25 Aralık 2020, Cuma 11:40:22

Pegasus kazasında bilirkişi raporu ortaya çıktı!

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin ölümüne 180 kişinin de yaralanmasına neden olan uçak kazasına ilişkin dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, kaptan pilot Mahmut Aslan 'asli' ve ikinci pilot Ferdinant Pondaag 'tali' kusurlu bulundu.
  • pilot arkadaşlar, meslektaşına sahip çıkmak için olayı karartmayın, o koşullarda atc izin verdi diye inmek zorunda değilsin, pilotla robotu ayırt eden şey tam olarak bu. pist kirliyse 5-10dk önce inişi tamamlayan 3 aynı tip uçak neden pistten çıkmadı. neden diger 3 uçak pas geçti. bu kaptan yetersiz bir pilottu işte kabul edin ve kendinizi geliştirin.
  • Kadar başınıza taş düşsün be kardeşim... Adam eleştiri yapıyor sonunu aldıkları paraya bağlıyor. Adam ulaşamadığı için hırs kusuyor; sonu aldıkları para...Size dünyanın en multidisipliner işlerinden birini kritik etme imkanı anca bu portallardan verildiği için yazın bakalım bilmez bilirkişiler...Pilot değilim ama para yorumlarından ben bile sıkıldım.Edep ya hu!
  • 1. Raporda Pegasus un ekip planlamasindan niye bahsedilmemis? 2. Atc herseye inis serbest diyecekse, birakalim bir robot kogalim telsizde o konussun. Nasilsa insiyatife gerek yok. 3. Piste rubber hydroplanning olup olmadi belli mi? Raporda esamesi okunmuyor. Zira, lastik izleri yillardir temizlenmiyor, nasil notamsa.. 4. Kazayi kabin memuru yapmayacak herhalde pilot yapacak. Bu raporu yazan arkadas bence yurtdisi kaza raporlarini iyi okumamis. 5. Oyle bir pist dusunun, kaza oluyor ve ilkyardim araclari 24 dakika sonra ulasabiliyor. Burasi Nepalde Everestte degil, Istanbulda.
  • Kaza Raporunu hazırlayanların arasında bir ATC personeli de olsaydı fena olmazdı.
  • Bu memlekette bilirkişi raporuna ne gerek var, herkes bilirkişi, bak şimdi yorumlara.
  • pist başında uçurum dünyanın her yerinde var. adam 3 km pist yapmış onun zaten yarısında işin bitiyor duramayıp uçağı kırıyorsan sorun kokpittedir.buyur sorgula Icaou'yu. hepiniz uzmansınız ya
  • kaza olduğunda pilot hatası diyenlere kabaran ergenler şimdide gelmiş pilot kusurlu diyen raporu kabul etmiyor. ne ayaksınız sizler ya bu pilotlar hesabınıza para falan mı yatırıyor dernek mi kurdunuz ölümüne pilotlar derneği diye? adamlar diyarbakırda vanda amsterdamda o kadar cana mal oldu uçakları düşürdü hala pilot sevdanız bitmedi.raporda aman sadece kaptanı suçlamayalım başkalarını da araya serpiştirelim diye saçmalamış resmen. buz gibi kaptan hatası kapatın konuyu gitsin
  • Yeni bayrak taşıyıcı şirketimiz Pegasus havayolları bu üzücü kazanında üstesinden gelicektir. Kalbimiz Pegasus’un bölgesel değil küresel bir firma olmasdır.
  • Bu kazanın asli kusurlularını sektör çok iyi biliyor. Kokpit ve Hava trafik üzerine baskı kuran liyakatsiz yöneticiler hic bir zaman sorgulanamayacak.
  • Olay günü f.radar kayıtlarına bakmıştım,uçak Yalovada yıldırım aldıktan sonra doğuya doğru yönelerek Gölcük üzerinden U dönüşü yapıp körfez üzerinde batıya doğru ilerleyerek Büyükada açıklarına gelip sağa doğru dönerek son yaklaşmaya geçiyor.Bu sırada arkadan esen şiddetli lodos vardı...Kule iniş yönünü poyrazdan verip lodos rüzgarını karşılatmalıydı....

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin ölümüne 180 kişinin de yaralanmasına neden olan uçak kazasına ilişkin dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, kaptan pilot Mahmut Aslan 'asli' ve ikinci pilot Ferdinant Pondaag 'tali' kusurlu bulundu.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 kişilik heyetten istenen rapor soruşturma dosyasına girdi.

"4 KİŞİ VE BİR KURUMU KAZANIN OLUŞUMUNDA SORUMLU"

Bilirkişi, dosya şüphelileri kaptan pilot Mahmut Aslan ve yardımcı pilot Ferdinant Pondaag'ın dışında Sabiha Gökçen ve Yeşilköy kule görevlilerinden iki kişi de kazanın oluşumunda gerekli uyarıları yapmadıkları, uçuş trafiğini durdurmadıkları gerekçesi ile kusurlu bulundu. Ayrıca HEAŞ da (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.) kurum olarak kusurlu bulundu.

'YILDIRIM'IN ÇARPMASI KAPTAN PİLOTU STRESE SOKTU'

Bilirkişi raporunda Kaptan Pilot Mahmut Aslan, bilirkişi raporuna muhalefet şerhi koyan üye dahil 6 kişilik heyetin oybirliği ile aldığı kararla asli kusurlu bulundu.

Aslan'ın olay günü rüzgarın kuyruk hızını, pistin ıslak oluşunu hesaba katarak uçağın pistten çıkma ihtimalini göz önüne alması gerektiği belirtilen raporda, "Yalova dolaylarında uçağa yıldırım isabet etmesinin verdiği stres ile yolcuların mevcut meteorolojik koşullardan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek amacıyla bir an önce uçağı güvenli şekilde indirmeye odaklanması sebebiyle bunu yapamadığı tespit edilmiştir" denildi.

Kaptan Pilot Aslan'ın piste stabil yaklaşma kriterlerindeki hıza da uymadan yaklaştığı savunulan raporda, "Bu nedenle Sink Rate (alçalma hızı) uyarısı aldığı, uçağı indirdikten sonra pist içinde durabilecek seviyede yavaşladığını düşünerek Autobrake (Otomatik fren) ve Speedbreak'i (Hız freni) kapatmıştır. Uçak 6 saniye boyunca pist üzerinde yavaşlamadan ilerlemiş ve pilotlar tarafından yavaşlamak amacıyla manuel olarak maksimum frenleme yapılmıştır. Sürati düşmeye başlamış olan uçak yerde kuvvetli kuyruk rüzgarı etkisiyle yavaşlayamamış ve söz konusu kaza meydana gelmiştir" denildi.

Raporda, "Yaklaşma esnasında maruz kaldıkları yıldırım sebebiyle inişe fazla odaklanıp inişe devam eden kaptan pilot Mahmut Aslan'ın meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır" denildi. 

Pegasus kazasında bilirkişi raporu ortaya çıktı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

savunmayın ~ 3 yıl önce
pilot arkadaşlar, meslektaşına sahip çıkmak için olayı karartmayın, o koşullarda atc izin verdi diye inmek zorunda değilsin, pilotla robotu ayırt eden şey tam olarak bu. pist kirliyse 5-10dk önce inişi tamamlayan 3 aynı tip uçak neden pistten çıkmadı. neden diger 3 uçak pas geçti. bu kaptan yetersiz bir pilottu işte kabul edin ve kendinizi geliştirin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotlar ~ 3 yıl önce
Kadar başınıza taş düşsün be kardeşim... Adam eleştiri yapıyor sonunu aldıkları paraya bağlıyor. Adam ulaşamadığı için hırs kusuyor; sonu aldıkları para...Size dünyanın en multidisipliner işlerinden birini kritik etme imkanı anca bu portallardan verildiği için yazın bakalım bilmez bilirkişiler...Pilot değilim ama para yorumlarından ben bile sıkıldım.Edep ya hu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zoruna gitmesin ~ 3 yıl önce
pilotluk multidisipliner falan değildir abartma. parasıyla 1 yılda herkesin olduğu mesleğe saygı duymam ben. bu yüz nakli karaciğer nakli yapan adama haksızlık olur. 3 tane canın gittiği bir kazada kalkıp ölümüne pilotları savunmaya çalışanın başına taş düşsün asıl. böyle yaparak işini düzgün yapan pilotların hakkını yemeyin
paşalar ~ 3 yıl önce
paşam pardon da bu pilotlar ilah mı tövbe haşa kritik edemiyoruz. ha adamlar uçakları düşürsün kırsın insanların canına mal olsun ama kritik etmesin kimse. oldu paşam var mı başka hatamız söyle yapmayalım bir daha. bir de madem bu portallardan rahatsızsın sen niye burdasın niye yorum yazıyorsun paşam. buralar senin seviyene yakışmaz paşam
Yorum ~ 3 yıl önce
1. Raporda Pegasus un ekip planlamasindan niye bahsedilmemis? 2. Atc herseye inis serbest diyecekse, birakalim bir robot kogalim telsizde o konussun. Nasilsa insiyatife gerek yok. 3. Piste rubber hydroplanning olup olmadi belli mi? Raporda esamesi okunmuyor. Zira, lastik izleri yillardir temizlenmiyor, nasil notamsa.. 4. Kazayi kabin memuru yapmayacak herhalde pilot yapacak. Bu raporu yazan arkadas bence yurtdisi kaza raporlarini iyi okumamis. 5. Oyle bir pist dusunun, kaza oluyor ve ilkyardim araclari 24 dakika sonra ulasabiliyor. Burasi Nepalde Everestte degil, Istanbulda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haddini bil ~ 3 yıl önce
yazdığın herşey zorlama herşey saçmalık. pilotu koruyacağım diye uydurulan elementler. rapor asli kusurlu bulmuş hala yok şu yok bu birilerine çamur atma çabası. böyle yaparak pilotları yüceltmez aksine aciz duruma düşürürsünüz. atc hakkında yazdıkların ise en saçması adamlar avrupalı eşitinin onda bir maaşını alıyor ve her türlü bilgiyi vermiş yardımı sağlamış pilota. havacılıkta insiyatif yoktur kurallar vardır. insiyatif alırsan aha bu kaptan gibi kırarsın uçağı öldürürsün insanları. aynı piste inen yüzlerce kaptan neden kırmamış uçakları onu da sen cevapla bakalım pist sıkıntılıysa o kadar
yorumsuz ~ 3 yıl önce
ya ne adamlarsınız ya. hadi rapor yazılmadan önce elli tane bahane buldunuz pilotu korumak için rapor yazıldı bu sefer raporda niye bunlar yok muhabbeti. ya kardeşim zorlamayın adam asli suçlu işte suçluya da suçlu demesini öğrenin yada kabul edin. kendinizi komik duruma düşürüyorsunuz sağa sola çamur atarak
? ~ 3 yıl önce
Kaza Raporunu hazırlayanların arasında bir ATC personeli de olsaydı fena olmazdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olur mu hiç ~ 3 yıl önce
Aaa pilot olur mühendis olur veteriner bile olur ama Atc olmaz yoksa suçu kime atacaksın pilotları nasıl suçluyken mağdur ilan edeceksin
canım Türkiyem ~ 3 yıl önce
Bu memlekette bilirkişi raporuna ne gerek var, herkes bilirkişi, bak şimdi yorumlara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emekçi mi ~ 3 yıl önce
pist başında uçurum dünyanın her yerinde var. adam 3 km pist yapmış onun zaten yarısında işin bitiyor duramayıp uçağı kırıyorsan sorun kokpittedir.buyur sorgula Icaou'yu. hepiniz uzmansınız ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uzayın ~ 3 yıl önce
kaza olduğunda pilot hatası diyenlere kabaran ergenler şimdide gelmiş pilot kusurlu diyen raporu kabul etmiyor. ne ayaksınız sizler ya bu pilotlar hesabınıza para falan mı yatırıyor dernek mi kurdunuz ölümüne pilotlar derneği diye? adamlar diyarbakırda vanda amsterdamda o kadar cana mal oldu uçakları düşürdü hala pilot sevdanız bitmedi.raporda aman sadece kaptanı suçlamayalım başkalarını da araya serpiştirelim diye saçmalamış resmen. buz gibi kaptan hatası kapatın konuyu gitsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzayin diyene ~ 3 yıl önce
Anana yazik ...babanaa yazik...senin gibi bir evlatlari var
hadi canım hadi ~ 3 yıl önce
vereceğiniz cevabınız olmayınca böyle anaya babaya kadar dil uzatırsınız işte. Allahın ergenleri herkesi kendiniz gibi bilgisiz sandınız atıp tutun buralarda. haddinizi bildirenler çıkınca da saçma sapan yorumlar. bence sizler kendinizden utanın asıl. bu kazada masum 3 can gitti kimse hikaye anlatmasın hatasını kabul etsin
Tutkatc ~ 3 yıl önce
Kondüktörün, pilotun, kontrolörün, şöförün vb kellelerini almak kolay. Eğer olayın asıl sebeplerini bulup çıkartamassan, daha nice canlar yanacaktır. Türkiye' de hiç mi MAX hadisesi olmadı?
Bayrak taşıyıcı firma PEGASUS ~ 3 yıl önce
Yeni bayrak taşıyıcı şirketimiz Pegasus havayolları bu üzücü kazanında üstesinden gelicektir. Kalbimiz Pegasus’un bölgesel değil küresel bir firma olmasdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asli kusurlu ~ 3 yıl önce
Bu kazanın asli kusurlularını sektör çok iyi biliyor. Kokpit ve Hava trafik üzerine baskı kuran liyakatsiz yöneticiler hic bir zaman sorgulanamayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumcubaba ~ 3 yıl önce
Olay günü f.radar kayıtlarına bakmıştım,uçak Yalovada yıldırım aldıktan sonra doğuya doğru yönelerek Gölcük üzerinden U dönüşü yapıp körfez üzerinde batıya doğru ilerleyerek Büyükada açıklarına gelip sağa doğru dönerek son yaklaşmaya geçiyor.Bu sırada arkadan esen şiddetli lodos vardı...Kule iniş yönünü poyrazdan verip lodos rüzgarını karşılatmalıydı....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yapma ya ~ 3 yıl önce
kule de bunu bilmiyordu söylediğin çok iyi oldu valla. ya kardeşim şaka mısınız pilota bilgi verilir gerisi kaptan kararıdır adam son yaklaşmada zaten. pistte değişmiş. kendisi bile hatasını kabul ediyor demeçlerinde kimseyi suçlamıyor sizler hala element uydurma çabasındasınız
Size de peki ~ 3 yıl önce
Herkes lodos yonune kalkis- inis yaparken kaptan ben poyraza inip-kalkacagim diyebilirmi ? Dunyanin heryerinde bunun cevabi HAYIR dir.
Kpt ~ 3 yıl önce
O zaman inecekleri ve kalkacakları pisti pilotlar kendileri seçiyor diyorsun yani
Turkatc ~ 3 yıl önce
Buda bize küpe olur. Biz herkesi bekleme ya alır pisti döneriz .

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000