16 Ağustos 2011, Salı 12:35:02

MOTOR GÜRÜLTÜSÜNE SON!

Uçakların piste giderken otorlarını çalıştırmasına gerek bırakmayacak elektrikli tekerlek sistemi geliştirildi...
  • amaç gürültüyü önlemeden daha ziyade, yerde ki yakıt tüketimini ve karbon emisyonunu azaltmak...
  • Taxi'deki gürültü kalkıştakinin yanında ne ki? Fly Inn'e gitiğimde dış balkonda uçakları seyrederim. Taxi yapan uçaklardan yakın mesafelere dahi ses gelmiyor. Bu Almanlar iyice abarttı. Hem teknoloji iste hem de taxi sesi gibi çok az bir sesten rahatsız ol. Hadi ordan, şikayetçi olanlara at arabası.
  • aslında uçak gemilerindeki gibi zeminin içinden catapult sistemine benzer raylı bir sistem olsa ve taxi-way'lerle park pozisyonları arası çalışsa, hem motor çalışmaz hem de push back aracına gerek kalmaz... direkman zzzzt diye uçak park pozisyonundan pist başına kadar yerden raylı sistemle kontrol edilir... efendim? duyamadım? evet harcanıyorum bu ülkede haklısınız.
  • kalkışa giden uçakta kullanılamaz,çünki taksi esnasında motorlar normal kalkış değerlerine kadar ısınmak zorundadır.ama inişten sonra olabilir belki. ancak;daha önce bir arkadaşın dediği gibi ilave olarak getireceği ağırlığı tüm uçuşlar boyunca taşımak zorunda kalacağından, faydasından daha fazla yakıt sarf ettir diye düşünüyorum.
  • taxi sırasında motor çalıştırmama, yakıt tasarrufu, gürültü azalması hepsi güzel şeyler fakat ya bu sistemin uçağa getireceği ek yuk? sonuçta uçak tekerleklerine elektrik motoru bağlanacağına göre ağırlık artışı olacak. hidrojen yakacağına göre bunu depo eden sistem (tüpler) ve elektrik ureten hucre nin yaratacağı extra ağırlık uçuş sırasında fazladan yakıt sarfiyatı, emisyon ve de ses uretilmesine neden olmayacak mı? sağ cepten sol cebe aktarmak gibi birşey olacak. heee, ama push back tarzı harici bir sistem olursa o baska tabii...
  • Daha çok erken. Pilotların checlist uygulamaları değişecek ( zaman olarak ) . şimdi elektrik motoru ile gittim bekleme noktasına , sonra motor çalıştırma yaptım, sonra after start, sonra before take off, eeee brn hold da bunlar için beklersem geçecek olan zaman kime kaçacak ? Bunun için havalimanlarının slot saatlerinde tuhaf zaman ayarlamaları yapması gerkecek. Ha güzel bir şey ama bence bu EHAM gibi taxiway leri epey uzun olan limanlar için ideal olur. Hava kirliliği olarak tabiki uygulanmasını isteriz o başka..
  • Bunu 3 sene önce bende düşünmüştüm.Ben daha çok pushback işine yoğunlaşmıştım.Taxide de kullanılırsa gerçekten güzel bir yakıt tasarrufu sağlıyacaktır.Bu çok şirketin şirket prosedüründe uzun taxilerde tek motoru kapatmak mevcuttur.Tek motorla taxiye çok kez şahit oldum.
  • Bakıldığında gerçekten güzel bir çalışma. Hem yakıt tasarrufu, hem malzeme yorulma ömrü uzaması, hem gürültü azaltılması vb. yararları var. Peki bu yeni sistemin havalimanlarına maliyeti ne kadar olacak bu bir. İkincisi haberdeki sistem büyük gövdeli uçaklar için sıkıntılı ve ileride onlar için de tabii ki geliştirilecek (ek maliyet). Madem öyle bu sistemin ne kadar yakıt tasarrufu yaptığı ve ne kadar gürültü azaltıldığı gibi bazı araştırmaları yapmak için şu anda kullanılan push-back araçları ile pist başına kadar getirilse olmaz mı? Denemekten ne çıkar?
Alman mühendisler, uçakların havaalanlarında indikten sonra terminal binasına yanaşırken ve kalkış için piste giderken motorlarını çalıştırmasına gerek bırakmayacak elektrikli tekerlek sistemi geliştirdi.
 
Die Welt gazetesinin haberine göre, Alman Hava ve Uzay Merkezi (DLR) Teknik Termodinamik Enstitüsünde görevli mühendis Josef Kallo ve ekibi, çok sayıda havayolu şirketi, havalimanı işletmecisi ve özellikle havaalanı yakınında oturanların hayalini gerçekleştirerek, iki elektrik motoruyla çalışan uçak tekerlek sistemini hayata geçirdi. 
 
Haziran ayı sonuna kadar laboratuvarda test edilen sistem, Hamburg'daki Finkenwerder Havaalanı'nda Lufthansa şirketi mühendisleri, Airbus şirketi uzmanları ve DLR bilim adamları tarafından denendi. 
 
Yüksek teknoloji ürünü, 50 kilovatlık iki elektrik motoru sayesinde çalışan sistem ile 50 tonun üzerindeki A320 tipi bir uçağın yolcu ve bagajlarla birlikte sorunsuz şekilde, jet motorlarını kullanmadan havaalanında istediği şekilde hareket edebildiği görüldü.
 
Saatte 15 kilometre hıza kadar ulaşan tekerlekler sayesinde motorların kullanılmaması sadece gürültüyü engellemedi; aynı zamanda egzoz gazının yarattığı kirliliği de ortadan kaldırdı. Sistemin, uçakların neden olduğu, havayı kirleten emisyonun yüzde 17-19 oranında azaltacağı hesaplandı.
 
Elektrikli tekerlekler sayesinde pilot inişten hemen sonra uçağın dev motorlarını kapatabiliyor. Terminal binasından ayrılan uçak da kalkış pistine kadar hiç motorlarını çalıştırmadan gidebiliyor.
 
Sistem, önemli ölçüde yakıt tasarrufu da sağlıyor. Motorların daha az çalıştırılacak olması da bakım masraflarını düşürecek. 
 
Tekerlek motorları güçlerini, uçağın kargo bölümüne yerleştirilen yakıt hücresinden sağlıyor. Bu yakıt hücresi, bir katalizatör yardımıyla hidrojen ve oksijenden elektrik enerjisi üretiyor. Yakıt hücresinde üretilen suyun miktarı da küçümsenmeyecek ölçüde. Uzmanlar, bu suyun, uçağın tuvaletlerinde de kullanılabileceğini, dolayısıyla uçağın su tanklarının çok daha az doldurulabileceğini kaydetti. Bu sayede uçak daha az ağırlıkla kalkış yapabilecek.
 
Sistemi geliştiren mühendisler, 70 tonluk bir uçağı hareket ettirmek için 15 kilovatlık iki elektrik motorunun yeterli olduğunu, denedikleri sistemin 50 kilovatlık olduğunu, 100 kilovat-saatlik bir sistemi de yapacaklarını, bunun sayesinde ''gökyüzünün dev kuşlarının'' yerde saatte 54 kilometre hızla, hiç ses çıkarmadan hareket edebileceğini belirtti.
 
Mühendisler, sistemin seri üretimde uçaklarda kullanılmasının 4-8 yıl alabileceğini kaydetti.

Habertürk
MOTOR GÜRÜLTÜSÜNE SON!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 13 yıl önce
amaç gürültüyü önlemeden daha ziyade, yerde ki yakıt tüketimini ve karbon emisyonunu azaltmak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Taxi'deki gürültü kalkıştakinin yanında ne ki? Fly Inn'e gitiğimde dış balkonda uçakları seyrederim. Taxi yapan uçaklardan yakın mesafelere dahi ses gelmiyor. Bu Almanlar iyice abarttı. Hem teknoloji iste hem de taxi sesi gibi çok az bir sesten rahatsız ol. Hadi ordan, şikayetçi olanlara at arabası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
aslında uçak gemilerindeki gibi zeminin içinden catapult sistemine benzer raylı bir sistem olsa ve taxi-way'lerle park pozisyonları arası çalışsa, hem motor çalışmaz hem de push back aracına gerek kalmaz... direkman zzzzt diye uçak park pozisyonundan pist başına kadar yerden raylı sistemle kontrol edilir... efendim? duyamadım? evet harcanıyorum bu ülkede haklısınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kalkışa giden uçakta kullanılamaz,çünki taksi esnasında motorlar normal kalkış değerlerine kadar ısınmak zorundadır.ama inişten sonra olabilir belki. ancak;daha önce bir arkadaşın dediği gibi ilave olarak getireceği ağırlığı tüm uçuşlar boyunca taşımak zorunda kalacağından, faydasından daha fazla yakıt sarf ettir diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
taxi sırasında motor çalıştırmama, yakıt tasarrufu, gürültü azalması hepsi güzel şeyler fakat ya bu sistemin uçağa getireceği ek yuk? sonuçta uçak tekerleklerine elektrik motoru bağlanacağına göre ağırlık artışı olacak. hidrojen yakacağına göre bunu depo eden sistem (tüpler) ve elektrik ureten hucre nin yaratacağı extra ağırlık uçuş sırasında fazladan yakıt sarfiyatı, emisyon ve de ses uretilmesine neden olmayacak mı? sağ cepten sol cebe aktarmak gibi birşey olacak. heee, ama push back tarzı harici bir sistem olursa o baska tabii...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Daha çok erken. Pilotların checlist uygulamaları değişecek ( zaman olarak ) . şimdi elektrik motoru ile gittim bekleme noktasına , sonra motor çalıştırma yaptım, sonra after start, sonra before take off, eeee brn hold da bunlar için beklersem geçecek olan zaman kime kaçacak ? Bunun için havalimanlarının slot saatlerinde tuhaf zaman ayarlamaları yapması gerkecek. Ha güzel bir şey ama bence bu EHAM gibi taxiway leri epey uzun olan limanlar için ideal olur. Hava kirliliği olarak tabiki uygulanmasını isteriz o başka..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bunu 3 sene önce bende düşünmüştüm.Ben daha çok pushback işine yoğunlaşmıştım.Taxide de kullanılırsa gerçekten güzel bir yakıt tasarrufu sağlıyacaktır.Bu çok şirketin şirket prosedüründe uzun taxilerde tek motoru kapatmak mevcuttur.Tek motorla taxiye çok kez şahit oldum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bakıldığında gerçekten güzel bir çalışma. Hem yakıt tasarrufu, hem malzeme yorulma ömrü uzaması, hem gürültü azaltılması vb. yararları var. Peki bu yeni sistemin havalimanlarına maliyeti ne kadar olacak bu bir. İkincisi haberdeki sistem büyük gövdeli uçaklar için sıkıntılı ve ileride onlar için de tabii ki geliştirilecek (ek maliyet). Madem öyle bu sistemin ne kadar yakıt tasarrufu yaptığı ve ne kadar gürültü azaltıldığı gibi bazı araştırmaları yapmak için şu anda kullanılan push-back araçları ile pist başına kadar getirilse olmaz mı? Denemekten ne çıkar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000