12 Ocak 2010, Salı 10:47:07

Oktay Ekşi, OR-Gİ'yi kaleme aldı...

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Oktay Ekşi, yapımı yılan hikayesine dönen OR-Gİ Havaalanı'nı köşesine taşımış... İşte Ekşi'nin OR-Gİ yazısı...
  • Osmanlı’nın çöküş sebelerindendir denizde zayıflık. Yüzme sporunda dünya sonuncusuyuz, deniz ticaretinde olmamız gereken yerde değiliz, millet sıcak denizlere inmek ister bizim güneyimiz tamamen sıcak deniz önemini anlamayız. A.B.D’de sanayi ulaşımının en büyük kısmı su yoluyla yapılır, bizde ise Adalar-Eminönü dışında hat bilmem. Karadenizde geçen bir yolcu gemisi yoktur. Halbuki, bir uçak (yolcu uçağı)en fazla 300-500kg kargo taşırken, bir gemi bilmem kaç ton kargo taşır.Varın sanayi için deniz ulaşımının önemini siz düşünün.
  • Ee o zaman, sağınızda-solunuzda 2güzel havalimanı var, gelin Türkiye’nin en güzel deniz limanını kurun/isteyin Or-Gi’ye,arkasına dayayın “serbest bölge”yi, Oktay Ekşi’nin yazısındaki gibi bağlayın Karadenizi İç Anadolu’ya, oradan Akdeniz ve Doğu Anadolu’ya, görün o zaman teşvike bile gerek kalmadan o yöreye nasıl yatırımlar geliyor. Sonrasınıda o sanayicilere bırakın, hükümete baskı yapsın havalimanıda isteriz diye… Özet olarak, 1saatte rahat gidilecek diye havalimanı istenilmez. Öncelik havalimanına ihtiyaç duyulacak potansiyeli sağlayacak alanlarda olmalı diye düşünüyorum. Yeni Üniversiteler güzel bir başlangıç oldu. Birazda sanayi-ticaret canlandırılsın, gerisi kendiliğinden gelecektir.
  • Osmanlı’nın çöküş sebelerindendir denizde zayıflık. Yüzme sporunda dünya sonuncusuyuz, deniz ticaretinde olmamız gereken yerde değiliz, millet sıcak denizlere inmek ister bizim güneyimiz tamamen sıcak deniz önemini anlamayız. A.B.D’de sanayi ulaşımının en büyük kısmı su yoluyla yapılır, bizde ise Adalar-Eminönü dışında hat bilmem. Karadenizde geçen bir yolcu gemisi yoktur. Halbuki, bir uçak (yolcu uçağı)en fazla 300-500kg kargo taşırken, bir gemi bilmem kaç ton kargo taşır.Varın sanayi için deniz ulaşımının önemini siz düşünün.
  • Her ne kadar fındık üreticisini öldürselerde, Or-Gi yöresi tarım alanında zengin. Bunu geliştirmekte fayda var.Ve bunun yanında sanayileşmeye gidilmesi,Organize sanayi bölgeleri kurulması,çıkarılacak teşviklerle yatırımların buraya çekilmesi çok daha önemli havalimanının olmasından. Bunlar olursa, havalimanı ihtiyaç olacak ve yapılacaktır zaten. Yazımın başında da belirttiğim gibi, BANA GÖRE ŞU AN elzem bir yatırım değildir. Yazım uzun oldu evet ama bir de şuna değinmek istiyorum.3tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Ama bunun nimetlerinden hiç faydalanmıyoruz
  • Dolayısıyla da, Havayolu şirketleri her 2 limanıda ticari nokta olarak görmeyecektir.Sadece milli havayolumuz THY, zararına uçuşlar yapacak, haftada 2-3ü geçmeyecek bu uçuşlardan kaybeden yine Türk milleti olacaktır.Şunu da unutmayalım, 3-5yıl sonra da Ri-Art gündeme gelecek, daha sapa kalan Rize ve Artvin illerinin halkıda havalimanı talep edecektir. Keşke, tüm illerimizde havalimanı olabilse, keşke tüm illerimiz uçakla yolculuk edecek gelir-refah düzeyinde olsa, keşke o illerin ekonomisi, ticareti havalimanına ihtiyaç duyacak kadar güçlü olsa.Ama olmadığıda bir gerçek. O zaman, bana göre önceliği bu ihtiyacı karşılayacak yani havalimanına ihtiyaç duyulacak kadar potansiyeli yaratacak yatırımlara vermek en doğrusu.
  • Daha da detaylandıralım.Özellikle yüksek sezonlarda (yaz ve tatil günleri), TZX’e hem yurtiçinden hem de özellikle Almanya olmak üzere yurtdışından oldukca fazla uçuş var, doğrudur. Ama buradaki potansiyeli sağlayan, Rize,Erzurum,Artvin,Giresun,Ordu ve Trabzon yolcularının bulunması.Şayet, Or-Gi açılırsa, ne bu liman ne de TZX tek başına bu tür seferlere yetecek potansiyeli bulabilirler.Sadece fındık zamanındaki yoğunlukta, ki bu da gurbetçilerin geldiği dönemlerle aynıdır, birkaç ek sefer konacak, bunun dışında günlük uçuşların maliyetini çıkaracak potansiyele kavuşamayacaklardır
  • Kaldıki, TZX havalimanı Rize, Erzurum, Artvin gibi illere hitap ettiği gibi, Giresun ve Ordu illerinin yolcularıyla ayakta duruyor.Başka bir deyişle, yaklaşık yüzde 30yolcusunun Giresun-Ordu halkının oluşturduğu TZX havalimanı, Or-Gi’den sonra aktifliğini, faydasını kaybedecek.Bu da Türk ve yöre halkına en azından şimdilik, katma değer getirmeyip,mevcut değerin bölünmesi anlamını taşıyor.
  • Hem o yörenin insanıyım hem de yaklaşık 20 senelik Havacıyım.Bir yerel gazetede bu konu hakkında bir yorumda bulunmuş, "hemşehrilik"i bırakıp "milli" düşünmek gerektiğini savunmuş,BANA GÖRE,ŞU AN için gereksiz bir yatırım olduğunu belirtmiştim.200-300 milyon dolara yapılacak bir havalimanı yerine,önceliğin daha fazla istihdam, gelir ve katma değer sağlayacak yatırımlara verilmesi,sonrasında havalimanı yatırımının hayata geçirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Neticede Çarşamba ve Trabzon Havalimanları yaklaşık 2şer saat mesafede.Yani Istanbul’un orta yerinden IST veya SAW’a olan mesafeyle aynı,ya da Ankara’nın merkezinden ESB’ye olanla eşit.
  • sn. ekşi giresundan trabzon havaalanı 1 saat 45 dakika değil, servis ile 2 saat 15 dakikadır. kaldıki o serviside her saat bulamazsınız. birde havaalanına bir saat erken gitmelisiniz, peki ne anladım ben o havaalanından. sizden daha detaylı bir yazı bekliyoruz... diğer yandan orgi havaalanı yapıldığında türkiyede ilk 10 a girecek. bunu herkes görecek...
  • or-gi yapılmalı yarınlar için

Türkiye’yi kurtaran, biliyorsunuz çok. O arada -örneğin erken seçimin gerekli olduğunu savunduğunuz için- vatan haini ilan edilme riski de büyük. O nedenle bir günlüğüne olsun “kurtaranlar” kafilesinin dışına çıkıp, bu satırları yazdığımız sırada bulunduğumuz yörenin iki sorununu aktaralım istiyoruz.

Sözünü ettiğimiz iki sorunun biri Giresun ile Ordu’nun yıllardır çözemedikleri, ama iki ili de hem Türkiye’nin diğer bölgelerinden hem de dünyadan izole olmaktan kurtaracağı bilinen “Or-Gi” yani Ordu-Giresun havaalanıyla ilgili.

Belki dikkatinizden kaçmıştır:

Şu anda Türkiye’de sivil uçakların inip kalktığı 66 adet havaalanı var. Bir anlayışa göre bu zaten Türkiye’nin kaldırabileceğinden fazla. Örneğin İsviçre’nin başkenti Bern’e gitmek için Cenevre’deki havalimanına iniyorsanız, Federal Almanya’nın büyük şehirleri bile ortak havalimanı ile idare ediyorsa, Samsun (Çarşamba) havaalanına yaklaşık 2 saatte giden Ordulularla, Trabzon havaalanına 1 saat 45 dakikada giden Giresunluların –ortak da olsa- yeni bir havaalanına ihtiyaç yoktur.

Zaten yıllardır konunun gecikmesine bu görüş taraftarları sebep oldu.

Oysa madalyonun öte yüzü, tamamen başka gerçeklerin var olduğunu söylüyor.

Birinci gerçek şu:

Bu iki ilin nüfusu, halen tek başına havaalanına sahip illerden Sinop, Tokat, Sivas, Trabzon, Mardin dahil pek çoğundan fazladır. Bir başka deyişle bu iki ilde 1 milyon 200 bin kadar insan yaşamaktadır. Önceki yıllarda bu iki ilin verdiği göç yüzünden İstanbul, İzmir, Ankara ve yurtdışı dahil 2 milyon kişilik bir nüfus da bu ortak havaalanının yapılmasını dört gözle beklemektedir.

Ordu ve Giresun’da açılan yeni üniversitelerde hizmet vermek isteyen öğretim üyelerinin geliş-gidişlerini kolaylaştıracak olan bu havaalanı, öğretim kalitesi yönünden de gerekli ve önemlidir.

Kaldı ki bugünkü zorluklara rağmen Samsun ve Trabzon havaalanlarını kullanan Ordu ve Giresun kökenli yolcular –ki halen kaldırılan günde 20 otobüs dolusu insanın da önemli bir kısmının bu alandan yararlanacağı dikkate alınırsa- söz konusu havaalanını çok rahat şekilde yaşatacak potansiyele sahiptir.

Peki, olmayan nedir?

Olmayan, bu havaalanını yapacak siyasi iradedir.

Yoksa un da, su da, şeker de vardır.

İkincisi, Sultan Abdülhamit döneminin Sivas Valisi Halil Rifat Paşa’nın 1894’te, halkı zorla çalıştırarak açtırdığı Ordu-Sivas yolunun hem kısaltılmasını hem de Karadeniz’i Orta Anadolu üzerinden en kısa şekilde Akdeniz’e bağlayacak olan –yöredeki deyimle- Dereyolu’nun artık yapılması sorunudur.

Bir kısmı Melet Irmağı üzerindeki Topçam Hidroelektrik Santralı’na “tribün” taşınması için zorunlu olarak açılan yani nerdeyse yüzde 60’ı zaten yapılmış olan yol, “devletine sorun çıkarmayan” bireylerin de problemini çözecek bir anlayışı bekliyor.

Oktay EKŞİ
HÜRRİYET

Oktay Ekşi, OR-Gİ'yi kaleme aldı...

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
Osmanlı’nın çöküş sebelerindendir denizde zayıflık. Yüzme sporunda dünya sonuncusuyuz, deniz ticaretinde olmamız gereken yerde değiliz, millet sıcak denizlere inmek ister bizim güneyimiz tamamen sıcak deniz önemini anlamayız. A.B.D’de sanayi ulaşımının en büyük kısmı su yoluyla yapılır, bizde ise Adalar-Eminönü dışında hat bilmem. Karadenizde geçen bir yolcu gemisi yoktur. Halbuki, bir uçak (yolcu uçağı)en fazla 300-500kg kargo taşırken, bir gemi bilmem kaç ton kargo taşır.Varın sanayi için deniz ulaşımının önemini siz düşünün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ee o zaman, sağınızda-solunuzda 2güzel havalimanı var, gelin Türkiye’nin en güzel deniz limanını kurun/isteyin Or-Gi’ye,arkasına dayayın “serbest bölge”yi, Oktay Ekşi’nin yazısındaki gibi bağlayın Karadenizi İç Anadolu’ya, oradan Akdeniz ve Doğu Anadolu’ya, görün o zaman teşvike bile gerek kalmadan o yöreye nasıl yatırımlar geliyor. Sonrasınıda o sanayicilere bırakın, hükümete baskı yapsın havalimanıda isteriz diye… Özet olarak, 1saatte rahat gidilecek diye havalimanı istenilmez. Öncelik havalimanına ihtiyaç duyulacak potansiyeli sağlayacak alanlarda olmalı diye düşünüyorum. Yeni Üniversiteler güzel bir başlangıç oldu. Birazda sanayi-ticaret canlandırılsın, gerisi kendiliğinden gelecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Osmanlı’nın çöküş sebelerindendir denizde zayıflık. Yüzme sporunda dünya sonuncusuyuz, deniz ticaretinde olmamız gereken yerde değiliz, millet sıcak denizlere inmek ister bizim güneyimiz tamamen sıcak deniz önemini anlamayız. A.B.D’de sanayi ulaşımının en büyük kısmı su yoluyla yapılır, bizde ise Adalar-Eminönü dışında hat bilmem. Karadenizde geçen bir yolcu gemisi yoktur. Halbuki, bir uçak (yolcu uçağı)en fazla 300-500kg kargo taşırken, bir gemi bilmem kaç ton kargo taşır.Varın sanayi için deniz ulaşımının önemini siz düşünün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her ne kadar fındık üreticisini öldürselerde, Or-Gi yöresi tarım alanında zengin. Bunu geliştirmekte fayda var.Ve bunun yanında sanayileşmeye gidilmesi,Organize sanayi bölgeleri kurulması,çıkarılacak teşviklerle yatırımların buraya çekilmesi çok daha önemli havalimanının olmasından. Bunlar olursa, havalimanı ihtiyaç olacak ve yapılacaktır zaten. Yazımın başında da belirttiğim gibi, BANA GÖRE ŞU AN elzem bir yatırım değildir. Yazım uzun oldu evet ama bir de şuna değinmek istiyorum.3tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Ama bunun nimetlerinden hiç faydalanmıyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dolayısıyla da, Havayolu şirketleri her 2 limanıda ticari nokta olarak görmeyecektir.Sadece milli havayolumuz THY, zararına uçuşlar yapacak, haftada 2-3ü geçmeyecek bu uçuşlardan kaybeden yine Türk milleti olacaktır.Şunu da unutmayalım, 3-5yıl sonra da Ri-Art gündeme gelecek, daha sapa kalan Rize ve Artvin illerinin halkıda havalimanı talep edecektir. Keşke, tüm illerimizde havalimanı olabilse, keşke tüm illerimiz uçakla yolculuk edecek gelir-refah düzeyinde olsa, keşke o illerin ekonomisi, ticareti havalimanına ihtiyaç duyacak kadar güçlü olsa.Ama olmadığıda bir gerçek. O zaman, bana göre önceliği bu ihtiyacı karşılayacak yani havalimanına ihtiyaç duyulacak kadar potansiyeli yaratacak yatırımlara vermek en doğrusu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Daha da detaylandıralım.Özellikle yüksek sezonlarda (yaz ve tatil günleri), TZX’e hem yurtiçinden hem de özellikle Almanya olmak üzere yurtdışından oldukca fazla uçuş var, doğrudur. Ama buradaki potansiyeli sağlayan, Rize,Erzurum,Artvin,Giresun,Ordu ve Trabzon yolcularının bulunması.Şayet, Or-Gi açılırsa, ne bu liman ne de TZX tek başına bu tür seferlere yetecek potansiyeli bulabilirler.Sadece fındık zamanındaki yoğunlukta, ki bu da gurbetçilerin geldiği dönemlerle aynıdır, birkaç ek sefer konacak, bunun dışında günlük uçuşların maliyetini çıkaracak potansiyele kavuşamayacaklardır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kaldıki, TZX havalimanı Rize, Erzurum, Artvin gibi illere hitap ettiği gibi, Giresun ve Ordu illerinin yolcularıyla ayakta duruyor.Başka bir deyişle, yaklaşık yüzde 30yolcusunun Giresun-Ordu halkının oluşturduğu TZX havalimanı, Or-Gi’den sonra aktifliğini, faydasını kaybedecek.Bu da Türk ve yöre halkına en azından şimdilik, katma değer getirmeyip,mevcut değerin bölünmesi anlamını taşıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hem o yörenin insanıyım hem de yaklaşık 20 senelik Havacıyım.Bir yerel gazetede bu konu hakkında bir yorumda bulunmuş, "hemşehrilik"i bırakıp "milli" düşünmek gerektiğini savunmuş,BANA GÖRE,ŞU AN için gereksiz bir yatırım olduğunu belirtmiştim.200-300 milyon dolara yapılacak bir havalimanı yerine,önceliğin daha fazla istihdam, gelir ve katma değer sağlayacak yatırımlara verilmesi,sonrasında havalimanı yatırımının hayata geçirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Neticede Çarşamba ve Trabzon Havalimanları yaklaşık 2şer saat mesafede.Yani Istanbul’un orta yerinden IST veya SAW’a olan mesafeyle aynı,ya da Ankara’nın merkezinden ESB’ye olanla eşit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sn. ekşi giresundan trabzon havaalanı 1 saat 45 dakika değil, servis ile 2 saat 15 dakikadır. kaldıki o serviside her saat bulamazsınız. birde havaalanına bir saat erken gitmelisiniz, peki ne anladım ben o havaalanından. sizden daha detaylı bir yazı bekliyoruz... diğer yandan orgi havaalanı yapıldığında türkiyede ilk 10 a girecek. bunu herkes görecek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
or-gi yapılmalı yarınlar için

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000