit oldum..yok halı nerde yok bagajımı taşı yok o yok mu bu yok mu..hiç düşünmüyorlar ki vatandaşın vergileriyle karşılanıyor bütün bu masraflar...umurlarında değil tabii ki..devlet kesesinden kendileri ve avaneleri bedava business class uçarlar,5 yıldızlı otellerde kalırlar, yerler içerler,vip i kullanırlar neymiş devlet prestijiymiş..sanki vatana,millete çok hizmetleri olmuş,vatandaşlarını maddi manevi refaha ulaştırmışlar gibi de utanmadan kendilerine ayrıcalık yapılmasını istiyorlar ki AB de vip diye bir uygulama yok herkes eşit herkes aynı burda nerdee?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000