03 Nisan 2008, Perşembe 14:06:31

Sabancı'dan Pegasus gerçeği!

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı Pegasus gerçeğini şu sözlerle açıkladı...

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, uçuşlara başladıkları Kasım 2005’den geçen yılın sonuna kadar Türkiye’de havacılık sektörünün yüzde 36, Pegasus’un ise yüzde 64 oranında büyüdüğünü söyledi.

Sabancı, en iyi satış yapan acentelere plaket vermek üzere geldiği Adana’da yaptığı açıklamada, sektöre yenilik ve rekabet getirmek amacıyla Pegasus Hava Yollarını 2005’de satın alarak, aynı yılın kasım ayından itibaren de uçuşlara başladıklarını anımsattı. Sektöre girerken "güven ve emniyete önem vereceklerini" söylediklerini belirten Sabancı, geçen yıl 4,1 milyon yolcu taşıdıklarını ve 2007’de Türkiye’nin en büyük özel hava yolu şirketi olduklarını ifade etti.

Pegasus’un pazara girmesiyle çok yüksek fiyatlarla uçak bileti tekelinin kırıldığını ifade eden Sabancı, "Pastadan hem pay aldık hem de bilet fiyatlarını yüzde 25 indirdik" dedi. Türk halkının Pegasus’la ucuz seyahat etme imkanına kavuştuğunu anlatan Sabancı, "Türkiye’yi 55 YTL’den başlayan fiyatlarla tanıştırdık, ardından fiyatlarımızı 25 YTL’ye indirdik. Şimdiki bilet fiyatlarımız 20 YTL ve 15 Avro’dan başlıyor. Bugüne kadar da 516 bin 352 kişi en düşük fiyatlardan bilet satın aldı.

Türkiye’nin tek düşük maliyetli hava yolu şirketiyiz" dedi. Sabancı, zamanında kalkış oranlarının geçen yıl itibariyle yüzde 91 olduğunu ve filolarında 21 uçağın bulunduğunu ifade ederek, 1.8 milyar dolarlık yatırımla 12 uçak siparişi verdiklerini, bunlardan 2’sinin filolarına dahil olduğunu, 2’sinin yıl sonuna kadar katılacağını, 8’inin ise 2012 yılına kadar kendilerine teslim edileceğini kaydetti.

UÇAK İÇİ İKRAMLAR

Sabancı, uçak içi ikrama da yeni düzenlemeler getirdiklerini, uçakta suyu parayla sattıklarını ve geçen yılın nisan ayında başladıkları bu uygulamayla yıl sonuna kadar 2 YTL’den 128 bin şişe su satışı yaptıklarını bildirdi. Ayrıca her ay çorbadan, dondurma ve milli piyango biletine kadar 86 bin ürünü tüketici ile buluştururken, yılbaşı öncesi 24 bin bilet satan personele komisyon verdiklerini kaydeden Sabancı, "Misafirlerimiz ne hizmet alıyorsa onun parasını ödüyor" dedi.

Uçağın içine ve dışına reklam alarak geçen yıl 880 bin avro gelir sağladıklarını, bu yıl ise 1 milyon avro gelir hedeflediklerini belirten Sabancı, şunları kaydetti: "2008’deki reklam bütçemiz 7.5 milyon avro. Reklam giderini sıfıra indirmek için uçaklara reklam alma uygulamasına ilk etapta 5 uçakla başladık. Bunu her geçen yıl artıracağız. 3 yıl içerisinde alacağımız reklamlarla bu gideri sıfırlamak istiyoruz. Bunu yaparsak fiyatları daha da düşürürüz." Sabancı, 2006’da şirketlerine 77 bin 601 kişinin iş başvurusu yaptığını ve insan kaynaklarının verimliliğini artırmak için geçen yılın haziran ayından itibaren başvurulardan 10 YTL almaya başlamalarıyla birlikte bu sayının 5 bine kadar düştüğünü bildirdi. Sabancı, bu sayede verimliliği artırdıklarını ve istenilen özellikteki başvuruların gelmeye başladığını ifade etti.

ADANA’DAN TAŞINAN YOLCU

Sabancı, Adana’dan iç hatlarda Antalya, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Trabzon’a, dış hatlarda ise Amsterdam, Düsseldorf, Kopenhag, Lefkoşa, Londra, Münih, Stuttgart ve Zürih’e sefer düzenlediklerini söyledi. Tarifeli iç hatlarda ilk uçuşlarını 2005 yılında Adana’ya gerçekleştirdiklerini anımsatan Sabancı, "Pegasus Havayolları, bugüne kadar Adana’dan 290 bini aşkın yolcuyu Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli şehirleri ile buluşturdu. Adana’ya ise Avrupa ve Türkiye’den 3 yılda 285 bin yolcu taşıdı" diye konuştu.

Sabancı'dan Pegasus gerçeği!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000