17 Temmuz 2009, Cuma 08:01:00

Hisarcıklıoğlu: "OR-Gİ projesi önemsenmeli"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Fındık konusunda hem üreticinin hem de ihracatçının zarar etmemesini istiyorsak, fındık ihtisas borsasını burada kurmamız lazım'' dedi. Hisarcıklıoğlu, bölgenin kalkınması için OR-Gİ'nin önemli olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odasınca bir otelde düzenlenen 2006-2007 mali yıllarına ait vergi ve ihracat bazında plaket almaya hak kazanan oda üyelerinin ödül törenine katıldı.

Burada iş adamlarına seslenen Hisarcıklıoğlu, devrin yeni fikirler ve ürünler ortaya koyma devri olduğuna işaret etti.

Yeni neslin bu anlayışla yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Cebimizdeki 100 gram... Bu 100 gramlık cep telefonu ile bizim Ereğli'deki 20 ton sac aynı fiyat biliyor musunuz?'' diye sordu.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Geçmişte rahmetli babaannem bana ortaya farklı bir fikir attığım zaman 'icat çıkarma oğlum' derdi. Ama ben bunu sadece bizim Kayseri lafı zannederdim. Ancak Türkiye'yi gezdim gördüm ki 81 vilayetin hepsinde biz 'icat çıkarmama' üzerine yetiştiriliyoruz. Bakın ceplerimizdeki cep telefonu 100 gram, bu 100 gramlık cep telefonu ile bizim Ereğli'deki 20 ton sac aynı fiyat biliyor musunuz ? Adam bana 100 gramlık cep telefonu gönderiyor, ben ona 20 tonluk sac gönderiyorum. Bunun yanı sıra o cep telefonlarını yapan fabrikalar bizim Ereğli Demir Çelik Fabrikasının onda biri. İşte icat çıkartmazsan başarılı olamazsın. Bu nedenle şu an TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde öğrencilerimiz her gün yeni bir icat çıkartıyorlar. O yüzden annelere babalara sesleniyorum, çocuklarınızı 'icat çıkartın' diye yetiştirin. Devir icat çıkarma devri, eğer ki icat çıkarmazsak milletler arası yarışta maalesef geride kalıyoruz.''

''FINDIK İHTİSAS BORSASI BURADA KURULMALI''

Hisarcıklıoğlu, Türkiye için fındığın ana vatanının Ordu, Giresun ve Trabzon olduğunu söyledi. ''Diğer iller sonradan geldi'' diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Fındık konusunda hem üreticinin hem de ihracatçının zarar etmemesini istiyorsak, Fındık İhtisas Borsasını burada kurmamız lazım. Ama Ordu Giresun el ele verecek. İkincisi buna bağlı olarak lisanslı depoculuğu hayata geçirmemiz lazım. Eğer bunları yaparsak fındıkta da istediğimiz sonucu alırız.''

Ordu ve Giresun illerinin gelişimi açısından OR-Gİ Havaalanı Projesin önemine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, bir bölgenin gelişmesi için ulaşım imkanlarının iyi olması gerektiğini vurguladı.

''ŞİRKET AÇMA ORANINDA YÜZDE 26 AZALMA VAR''

Ordu ekonomisinin de Türkiye ekonomisine paralel olarak iyi durumda olmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'de geçen yıl ile bu yılın ilk dört ayını karşılaştırdığımız zaman şirket açma oranında yüzde 26 azalma var. Halbuki artan bir nüfus var, şirket açılma sayısının artması lazım'' dedi.

Türkiye'nin işsizlik sorununu aşması için iş yeri sayısının artması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''İşte krizin somut göstergelerinden birisi budur. Ama Ordu'da bu azalış yüzde 3 civarında. Gelir vergisi mükellefine baktığım zaman 2008'e göre mükellef sayısı 100 kişi azalmış, kurumlar vergisinde ise 160 kişi çoğalmış yani kurumsallaşma yolunda önemli bir adım, bu iyi. Sosyal güvenceli sayısına baktığımız zaman 2008 ile 2009 yılının ilk dört ayına baktığımız zaman 4 bin kişi işini kaybetmiş gözüküyor. Tabi bu resmi rakamlara göre. İhracatta durum ne diye baktığımız zaman Ordu'da bu zaman zarfında ihracat yüzde 34 düşmüş. Yatırım teşviklerine göre geçen yılın ilk dört ayına göre müthiş bir sıçrama var. Bunun nedeni de enerji yatırımı için teşvik alınması.''

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından OTSO tarafından 2006-2007 mali yıllarına ait vergi ve ihracat bazında plaket almaya hak kazanan oda üyelerine ödülleri verildi.

Törene, Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, daire müdürleri ve oda üyeleri katıldı. (Haberbiz)

Hisarcıklıoğlu: "OR-Gİ projesi önemsenmeli"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000