07 Aralık 2008, Pazar 10:04:24

"Lufthansa'nın İtalya hedefleri"

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, her hafta yazdığı havacılık köşesine bu hafta Lufthansa penceresinden bakmış...

Avrupa'nın mega oyuncularından Lufthansa geçtiğimiz hafta lufthansa Italia adı ile yeni bir havayolu kuracağını ve şubat 2009'dan itibaren uçuşlara başlayacağını açıkladı.

Halen satışı sonuçlandırmak üzere olan Alitalia’ya talip olan ayrıca italya’da Airdolomiti bölgesele havayolunun sahibi Lufthansa’nın bu hamlesi sektörde birçok kişiyi şaşırttı. Bu gelişmeden Lufthansa’nın artık Alitalia hisseleriyle ilgilenmeyeceğini ve Airfrance-KLM havayolunun Alitalia’da ortak olma ihtimalinin kuvvetlendiği sonucunu çıkarabiliriz.

İtalya’da kuvvetli bir milli havayolu eksikliğini fark eden Lufthansa olduğundan açıkçası kendi marka gücünü kullanarak bu ülkede yeni bir havayolu kurmasına şaşırmadım.Zira 1999 yılında Airdolomit’in yüzde 26, 2003’te ise tamamına sahip oldular.İtalya pazarına dair bu hissederlıktan elde ettikleri bilgi ve tecrübe hiç şüphesiz şimdi kurdukları yeni havayolunun en önemli temel taşı olmuştur.

Milano merkezli kurulması planlanan havayolunun başlangıçta uçaçağı destinasyonlar, Barcelona, Paris, Brüksel, Budapeşte, Madrid, Londra, Heathrow ve Lizbon, Lufthansa italyanın uçuşlarında business ve ekonomi olarak iki sınıf olacağının açıklanması, iş modellerinin düşük maliyetli havayolu  (DMH) olmayacağını gösteriyor. Ciddi bir network taşıyıcısına ihtiyacı olan İtalya pazarı için bence en doğru işleyecek model bu olacaktır. Yapılan açıklamalarda milona havayolu işleticisi SEA ile çok kapsamlı anlaşmalar yapıldığı ve ana üssün Milano’da Malpensa havalimanı olacağı belirtiliyor.

Şu gün koşullarında, Avrupa’nın en zayıf havayollarının bulunduğu İtalya’da, gerçekten müthiş bir potansiyel mevcut.  Alitalia’nın mali problemleri nedeniyle yaklaşık 10 yıldır Rynair, Germanwings, Easyjet gibi bir çok mega DMH düzenliolarak İtalya’dan seferlerini arttırıyor. Ab coğrafyasında havacılık artık tamamen liberalleştiği için örneğin İrlanda bayraklı bir havayolu olan Rynair,Roma’dan Cagliari’ye direktsefer düzenleyebiliyor ve bu durum özellikle İtalya gibi pazarlarda çoğu DMH’nın iştahını kabartıyor. Lufthansa’nın özellikle son 10 yılda arttığı stratejik ve başarılı büyüme adımları işletme ve havacılık okullarında vaka olarak okutulmalıdır.

ISPARTA KAZASI RAPORU

Kasım 2007’de Isparta’da meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik uçak kazasıyla ilgili hazırlanan rapor çıkarılması gereken derslerle dolu.

Kaza-Kırım Komisyonu tarafından hazırlanmış olan raporun içeriği geçtiğimiz hafta kamaoyuna aktarıldı. Rapor özetle bir sürü ihmal, havacılık emniyeti suistimali ve bakım hataları sonucu kazanın gerçekleştiğini anlatıyor. Gerçi kamuoyuna yansıyan rapor henüz resmiyet kazanmış değil çünkü ne sivil havacılık genel müdürlüğü web sayfasınsa yayınlandı, ne de resmi gazete’de. Uçak kazalarında tüm soruların cevabı karakutud gizlidir kara kutu ise her bir uçağın kokpit içinde bulunan CVR’ı (kokpit ses kayıt cihazı) ile uçağın kuyruk kısmında bulunan FDR’ından (uçuş data kayıt) oluşur.

Kaza kırım raporuna göre uçağın kara kutusu arızalı çıkmıştır. İlave olarak uçak yere yaklaştığında uyaran EGPWS sistemide arızalıdır. Diğer bir deyişle uçak bakım eksiği ve bir çok arıza ile sefere çıkmıştır.hal böyle olunca uçağın düşüş nedeni hiç kimse sadece pilotlara bağlama lüksüne sahip değildir. Kaza ile ilgili daha fazla teknik detay veya neden yazarak sizi sıkmak istemem. Çok bu kazanın birinci dereceden sorumlusu, havayolları, havalimanları ve pilotları denetleme görev ve sorumluluğuna sahip olan Ulaştıma bakanlığı ve ilgili kurumlardır. Bu kazadan gerekli dersin alınması olanların unutulmaması ve unutturulmaması gerekiyor.
Hatırı sayılır bir bütçeye sahip ulaştırma bakanlığının acilen kendine emniyet ve denetleme konusunda gelişmiş ülke kuurmlarını örnek alması insan kaynağı eğitmesi ve denetleme görevini daha sağlıklı yerine getirmesi gerekiyor.

Peki bu kazadan gerekli dersler çıkarılır mı yoksa yine gerçekler halı altına süpürülerek ertelenir mi? Her ne kadar ilk ihtimali dilesem de bunun gerçekleşeğine inancım sadece bir mucizeye olan inancım kadardır. Yanılmamak dileğiyle

Tolga Turgut
Akşam

"Lufthansa'nın İtalya hedefleri"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000