15 Haziran 2009, Pazartesi 08:28:10

Ucuz bilet nasıl alınır?

Ucuz uçak bileti almanın yolları neler, bavullar neden kayboluyor, uçakta nasıl özel yemek sipariş ediliyor? Havayolları ile ilgili tüm soruları Lufthansa Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Gregor Wende yanıtladı...

Gregor Wende Lufthansa Türkiye'nin yeni genel müdürü oldu. Aslında bu onun Türkiye'ye ilk gelişi değil. Daha önce de Ankara'da ve Antalya'da görev yapmıştı. Eşi Türk ve Gregor Wende de gayet iyi Türkçe konuşuyor.

O, Hindistan'a tayini çıkan ilk Türk Genel Müdür Sadık Elmas'ın yerine geldi. Kariyeri boyunca Japonya ve Çin gibi önemli destinasyonlarda görev yapan Wende, Türkiye'ye atanmasının tamamen şans olduğunu söylüyor. Aslında bir pilot olma hayali olan Wende, akciğerindeki bir rahatsızlıktan dolayı bu hayalini gerçekleştiremeyince işin ticaret yönüne eğilmiş. Hayatının sonuna kadar Türkiye'de yaşamak istediğini belirten Wende ile Türkiye'yi, havayollarındaki problemleri ve uçaktaki haklarımızı konuştuk...

- Bir havayolunda genel müdür olmak stresli bir iş mi? Örneğin daha yeni Air France uçağı okyanusa düştü. Bu tarz kazalar sizi etkiliyor mu?
- Maalesef kazalar her zaman üzücü olaylar. Aslında uçak, en güvenilir ulaşım aracı. Kaza oranlarına bir bakın, otomobilden daha güvenli. Havayolu şirketinde genel müdür olmanın elbette zor tarafları var. Tüm uçuşları kontrol etmek zorundasınız. Verdiğimiz sözleri tutmak zorundayız. Sorumluluklarımız var. Ama bir de işin eğlenceli tarafı var. Birçok insanla iletişim haline oluyorsunuz ve pek çok kişinin memnun olmasını sağlıyorsunuz.

- Siz nasıl karar verdiniz havayolunda çalışmaya?

- Aslında birçok genç gibi ben de pilot olmak istedim. Sınavlara girdim ve kazandım. Amerika'da ve Almanya'da çeşitli eğitimlerden geçtim. Tam dörtte üçünü tamamlamıştım ki bir akciğer rahatsızlığım olduğu anlaşıldı. 'Uçamaz' raporu verdiler. Aslında hemen tedavi oldum ama nüksedebilen bir hastalıktı. Bu yüzden de pilot olamadım. Bu sırada uçaklar ve o dünya çok hoşuma gitmişti. Ben de ticaret eğitimi aldım ve havayolu şirketinde çalışmaya başladım.

JAPONLAR GELENEKSEL, ÇİNLİLER PRATİK

- Japonya, Çin ve Türkiye gibi önemli noktalarda çalıştınız ve uzun yıllar yaşadınız. Biraz karşılaştırma yapmanızı istesem. Örneğin en çok online check in kim yaptırıyor, en dakik kimler?

- Japonya'da çalışmak aslında ilk başlarda çok zor. Sonuçta okuyamıyorsunuz ve yazamıyorsunuz. Bir problem olduğunda etrafınızdaki insanlara güvenmek ve onların anlattıklarına inanmak zorundasınız. Japonlar inanılmaz mükemmeliyetçi insanlar. Estetik ve güzellik onlar için her şeyden önemli. Geleneklerini kolay kolay değiştirmiyorlar. Bu yüzden örneğin biz Japonya uçaklarında suşi ve noodle gibi Japon yemekleri servisi de yapıyoruz. Tabii chopstick'i de unutmuyoruz. Onlar biraz daha geleneksele bağlı oldukları için online checkin'i de çok fazla kullanmıyorlar. Çin'de ise durum tam tersi. Estetik ikinci planda geliyor. Tamamen hedef odaklı yaşıyorlar ve hayatlarını kolaylaştıracak her türlü imkânı sonuna kadar kullanıyorlar. Genelde bilet rezervasyonlarını aylar öncesinden yaptırıyor ve online check in kullanıyorlar. Yalnız teknoloji konusunda Türkler de çok iyi. Yeni şeylere hemen adapte oluyorsunuz.

- Türkiye'de daha önce de görev yapmıştınız. Tekrar buraya gelişiniz sizin kendi seçiminiz mi?

- Hayır ama ben bu konuda çok şanslıyım. Türkiye, Japonya ve Çin gibi hep çok iyi ülkelerde çalışma fırsatı buldum. Bundan sonra da hayatımın sonuna kadar Türkiye'de kalmak istiyorum.

EN FAZLA TALEP ASYA'YA

- Şu sıralar pek çok havayolu şirketinde kampanya var. Ucuza biletler sunuluyor. Bunun nedeni şirketler arasındaki rekabet mi?

- Birçok nedeni var. Bu yıl nisan ve mayıs ayı geçen yıla oranla havayolu şirketleri için düşük geçti. Bilet fiyatları genelde hangi şehre gideceğinize göre değişir. Çok fazla talep olan şehirler genelde bilet fiyatlarını çok düşürmezler.

- Peki şu sıralar en çok hangi şehirlere talep var?

- Asya ülkeleri Amerika'dan daha fazla talep görüyor. Çin, Japonya ve Tayland uçakları hep dolu. Amerika ise düşüşte. Biz de Lufthansa olarak Los Angeles ve Chicago uçaklarının first class uçuşlarında özel bir kampanya başlattık. Türkiye-Chicago first class vergiler dahil 5815 avro, Los Angeles ise 6719 avro. Ama bunun dışında pek çok kampanya daha var. Bu kampanyaları takip etmek oldukça avantajlı. Başka bir zamanda uçamayacağınız fiyatlara seyahat edebiliyorsunuz.

SABAH

Ucuz bilet nasıl alınır?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000