23 Nisan 2013, Salı 17:11:48

LUFTHANSA ÇARE ARIYOR

Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da grevlerin sonu gelmiyor...
  • Firmayı Ülkemizde kendilerine örnek alan tüm ilgililerin dikkatine...olsun ...
  • anlamıyourm alman hükümetini neden bu müdürü hala lufthansanın başında tutuyorlar?sendika ile uzlaşabilecek bir yetkili lazım lufthansaya tek sorun bu!
  • inceleyin gelmiş geçmiş türk hükümetlerinin sendikasız işçi çalıştırma,grev kararı aldırmama,alınsa bile uygulattırmama kararlarını,kanunlarını ve de çağırın hamdiyi,temeli,mehmet şimşek i grev nasıl yapılmaz,yaptırılmaz uygulamalı göstersinler sizlere sonra da türkiye gibi güçlü,zengin,sanayileşmiş,demokratlaşmış,icat üstüne icat yapan bir ülke olun!!!!
  • merkel bu işe çözüm bulacaktır da bizim trük sendikası alman sendikası ile akrabalar baksanıza önce almanları batıracaklar yerin dibine soktular daha da sokacaklar grevin ne demek olduğunu anlayan bir tek tane sendika ağası yoktur onlar sadece yemekle meşguller, nereye gidelim yurt içi yurt dışı geziler evler arsalar alsam mı..
  • Stefan bey bence siz Hamdiyi arayın..Onunda bu ara kafası karışık...Belki ortak bir yol bulursunuz:)
  • Askerligini bitirmis er alsinlar bizim THY bilir bu isi
  • Neden yasa yapicilar isciden yana tavir koyar? Cunku gercek ileri demokrasisi olan medeni ulkelerde siyasetcilerin lsadamlari ve ekonomi cevreleriyle organik bagi yoktur, verecegi karar hak ve hakkaniyeti gozetir isadmlarinin .menfaatlerini degil, ayrica bu ulkelerdeki isciler bir zumrenin yada birilerinin adami degildir, haklarini kendi cikarlari dogrultusunda kendi akillariyla korurlar, birilerinin arkasina saklanmazlar birilerinden medet ummazlar, korkmazlar sinmezler sindirelemezler, söke söke haklarink alirlar ... Tipki bizim gibi!!!@@
  • hamdi topçuyu başa getirsinler yarım saatte çözer o bak bizim thyye kimsenin gıkı çıkıyor mu herkes tıpış tıpış :D
  • Orda ileri demokrasi yok galiba kimseyi tek kalemde işten atmamışlar..
  • 1. Once bir milletvekili havacilik is koluna yasak getirmeyi amaclayan bi kanun teklii versin. 2. Kanun teklifi saatler icinde ama onemli olan gece yarisi Bundesrat dan gecsin ve ayni gun onaylanip yayinlansin. 3. Ardindan ver.di basin aciklamasi yapsin ve bu basin aciklamasina binlerce kisi katilsin. 4. Sonra Lufthansa nin yonetim kurulu baskani 305 kisiyi kafasina gore isten atsin. 5. Sonra mahkemeler hakli gordugu halde atilanlar Lufthansa tarafindan geri alinmasin. 6. Sonra Almanya ekonomi bakani "Lufthansa'nin arkasindayiz" desin. 7. Sonra da atilanlar atildigiyla kalsin. 8. Geride kalan calisanlar o zaman korkudan sesini cikaramaz.

Almanya'nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa'da grevlerin sonu gelmiyor. Grevlerden sendikal çoğulculuğu sorumlu tutan şirket yönetimi 'tek sendika' formülü istiyor. Verdi sendikasının pazartesi günkü uyarı grevi nedeniyle planlanan bin 800 uçuştan sadece 42'si gerçekleştirilebildi. Bir günlük grevin Lufthansa'ya maliyetinin on milyonlarca euroyu bulduğu tahmin ediliyor. Lufthansa yönetimi, geçtiğimiz yıl şubat ayından bu yana art arda gelen grevlerden sendikal çoğulculuğu sorumlu tutuyor ve 'bir işletme, tek sendika' formülünü savunuyor. Ancak bu, hukuki açıdan oldukça pürüzlü bir alan.

Almanya'nın hizmet sektöründeki en büyük sendikası Verdi, Lufthansa'da çalışan yaklaşık 33 bin personel için ücret zammı ve iş garantisi talep ediyor. HavayolU devi, 'müzakereye değecek bir teklif sunmadığı' suçlamasını reddediyor.

Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Lauer, Alman Birinci Televizyonu ARD'ye verdiği mülakatta sendika yönetimini suçladı ve "Bu grevin tek bir hedefi var: Verdi, Lufthansa içindeki diğer sendikalara karşı konumunu güçlendirmek istiyor" dedi.

'Üç ayda bir grev var'

Lauer'e göre Lufthansa'da toplu sözleşme görüşmelerindeki mevcut sorunların ve sonu gelmeyen grevlerin temel nedeni sendikal çoğulculuk. Şirket, her alanda farklı bir sendikayla muhatap olmak yerine tüm çalışanları temsil eden tek bir sendika olmasından yana. 

Lauer yaptığı açıklamada 'Bir hava trafik kontrol çalışanları greve gidiyor, bir yer hizmetleri, şimdi de Hamburg'da olduğu gibi güvenlik personeli. Bu ülkenin en büyük havayolu şirketi olarak grevlerden en çok Lufthansa etkileniyor. Üç ayda bir grev var' dedi.

Lufthansa ile sendikalar arasındaki savaş 15 aydır sürüyor. 2012 yılının Şubat ayında hava trafik kontrolörlerinin grevi bin 700 uçuşun iptal edilmesine yol açtı. Bir sonraki ay itfaiyeciler, bagaj hizmetleri ve yer trafiği grevdeydi. Eylül ayında Ufo sendikasının grevi nedeniyle tek bir günde 100 bin yolcu uçamadı. Ocak ve şubat aylarında güvenlik personeli, Mart ayında da özel güvenlik personeli greve gitti.

'Bu böyle gitmez'

Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Lauer, dw'de yer alan habere göre; Lufthansa'nın küresel faaliyet gösteren ve her yerde dikkatle izlenen bir şirket olduğunu belirterek, "Bu böyle gitmez" dedi. Lauer, son iki yıldır art arda gelen grevlerin sadece Lufthansa'nın değil, Almanya'nın da itibarını zedelediği görüşünde. Lauer'in çözüm önerisi ise sendika sayısının kısıtlanması ve "Bir işletme, tek sendika " formülünün hayata geçirilmesi.

Ancak bu formülün önünde önemli yasal pürüzler var. Almanya'nın Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi'nden iş hukuku uzmanı Jacob Joussen işverenlerin bu yöndeki taleplerinin meşru olduğunu, ancak bir iş yerinde farklı sendikaların mücadele verebilmesinin Alman hukukunda kökleştiğini belirtiyor.

Joussen 'İki üç yıldır yürürlükteki yeni yasal durum, bir işletmede çok sayıda sendikanın mücadele verebilmesini mümkün kılıyor. Bununla sendikalar arasında rekabet hedefleniyor. Sendikal çoğulculuk anayasaldır ve amaç da budur."

"Yasal değişiklik zor"

Lufthansa ise bu durumun değişmesi için siyasi partilerle görüşmelerde bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanı Lauer, özellikle de Eylül ayındaki genel seçimler nedeniyle bu konuda hızlı bir gelişme beklemiyor. Hukukçu Joussen ise bu tür bir yasal değişikliğin sonraki yasama dönemlerinde de gündeme gelmeyeceği, siyasilerin bu konunun dışında kalmaya çalışacağı görüşünü savundu.

Joussen 'Bu son derece hassas bir alan. Almanya tarihinde çıkarlar arasında bu kadar büyük tezat olduğu konularda yasa koyucuların asla harekete geçmek istemediğini hep gördük. Bu konuda da önemli bir değişiklik beklemiyorum' şeklinde konuştu. 

LUFTHANSA ÇARE ARIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

ÖRNEK ALANLAR ~ 11 yıl önce
Firmayı Ülkemizde kendilerine örnek alan tüm ilgililerin dikkatine...olsun ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hamburg/tolga ~ 11 yıl önce
anlamıyourm alman hükümetini neden bu müdürü hala lufthansanın başında tutuyorlar?sendika ile uzlaşabilecek bir yetkili lazım lufthansaya tek sorun bu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
inceleyin ~ 11 yıl önce
inceleyin gelmiş geçmiş türk hükümetlerinin sendikasız işçi çalıştırma,grev kararı aldırmama,alınsa bile uygulattırmama kararlarını,kanunlarını ve de çağırın hamdiyi,temeli,mehmet şimşek i grev nasıl yapılmaz,yaptırılmaz uygulamalı göstersinler sizlere sonra da türkiye gibi güçlü,zengin,sanayileşmiş,demokratlaşmış,icat üstüne icat yapan bir ülke olun!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 11 yıl önce
merkel bu işe çözüm bulacaktır da bizim trük sendikası alman sendikası ile akrabalar baksanıza önce almanları batıracaklar yerin dibine soktular daha da sokacaklar grevin ne demek olduğunu anlayan bir tek tane sendika ağası yoktur onlar sadece yemekle meşguller, nereye gidelim yurt içi yurt dışı geziler evler arsalar alsam mı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/A ~ 11 yıl önce
Stefan bey bence siz Hamdiyi arayın..Onunda bu ara kafası karışık...Belki ortak bir yol bulursunuz:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Er ~ 11 yıl önce
Askerligini bitirmis er alsinlar bizim THY bilir bu isi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bra ~ 11 yıl önce
Neden yasa yapicilar isciden yana tavir koyar? Cunku gercek ileri demokrasisi olan medeni ulkelerde siyasetcilerin lsadamlari ve ekonomi cevreleriyle organik bagi yoktur, verecegi karar hak ve hakkaniyeti gozetir isadmlarinin .menfaatlerini degil, ayrica bu ulkelerdeki isciler bir zumrenin yada birilerinin adami degildir, haklarini kendi cikarlari dogrultusunda kendi akillariyla korurlar, birilerinin arkasina saklanmazlar birilerinden medet ummazlar, korkmazlar sinmezler sindirelemezler, söke söke haklarink alirlar ... Tipki bizim gibi!!!@@

Yanıtla

Kalan karakter 1000
! ~ 11 yıl önce
yanlıs bılıyosun. o dedıklerın demokratık ulkelerın alametlerı. ileri demokrasi dediğin ise tam bizdeki gibi bir uygulama.
isim rumuz ~ 11 yıl önce
hamdi topçuyu başa getirsinler yarım saatte çözer o bak bizim thyye kimsenin gıkı çıkıyor mu herkes tıpış tıpış :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sendikal özgürlük ~ 11 yıl önce
Orda ileri demokrasi yok galiba kimseyi tek kalemde işten atmamışlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hala demokratlar ~ 11 yıl önce
yok ne yazık ki almanya daha gerı kalmıs oldugu ıcın hala demokrası ıle yonetılıyorlar. bak bı gecebılseler ılerı demokrasıye , istedıklerı kadar adamı atarlar.
Tavsiye ~ 11 yıl önce
1. Once bir milletvekili havacilik is koluna yasak getirmeyi amaclayan bi kanun teklii versin. 2. Kanun teklifi saatler icinde ama onemli olan gece yarisi Bundesrat dan gecsin ve ayni gun onaylanip yayinlansin. 3. Ardindan ver.di basin aciklamasi yapsin ve bu basin aciklamasina binlerce kisi katilsin. 4. Sonra Lufthansa nin yonetim kurulu baskani 305 kisiyi kafasina gore isten atsin. 5. Sonra mahkemeler hakli gordugu halde atilanlar Lufthansa tarafindan geri alinmasin. 6. Sonra Almanya ekonomi bakani "Lufthansa'nin arkasindayiz" desin. 7. Sonra da atilanlar atildigiyla kalsin. 8. Geride kalan calisanlar o zaman korkudan sesini cikaramaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 11 yıl önce
maalesef demokrasıde bu dedıklerın mumkun degıl. sadece ılerı demokrasılerde mumkun bu dedıklerın.demokratık ulkelerde hala ınsan hakları denen cag dısı bı uygulama varmıs.ama almanya gelısırde ilerde, ileri demokrasıye gecerse bak sen o zaman kımse tutamaz LH yı. ıstedıklerını atarlar . bu gun mazlum ve magdurlar ya yarın ılerı demokrasiye gecebılırlerse, hemen zalim ve magrur olurlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000