23 Eylül 2012, Pazar 10:12:02

ONEWORLD İTTİFAKINDA NELER OLUYOR?

Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut, havayolu ittifaklarını da bu haftaki köşesinde kaleme aldı. İşte havayolu ittifaklarında son durum...

Staralliance ve Skyteam ittifaklarına göre daha küçükpazar payına sahip Oneworld'de, bazı üye havayollarının ittifak dışı havayolları ile birebir anlaşma yapmak üzere olmaları sektörde merak uyandırıyor, hatta acaba ittifak dağılıyor mu gibi soruları da beraberinde getiriyor.

Oneworld üyesi olan American Airlines ile Qantas'ın ittifak üyesi olmayan Emirates ile müşteri sadakat programlarını birleştirmek yönündeki çalışması, British Airways ve IAG grup CEO'su tarafından 'Böyle oluşumların Oneworld'ü güçlendirdiğini düşünüyorum' şeklinde yorumlarken, diğer ittifakların buna izin vermemesi dikkat çekiyor.

Oneworld grubunun liderlerinden olan British Airways, geçtiğimiz yıllarda Iberia ile birleşerek IAG grubunu kurmuş ve akabinde Londra Heathrow Havalimanı'nda en fazla slot hakkına sahip Lufthansa'ya ait olan BMİ şirketini satın almıştı. IAG son zamanlarda satın alma yolu ile büyüme stratejisini izlerken çok yakında da Portekizli TAP Havayolu'nu satın almak üzerine planlar yapıyor.

British Airways ve IAG grup üst yöneticisi Willie Walsh, Star Alliance ve Skyteam'in aksine Oneworld'ün üyelerine çok daha fazla esneklik sağladığının altını çizerken ittifakın Londra, Hong Kong, New York ve Tokyo gibi iş-finans merkezlerindeki güçlü varlığına işaret ediyor. Bu arada Oneworld üyeleri Malev ile Mexicana'nın iflas etmesi ve American ile Japan Airlines'ın da iflas koruma kanununa başvurması nedeni ile zor aylar geçiriyor. Açıkçası ben İngilizler'in Oneworld'ün geleceği ile ilgili çok iyimser olduklarını düşünmüyorum ama tabii ki bunu sözlü olarak ifade etmeyeceklerdir. Son yıllarda gerçekleştirdikleri satın almalar ve organik olarak büyüme hamleleri değişen stratejilerinin emareleri gibi.

Tüm bunların dışında kalarak değişik bir strateji izleyen Emirates, Etihad ve Katar havayollarını da ayrıca tebrik etmek gerekiyor. Mevcut her üç ittifak da özellikle Emirates'i bünyelerine dahil etmek için pek çok fedakarlık yapabilecekken, onlar kendi sağlam stratejileri sayesinde pazar paylarını arttırmaya devam ediyorlar. Yeri gelmişken Emirates üst yöneticisinin de bir İngiliz olduğunu hatırlamakta fayda var...

Akşam / Tolga Turgut

ONEWORLD İTTİFAKINDA NELER OLUYOR?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000