18 Temmuz 2014, Cuma 00:07:17

MALEZYA HAVAYOLLARI'NIN KARA TARİHİ!

Malezya Havayolları'nın Ukrayna'da düşürülen uçağının ardından şirketin "kara tarihi" akıllara geldi. Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olarak gösterilen Malezya Havayolları'nın üstünden kara bulutlar eksilmiyor.
  • Evet 5 yıldızlı bir şirket çok kısa sürede prestij olarak yerle bir oldu. Burada şansızlıklar ve hatalar bu iki kazanın nedeni oldu. En son kaza da gösterdi ki Malazya Havayollarında uçuş rota planlamasından sorumlu kişilerin veya yöneticilerin risk algılaması sıfırdı veya yoktu Savaş bölgesinde uçuşun riskini neden aldılar? Havayolu yöneticileri risk ve riskli çok kazançın bedelini bu olayla öğrenebildi mi? Yıllarca şansınız size yardım ederek riski yüksek uçuşlarda biraz para kazanabilirsiniz. Ancak bir kaç olay sizi batırabilir !.. Tüm havayolları uçuş dispeç ekiplerini konusunda uzman kişilerden seçmelidir. Geçerli notamlardan haberi olmayan ve güncel olarak takip etmeyerek işini yapamayacak kişiler sistemden alınarak acil eğitilmelidir. Bu olay tüm havayolu şirketlerinde görev alan uçuş dispeç ekiplerini ve daha fazla gelir etmek için gereksiz riskleri göze alan hava yolu yöneticilerini mercek altına almalıdır.
  • Malezya havayolları bitmiştir
  • Tht kazalarini bir kenara birakalim kil payi atlatilan olaylari yazalim isterseniz. Gecen gun bjvde taxi yoluna inen pilotu hatirlatmak isterim
  • abdestsiz uçmayacaksın
  • Malezya Air yerinde olsam bölgedeki ayrılıkçı Neo Nazi (gerçek anlamda) grupları destekleyen Yahudi işadamı Soros' a dava açardım.Umarım Malaysia Airlines başının üzerinde karabulut gibi dolaşan Yahudi Bankerlerden(önce Rothschild, şimdi de Soros) kendini bir an önce kurtaŕır diyorum.
  • Cnn 3 saattir Breaking News de Ucak kazasini detaylica anlatiyor. Megersem Gazze ile ayni saate getirip uyutmakmis amac...
  • Thy kaza tarihi ile karşılaştırınca gayet temiz bir sicile sahip ilk kaza 1954 te başlıyor, 61-62 yılında FOKKER 27 kazası 1964 yılı DC-3 ve 1974 FOKKER 28 kazası DC-10 kazası 346 kişi hayatını kaybetti 2 adet B727 kazası 1994 Van B737 kazası 1999 Adana B737 kazası 2003 Diyarbakır RJ-100 kazası 2009 Holanda B737-800 kazası bir sürü pistten çıkma vakası ve başka kazalar. Şimdi hemen tk savunucuları atlar siz hainsınız diye hayır başka milletlerin havayolunu bu şekilde yargılarken asıl kendı havayollarımızıa bakmamız lazım ve her geçen gün daha güvenliği azalmakta ben demiyorum rakamlar bunu söyluyor...

Malezya Havayolları 'nın Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada Ukrayna'nın doğusunda düşen uçağının yanı sıra şirketin geçmişinde yaşadığı talihsizlikler de azımsanamayacak durumda...

Havacılık sektörünün oskarı olarak bilenen Skytrax’ta halen 5 yıldıza sahip olan ve dünyanın en prestijli 7 havayolu şirketinden biri olarak gösterilen Malezya Havayolları’nın üzerindeki kara bulutlar dağılmıyor.

Malezya Havayolları'nın geçtiğimiz Mart ayında 229 yolcusuyla birlikte kaybolan ve hala bir haber alınamayan uçağının ardından bugün Ukrayna'da düşen uçak da eklenince şirket iyiden iyiye prestij kaybına uğrayacağa benziyor.

Son 3 yıldır üst üste zarar açıklayan Malezya Havayolları, 2013 yılını da zararla kapatmıştı. Şirketin son üç yılda 1.2 milyar dolar para kaybettiği ifade ediliyor. Firma geçen yıl 21 tane daha uçağı filosuna dahil etti. Böylece taşıma kapasitesi yüzde 19 daha arttı. Uzmanlara göre filoya bu kadar uçak ekleme finansal olarak uçurumun kenarında olan bir şirket için intihar anlamına geliyor.  

BAŞINA GELMEYEN KALMADI!

Malezya Havayolları tarihi boyunca yaşadığı talihsiz olaylarla da dikkat çekiyor.

5 yıldızlı havayolu şirketinin başına gelen ilk büyük talihsizlik 1977 yılında yaşandı. 4 Aralık 1977 tarihinde kimliği belirsiz hava korsanları tarafından kaçılan B737-200 tipi yolcu uçağı Tanjong Kupang'da bir bataklığa düştü. 93 yolcu ve 7 mürattebatın bulunduğu uçakta, dönemin Malezya Tarım Bakanı Dato 'Haji Ahmad Ali, Malezya Bayındırlık Daire Başkanı Dato 'Mahfuz Khalid ve Japonya'nın Küba Büyükelçisi Mario García Incháustegui de hayatını kaybetti.

UÇAK KULLANILAMAZ HALE GELDİ!

Malezya Havayolları'nın yaşadığı bir başka olay ise 18 Aralık 1983 tarihinde meydana geldi. Sinapur'dan Subang'a uçuş düzenleyen MH684 sefer sayılı A300-B4 tipi uçak, yağışlı havanın da etkisiyle ağaçlık alana iniş yaptı. Ağaçları biçen uçağın sağ iniş takımları yere sürterek parçalandı. Yaşanan olayda kimse hayatını kaybetmezken uçak kullanılamaz hale gelmişti.

GECEKONDUYA GİRDİ!

1995 yılının Eylül ayında MH2133 sefer sayılı Malezya Havayolları'na ait Fokker 50 tipi yolcu uçağı Tawau Havalimanı'na inişi sıradına pist yakınlarında bulunan bir gecekonduya daldı. Yaşanan elim kazada 34 kişi hayatını kaybetti.

65 MİLYON DOLAR TAZMİNAT ÖDEDİ

Pekin-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayolları uçağı, 15 Mart 2000 tarihinde Kuala Lumpur Havalimanı'nda kargo boşaltımı sırasında dışarı sızan kimsayal nedeniyle 5 yer hizmetleri görevlisi zehirlenmişti. Olaydan sonra açılan davada Malezya Havayolları 65 milyon Dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURDU!

Malezya Havayolları'nı tüm dünyanın gündemine oturmasını sağlayan olay ise geçtiğimiz Mart ayında yaşandı. 

8 Mart 2014 tarihinde Malezya Havayolları'nın Kuala Lumpur-Pekin seferi yapan uçağı da 239 yolcu ve mürettebat ile birlikte kaybolmuştu.

Güney Hint Okyanusu'nda arama çalışmaları aylarca sürmüş ancak şu ana kadar uçağın akıbetini belirlemeye yetecek delillere ulaşılamamıştı.

HAVADA LASTİKLERİ ALEV ALDI!

Kayıp uçaktan yaklaşık 45 gün sonra Malezya Havayolları'na ait uçakta da korku dolu anlar yaşandı.

Hindistan’ın Bangalore şehrine gitmek üzere Kuala Lumpur’dan havalanan uçağın lastikleri bir anda alev aldı. 159 yolcusu ve 7 mürettebatı bulunan B737-800 tipi yolcu uçağında büyük panik yaşandı. Uçuş ekibinin durumu farketmesiyle yolcuları sakinleştirmek için üst üste anonslar yapıldı. Ardından Kuala Lumpur Havalimanı’ndaki kuleyle irtibata geçilerek acil iniş için müsaade alındı.

Yakıtını tüketmek için havada yaklaşık 140 dakika tur atan 9M-MXJ kuyruk tescilli uçak, havalimanında alınan tedbirler sonrasında güvenli bir şekilde inişini gerçekleştirdi.

Havada 140 dakika boyunca korku dolu anlar yaşayan yolcuların bir çoğunun indikten sonra uçuştan vazgeçtiği ve bir sonraki uçuşa katılmadıkları belirtilmişti.

Yaşanan tüm bu olaylar sonrasında şirket büyük bir imaj kaybı yaşarken bu yıl Skytrax'ta yine dünyanın en iyi 7 havayolu şirketi arasında gösterildi.

©AirportHaber.com

MALEZYA HAVAYOLLARI'NIN KARA TARİHİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Evet 5 yıldızlı bir şirket çok kısa sürede prestij olarak yerle bir oldu. Burada şansızlıklar ve hatalar bu iki kazanın nedeni oldu. En son kaza da gösterdi ki Malazya Havayollarında uçuş rota planlamasından sorumlu kişilerin veya yöneticilerin risk algılaması sıfırdı veya yoktu Savaş bölgesinde uçuşun riskini neden aldılar? Havayolu yöneticileri risk ve riskli çok kazançın bedelini bu olayla öğrenebildi mi? Yıllarca şansınız size yardım ederek riski yüksek uçuşlarda biraz para kazanabilirsiniz. Ancak bir kaç olay sizi batırabilir !.. Tüm havayolları uçuş dispeç ekiplerini konusunda uzman kişilerden seçmelidir. Geçerli notamlardan haberi olmayan ve güncel olarak takip etmeyerek işini yapamayacak kişiler sistemden alınarak acil eğitilmelidir. Bu olay tüm havayolu şirketlerinde görev alan uçuş dispeç ekiplerini ve daha fazla gelir etmek için gereksiz riskleri göze alan hava yolu yöneticilerini mercek altına almalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Malezya havayolları bitmiştir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Tht kazalarini bir kenara birakalim kil payi atlatilan olaylari yazalim isterseniz. Gecen gun bjvde taxi yoluna inen pilotu hatirlatmak isterim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yıkanmak şart ~ 10 yıl önce
abdestsiz uçmayacaksın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
Malezya Air yerinde olsam bölgedeki ayrılıkçı Neo Nazi (gerçek anlamda) grupları destekleyen Yahudi işadamı Soros' a dava açardım.Umarım Malaysia Airlines başının üzerinde karabulut gibi dolaşan Yahudi Bankerlerden(önce Rothschild, şimdi de Soros) kendini bir an önce kurtaŕır diyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 10 yıl önce
sen diyosun da, bişey anlaşılmıyo ne diyosun ..
laf ola beri gele.. ~ 10 yıl önce
ne alaka yaa?
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Cnn 3 saattir Breaking News de Ucak kazasini detaylica anlatiyor. Megersem Gazze ile ayni saate getirip uyutmakmis amac...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kötü sicil ~ 10 yıl önce
Thy kaza tarihi ile karşılaştırınca gayet temiz bir sicile sahip ilk kaza 1954 te başlıyor, 61-62 yılında FOKKER 27 kazası 1964 yılı DC-3 ve 1974 FOKKER 28 kazası DC-10 kazası 346 kişi hayatını kaybetti 2 adet B727 kazası 1994 Van B737 kazası 1999 Adana B737 kazası 2003 Diyarbakır RJ-100 kazası 2009 Holanda B737-800 kazası bir sürü pistten çıkma vakası ve başka kazalar. Şimdi hemen tk savunucuları atlar siz hainsınız diye hayır başka milletlerin havayolunu bu şekilde yargılarken asıl kendı havayollarımızıa bakmamız lazım ve her geçen gün daha güvenliği azalmakta ben demiyorum rakamlar bunu söyluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish Cargo ~ 10 yıl önce
Geçen yıl yıldızlı bir kaptanın pistten çıkartarak parçaladığı A340'ıda ekleyelim listeye zira milyon dolarlık uçak çöp oldu kaptan istifa etti. Dipnot: Bu düşen Malezya uçağıda düşmedi füze ile vuruldu düşürüldü yani kaybolan uçağın akıbetide henüz belli değil.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000