21 Temmuz 2011, Perşembe 16:15:54

LUFTHANSA BİYOYAKIT KULLANMAYA BAŞLADI

Alman Hava Yolları Lufthansa, tarifeli seferlerinde ilk kez biyoyakıt kullanmaya başladı...
  • Biyodizel araçlar gibi bunların egzoz kokusuda kızartma kokusu gibi mi olacak acaba?
Alman Hava Yolları Lufthansa, tarifeli seferlerinde ilk kez biyoyakıt kullanmaya başladı. Lufthansa’ ya ait D-AIDG tescilli bir Airbus A321 tipi uçak altı ay süreyle Hamburg-Frankfurt-Hamburg hattında biyoyakıt kullanacak. Dünyada ilk kez uygulanacak uzun süreli deneme testi ile karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılması hedefleniyor.

Lufthansa’nın yeni uygulaması çerçevesinde, söz konusu uçağın motorlarından birinin yakıt tankı yarı yarıya biyosentetik kerozinle doldurulacak. Jet motorları için geliştirilen biyoyakıt American Society for Testing and Materials (ASTM) tarafından onaylanmış bulunuyor. 
 
Normal kerozin ile benzer özelliklere sahip bulunan biyosentetik kerozin  motorlarda herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek kalmaksızın tüm uçak tiplerinde kullanılabiliyor. Altı ay sürecek deneme süresinin ilk uçuşu 15 Temmuz 2011 günü saat 11.15’de  LH 013 sayılı seferle Hamburg-Frankfurt yönünde gerçekleşti. Uçuşlarda biyoyakıt kullanmak suretiyle söz konusu süre içinde CO2 emisyonunun yaklaşık 1500 ton azaltılması hedefleniyor.
 
Deutsche Lufthansa AG yönetim kurulu başkanı Christoph Franz uzun süreli test uçuşlarının başlatılmasına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “Lufthansa,  tarifeli seferlerinde düzenli olarak biyoyakıt kullanmaya başlayan dünyanın yegane havayolu şirketidir. Böylelikle başarısı kanıtlanmış olan sürdürülebilirlik stratejimizi tutarlı bir şekilde devam ettirmiş oluyoruz.”
 
Christoph Franz, hava taşımacılığında daha uzun bir süre sıvı yakıtlar kullanılmak zorunda kalınacağından, bu alanda sanayinin ve araştırma kurumlarının yeni alternatifler oluşturması ve bunları denemesi gerektiğini belirtiyor ve fosil yakıtların tükeneceğini ekliyor. Franz, CO2 emisyonunun azaltılmasının yanısıra, araştırmanın en önemli hedeflerinden bir diğerinin de biyoyakıtların uçak motorlarının kullanım süreleri ve teknik bakım işlemleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi olduğunu vurguluyor.
 
Lufthansa tarafından kullanılmaya başlanan biyosentetik kerozin tamamen biyomas (BtL, Biomass to Liquid) temelli olup, Jatropha, Camelina ve hayvansal yağlar içeriyor. Lufthansa biyoyakıt temininde sürdürülebilir bir üretim ve teslimat prosedürüne özen gösteriyor. Üreticiler uyguladıkları proseslerin sürdürülebilirliğini kanıtlamak zorunda olup, Avrupa Parlamentosu ve Konsey tarafından verilen sürdürülebilirlik kriterlerini (“Renewable Energy Directive”) dikkate alıyorlar. Lufthansa ise biyoyakıt üretiminin gıda ürünleri üretimi ile rekabet içinde gerçekleştirilmediğini ve bu amaçla yağmur ormanlarına zarar verilmediği konusunda güvence veriyor.
 
Lufthansa tarafından kullanılan biyoyakıtları üreten Finlandiya firması “Neste Oil” biyoyakıt üretimi alanında uzun yıllara dayalı deneyime sahip bulunuyor ve senelerden beri Lufthansa ile başarılı bir işbirliği gerçekleştiriyor.
 
Lufthansa projenin uygulanması için 6.6 milyon Euro yatırım yapıyor. Federal Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı projeye 2.5 milyon avro teşvik sağlıyor. Söz konusu teşvik “FAIR” (Future Aircraft Research) adlı proje kapsamında veriliyor. “FAIR” projesi kapsamında biyoyakıtların dayanıklılığı, yeni motor ve uçak konseptlerinin veya sıvı gaz (LNG) gibi farklı yakıtların incelenmesi gibi farklı konular da ele alınıyor. 
 
Biyosentetik kerozin kullanımı Lufthansa’nın hava taşımacılığında emisyon miktarının azaltılması için başlatmış olduğu  stratejinin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Söz konusu stratejiyle farklı alanlarda önlemler alınması hedefleniyor. 
 
Filonun sürekli olarak yenilenmesi, uçaklarda ve motorlarda teknolojik yenilikler yapılması veya motorların yıkanması veya daha hafif malzemeler kullanılması suretiyle işletmeye yönelik önlemler alınması veya daha gelişmiş bir altyapı veya daha kapsamlı bir çevre koruma programı uygulanması da stratejinin hedefleri arasında yer alıyor. Lufthansa yeni teknolojiler uygulamak suretiyle yakıt verimliliğini 1991 yılından bu yana yüzde 30 dolayında yükseltmiyi başardı. Halen yolcu başına 100 kilometrede tüketilen kerozin miktarı 4.2 litre düzeyinde bulunuyor.  
LUFTHANSA BİYOYAKIT KULLANMAYA BAŞLADI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Biyodizel araçlar gibi bunların egzoz kokusuda kızartma kokusu gibi mi olacak acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000