28 Aralık 2020, Pazartesi 22:42:49

TATCA'dan Pegasus kazasıyla ilgili açıklama

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Pegasus Havayolları'nın geçtiğimiz Şubat ayında yaşadığı kaza ile ilgili açıklama yaptı.
  • neye tepki koyuyorsunuz cidden? yani hava trafik kontrolleri insan degil mi hata yapamaz mi? kaza dedigin sey sanki tek bir kisinin hatasiyla oluyor bu iste pilotun, yardimci pilotun, sirket yetkililerinin, havalimani yetkililerinin hatasi oldugu gibi trafik kontrolunun de hatasi olabilir. bundan daha normal ne var? herkes sutten cikma ak kasik, ucak kendiliginden dustu cunku he he...
  • "Hassasiyetle yürütülmesi gereken bu süreçte herkesi havacılık kuralları ve bilimsel veriler çerçevesinde ciddiyet ile hareket etmeye davet ediyoruz." Davet etmeden önce mevzuatı uygulamak dışındaki bilimsel verileri siz sağlasanız, memursal yaklaşımdan önce çok değer verdiğiniz bilim ışığında 3 meydanlı iniş kalkış paterni çakışan istanbulda bilimsel olarak pist değiştirmek yerine arka ruzgarla uçak indirmenin (bilimsel olarak fdm rapoları havayollarında var) bilimsel yönünü açıklasanız mesela ciddiyet sayılır. "Herhangi bir kurumu, meslek grubunu veya mensuplarını töhmet altında bırakmadan; havacılık kuralları ve bilimsel veriler çerçevesinde yapılacak teknik değerlendirmelere katkı vereceğiz. " "Bizde yanmayalım başkası da yanmasın" ama hedef milyonlarca trafik uçak vs. Bir STK olarak sizin önce üyelerinizin gelişimini sağlamanız, gelişime destek olacak bilimsel araştırmalara katkı sağlanmanız gerekir. Eğer bilimsel olarak töhmet altında kalan varsa bunu ortaya koymanız gerekir.

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Pegasus Havayolları'nın geçtiğimiz Şubat ayında yaşadığı kaza ile ilgili açıklama yaptı. 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gerçekleşen kazanın bilirkişi raporu ortaya çıkmıştı. TATCA'dan yapılan açıklamada Ulaştırma Bakanlığı'nın kaza inceleme raporu yayınlanmadan yapılan bazı haberlerde art niyet olduğu belirtildi. 

İşte TATCA'dan yapılan açıklama;

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği olarak, geçtiğimiz hafta bilgi kirliliği yaratmak ve yargı süreçlerini etkilemek amacıyla yapılan yayınlara istinaden genel bir değerlendirme yapmak istiyoruz.

Kazanın gerçekleştiği Şubat ayından itibaren, kamuoyunu yanıltıcı nitelikte yorum yapan, itham eden, hedef gösteren kişilere karşı tepkimizi ortaya koyarken ve konuyla ilgili hukuki haklarımızı korurken yargı süreçlerini etkilememeye özen gösterdik.

Bugün gelinen noktada üzülerek belirtmeliyiz ki; üyelerimizi hedef gösterir nitelikte, isimlerini kullanarak kişilik haklarına saldıran, bilirkişi heyetinin raporunun tamamını ortaya koymadan yapılan etik dışı haberler bazı kişi veya kurumlar tarafından benzer hassasiyetlerin paylaşılmadığını açıkça göstermektedir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi; bahsi geçen bilirkişi raporunu kişileri hedef göstermek için art niyet ile sızdırarak, Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanacak kaza inceleme raporunu beklemeden yapılan yayınlar ve yorumlar kabul edilemez. İlgili haberlerin teknik içeriğinin zayıflığı ve öznel değerlendirmeler içermesi de konunun ciddiyetine yakışmamaktadır.

Bu bağlamda, üyelerimizle ilgili yapılacak her türlü maksatlı yayın ve yorumun her zaman olduğu gibi karşısındayız. Hazırlanmakta olan kaza kırım inceleme raporu tamamlanmadan bilirkişi raporunun hazırlanması ve belirli kısımlarının sızdırılması uluslararası havacılık kuralları çerçevesinde hakeret edilmediğini de göstermektedir.

Hassasiyetle yürütülmesi gereken bu süreçte herkesi havacılık kuralları ve bilimsel veriler çerçevesinde ciddiyet ile hareket etmeye davet ediyoruz.

Herhangi bir kurumu, meslek grubunu veya mensuplarını töhmet altında bırakmadan; havacılık kuralları ve bilimsel veriler çerçevesinde yapılacak teknik değerlendirmelere katkı vereceğiz. Havacılık sektöründeki bazı değerli paydaşlarımızın da benzer kararlıkta olduğunu sevinerek görüyoruz.

Hava trafik kontrolörleri camiası bir bütündür. Önümüzdeki süreçte de hem üyelerimizin hem de derneğimizin tüm hukuki haklarının takipçisiyiz.

TATCA'dan Pegasus kazasıyla ilgili açıklama

Yorumlar

iyi misiniz? ~ 3 yıl önce
neye tepki koyuyorsunuz cidden? yani hava trafik kontrolleri insan degil mi hata yapamaz mi? kaza dedigin sey sanki tek bir kisinin hatasiyla oluyor bu iste pilotun, yardimci pilotun, sirket yetkililerinin, havalimani yetkililerinin hatasi oldugu gibi trafik kontrolunun de hatasi olabilir. bundan daha normal ne var? herkes sutten cikma ak kasik, ucak kendiliginden dustu cunku he he...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CK ~ 3 yıl önce
"Hassasiyetle yürütülmesi gereken bu süreçte herkesi havacılık kuralları ve bilimsel veriler çerçevesinde ciddiyet ile hareket etmeye davet ediyoruz." Davet etmeden önce mevzuatı uygulamak dışındaki bilimsel verileri siz sağlasanız, memursal yaklaşımdan önce çok değer verdiğiniz bilim ışığında 3 meydanlı iniş kalkış paterni çakışan istanbulda bilimsel olarak pist değiştirmek yerine arka ruzgarla uçak indirmenin (bilimsel olarak fdm rapoları havayollarında var) bilimsel yönünü açıklasanız mesela ciddiyet sayılır. "Herhangi bir kurumu, meslek grubunu veya mensuplarını töhmet altında bırakmadan; havacılık kuralları ve bilimsel veriler çerçevesinde yapılacak teknik değerlendirmelere katkı vereceğiz. " "Bizde yanmayalım başkası da yanmasın" ama hedef milyonlarca trafik uçak vs. Bir STK olarak sizin önce üyelerinizin gelişimini sağlamanız, gelişime destek olacak bilimsel araştırmalara katkı sağlanmanız gerekir. Eğer bilimsel olarak töhmet altında kalan varsa bunu ortaya koymanız gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biri ~ 3 yıl önce
Siz pist değiştirmek ha deyince oluyor sanıyorsunuz belki de.. havadaki uçakların planlamasını yapıp en az gecikme olacak şekilde emniyeti de ihmal etmeden pist değişimi yapılır. Zaten ses kayıtlarında pistin değişeceğinden bahsediyorlar. Ayrıca bazen rüzgar çok fazla değişken olabilir.. bunları geçtim , uçak ters piste inemez diye bir şey de yok. Limiti yeterliyse inebilir tabii ki. Kaptan pilot bile kule bize inmeyin diyemez zaten biz karar veririz diyor ama siz çok bilmişler her şeyi biliyorsunuz kendinizce. kontrolörler yüzlerce kazayı önler işini yapıyor olur kimse kahraman demez ama hata yaptığında hain muamelesi görür böyle.. hani ben hata olduğunu da düşünmüyorum havacılıkta uygulanan şeylerin dışında bir şey yapmamışlar.. ASIL meseleye gelirsek bir örnek vereyim..2002 yılında Almanya civarında meydana gelen ölümlü bir uçak kazasında kusurlu olan kontrolör iki yıl sonra bıçaklanarak öldürüldü...Henüz dava sonuçlanmadan insanların isimlerini servis ederek hedef gösterilmesine karşı çıkılıyor bu açıklama ile. Ama siz yine eleştirecek yer arıyorsunuz. Allah akıl fikir versin ne diyeyim daha.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000