12 Mart 2020, Perşembe 13:23:33

Pegasus kazası Meclis gündeminde

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı’nın Pegasus’un kazası ve tutuklanan pilotu hakkında yaptığı açıklamaya ilişin olarak CHP izmir Milletvekili Murat Bakan TBMM’ye bir soru önergesi verdi.
  • Corona virüsü nedeniyle uçuş iptalleri yapan şirketler kervanına Pegasus ta girdi. Ekipler uçuşa gitmeyince, elinde klavye trollük yaparak mesai harcıyor galiba. Pegasusa negatif yorum yapanlara ne çok contr-attack yapan var. Hepsinin de Pegasustan olduğu nasıl anlaşılıyor ama. Ama helal olsun size, mayışın hakkını öyle veya böyle veriyorsunuz. Umarız %55 hisse kaybı yaşayan şirket kapısına kilit vurmak zorunda kalmaz. Öyle olursa Trollük emeklerinize çok yazık olacak. Pegasus kesinlikle sizi düşünmez.
  • Atın kesin bakalım, milletin hakkını yiyin bakalım. Sizi gidi piyonlar sizi. Sizi gidi mangutlar sizi.
  • Seni bir bulayım kim kimin dilini kesiyor görürüz.
  • Atmayan namerttir, Kaza yapan pilot neyse tutuklayan savcı da ondan beter. Al birini vur ötekine, Saçma sapan adamlarsınız. Kes mes ATP ezberle pilot ol. zaten sistem bu, uçuyor birde. Pilotlar hata yapar. Hepsi yapar. Hepsi. Hata yapmayan pilot yok
  • Kaptan olmanın beraberinde getirdiği büyük sorumluluk vardır, işin en önemli parçasıdır. Verdiğin kararların, aldığın risklerin sadece seni değil, uçakta taşıdığın tüm yolcuları etkileyeceğinin sorumluluğunda davranman gerekir. Son kararı veren ve uygulayan kişi kaptandır ve kaptanlık pozisyonu bu bilinç ile hareket etmeyi gerektirir. Fırtına, pistin kaygan olması, şirket baskısı, yıldırım çarpması (bu arada yıldırım çarpınca en yakın meydana inilir diye bir kural ya da gereklilik daha önce duymadım) etken faktörlerdir, bu bilgiler ışığında son kararı verecek kişi kaptandır ve verilen kararın sorumluluğu kaptana aittir. İşin özü bence budur.
  • Bazı mantıklara ve görüşlere göre o zaman bu ülkede her mesleğe bir kanun olması lazım, hastasını öldüren doktora tıp kanunu, yanlışlıkla kurşun sıkıp öldüren polise polis kanunu, hırsıza hırsız kanunu, vatandaşı soyan taksiciye de taksici kanunu mu lazım? Hakimin verdiği karar tartışmaya açık doğru, ama sizin bahsettiğiniz kanunun olmuş olması bu sonucu nasıl değiştirir orası çok açık değil, bu adamdan önce o piste inen her uçak fren yapıp pisti terk etti, FDR ilk kayıtları geç frenlemeyi işaret ediyor, Pilot savunmasında pistteki tekerlek izinden bahsediyor...
  • Umarım yetkililer bu soruların cevaplarını tek tek verirler Ya lütfen artık ülkesini seven, yalan söylemeyen. Sorulara cevap veren insanlar bakan ve yöneticilerimiz olsun, işini güzel yapamıyorsa istifa eden bakanlar yöneticiler olsun...
  • Clearwayin ucurum olmasi da mi kaptanin hatasi?? Pistin fren tutmuyor olmasi da mi? Kaza oldugundan beri yagmurlu gunlerde kulenin runway inspection due to poor braking soylemiyle araclar gorev yapiyor. Bu braking action kazadan sonra mi poor olabildi?
  • Ne iş yaptığı bilinmeyen, yukarıdan gelen talimatları 'kaldır elini', 'indir elini' modunda uygulamak dışında hiçbir fonksiyonu olmayan, milleten alınan vergiler ile maaş alan ve millete bir faydası olmayan insanların oluşturduğu bir kurumun soruna çözüm bulmasını beklemek 'Polyanna' bile olsan hayalgücünü zorlamaktır. Bunca yıldır havacılık sektöründe çalışan insanların tabi olacağı kanunla ilgili hiçbir girişimde bulunmayan bir topluluktan çözüm beklenemez. Aldıkları maaşta benim ödediğim vergilerden kuruş katkı varsa boğazlarına takılır inşallah. Bu kazada, her kazada olduğu gibi birçok faktör vardır ama ne tazık ki son kararı veren kişi kaptandır ve bu kazada kaptanın verdiği karar yanlıştır. Pas geçmesi ve 24 pistine inmesi gerekirdi. Ama kaptanın bir suçlu gibi hapiste tutulması da yanlıştır. Yapılan hata mahkeme kararı ile cezalandırılabilir ama kaptana katil muamelesi yapılması ise ülkedeki adalet sisteminin ayıbıdır.
  • Pilotu tutuklayan savcı hangi okuldan mezun acaba? Eğitim almış mı? Okuma yazması varmı? Çok merak ettim.

Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı’nın Pegasus’un kazası ve tutuklanan pilotu hakkında yaptığı açıklamaya ilişin olarak CHP izmir Milletvekili Murat Bakan TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Oktay Erdağı yaptığı açıklamada pilotun tutuklanmasının uluslararası kurallara aykırı olduğunu vurgulayarak, bu kazada tek başına pilotu suçlu ilan etmenin vicdanları yaraladığını ve başta Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işleticisi olmak üzere diğer ilgili kurum veya kuruluşların sorumluluklarıyla ilgili olarak gazetemize kapsamlı açıklamalarda bulunmuştu. Konuya ilişkin olarak CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın da TBMM’ye verdiği soru önergesi şu şekilde:

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. maddeleri gereğince Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim.

Türkiye’de Sivil Havacılık alanında faaliyet gösteren hava yolu şirketlerinin sektörden çekilmek zorunda kalmasını konuyla ilgili uzmanlar ülkenin içinde bulunduğu bölgede yaşanan istikrarsızlığa, dünyada ve ülkemizde yaşanmakta olan ekonomik sıkıntılara ve kötü yönetimlere bağlamaktadır. Son aylarda yaşanan ve Türk Sivil Havacılığı’nın geldiği kötü duruma işaret eden uzmanlar, Atlas Hava Yolları filosunda bulunan 20 uçakla yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırılmış sermayesi olmasına rağmen batmış olmasını örnek göstermekle, uluslararası kuruluşlar nezdinde Türk sivil havacılığının itibar kaybına neden olduğunu ifade etmektedirler. Geçtiğimiz günlerde Sabiha Gökçen Havaalanı’na inişi esnasında pistten çıkarak kaza yapan Pegasus uçağının da bu algıyı artırdığını belirten uzmanlar, özellikle Türkiye’ye uçak kiralayan şirketlerin bundan sonra daha temkinli davranacaklarını, sigorta şirketlerinin primlerini daha çok yükselteceklerini ifade etmektedir.

Bu bağlamda;
1. Son yıllarda defalarca basında da yer aldığı üzere, Türkiye’deki birçok kazadan sonra kazalardan da ders çıkararak SHGM tarafından yayımlanan “Pilotların Kaptan Olarak Aranması Ve Kaptan Eğitimine ilişkin Esaslar” talimatı 2017 yılında neden yürürlükten kaldırılmıştır? Bu talep hangi şirket veya şirketlerden gelmiştir?

2. En son meydana gelen Sabiha Gökçen’deki kazada kule yerde kalkış bekleyen 2 uçağa “biraz bekleyin rüzgar nedeniyle 10 dakika içerisinde pistin iniş kalkış yönünü değiştireceğiz” demiş olmasına rağmen inişteki Pegasus’un bu uçağına neden bekle dememiştir? Hava Trafik kontrolörü kaptan pilotu hava durumu ve rüzgarın şiddet ve yönü konusunda son derece kapsamlı bir şekilde bilgilendirmiş olmasına rağmen kaptan neden dayvört edip bir başka meydana inmek yerine ısrarla inmeye karar vermiştir? Son yaklaşmada rüzgarın yönünün ve hızının ani değişmesi ve uçağın arkadan 37 knot rüzgar almasına rağmen pilot neden pas geçmek yerine inmeye devam etmiştir?

3. Sabiha Gökçen Havalimanındaki pistin “tercihli pist” olduğu ve bu piste ilişkin olarak “tercihli pist kullanım sisteminin Türk AIP’sinin (AD 2LTFJ-14) bölümünde yayımlanmış olmasına ve 0.6 Pist başından inişlerde arka rüzgar bileşeninin pist kuruysa en fazla 10 knot, pist ıslaksa en fazla 5 knotın üzerinde olması halinde iniş yapılmaması yönünde tehdit/kısıtlama varken ve bu Türk AIP’ sinde yayınlanmışken söz konusu uçağın inişine neden müsaade edilmiştir ve/veya kaptan pilot neden inmeye karar vermiştir?

4. Kötü hava koşulları ve yağmur nedeniyle havalimanı işleticisinin ICAO Ek 14 ve ICAO Doc. 9137 port 2’ye göre pist frenleme katsayısını sık sık ölçüp kuleye bildirmesi, kulenin de iniş kalkış yapacak pilotları bu konuda bilgilendirmesi gerekirken en son olarak pist frenleme katsayısı kazadan ne kadar önce yani ne zaman ölçülmüştür? Kaza yapan pilota bu değer bildirilmiş midir?

5. Sabiha Gökçen Havalimanında tek bir pistin olması ve yoğun uçak trafiği nedeniyle mevcut pistin özellikle de uçakların inişte teker koydukları yerin ve kalkışta teker kestikleri yerin ICAO EK 14, ICAO Doc. 9137 Pan 2 ve Milli mevzuat gereğince en az 2 ayda 1 kez uygun olarak seçilecek olan kimyasal maddeler ile yıkanarak lastik tozundan ve diğer kaygan maddelerden arındırılması ve haftada bir kez de sürtünme testinin yapılması gerekmekteyken en son olarak bu pist ne zaman temizlenmiştir? Ve sürtünme testi ne zaman yapılmıştır?

6. Hava Trafik Kontrolörleri ve Pilotların meteoroloji konusundaki eğitimleri ve bilgileri sorgulanmış ve eğitim programları tekrar gözden geçirilmiş midir? İlave eğitim koşulu getirilecek midir?

7. Sabiha Gökçen Havalimanındaki mevcut pistin kaplaması trafiğe açıldığı günden bugüne kadar en son ne zaman yapılmıştır? Bu konu havaalanına sertifika verilirken SHGM tarafından onaylanması gereken Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bakım programında veya eklerinde yer almış mıdır?

8. ICAO EK 14’e göre olabilecek bu tür kazalarda itfaiyenin ve ambulansın havalimanının en uzak noktasına en geç 3 dakika içerisinde ulaşması zorunluluğu varken neden bu uçağa 28 dakikada müdahale edilebilinmiştir? Bu havalimanında en son ne zaman bu konularda tatbikat yapılmıştır?

9. 2.4 pist başında “Pist sonu emniyet alanı (RESA): uzatılan pist merkez hattına simetrik olan ve esas olarak piste erken temas eden veya pist sonunda durmayan bir uçağın uğrayacağı zarar riskini azaltmak üzere öngörülen şerit sonuna bitişik olan alanı,” oluşturulan 90 metre RESA alanı sonrası 3000 mt. Olan pisi uzunluğu 2910 metreye düşürülmüş olmasına rağmen neden hala pist uzunluğu birçok dokümanda 3000 mt. olarak yer almaktadır? Ayrıca oluşturulan bu 90 mt beton RESA alanında sonra uçağın bu sahayı da geçmesi halinde toprağa saplanabilmesi için bir toprak alan oluşturulması gerekirken, RESA’dan sonra en az 30-40 Mt. Olduğu anlaşılan çukurun orada bulunması bu kazada ölümlere ve başta da pilotlar olmak üzere yaralanmalara sebep olmuş mudur? Bu konu üzerine tespit çalışmaları yapılmış mıdır?

10. inşaatı devam eden 2. Pistin yılardır bir türlü tamamlanamaması ve mevcut pisin başta rutin bakımları olmak üzere her türlü eksikliğinin giderilmesinin yetkililer tarafından bu pistin bitimine bağlanmasının bu kazaya etkisi ne olmuştur?

11. Bu kazadan sonra kaza kırım raporu bitirilmeden pilotlar hakkında dava açılması ve kaplanın tutuklanması Türkiye’de havacılığın gelişmişlik düzeyine rağmen Havacılık ve Uzay konusunda hiçbir ihtisas mahkemesinin bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bu ve benzeri kazalardan sonra açılan davalara.’ ve bilirkişilik müessesesinin sağlıklı işlemesinin sağlanması amacıyla herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

12. THY’nin kontrolsüz bir şekilde büyümeye devam etmesi nedeniyle her yıl en az iki kez sınav açıp özel sektörün elindeki tecrübeli pilotları THY’ye aldığı bilinmektedir. Bu durumun bu kazaya herhangi bir etkisi olmuş mudur?

Pegasus kazası Meclis gündeminde

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Trol ~ 4 yıl önce
Corona virüsü nedeniyle uçuş iptalleri yapan şirketler kervanına Pegasus ta girdi. Ekipler uçuşa gitmeyince, elinde klavye trollük yaparak mesai harcıyor galiba. Pegasusa negatif yorum yapanlara ne çok contr-attack yapan var. Hepsinin de Pegasustan olduğu nasıl anlaşılıyor ama. Ama helal olsun size, mayışın hakkını öyle veya böyle veriyorsunuz. Umarız %55 hisse kaybı yaşayan şirket kapısına kilit vurmak zorunda kalmaz. Öyle olursa Trollük emeklerinize çok yazık olacak. Pegasus kesinlikle sizi düşünmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Atın kesin bakalım, milletin hakkını yiyin bakalım. Sizi gidi piyonlar sizi. Sizi gidi mangutlar sizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Seni bir bulayım kim kimin dilini kesiyor görürüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Atmayan namerttir, Kaza yapan pilot neyse tutuklayan savcı da ondan beter. Al birini vur ötekine, Saçma sapan adamlarsınız. Kes mes ATP ezberle pilot ol. zaten sistem bu, uçuyor birde. Pilotlar hata yapar. Hepsi yapar. Hepsi. Hata yapmayan pilot yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan. ~ 4 yıl önce
Kaptan olmanın beraberinde getirdiği büyük sorumluluk vardır, işin en önemli parçasıdır. Verdiğin kararların, aldığın risklerin sadece seni değil, uçakta taşıdığın tüm yolcuları etkileyeceğinin sorumluluğunda davranman gerekir. Son kararı veren ve uygulayan kişi kaptandır ve kaptanlık pozisyonu bu bilinç ile hareket etmeyi gerektirir. Fırtına, pistin kaygan olması, şirket baskısı, yıldırım çarpması (bu arada yıldırım çarpınca en yakın meydana inilir diye bir kural ya da gereklilik daha önce duymadım) etken faktörlerdir, bu bilgiler ışığında son kararı verecek kişi kaptandır ve verilen kararın sorumluluğu kaptana aittir. İşin özü bence budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 4 yıl önce
Bazı mantıklara ve görüşlere göre o zaman bu ülkede her mesleğe bir kanun olması lazım, hastasını öldüren doktora tıp kanunu, yanlışlıkla kurşun sıkıp öldüren polise polis kanunu, hırsıza hırsız kanunu, vatandaşı soyan taksiciye de taksici kanunu mu lazım? Hakimin verdiği karar tartışmaya açık doğru, ama sizin bahsettiğiniz kanunun olmuş olması bu sonucu nasıl değiştirir orası çok açık değil, bu adamdan önce o piste inen her uçak fren yapıp pisti terk etti, FDR ilk kayıtları geç frenlemeyi işaret ediyor, Pilot savunmasında pistteki tekerlek izinden bahsediyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandas ~ 4 yıl önce
Burda herseyden once bir insanlik ayibi var!! Kaptan niye tutuklu bunu sorguladin mi hic napacak adam kacacak mi FDRlarimi yok edecek dellileri ortadan mi kaldiracak. Dur ben sana soyliyeyim , senin gibi vatandaslar devletin birsey yaptigina inansin diye tutuklu o adam! Sen bunu bi hazmet ben sana sonra gec frenleme knot ft falan anlatacagim!
Sen ~ 4 yıl önce
Konudan çok uzaksın, öyle de kalmaya devam et. Şimdi bir çay demleyip ahaberi aç ve keyfine bak bunlar senlik işler değil vatandaş
Değil mi? ~ 4 yıl önce
Tebrik ederim. Mantıklı yorumlardan biri de bu. Bunların savunmasını görenlerde bu pilotun bu piste sanki ilk defa indiğini sanır. Hadi pilotu geçelim, adamın derdi para kazanmak, bunun sürdürülebilirliği için şirketine işe yarar olduğunu göstermeye çabasında. Bu çabası ile ilk kimlerin gözüne giremeye çalışıyor? Elbette ilk amirleri olan tip müdürlerinin. Eeee nihayette atasözüdür bu boru mu? At sahibine göre kişner. Çok kıymetli Tip müdürleri pilotları sürekli maliyet etkin olmaya zorlarken, emniyet yöneticileri de çok iyi farkında olmak zorundadır ki, emniyetli tarafta kalmak her zaman maliyet gerektirir. Pegasusun en büyük sorunu, ehveni şere , ehemmi mühimme tercih etmeyi bilememesidir. Öyle dost, ahbap hatırıyla, bizim arkadaşlarımız ve dahi onların çocuklarının hatırı ile bu işlerin yürüyemeyeceğinin bilinmemesidir.
Bak sen ~ 4 yıl önce
Bak guzel kardesim pilot olmadihin medyadan yalan yanlis bilgiler edinmis ve burada ahkam kesiyorsun,dur sana o zaman kaptanin ifadesinde bahsedeyim.Kaptan ifadesinde aynen sunu soylemistir "pist temizlenmedigi ve islak oldugu icin frenler tutmamistir frenlerin sonuna kadar basmama ragmen ucak da deselerasyon gerceklesmedi,pistin uzerindeki sularin birikinti yapmamasi icin tahliye mazgallari yok hydroplaning olusmamasi ici pist temizlenmemis"simdi gelelim senin 6 saniye gec fren yapti muhabbetine,s3n fdr datasi okumayi biliyormusun? Ben biliyor ve okudum o senin eeg gibi grafikleri o zaman anlatayim o on rapo4u kimlerin hazirladigi neden b3lli degil ? Neden altinda imzalari yok ? Dur hemen anlatayim o senin agzina doladigin raporu hazirlayanlardan birisi kimya muh3ndisi oburu de helikopter pilotu,ve rapora o kendini kozmonot zanneden zatlar " Kaptan HATALI OLARAK " diye ifade yazmis 1-bu ifadeyi kendisini hakimin yerine koyarak yazamaz.2-fdr i adam gibi okuyabilseydi kimya muhendisi ve helikopter pilotu ucak teker koydugunda ruzgar 37 kt degil 12 kt oldugunu gorurdu,hadi bunlarida gectim pegasusun hic mi sucu yok ? Ne dersin daha anlatayim mi dhmi nin hic mi sucu yok ? Shgm nin hic mi sucu yok ? Bak o zaman ac shgm nin sayfasini havalimani sertifika kosullarini bir incele ne diyor? RESA pist yuzeyinden en fazla 5 derecelik egime kadar kabul ediliyor peki 24 pist basindaki egim kac derece ? 90 peki pist uzunlugu 3000m degilmi peki buna stopway dahil mi ? Normal de olmamali peki 24 de dahil yani pistin uzunlugu gercekte 2910 m,3000m degil peki airportchartta varmi bu detay ? Yok peki savcilik kayitlari 15.18.57 de ne diyor sabiha kule telefonda ? " ucagi inise serbest kildik ama ucak pistten cikabilir,peki yesilkoy ne diyor " ne yapalim yolladik bir kere " yani hukukda bunun adi taksir degil OLASI KASTTIR. anladin mi hicbir sey bilmeden bos konusan beyzade.Ucaga Yildirim carpmis peki neden? Cunku 24 e arrival verilmis iken sen admi korfez uzerinden heading ile cevirip yalova uzerinde cb nin icine sokarsan ve kaptanin israrla kacinma yapmasina kulak asmaz ve yildirimi carptirirsan peki kitap ne diyor yildirim carpmasinda en yakin neydana in der. Kaptan niye pas gecmedi diye ufurmeyin kaptan DA ya kadar alcalmaya yetkili kararini DA da verir,cunku kilenin rapor ettigi ruzgar pistt3n 10 m yukseklikte yani flare irtifasinda,kule onu rapor etmiyor cunku 12 kt kule pas gecen 600 feetteki 37 knot ruzgari rapor ediyor simdi hatalar zincirini anlayabildin mi ? Kule DA ya kadar sorumlu degil ucak pisti terk edene kadar sorumludur.yani demem o ki senin ilmin bilmin burada ahkam kesmeye yetmez.Hele hele hukuki bilgin hic yetmez,asil suclular disarda iken biraz az konusun lutfen.
Kanun. ~ 4 yıl önce
Havacılık sektöründe çalışanlar diğer kanunların kapsamı dışında bırakılmıştır, yapılan işin şartlarının özel olmasından, çalışma gün ve saatleri, diğer haklar gibi konularda diğer sektörlerde çalışanlar için belirlenen şartlara uymak mümkün olmadığından ayrı bir kanunla limitlerin ve hakların belirlenmesi gereklidir. Ayrı kanun olmayınca işveren sizi işine gelen kanuna tabi tutar, siz de haklarınızı savunamazsınız. Kanun bu kazayı önleyemezdi belki ama hakların belirlenmesi ve savunulabilmesi açısından önemlidir.
Bak sen’ e ~ 4 yıl önce
Pilotun ifadelerine ulaştığına göre şirket içinden ve yönetimdensin. Kimyacılarla Helikoptercilere çamur attığına göre de muhtemelen Hava Kuvvetleri kökenlisin. Bu kültürden gelen herkesin ortak kullandığı terimler de hep aynı. F16 ile veya F4 ile uçmayanı pilot saymazsınız. Uçağı Fighter gibi indirmeyeni de. Son 3 pistten çıkma olayında da, son 20 yılda Türk Sivil Havacılığına kayıtlı uçaklarla yapılan kazalarda da ortak özelliklerine odaklanın. Sonuç açık ve net ortadadır. Van Kazası, Sorumlu Kaptanın kökeni? Diyarbakır kazası, Kazası, Sorumlu Kaptanın kökeni? Isparta kazası, Kazası, Sorumlu Kaptanın kökeni? Amsterdam kazası, Kazası, Sorumlu Kaptanın kökeni? Veee geldik Pegasusun son 3 kazasında da Sorumlu Kaptanın kökeni? Buraya bir odaklanın bakın ne göreceksiniz? Siz Annex 14 ve ilgili ICAO Doc ların daha adını bilmezken, ICAO daki C nin Civil olduğundan, yaptığınız operasyonun da Sivil bir ulaştırma operasyonu olduğundan dahi haberiniz yokken çıkıp otoriteye, otoritedeki çalışanlara çamur atmayın. Yolcu uçağını F16 veya F4 gibi indirmeye çalışmanın sonuçları ortadadır. Hala kendinizden başkasını pilot olarak görmüyorsunuz. Çünkü siz Astronotsunuz. Kimsenin de yıllarca bu ülkede bu işi öğrenmesine ve sektörü ülkede geliştirmesine izin vermediniz. Bu kadar sert olmayın. Doğa kanunudur, sert olan şeyler esnemeyi bilmedikleri için kırılgandırlar. Kırılırsınız. Kırılıyor ve uçakları kırıyorsunuz da.
Bak sen'e cevap yazana ~ 4 yıl önce
Bak aslan parcasi kimsin nesin ne udugu belirsiz bir tipsin konusmandan belli oluyor,herhalde kuyrugunami bastim hayirdir nedir bu asker dusmanligin,bana tarih dersi verene kadar bilgilerini once tazele,bak bu kazayi yapan kaptan magmut aslan asker kokenli degil biyoloji ogretmeni idi sivil tani anladin mi? gelelim tarih dersine,bak guzel kardesim daha bundan 20 yil oncesine kadar sivil havacilikta sivil koken kaynagi cok azdi esas kaybak asker kokenli idi,yani hirsla saldirmissin ama bosa,o donemlerde asker sayisi fazla iken kaza kirim olayi tabiki asker kokenlinin basina gelmesi hayatin dogal akisina aykiri degildi.Seni tanidim kimya muhendisi hemen duygularina yenik dusmussun,bak o zaman sana soyle anlatayim farz etki bir kimyasal maddenin arastirilmasi ve bu konuda rapor yazilmasina otorite olarak bir pilotu gorevlendirmek nasil abes ile istigal ise bir ucak kazasinin arastirilmasinda da kimya muhendisinin arastirmasi bir o kadar abestir.Ayrica sizler hakkinda da tck 257 ye gore suc duyurusunda bulundum kalbini yorma engin havacilik bilgini gel karsimda orada anlat,oyle shgm yi kurtarmak icin yanlis ve tarafli savciya suc duyurusu yazmanin bedelini mahkemede yargilanir iken zaten vereceksin sana son tavsiyem.sakin sakin baskalarini kurtaracagim diye tetikci olma sonra tek basina hesqp vermek zorunda kalirsin.savciya bilgi notunda adinda imzanda var gel imzani inkar ette gorelim,asker dusmanligi yapacagina kendine iyi jir avukat bul isin zor aslan parcam
Güzel sorular ~ 4 yıl önce
Umarım yetkililer bu soruların cevaplarını tek tek verirler Ya lütfen artık ülkesini seven, yalan söylemeyen. Sorulara cevap veren insanlar bakan ve yöneticilerimiz olsun, işini güzel yapamıyorsa istifa eden bakanlar yöneticiler olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Clearway ~ 4 yıl önce
Clearwayin ucurum olmasi da mi kaptanin hatasi?? Pistin fren tutmuyor olmasi da mi? Kaza oldugundan beri yagmurlu gunlerde kulenin runway inspection due to poor braking soylemiyle araclar gorev yapiyor. Bu braking action kazadan sonra mi poor olabildi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meclis. ~ 4 yıl önce
Ne iş yaptığı bilinmeyen, yukarıdan gelen talimatları 'kaldır elini', 'indir elini' modunda uygulamak dışında hiçbir fonksiyonu olmayan, milleten alınan vergiler ile maaş alan ve millete bir faydası olmayan insanların oluşturduğu bir kurumun soruna çözüm bulmasını beklemek 'Polyanna' bile olsan hayalgücünü zorlamaktır. Bunca yıldır havacılık sektöründe çalışan insanların tabi olacağı kanunla ilgili hiçbir girişimde bulunmayan bir topluluktan çözüm beklenemez. Aldıkları maaşta benim ödediğim vergilerden kuruş katkı varsa boğazlarına takılır inşallah. Bu kazada, her kazada olduğu gibi birçok faktör vardır ama ne tazık ki son kararı veren kişi kaptandır ve bu kazada kaptanın verdiği karar yanlıştır. Pas geçmesi ve 24 pistine inmesi gerekirdi. Ama kaptanın bir suçlu gibi hapiste tutulması da yanlıştır. Yapılan hata mahkeme kararı ile cezalandırılabilir ama kaptana katil muamelesi yapılması ise ülkedeki adalet sisteminin ayıbıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Pilotu tutuklayan savcı hangi okuldan mezun acaba? Eğitim almış mı? Okuma yazması varmı? Çok merak ettim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Samet ~ 4 yıl önce
Kes, resmen pilot hatasi. Ben de pilotum nasil kabul edemiyorsun pas gecilmemesini. Pilotu savunan prosedurlerin ezilmesini de savunuyordue
Haranli ~ 4 yıl önce
Atpl soru ve cevaplarini ezberlemis,ucus okulunada basmis parayi almis lisansi,bilginize sayin Turk pilotu.
bence senide içeri atmalılar ~ 4 yıl önce
Bu kadar densiz konuşanların dilini keserler

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000