19 Nisan 2010, Pazartesi 13:56:09

ŞİRKETLERİN ZARARI 11 EYLÜL'Ü GEÇTİ

Pazar günü test uçuşlarında sorunsuz bir şekilde yere inebildiklerini gösteren raporlar yayımlayan şirketler, volkanik küllerden kaynaklanan uçuş iptallerinin şirketleri 11 Eylül'den bile olumsuz etkileyebileceği yönündeki uyarılar yapıyor.
  • 11 Eylül'ün ardında bir sürü komplo teorisi var hala. Minareyi çalan kılıfını hazırlarmış. O olayın perde arkasını tam bilemiyoruz ama birilerinin Eyjafjallajökull yanardağının tepesine çıkıp kibritle bu dağı aktif hale getirmediği kesin. Ders almamız lazım ders. Doğa maymun eder bizi yoksa.

Pazar günü havayolu şirketlerinin test uçuşlarının başarıyla gerçekleştirildiği yönündeki açıklamalarına rağmen, Avrupalı karar mercileri, hava sahalarını kapatma kararını beşinci günde de sürdürmeye eğiliminde...  

Yetkililer, İzlanda’daki volkanik patlama sonrasında Avrupa kıtasına yayılan kül bulutlarının dağılacağına yönelik herhangi bir işaretin olmadığını açıklarken, havayolu şirketleri Brüksel’deki Avrupa Komisyonu’nu, sektörde iflas olaylarının yaşanabileceği konusunda uyardı.     

Havacılık sektörünün çatısı altında barındıran IATA'nın Başkanı Giovanni Bisignani, havayollarının gelir kaybının 250 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Cuma günü yapılan hesaplamalara göre kayıp miktarı 200 milyon dolar civarında bulunuyordu.

Bisignani, hava sahalarının açılması için hızla hareket edilmesini isterken, BM'nin havacılık birimi olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün olağanüstü toplanması çağrısı yaptı.

BULUTLARIN DAĞILMASI BEKLENEMEZ       

Paris'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Bisignani, "Bu, geniş kapsamlı hava sahası kapatılması kararından uzaklaşmamış ve adım adım daha esnek bir hava sahası kullanımına geçişin yollarını bulmalıyız" dedi. 

Avrupa Birliği ulaştırma bakanları, dönem başkanı İspanya'nın çağrısı üzerine krizi görüşmek amacıyla bugün bir telekonferans düzenleyecek. 

Bu görüşme öncesinde bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Siim Kallas, "Bu kül bulutlarının dağılmasını bekleyemeyecek durumdayız" dedi.

İzlanda’daki Eyjafjallajökull adlı volkanik dağın patlamasıyla birlikte ortaya çıkan kül bulutlarının uçakların motorlarına zarar vereceği kaygısıyla uçuşlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle, 100 binlerce yolcu Perşembe gününden bu yana havaalanlarında mahsur kalmış durumda.

Kül bulutu krizinden en çok etkilenen ülke olan İngiltere'nin hava sahası, bu gece saat 01.00'e kadar kapalı kalacak.

Ancak, Fransa ve havaalanlarında mahsur kalanları kurtarmak için donanmayı devreye sokmayı planlayan İngiltere, test uçuşlarının sonuçlarını incelediklerini söyledi.

Avrupa'nın en büyük havacılık şirketi Lufthansa, KLM ve diğer bazı firmalar, haftasonunda bir dizi test uçuşu gerçekleştirdi ve bu testlerde herhangi bir sorun yaşanmadı.


ZARARLAR BÜYÜK
Krizin ilk gününden bu yana 25 milyon dolar zarar ettiğini söyleyen Luftansa, yetkililerin, test uçuşlarının sonuçlarına bakmak yerine, sınırlı bilgisayar görüntülerine bakarak, uçuş yasağını devam ettirmelerini “skandal” olarak nitelendirdi.


Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates, günde 10 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Şirket, zararının bir kısmının da havaalanlarında mahsur kalan yaklaşık 6 bin yolcusuna kalacak yer ve yemek tedarik etmesinden kaynaklandığını da söyledi. 


SADECE 4 BİN UÇUŞ GERÇEKLEŞEBİLDİ
Avrupa hava trafik kurumu Eurocontrol, Pazar günü Avrupa genelinde yapılması planlanan 24 bin uçuştan sadece 4 bin tanesi gerçekleştiğini, Pazar gecesine kadar da 63 binden fazla uçuşun ertelendiğini tahmin ettiklerini belirtti.


Uluslararası Havayolları Konseyi’nin (ACI) Avrupa Birimi’nin genel direktörü Olivier Jankovec, “Şu anda Avrupa’da 313 havaalanında uçuş yapılamıyor ve bu krizin etkisi şimdiden 11 Eylül saldırılarını geride bıraktı… Şu ana kadar mağdur olan yolcu sayısının 6.8 milyonu geçti ve Avrupalı havayolu şirketlerinin toplam zararı 136 milyon dolara yaklaştı” dedi.


Jankovec ayrıca, “Güvenlik temel öncelik olmaya devam etse de, şu anki uçuş kısıtlamalarını yeniden gözden geçirilmesi yönündeki haklı bir isteğimiz olduğunu düşünüyoruz” dedi.

(Hürriyet)
 

ŞİRKETLERİN ZARARI 11 EYLÜL'Ü GEÇTİ

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
11 Eylül'ün ardında bir sürü komplo teorisi var hala. Minareyi çalan kılıfını hazırlarmış. O olayın perde arkasını tam bilemiyoruz ama birilerinin Eyjafjallajökull yanardağının tepesine çıkıp kibritle bu dağı aktif hale getirmediği kesin. Ders almamız lazım ders. Doğa maymun eder bizi yoksa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000