16 Şubat 2014, Pazar 08:30:28

RAHAT BİR UÇUŞ İÇİN BUNLARI YAPMAYIN!

BTA’nın Sağlıklı Yemek Şefi Mark Decker “rahat bir uçuş için beslenme önerileri”ni sıraladı...
  • bir almanya uçuşumda iki kişi çantalarından bol soğanlı lahmacun çıkarıp yediler,sonrasını yazmayayım.
  • Bir sürü palavra. Herşey bir yana uçuşta meyve yediğin an şişirir. Uçağa şişkin, tok karna ve fazla dolu gelmeyeceksin. Kahve şişirir, çay şişirmez. Ama bir şartla. Az şekerli olursa. Yeme işini fazla abartmayacaksın. Miden hafiften boş olacak. Yanında bir tane mide ilacı ve antasid çiğneme tabletin olacak. Uyku konusu doğru.
  • O değilde Habom ne olacak?
  • Bir kaç kere gittim gördüm tattım, şimdi asla tercih etmediğim adam kayırmayla kurulmuş ve iş almış olduğunu düşündüğüm bir yer
  • Çok güzelde zaten bütün dünya da israf olan uçak yiyecek maddeleri inanıyorum ki Afrika yı besler.Peki üst klas bilet satan uçak şirketleri bu zengin menü ile koltuk satıyor alternatif ne olacak hafif menü yolcuyu ne kadar ikna edebilir.Yerden konuşmak tıbbi olarak kolay ama ticari düşünürsek biraz zor gibi.Uçağa binen yolcu hele B/C veya F/C ise tabiki ikram ve hizmet ilk düşündüğü.Yani öneri verilirken ne getirir ne götürür araştırıp öyle sunmak gerekir.Unutmayalım sigara kutusunda kanser var ama bu sektör USA de yüksek binalardan yönetiliyor ve insanlarda tüketiyor enteresan değli mi?....

BTA’nın Sağlıklı Yemek Şefi Mark Decker “rahat bir uçuş için beslenme önerileri”ni sıraladı...

Uçuşlardaki en büyük kabuslarından biri pek çoğumuz için şüphesiz mide şikayetleridir. “Çok gazım oldu; midem ekşidi veya bulandı” hepimize tanıdık gelen cümleler. BTA’nın Sağlıklı Yemek Şefi Mark Decker “rahat bir uçuş için beslenme önerileri”ni sıraladı...

Uçuş öncesinde ve uçakta iken takip edeceğiniz birkaç küçük ipucu, uçuş keyfinizi artıracak ve rahat bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır” diyor Mark Decker. Ve o diyorsa kulak verin derim! Çünkü dünyaca ünlü Alman şef Decker, vejeteryan ve işlenmemiş gıda alanında uzman. Güler Sabancı, Ali Koç gibi isimlere de özel danışmanlık hizmeti vermiş. İlk tavsiyesi şeker tüketimini azaltmak. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bol miktarda meyve-sebze ve tam tahıllı yiyecek tüketmek gerekiyor. Çünkü kabin basıncından dolayı bağışıklık sistemi zayıflıyor; dolayısıyla da çevrenizdeki yolculardan hastalık kapmanız daha büyük olasılık haline geliyor.

Sıvı şart; su veya meyve suyu için

Bir diğer yapmanız gereken şey de uçuş öncesinde uykunuzu iyice almak. Decker şöyle diyor: “Havalimanına giderken acele etmenize gerek kalmayacak şekilde vakitlice evden çıkın; havalimanında rahatlamak için biraz zamanınız kalsın. Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alın. Besin değeri ve lif açısından zengin gıdalar, meyve sebze, kuruyemişler ve yapay tatlandırıcı içermeyen tahıllı barlar ilk seçenekleriniz olsun. İşlenmiş veya şeker-yağ açısından zengin gıdalar enerjinizi tüketecek, sindirim sistemi sorunlarına neden olacaktır”... Bol sıvı tüketmemiz ise en önemli şartlardan; “Su, meyve suyu ve meyve çayı içmelisiniz. Meyve suyunuzu su ile karıştırabilirsiniz. Sıvı yasağının seyahat gününde yeterli sıvı tüketmenizi engellemesine izin vermeyin.”

Yolculuk doğuya ise karbonhidrat yiyin batıya ise protein tüketin

Uçuştan önce kaçınmanız gereken 4 yiyecek

- Fastfood: 11 bin metre yükseklikteyken zaten sindirim zor olacağı için, bedenimizi bir de fastfood ile yormamamız gerekir.

- Şişkinliğe neden olan yiyecek ve içecekler: Basınçlı uçak kabini şişkinliği desteklediğinden, bağırsakları genişlemeye teşvik eden yiyeceklerden kaçınılması akıllıca olacaktır. Örneğin 2006’da gazı gelen bir yolcu yüzünden bir American Airlines uçağı acil iniş yapmak zorunda kalmıştı. Gaz çıkartan bu yolcu kokuyu gizlemek için kibrit yakmış. Yolcular uçak personeline yanık kokusu aldıklarını bildirince uçak inmek zorunda kalmış. Bu hanım daha sonra suçunu itiraf etmiş. İtiraf güvenlik köpeklerinin yanmış kibritleri bulmasından sonra gelmiş.

- Alkol: Bazı uçak yolcuları için, birkaç kokteyl içmek uçuş öncesi alışkanlıklarının bir parçasıdır. Alkolün insanı yatıştırdığına ve uyku getirdiğine inanılır. Ancak doktorlar uçuş öncesinde veya sonrasında alkol tüketmeyin diyor. Harvard Kamu Sağlığı Departmanı’ndan uzman Doç. Dr. Eric Rimm, Health Dergisi’ne verdiği röportajda “Uçuş sırasında vücudunuzdaki su azalacağından, alkol konsantrasyonu hafif seviyelerde bile daha yüksek etki gösterecek ve ‘akşamdan kalma’ hali ihtimalini artıracak” diyor.

- Gazlı İçecekler: Lufthansa çalışanları, şirketin internet sitesine şu uyarıyı koymuşlar: “Gaza neden olması ve idrar söktürücü etkisinden ötürü kola gibi gazlı içeceklerden kaçınmaya çalışın”.

Ne yemeli ne yememeli?

- Uçuş sırasında sindiriminize yardımcı olacak yeşil çay, muz, dutsu meyveler, ananas, patates, zerdeçal ve kereviz sinirlerinizi yatıştırabilir.

- Özellikle zencefil uçuştan önce ve uçuş sırasında yenebilecek mükemmel bir alternatif.

- Brokoli, karnabahar, fasulyegiller, soğan, sarımsak gibi şişkinliğe neden olan yiyeceklerden de uzak durmak gerekir.

- Uçaktaki kuru havadan dolayı, normal miktarın üç katı kadar sıvı tüketmelisiniz. Her uçuş saati için, 0,25 litre su yeterli olacaktır. Kahve, siyah çay ve kolanın içindeki kafein susuzluğunuzu artırır. Vitamin ve mineral açısından zengin içecekler, uçuş sersemliğiyle başa çıkmanıza yardımcı olur.

Banu Duran / Gazetevatan

RAHAT BİR UÇUŞ İÇİN BUNLARI YAPMAYIN!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

lahmacun ~ 10 yıl önce
bir almanya uçuşumda iki kişi çantalarından bol soğanlı lahmacun çıkarıp yediler,sonrasını yazmayayım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bir sürü palavra. Herşey bir yana uçuşta meyve yediğin an şişirir. Uçağa şişkin, tok karna ve fazla dolu gelmeyeceksin. Kahve şişirir, çay şişirmez. Ama bir şartla. Az şekerli olursa. Yeme işini fazla abartmayacaksın. Miden hafiften boş olacak. Yanında bir tane mide ilacı ve antasid çiğneme tabletin olacak. Uyku konusu doğru.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 10 yıl önce
O değilde Habom ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
para yok ~ 10 yıl önce
para yok paraaa, bitmiş paralar
En ~ 10 yıl önce
Bir kaç kere gittim gördüm tattım, şimdi asla tercih etmediğim adam kayırmayla kurulmuş ve iş almış olduğunu düşündüğüm bir yer

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 10 yıl önce
Çok güzelde zaten bütün dünya da israf olan uçak yiyecek maddeleri inanıyorum ki Afrika yı besler.Peki üst klas bilet satan uçak şirketleri bu zengin menü ile koltuk satıyor alternatif ne olacak hafif menü yolcuyu ne kadar ikna edebilir.Yerden konuşmak tıbbi olarak kolay ama ticari düşünürsek biraz zor gibi.Uçağa binen yolcu hele B/C veya F/C ise tabiki ikram ve hizmet ilk düşündüğü.Yani öneri verilirken ne getirir ne götürür araştırıp öyle sunmak gerekir.Unutmayalım sigara kutusunda kanser var ama bu sektör USA de yüksek binalardan yönetiliyor ve insanlarda tüketiyor enteresan değli mi?....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000